Nizozemská Eredivisie - preview 13. kola

17.11.2012, 08:53, aktualizováno 18.11.2012, 08:44
Previews
Twente se snaží držet krok s Eindhovenem, dnes se představí v Utrechtu, který se pohybuje těsně za nejlepšími týmy. Vitesse hraje proti Nijmegenu a může utéct Ajaxu na třetí pozici, Feyenoord hostí Willem II a Heracles změří síly s Rodou.
SBV Vitesse - NEC Nijmegen  (neděle 12:30)
Vitesse se stále drží v popředí celé soutěže, a i když mu první dva celky mírně odskočily, tak se dobrý vstup do sezóny rozhodně zapřít nedá. Vitesse ve dvanácti kolech nasbíralo slušných 25 bodů a zatím se hřeje na třetím místě tabulky. Nyní bude v domácím prostředí v souboji s Nijmegenem mírným favoritem, avšak soupeřovy kvality nesmí v žádném případě podcenit. Při případné výhře hostů by se rozdíl mezi oběma týmy zmenšil na rozdíl tří bodů.

Nijmegen totiž letos zažívá zatím nadstandardní sezónu a dokázal nasbírat 19 bodů, což ho v tuto chvíli řadí na slušné sedmé místo. Arnhem nedávno doma překvapivě podlehl Alkmaaru a zaznamenal tak první a doposud jedinou porážku v sezóně ještě před domácím publikem. A to proti soupeři, který v letošní sezóně hodně tápe. Nicméně následující týden vyhrál senzačně 2:0 v Ajaxu a také mu uštědřil první prohru v tomto ročníku.

V národním poháru snadno prošel do 4. kola a v posledním kole se po bezbrankové remíze rozdělil o body s prvním Twente, těžší los tak už má definitivně za sebou. Vitesse bude určitě spoléhat na kvality Bonyho Wilfrieda, který je letos k neudržení a ve 12 utkáních nasbíral 12 gólů. Nijmegen neprohrál pětkrát v řadě a získal jedenáct bodů, má tedy též velmi dobrou formu. Zvítězit dokázal v Alkmaaru a v posledních dvou utkáních nad Groningenem a Heracles. V loňských vzájemných soubojích doma zvítězil 3:2, v Arnhemu však prohrál 0:2.

Kouč Vitesse Fred Rutten má opravdu nesmělé plány. "Uspěli jsme v obtížných zkouškách a nyní nás čekají ty papírově lehčí. Nesmíme se však uspokojit současnými výsledky a je nutno hrát stejně jako doposud. Věříme si a určitě můžeme vyhrát všechna utkání do konce zimní přestávky. Naším cílem je přezimovat na prvním místě, abychom měli co nejlepší výchozí pozici na zisk titulu, který určitě chceme a máme na to ho vybojovat," řekl sebevědomě bývalý trenér PSV.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Utrecht - FC Twente  (neděle 14:30)
Do Utrechtu přijede favorit z Twente. Domácí jsou na šesté příčce, na druhé Twente jim schází ještě osm bodů.

Svěřenci trenéra Stevea McClarena přijedou do Utrechtu nepochybně pro tři body, protože chtějí udržet v napětí lídra tabulky, kterým je pro tuto chvíli PSV. Utkání začne o půl třetí a řídit jej bude hlavní sudí Danny Makkelie. Z historického hlediska by se mělo jednat o vyrovnané utkání. Oba týmy se sešly jednačtyřicetkrát, každý z nich vyhrál třináctkrát. Patnáct zápasů skončilo nerozhodně.

FC Utrecht prožívá zvláštní sezonu. Po několika porážkách se hráči vzchopili a dokázali třikrát vyhrát, pak ale přišel opět pád a v posledním ligovém klání o čtyři branky s Waalwijkem. Také proto je Utrecht až šestý, od lídra z PSV jej dělí dvanáct bodů.

V případě Twente to ale není o mnoho lepší. Steve McClaren se sice snaží vytáhnout ambiciózní celek do pohárových výšin, ale herně se mu příliš nedaří. Zásadní podíl na tom má zřejmě únava z Evropské ligy, v níž patří Twente až třetí příčka. Týmu se nedaří skórovat, v posledních dvou zápasech nevstřelilo ani gól. Čímž ale o to víc vyniknou utkání jako v jedenáctém kole, kdy si Twente jednoznačně poradilo s Feyenoordem poměrem 3:0.

V Utrechtu se slaví především v neděli, na domácím stadionu hrál tým v neděli již čtyřikrát. Tři zápasy z nich vyhrál, mimo jiné například s Ajaxem, PSV a Den Haagem. To ukazuje, že i Utrecht dokáže překvapit a hosty z Twente nečeká nic jednoduchého.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Feyenoord Rotterdam - Willem II  (neděle 14:30)
Feyenoord jde do dalšího utkání s jasným cílem získat všechny tři body. Na svém stadionu přivítá totiž poslední Willem II.

Domácí celek se zvedl a stojí. Staré časy jsou zapomenuty. Feyenoord momentálně hájí 5. pozici a jen o horší skóre zaostává za Ajaxem, který hájí příčku číslo čtyři. V týmu panuje velmi dobrá atmosféra a podle slov několika hráčů si celek z Rotterdamu věří na pohárovou Evropu. Poslední duel navíc hráčům určitě přidal důvody k úsměvu, když na domácí půdě snadno přehráli Rodu vysoko 5:2.

Na druhé straně stojí zdecimovaný Willem II, který spadl na poslední místo a beznadějně vyhlíží lepší zítřky. Poslední místo a zisk pouhých šesti bodů není nijak lichotivou reklamou. Poslední čtyři utkání navíc Tilburg nezvládl a pokaždé prohrál. Poslední duel navíc Willemu II přinesl velkou ránu. Trápící se Venlo se totiž chytlo proti AZ a proti Willemu II si ještě mnohem více zvedlo náladu. VVV na domácí půdě snadno přehrálo Tilburg 4:1.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 7.50 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Heracles Almelo - Roda JC  (neděle 16:30)
Heracles by rád na konci zimní části byl mezi prvními osmi. Musí tak zabrat a vyhrávat. Nyní jej čeká přijíždějící Roda a hráči z Almela musejí udělat vše pro to, aby byl zisk tříbodový.

Jak už bylo napsáno. Celek z Almela by velmi rád do jarní části naskakoval nejhůře z osmého místa. Momentálně však hájí příčku číslo deset. Naštěstí pro Heracles, ztráta na osmou příčku činí pouhé dva body. Poslední duel Heraclesu však nevyšel. Na cizí půdě totiž Almelo podlehlo těsně 3:2 v Nijmegenu.

To Roda měla prakticky stejné cíle. Bojovat v první desítce. Nyní se však Roda nachází u dna tabulky. Aktuálně 16. příčka značí momentálně nutnost boje o záchranu. V Kerkrade však věří, že se tým zvedne. Aktuální forma Rody však není nikterak dobrá. Naposledy Kerkrade vyhrálo v 8. kole. Předtím ve 4. kole. V kolech číslo 9 až 11 hned třikrát remizovalo. V minulém kole navíc přišla nepříjemná porážka 2:5 na půdě Feyenoordu Rotterdam.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - PSV Eindhoven  (sobota 18:45)
Fotbalisté PSV sice trochu tápou v Evropské lize a v tuto chvíli to budou mít hodně těžké s postupem, ovšem díky dobrým výkonům v lize se nyní dostali do čela tabulky. Po dvanácti kolech mají na kontě třicet bodů a prohráli jen dvakrát proti papírově slabším soupeřům, jinak jedou jako dobře namazaný stroj. V tuto chvíli jsou o bod před Twente a určitě si chtějí náskok pojistit. Den Haagu se však také nevede špatně a doma hraje ve slušné formě.

Den Haag doposud získal šestnáct bodů, a i když nemá daleko k tomu, aby spadl do dolní poloviny tabulky, tak současná osmá pozice je velice slušným umístěním. Jeho největším problémem je velký počet remíz. Ve dvanácti kolech sice jen dvakrát prohrál, jenže sedm nerozhodných výsledků je opravdu hodně a s tímto počtem je v tomto ohledu "nejlepším" celkem Eredivisie. V posledních osmi kolech prohrál jen jednou a to chce potvrdit i teď.

Den Haag totiž prohrál pouze v domácím prostředí s Utrechtem, cenný bod získal v souboji s Ajaxem i naposledy s Alkmaarem, porazit dokázal též silný Heerenveen. Eindhoven je na tom však ještě lépe, drží šňůru sedmi výher v řadě a navíc střelecky záři. V minulém utkání rozstřílel Heerenveen v poměru 5:1 a 42 nastřílených branek ve dvanácti utkáních je opravdu neskutečný počin. Loni se mu na sobotního soupeře dařilo a dokázal ho porazit nejprve venku 3:0 a poté mu doma uštědřil debakl v poměru 5:0.

Kouč PSV Dick Advocaat doufá, že série jeho svěřenců bude pokračovat. "Na současné výkony v lize si nemůžu stěžovat, jenže v Evropské lize se nám nedaří, a proto ještě musíme zabrat. Nyní určitě chceme vyhrát a naše hlavní zbraň snad bude fungovat i tentokráte. Naše občasné výpadky jsou způsobené nedostatkem koncentrace a pracujeme na odstranění tohoto problémů. Den Haag je ale také dobrý v útoku a nesmíme tak dopustit, aby nás přestřílel," uvedl renomovaný trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SC Heerenveen - RKC Waalwijk  (sobota 19:45)
Ambiciózní Heerenveen od samotného počátku sezóny tápe a marně hledá ideální formu. Tentokrát ale nesmí za žádnou cenu zaváhat, poněvadž na vlastní půdě přivítá hratelného soupeře v podobě Waalwijku.

Výkony Srdíček jsou prozatím proměnlivé podobně jako aprílové počasí: zatímco jednou van Bastenovi svěřenci zazáří, hned o týden později pro změnu totálně propadnou. Značně nevydařený výkon pak předvedli během minulé neděle, kdy zavítali do Eindhovenu. Utkání s místním PSV pro ně sice začalo na výbornou, když se už po šesti minutách hry prosadil de Ridder, poté ale Heerenveen polevil a výsledkem bylo pět inkasovaných branek a potupná porážka 1:5.

Znovu se tak potvrdilo, že bezchybná defenzíva rozhodně není devízou fríského celku. Vždyť Heerenveen letos inkasoval už 24 branek, rovnou polovinu pak obdržel v posledních třech zápasech, kdy kromě debaklu s PSV schytal ostrý výprask také v Almelu, jemuž podlehl 3:6.

To na druhé straně barikády půjdou do zápasu s optimismem v žilách. Waalwijku totiž vyšlo minulé kolo na jedničku - po více než dvou měsících si připsal důležité vítězství; před vlastními fanoušky pokořil rozjetý Utrecht s přehledem 4:0. Konečně se tak odpoutal od pásma sestupu a vyhoupl se na mnohem uspokojivější jedenáctou pozici.

Proti Heerenveenu ale každopádně musí trenér Koeman zapomenout na výpomoc zraněné pětice ve složení Ramos, Jungschläger, Janssen, Lamey a Barroilhet. To v táboře domácích je mimo hru pouze útočník Samir Fazli.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 4.00 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PEC Zwolle - NAC Breda  (sobota 19:45)
Souboj o záchranu se vším všudy, utkání bude pro oba výběry hodně důležité. Zwolle už dobře ví, že nejvyšší soutěž je o mnoho náročnější než druhá liga a zachránit se tak bude hodně těžké. V tuto chvíli je na předposlední pozici se ziskem osmi bodů, nicméně osm porážek na kontě je opravdu hodně. Breda se v poslední době výrazně zlepšila, proto se v tabulce posunula až na čtrnácté místo se ziskem jedenácti bodů.

Breda až do minulého kola prokázala velké zlepšení, vyhrát totiž dokázala na půdě Venla v poměru 4:1 a poté doma zdolala také Waalwijk 2:1. Nicméně oba celky patří do dolní poloviny tabulky a následné domácí utkání s Groningenem už tak dobře nedopadlo, NAC prohrálo po boji v poměru 0:1. Nyní má ale další šanci proti relativně hratelnému protivníkovi stoupat tabulkou ještě výše. Zwolle totiž čeká na ligové body tři kola v řadě.

Zwolle se zatím daří v národním poháru a nyní už je ve 4. kole, když dokázalo vyřadit dva ligové protivníky z Kerkrade a Waalwijku. Jenže nyní narazilo na silný los, a i když nehrálo špatně, na body to nestačilo. Sympatický výkon proti PSV nakonec znamenal výsledek 1:2, stejným poměrem dopadl též duel o týden později v Heerenveenu a v minulém utkání Zwolle doma nestačilo na Ajax po přestřelce, prohrálo 2:4.

Trenér domácích Art Langeler věří, že pokud předvedou jeho svěřenci výkon jako v předchozích třech utkáních, tak mohou Bredu porazit. "V útoku jsme na tom nebyli zase tak špatně a uhlídat ofenzívu takových gigantů určitě není jednoduché. Breda letos umí hrát na srovnatelné protivníky a jistě se na nás připraví, my ale máme velkou chuť konečně zvítězit. Rozhodovat budou maličkosti a já doufám, že nám hodně pomohou fanoušci," řekl Langeler.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Ajax - VVV Venlo  (sobota 19:45)
Papírově snadné utkání čeká Ajax. V domácím utkání třináctého kola přivítá na své půdě probuzené Venlo.

Domácí obhájce titulu z Amsterodamu začíná ztrácet přímý kontakt s prvním PSV a vedení to nenese příliš positivně. Ztráta na první místo totiž činí už propastných devět bodů. Pro hráče je však dobrou zprávu pohled do kalendáře. Sezóna se rozjíždí a na srovnání kroku je ještě dost času, ovšem nesmí se zaspat. Proto Ajax musí bodovat v každém utkání a v zápasech s týmy jako je Venlo obzvlášť. Poslední duel Ajax zvládl, když cestoval na půdu Zwolle. Čtyřbrankové vedení amsterodamský celek sice ztratil, avšak vítězství 4:2 znamenali tak či tak tři body.

Do nedávna poslední Venlo začalo bojovat a na hře a hlavně na výsledcích to jde znatelně vidět. Po sérii čtyř zápasů bez bodu dokázalo aktuálně šestnácté Venlo zabojovat proti AZ Alkmaar a postaralo se o jedno z největších překvapení dosavadního průběhu, když na cizí půdě VVV vyhrálo těsně 2:1. Poslední kolo navíc Venlo ukázalo, že umí střílet branky a na domácí půdě vyškolilo přijíždějící Willem II snadno 4:1!
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.11 - 9.00 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - AZ Alkmaar  (sobota 20:45)
Alkmaar v posledních kolech pouze paběrkoval, což mělo za následek jeho nedobrovolný propad do spodní poloviny tabulky. Proti Groningenu ale možné zaváhání nepřipouští; Verbeekovi svěřenci se budou snažit znovu naladit na vítěznou vlnu.

Fotbalisté AZ mají po úvodních dvanácti zápasech letošní sezóny na svém kontě pouhých třináct bodů. I proto jim aktuálně patří až neuspokojivá dvanáctá pozice. Na konci října se přitom zdálo, že krizi Alkmaaru by mohl být konec. Parta okolo kanonýra Altidora tehdy zdolala venku silné Vitesse 2:1 a pořádně si zvedla sebevědomí. Ovšem hned nadcházející týden podlehla doma ostudně Venlu a během minulého víkendu pro změnu vyválčila pouze bod v Haagu.

Pozice kouče Verbeeka tak zůstává i nadále opravdu nezáviděníhodná. Stačí jedna chyba a padesátiletý lodivod si bude moci balit kufry. Hráči AZ si ale vážnost situace moc dobře uvědomují, a proto tentokrát neberou nic jiného než vítězství. Určitě však není třeba zdůrazňovat, že mají před sebou nesnadný úkol. Ani Groningen sice letos příliš nezáří, přesto už několikrát dokázal, že umí být pořádně nepříjemným protivníkem i pro favorizovaného soupeře. Do zápasu bude navíc vstupovat s velkým klidem v zádech, jelikož po minulé výhře 1:0 nad Bredou se znovu výrazně vzdálil sestupovému pásmu. Na šestnácté Venlo má aktuálně náskok pěti bodů.

V nadcházejícím duelu mu navíc bude chybět pouze záložník Tom Hiariej; Alkmaar se pro změnu musí vypořádat s absencí Fernanda Lewise a Maartena Martense.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven12100242:1030
2.FC Twente1292124:629
3.SBV Vitesse1274121:925
4.AFC Ajax1256129:1621
5.Feyenoord Rotterdam1263323:1821
6.FC Utrecht1263317:1321
7.NEC Nijmegen1254319:2019
8.ADO Den Haag1237221:1716
9.Heracles Almelo1235424:2514
10.FC Groningen1242613:2214
11.RKC Waalwijk1234517:1713
12.AZ Alkmaar1234519:2313
13.SC Heerenveen1234518:2413
14.NAC Breda1232711:2311
15.Roda JC1224612:2110
16.VVV Venlo1223716:309
17.PEC Zwolle1222810:238
18.Willem II121389:286

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Filipow

Bony, mrdni jim tam trojku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele