Nizozemská Eredivisie - preview 13. kola

08.11.2013, 08:45, aktualizováno 10.11.2013, 08:58
Previews
Namáhavé výjezdy dnes čekají váhavé aspiranty na nejvyšší příčky. Twente se propadá a své klesání tabulkou se pokusí utnout na Zwolle; to samé PSV v Bredě a Ajax v Nijmegenu. Vše pak završí šlágr s aktéry ve fotbalistech Feyenoordu a vedoucího Alkmaaru...
PEC Zwolle - FC Twente  (neděle 12:30)
Fotbalisté Twente v posledních zápasech vyhořeli a za své nepovedené výkony schytali pořádně ostrou kritiku nejen od trenéra Jansena. V nadcházejícím duelu se Zwolle, který otevře nedělní program 13. kola, tak mají co napravovat. A asi netřeba dodávat, že to budou mít setsakramentsky těžké.

De Tukkers se v předešlých dvou kolech opravdu příliš nepředvedli. Duely proti šestnáctému Haagu a poslednímu Nijmegenu měly být přitom jednoznačnou záležitostí, ovšem Twente ani v jednom z nich nedokázalo zvítězit. Na půdě Haagu vinou inkasovaného gólu v samotném závěru prohrálo 2:3, s NECem ztratilo skvěle rozehranou partii, v níž po vydařené první půli vedlo 2:0, a nakonec jen remizovalo 2:2. Z čela tabulky se tak celek z Enschede propadl na třetí příčku, přičemž od osmého Groningenu jej dělí jediný bod.

Těsně za svými zády mají fotbalisté Twente také svého nynějšího protivníka. Zwolle v současnosti náležitá sedmá pozice a díky dosavadním výkonům stále budí patřičný respekt. Že se PEC nevyplácí podceňovat, se před týdnem přesvědčil také ambiciózní Eindhoven, který před vlastními fanoušky uhrál se Zwolle pouze remízu 1:1. Klání s PSV ovšem nedokončil vyloučený útočník Fred Benson, který tak bude nyní kouč Jansovi chybět. Pětigólový rodák z ghanské Akkry ale není jediným hráčem, na jehož výpomoc musí Blauwvingers zapomenout; mimo hru jsou dále ještě Jesper Drost a Ronnie Reniers.

Na hostující straně je situace taktéž velmi vážná. Především složení obranné čtyřky představuje po Michela Jansena pořádný oříšek. Hrát totiž nemůže jak vykartovaný stoper Ramus Bengtsson, tak ani zraněný levý bek Dico Koppers. Kromě nich zůstávají stále na marodce Sonny Stevens, Sander Boschker a Wout Brama.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.50 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NAC Breda - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Ve třináctém kole Eredivisie vyzve NAC Breda na svém hřišti PSV Eindhoven. Domácí chtějí potvrdit výbornou formu v domácích utkáních, v nichž už neprohráli třikrát za sebou. Trápící se Eindhoven potřebuje naopak ukončit třízápasovou sérii bez vítězství, aby mohl opět pomýšlet na nejvyšší patra tabulky.

NAC sice nepodává nejlepší výkony, ale před domácími diváky ze sebe hráči dovedou vymáčknout slušný nadstandard. Na Rat Verlegh Stadionu vyprovodil tým bosenského kouče Nebojsa Gudelje například AZ Alkmaar v poměru 3:0. V posledním utkání ale Breda prohrála na hřišti zachraňujícího se Waalwijku jednoznačně 3:0, což rozhodně nesvědčí o vysoké herní pohodě.

PSV také necestuje do Bredy v dobrém rozpoložení. Mladá parta trenéra Phillipa Cocu dokázala z posledních tří utkání vytěžit jediný bod, přičemž PSV utržilo debakl i v domácím poháru proti Rodě Kerkrade. Jedinou náplastí na bolavou duši trenéra je pouze domácí vítězství nad Dinamem Záhřeb v Evropské lize, kde má PSV velkou šanci probojovat se i do jarní fáze.

Na straně PSV bude chybět už tradiční trojice Zoet, Wijnaldum, Park Ji-Sung. Gudelj může naproti tomu počítat s kompletní sestavou. Utkání začíná ve 14:30 a hlavním sudím bude Reinold Wiedemeijer.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.10 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
NEC Nijmegen - AFC Ajax  (neděle 14:30)
Fotbalisté Ajaxu nepůsobí v letošním ročníku příliš suverénním dojmem, ovšem i přes několik klopýtnutí v poslední době mají minimální odstup na první příčku a rozhodně jsou ve hře o titul. Navíc by jim mohla pomoci středeční výhra v Lize mistrů nad skotským Celticem v poměru 1:0, po které oživili své naděje na pokračování v evropských pohárech i na jaře. Nyní budou v souboji s posledním Nijmegenem jasnými favority.

Hostující celek měl v minulých třech kolech velký problém se střílením branek, proto ani jednou nezvítězil a získal pouhé dva body. Nejprve remizoval 1:1 s konkurenčním Twente, následně hrál bezbrankově s Waalwijkem a naposledy doma podlehl Arnhemu 0:1. NEC po čtyřech remízách v řadě nestačilo na Vitesse s Go Ahead, nicméně poté třikrát v řadě neprohrálo a připsalo si první letošní ligové vítězství proti favorizovanému Heerenveenu.

Jenže na nedělního protivníka se mu v dlouhé historii nedaří. V posledních pěti duelech nezískalo ani bod a na výhru čeká od listopadu 2005, v šestnácti utkáních v řadě nedokázalo získat plný bodový zisk. Domácí kouč Anton Janssen se bude muset obejít bez zraněného Disvelda, kterého trápí poraněný kotník, slovenského krajánka Štefánika na trávník nepustí svalové potíže.

"Naše výkony se v poslední době zlepšili a jsem velice rád, že se tvrdá práce vyplatila. Konečně nám solidní hra vynesla plný bodový zisk a nyní myslíme na to, abychom co nejdříve opustili sestupové příčky. Je nám jasné, že v duelu s Ajaxem budeme hrát zřejmě druhé housle a proti takovému výběru by byl cenný každý bod, na druhou stranu je to pouze fotbal a stát se může cokoliv. Proto pevně věříme, že na vítězství máme," uvedl optimisticky padesátiletý kouč.

Jeho protějšek Frank de Boer nemůže využít služeb španělského krajánka Bojana kvůli svalovým problémům, mimo hru je vinou poraněného kotníku Ligeon a zraněné koleno vyřadilo též Duarteho. "Minule jsme sice dokázali Celtic porazit, spoustu šancí jsme ale neproměnili a s tím tedy být spokojen nemůžu. Potřebujeme se chytit v jednom utkání a znovu se dostat do střelecké pohody, proti dobře organizované hře Nijmegenu to však nebude vůbec jednoduché," řekl de Boer s pokorou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.25 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar  (neděle 16:30)
Fotbalisté Feyenoordu chtějí i letos bojovat o titul a rádi by se přímo z ligy probojovali do evropských pohárů, zatím se nacházejí na čtvrté pozici o dva body za vedoucím Alkmaarem, se kterým se v neděli utkají ve šlágru kola. Domácí by měli mít mírnou výhodu v menší vytíženosti, jejich soupeř totiž kromě ligové scény bojuje také v Evropské lize, kde se mu v tuto chvíli vede vcelku obstojně.

Ve čtyřech dosavadních utkáních získal slušných osm bodů a udržel si neporazitelnost, ve dvou zbývajících kolech potřebuje k jistotě uhrát bod. I kdyby se mu to však nepovedlo, tak stejně na 90 procent postoupí mezi 32 nejlepších. V hratelné skupině dokázal ve čtvrtečním utkání porazit kazašskou Karagandu 1:0 a udělal tak velký krok k svému cíli. Alkmaar v lize naposledy dokázal zdolat Den Haag 2:0, prodloužil sérii vítězství na tři a díky zaváhání konkurentů se dostal do čela Eredivisie.

Feyenoord po úvodních třech prohrách získal v následujících pěti duelech 16 bodů. Poté zaváhal s nováčkem Go Ahead a získal pouze bod po remíze 2:2, následně zaznamenal nečekanou domácí porážku 1:2 od Heracles. Chuť si spravil až minule v Cambuuru, kde zvítězil 2:0. Na nedělního protivníka se mu v poslední době daří vcelku slušně, porazil ho totiž třikrát v řadě.

Domácí kouč Ronald Koeman bude mít k dispozici kompletní kádr, chybět bude pouze nejlepší střelec týmu Pellé, který byl vyloučen v duelu s Heracles. "V minulém utkání jsme ho dokázali nahradit, ovšem v takto důležitém klání nám bude hodně chybět. V duelu s Alkmaarem očekávám velký boj a pohledný fotbal z obou stran. Podle mého názoru vyhraje ten tým, který udělá méně chyb," předpovídá padesátiletý stratég.

Jeho o šestnáct let starý protějšek Dick Advocaat také nemusí řešit příliš velké problémy se sestavou, mimo hru bude pouze Marcelis kvůli poraněnému kolenu. "Stále nemůžeme být maximálně spokojeni s naší hrou, i když v tuto chvíli vyhráváme. Defenzíva v poslední době pracuje na jedničku a doufám, že to bude platit i v tomto klíčovém souboji. Musíme se vyvarovat chyb a rozhodně nám soupeř nesmí vštípit jeho styl hry, jinak se dostaneme do velkých problémů," uvedl rozvážně hostující trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - Go Ahead Eagles  (sobota 18:45)
Sobotní večer bude na kerkradském Parkstad Limburg stadionu patřit utkání domácí Rody s nováčkem soutěže Go Ahead Eagles. Domácí chtějí prodloužit šestizápasovou neporazitelnost, hosté potřebují bodovat, aby se udrželi nad sestupovým pásmem.

Kouč Rody Ruud Brood skutečně dostál svým slovům, když po ostudné porážce 1:5 od NAC Breda předpověděl, že k dalším utkáním nastoupí úplně jiný tým. A skutečně. Roda od sedmého kola nepoznala hořkost porážky a nyní může atakovat dokonce pohárové příčky. Z tří posledních zápasů si borci z Kerkrade připsali celkem sedm bodů a právem okupují devátou příčku. "Prožili jsme skvělý týden. Na dvě vítězství nad PSV a remízu na hřišti Groningenu v jednom týdnu asi budeme vzpomínat dlouho. Ukázali jsme velkou odolnost. S ohledem na to jak, jsme hráli minulou sezónu, se nacházíme ve velmi příjemném období," rekapituloval poslední zápasy trenér Brood.

Forma hostů z Deventeru je více méně záhadou. Poslední ligový zápas s Heraclesem byl totiž v průběhu první půle přerušen kvůli špatnému počasí. V předchozích utkáních však svěřenci Foeke Booye nijak nezářili. Po šťastné domácí remíze 2:2 s Feyenoordem prohráli Go Ahead Eagles v Bredě rozdílem třídy 0:5 a v následném pohárovém utkání podlehli druholigovému SBV Excelsior 0:1. Nezdá se tak, že by borce z Deventeru čekal proti rozjeté Rodě jednoduchý zápas.

Ani jeden z koučů nemusí před zápasem řešit žádné významné absence, obě mužstva by tedy měla začít v top sestavách. Utkání začíná v 18:45 a hlavním sudím bude zkušený Eric Braamhaar.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - FC Groningen  (sobota 19:45)
Ligové zápasy Groningenu patří v letošním ročníku mezi ty nejatraktivnější. Duel s nečitelným Heraclesem by tedy mohl být příslibem nejen vyrovnané bitvy, ale zároveň i líbivého fotbalu plného šancí a gólů.

Fotbalisté Groningenu v posledních čtyřech kolech vybojovali osm bodů, když dokázali porazit i takové velikány jako PSV (1:0) nebo vedoucí Alkmaar (2:1), a pyšní se vskutku vynikající formou. Blízko tříbodovému zisku byli také před týdnem, avšak koncovku domácího střetnutí s Rodou nezvládli a v nastaveném čase inkasovali z penalty gól na konečných 3:3.

Aktuálně Van de Looiově partě náleží osmá pozice, nutno ale dodat, že její ztráta na samotné čelo tabulky činí pouhopouhé tři body. To na straně Heraclesu prozatím taková spokojenost nepanuje. Celek Almela se v současnosti pyšní ziskem čtrnácti bodů a okupuje až třináctou pozici. K dobru však má nedohraný zápas z minulého kola (střetnutí mezi Heraclesem a Go Ahead Eagles muselo být kvůli hustému dešti přerušeno).

Proti Groningenu bude chtít Heracles pochopitelně za každou cenu uspět, ovšem doma se mu letos příliš nevede. V pěti dosavadních ligových duelech vybojoval stejný počet bodů a společně s posledním Nijmegenem je v tomto ohledu vůbec nejhorší z celé soutěže.

Domácí kouč De Jonge bude tentokrát postrádat hned trojici svých svěřenců. Vinou zranění nenastoupí Dario Vujičević, Mike te Wierik a Milano Koenders. V zeleném táboře je situace obdobná: chybět bude především útočník Genero Zeefuik, hrát však nemohou ani Henk Bos a Nick Bakker.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SBV Vitesse - FC Utrecht  (sobota 19:45)
Ve třináctém kole Eredivisie vyzve Vitesse na svém stadionu hosty z Utrechtu. Arnhem okupuje aktuálně druhou pozici a prožívá po vítězství na hřišti Ajaxu Amsterdam euforické období. FC Utrecht má v úmyslu posadit Vitesse zpátky na zem a připsat si první venkovní vítězství v sezóně.

Ruský oligarcha Alexander Chirginsky, nový majitel Vitesse, musí mít radost, neboť jeho tým v posledních týdnech prožívá výsledkově velmi povedené období. V lize už třikrát za sebou neprohrál a navíc si zlepšili náladu i vítězstvím v národním poháru. Nejdůležitější vítězství si ale Vitesse připsalo v posledním kole na hřišti obhájce titulu z Amsterdamu, když Arnhemu vystřelil v poslední minutě utkání vítězství 1:0 mladíček Valeri Kazaišvili. "Dostáváme se na vyšší úroveň, zlepšujeme se každým utkáním, což je patrné i na tréninku," pochvaloval si před zápasem formu svého mužstva Peter Bosz.

Utrechtští cestují do Arnhemu rovněž v dobrém rozpoložení, jelikož si v posledním utkáním poradili s favorizovaným SC Heereneen v poměru 2:0. FC Utrecht ale extrémně trápí výkony ve venkovních zápasech. Mužstvo Jana Wouterse totiž zaznamenalo ze šesti venkovních utkání pouhou jednu remízu a je tak v tomto ohledu vůbec nejhorší tým v lize. Prolomit tuto statistiku bude pro Utrecht na hřišti aktuálně druhého týmu tabulky přinejmenším složité. "Pokud bychom vyhráli, budeme na Vitesse ztrácet pouhé tři body. To je krása letošního ročníku. Osobně počítám Vitesse do velké čtyřky favoritů letošního ročníku. My ale chceme v Arnhemu hrát vlastní hru a odvést si tři body," uvedl před zápasem kouč Utrechtu Jan Wouters.

Utkání začíná v 19:45, zápas bude řídit Pol van Boekel.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - Cambuur Leeuwarden  (sobota 20:45)
Fotbalisté Den Haagu se letos nacházejí v dolních patrech nizozemské nejvyšší soutěže, ovšem jejich manko na nejbližší protivníky je minimální, a proto zatím nemusejí s deseti body na šestnácté pozici panikařit. Cambuur měl dobrý vstup do soutěže a zdálo se, že bude hrát ve středu tabulky, v tuto chvíli má však pouze o dva body více než jeho sobotní sok a náleží mu patnáctá příčka, může se tak už po tomto kole propadnout na sestupové pozice.

Den Haag v letošním ročníku překvapuje velké favority. Na kontě sice má pouze tři vítězství a jednu remízu, ovšem porazit dokázal favorizované Twente a Vitesse, tedy celky nacházející se na samé špici tabulky. V posledním kole bojoval o další body v Alkmaaru, jenže nakonec musel skousnout porážku v poměru 0:2. Hosté získali v prvních sedmi duelech v nováčkové sezóně slušných devět bodů, ale v následujících pěti střetnutích zvítězili jednou.

Cambuur dokázal v 11. kole velmi těsně porazit Utrecht, předtím nestačil na favorizovaný Heerenveen, Twente a ani Alkmaar. Také v minulém kole přivítal jednoho z hlavních adeptů na titul a Feyenoordu podlehl 0:2. Oba dva sobotní soupeři se spolu naposledy utkali ještě ve druhé lize v sezóně 2007/2008 a úspěšný byl vždy domácí výběr. Den Haag nejprve porazil soupeře 1:0, v následné jarní odvetě padl na jeho půdě po výsledku 2:1.

Nyní bude před vlastními fanoušky mírným favoritem, Cambuur však rozhodně svou kvalitu má. Domácí trenér Maurice Steijn se bude muset obejít bez zraněného Scheta, který má problémy s s hrudníkem, kvůli poraněným kolenním vazům nenastoupí ani Jansen s Worgmoorem. Hosté se nemohou spolehnout na van der Heida kvůli poranění hlavy, Hemmena na hřiště nepustí bolavé koleno.

"Letošní ročník je hodně vyrovnaný a každý bod je velmi důležitý, dílčí úspěchy mohou výrazně ovlivnit psychiku týmu. Náš největší problém je nevyrovnanost výkonů, občas hrajeme famózně a jindy trpíme ztrátou koncentrace. Jednoznačně nemůžeme tvrdit, že jsme v souboji s Cambuurem favorité, nicméně hrajeme před domácím publikem a to nás velmi často umí vybičovat k perfektnímu výkonu, jako například proti Twente," uvedl devětatřicetiletý Steijn.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
SC Heerenveen - RKC Waalwijk  (pátek 20:00)
Fotbalisté Heernveenu po dobrém vstupu do soutěže nezažívají v poslední době zrovna nejlepší období a v minulých třech kolech nevybojovali ani bod, v tabulce se propadli s patnácti body na jedenácté místo, i když oproti ostatním mají duel k dobru. RKC je na tom v letošní sezóně hůře a s devíti body je na předposlední sedmnácté příčce pouze o skóre před posledním Nijmegenem, v páteční předehrávce favoritem nebude.

Domácí výběr v prvních osmi duelech prohrál pouze jednou a remizovat dokázal s Ajaxem či Twente, jenže nyní čeká na bodový zisk poměrně dlouho po těsných porážkách s Arnhemen, Nijmegenem a naposledy Utrechtem. Waalwijk až do minulého vystoupení držel nepříznivou sérii devíti utkání bez vítězství, teprve ve 12. kole doma jasně přehrál Bredu 3:0. Paradoxem je, že Waalwijk z mála bodů které získal dokázal porazit Arnhem a remizovat s Twente či Ajaxem, tedy největšími favority na mistrovský titul.

V loňských vzájemných utkáních se radoval vždy hostující celek. RKC nejprve zvítězilo senzačně na stadionu Abe Lenstra v poměru 2:0, v následné odvetě však na svůj výkon nenavázalo a podlehlo soupeři 0:1. Domácí výběr má v poslední době mírné problémy v ofenzívě, čemuž odpovídá i dvojice hráčů na marodce. Kvůli poraněnému kotníku nemůže hrát Nigerijec Nwofor, svalové problémy se stehenním svalem nepustí do hry ani Wildschuta.

"Potřebujeme překonat současnou krizi, samo to ale nepůjde. Přestali jsme hrát jako tým a velmi málo střílíme, což nás stojí body. Chvilkovou krizi si v sezóně prožije téměř každý tým a my musíme zvednout hlavy. V duelu s Utrechtem jsme naše akce zbytečně překombinovali a bohužel se nám nedařilo ani v zakončení. Pevně věřím, že nám fanoušci pomohou toto horší období překonat," uvedl optimisticky trenér Marco van Basten.

Hosté budou postrádat Rommendahla kvůli zraněné patě, za vyloučení v duelu s Bredou po dvou žlutých kartách bude pykat van Hoevelen a kvůli poraněným kolenním vazům není připraven ani Lieder. "Waalwijk zažil hrůzostrašné období, které dobře znám. Děláte všechno, ale zlepšení prostě nepřichází. Je to velmi kvalitní celek a po posledním vítězství si zvedl sebevědomí, takže nás procházka rozhodně nečeká," dodal devětačtyřicetiletý domácí stratég.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar1271421:1722
2.SBV Vitesse1263322:1721
3.FC Twente1255227:1120
4.Feyenoord Rotterdam1262425:1920
5.PSV Eindhoven1254323:1219
6.AFC Ajax1254323:1519
7.PEC Zwolle1254321:1319
8.FC Groningen1254325:2519
9.Roda JC1245321:2417
10.NAC Breda1243520:1715
11.SC Heerenveen1143424:2315
12.FC Utrecht1243516:2315
13.Heracles Almelo1142516:1914
14.Go Ahead Eagles1134416:2813
15.Cambuur Leeuwarden1233611:1412
16.ADO Den Haag1131714:2710
17.RKC Waalwijk1223716:249
18.NEC Nijmegen1216519:329

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hlavně ať něco uhraje Utrecht, ta nizozemská chelsea nemůže hrát LM

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo sleduje Alkmaar? Můžete mi vysvětlit, jak je možné, že hrají od 19´v devíti a navíc vedou 2:1? :-D To, co se tam děje????

Reagovat
Firkraag

Taky na to čumim a nechápu

Reagovat
smazaný uživatel

Firkraag - podle onlajnů se to tam hemží samými šancemi :-) Je čas na druhý poločas přepnout tento match ;-)

Reagovat
Firkraag

Jo to může být zábava :-)

Reagovat
Firkraag

Tak spíš vidim, jak si Alkmaar i v 9 dělá, co chce a dovolí si i napadat soupeřovu rozehrávku :-)

Reagovat
smazaný uživatel

file:///C:/Users/patrik/Desktop/image%20(2).jpg

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele