Nizozemská Eredivisie - preview 11. kola

14.11.2008, 08:25, aktualizováno 16.11.2008, 10:31
Previews
Nizozemsko čeká velký šlágr, Ajax v něm přivítá PSV Eindhoven. Alkmaar cestuje do Arnhemu a bude se chtít vrátit do čela tabulky. Formu se na hřišti Twente pokusí potvrdit Feyenoord, Groningen bude doma velkým favoritem duelu s předposledním De Graafschapem...
NAC Breda - Heracles Almelo  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka jedenáctého kola zavítá do Bredy, kde tamní NAC hostí Heracles Almelo. Breda bude chtít potvrdit roli favorita a udržet se na čele tabulky, o které se dělí s Alkmaarem a Ajaxem - všichni mají po 22 bodech.

Kouč domácího celku Robert Maaskant doufá, že jeho svěřenci předvedou mnohem lepší výkon než v posledním pohárovém zápase. Ve čtvrtečním duelu KNVB Beker totiž Breda nepodala proti Omniworldu ideální výkon a zvítězila až brankou v poslední minutě, tu vstřelil Matthew Amoah.

"Doufám, že jsou moji svěřenci připraveni vše napravit, protože výkon proti Omniworldu byl strašlivý," nešetřil své hráče Maaskant. "Stydíme se sami za sebe. Omniworld si zasloužil přes nás postoupit. Každý tým ovšem může mít špatný den, takže doufejme, že mi jsme si ho již vybrali," řekl dále Maaskant, jenž nemůže počítat s Martijnem Reuserem a Enricem Vallesem, oba trápí zranění.

V táboře hostů si jsou vědomi, že v souboji s vysoko postaveným soupeřem je čeká těžký úkol. Breda je pouze o skóre až třetí, jinak bodově je na tom stejně jako druhý Ajax a první Alkmaar.

"V posledních týdnech jsme Bredu pečlivě pozorovali. Mají dobře sestavený tým a nic nedají zadarmo. Především v Matthewovi Amoahovi mají velkou oporu, dokáže kdykoliv vstřelit branku," prohlásil o autorovi jedenácti branek trenér Heraclesu Gert Heerkes. K zápasu neodcestovali zranění Darl Douglas, Kwame Quansah a Mark Jan Fledderus. Chybět bude také Karim Bridji, jenž podstoupí operaci kolen a sezona pro něj končí.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.40 - 6.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ADO Den Haag - Willem II  (sobota 18:45)
ADO Den Haag v 11. kole přivítá Willem II Tilburg a bude chtít po dlouhé době vyhrát. Na zisk tří bodů totiž čeká už čtyři zápasy, naposledy vyhrálo před měsícem. Na hostující Tilburg ztrácí pět bodů, takže vítězství by se zajisté hodilo.

Také domácí trenér Andre Wetzel toto utkání označil za důležité, musí se v něm zkrátka vyhrát. Nováček z Haagu sice začal sezonu dvěma vítězstvími, jenomže poté k nim přidal již jedno jediné a v posledních týdnech se trápí.

"Z domácích zápasů s Heerenveenem a Willemem II jsem chtěl čtyři body," prohlásil Wetzel. "Co se stalo s Heerenveem víme," narazil kouč na prohru 0:1 a pokračoval: "Takže se nyní soustředíme na zápas s Tilburgem, v němž musíme zvítězit."

Haag v poslední době sužovala četná zranění. Marodka se ale pomalu začíná vyprazdňovat, důkazem čehož byl pohárový duel, ve kterém se po zranění ukázalo hned několik hráčů. ADO vyhrálo 4:1. "Stále se nám vrací další a další hráči z marodky, už to je lepší. Pokud budou stát fanoušci za mužstvem, může se začít dařit," myslí si Wetzel. "Pohárový zápas jsme využili k rozehrání několika hráčů. Mluvím o Watermanovi, Cornelissem, Caracciolovi a Van Hesem."

Trenér hostů Andries Jonker vysvětlil, proč v pohárovém zápase vystřídal ofenzivní esa Franka Demougeho a Saida Boutahara. Zároveň ovšem zdůraznil, že jsou oba připraveni na další zápas. "Není to tím, že by byl pohár pro nás nedůležitým, ale Boutahar je po zranění a dva zápasy ve čtyřech dnech by na něj byly moc, takže proto to střídání. Také Demouge byl několikrát nakopnut a musel být vystřídán."

Oba ale proti Haagu nastoupí a budou chtít svému týmu pomoci k vítězství. Willem II se totiž bude chtít snažit udržet si dostatečný náskok od spodku tabulky. "Chceme se udržet tam, kde jsme," řekl Jonker. "S Den Haagem musíme nejméně remizovat."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.30 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Heerenveen - FC Utrecht  (sobota 19:45)
Jedenácté kolo nejvyšší nizozemské soutěže nás zavede na hřiště domácího Heerenveenu, kde přivítá ambiciózní celek z Utrechtu. Rozdíl mezi oběma celky činí pouhé dva body.

Aktuálně osmý tým holandské Eredivisie přivítá na svém Abe Lenstra Stadion celek s vysokými ambicemi. Kapitán domácích Michel Breuer nebezpečí ze strany hostů již předem naznačoval. V minulém kole dokázal tým pod vedením Tronda Sollieda vyhrát na půdě celku ADO Den Haag v poměru 0:1.

"Vyhrát nad týmem jako je Utrecht je vždy velice obtížné, v poslední době je jejich forma sice nestabilní, ale i přesto musíme ze sebe vydat stoprocentní výkon," řekl Breuer.

Útočník Roy Beerens dodal: "Není to jeden z těch velkých celků soutěže, ale přesto jej nesmíme podcenit. Musíme si hlavně dát pozor na jejich dobrého útočníka Aliho Boussabouna."

Beerens tímto utkání oslaví návrat na trávník po zranění podkolenní šlachy. Naopak mimo hru vinnou zranění jsou Bonaventure Kalou, Michael Dingsdag a Geert Arend-Roorda.

Utrecht v minulém kole obdržel výprask 5:2 na půdě Feyenoordu. Hostům v utkání bude scházet Leroy Georgie, který byl degradován do rezervy vinnou ztracené formy.

Otazník visí i nad startem Mihaie Nesua. Přes všechny problémy trenér hostů Ton Du Chatinier doufá, že na Abe Lenstra Stadion uhrají solidní výsledek.

"Bude nám sice chybět jeden velice důležitý hráč a to Gregoor van Dijk, ale i přes to doufám v úspěch," řekl Chatinier. "Heerenveen v poslední době nehraje moc dobře, naopak my jsme stále lepší a lepší," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.85 - 6.00
více informací
Sparta Rotterdam - FC Volendam  (sobota 19:45)
Soubojem o všechno by se dal nazvat duel 11. kola mezi Spartou Rotterdam a FC Volendam. Domácí Sparta se v úvodu sezony zatím trápí a je jen těsně nad sestupovým pásmem. Volendam je na tom ovšem ještě hůře, se čtyřmi body je na posledním místě.

Hostující kouč Frans Adelaar chce v zápase se Spartou stavět na senzačním vítězství v KNVB Bekeru nad Ajaxem. Poslední celek tabulky v týdnu vyřadil amsterdamského favorita z domácího poháru a pořádně posílil sebevědomí. Volendam sice doposud získal ze hřiští soupeřů pouze jediný bod, ale proti Spartě si věří. Na svého soupeře navíc ztrácí pouze čtyři body.

"Pohárovým výsledkem jsme byli pochopitelně potěšeni, jenže nyní se musíme soustředit na zápas se Spartou," řekl Adelaar. "Pokud v Rotterdamu vyhrajeme, naše šance na záchranu se rázem změní. Máme mladý a nezkušený tým, ale každým zápasem se zlepšujeme."

Ani v táboře soupeře nepanuje ideální atmosféra a po drtivé porážce s Ajaxem trenér Foeke Booy ví, že jeho tým musí v duelu s tabulkovým konkurentem zabrat. "Bylo velkým překvapením, když Volendam porazil Ajax, ale tenhle zápas je o něčem jiném. Myslím si, že moji hráči vědí, jak je důležité získat v tomto zápase tři body."

Booy se stále musí vypořádávat s početnou marodkou, na které jsou Karim Touzani, Maciej Wilusz, Sander van Gessel, Edwin van Bueren a Nathan Rutjes. Nejisté starty pak mají Donovan Slijngard, Charles Dissels a Harold Wapenaar.

To Volendam příliš problémů řešit nemusí. Otazníky visí nad startem útočníků Van Dijka a Narsingha, stejně tak nad startem Hamita Yildize. Připraveni by již měli být Tim Bakens s Marijnem Sterkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.65 - 4.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Roda JC - NEC Nijmegen  (sobota 20:45)
V 11. kole holandské Eredivisie přivítá aktuálně 17. tým tabulky ambiciózní celek z Nijemegenu.

Trenér domácích Martin Koopman je v silném pokušení změnit svou pravidelnou jedenáctku. V minulém týdnu stáhl tyto hráče: Pa Modou Kah, Anouar Hadouir a Andres Oper a nahradil je Edwinem Linssenem, Willemem Janssenem a Jeanvionem Yulu Matondou. V zápase KNVB Beker s Willemem II se tyto změny osvědčily a po vítězství 1:0 šla Roda dál.

"Tento výsledek ve mně zanechal skvělý pocit, celý tým hrál opravdu dobrý fotbal a ukázali jsme bojového ducha," řekl Koopman.

V řadách Rody do utkání nenastoupí Dieter van Tornhout, který má problémy s kolenem, Cliffa Marduliereho zase trápí rameno, Vincent Lachambre má potíže s kolenní šlachou a Przemyslawa Rytina trápí také koleno.

V Nijemegu naopak zase mluví o ztrátě útočníka Jhonnyho van Beukeringa. Trenér se rozhodl nenasadit tohoto útočníka, protože van Beukering stále bojuje s nadváhou. I přes zprávy, že útočník šel s váhou značně dolů, do utkání nezasáhne.

"Toto téma nebudeme řešit. John mi sám řekl, že optimální váhu bude mít v pondělí. Pokud se tak opravdu stane, začlením ho zpět do týmu," řekl Koopman.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.40 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AFC Ajax - PSV Eindhoven  (neděle 12:30)
Ajax Amsterdam a PSV Eindhoven, určitě nejvíce lákavý zápas 11. kola holandské Eredivisie.

Trenér domácích Marco van Basten má k dispozici čtyřbodový náskok na hosty z Eidhovenu. Tímto náskokem by rád odlehčil situaci před tímto velice důležitým utkáním. Aktuálně třetí Ajax se ziskem 22 bodů je mírně favorizován vůči pátému Eidhovenu s 18 body.

"Výhoda většího bodového zisku než váš budoucí soupeř není prakticky výhoda. Tato pozice vás vystavuje spíše tlaku medií, protože jako favorité prostě musíte vyhrát," řekl van Basten.

Domácím nebude chybět domácí útočník Miralem Sulejmani, ale po svém zranění začne pouze na lavičce náhradníků. Dále se pak vrací Bruno Silva, a to přímo do základní jedenáctky. Naopak Thomas Vermaeler a Oleguer Presas do utkání nezasáhnou, stejně jako Klaas-Jan Huntelaar.

Ztráty v dresu hostí budou čítat hned čtyři jména. Otman Bakkal, Ibrahim Afellay, Jeremie Brechet a Eric Addo. Nad těmito hráči PSV visí otazník ohledně účasti v nedělním utkání s Ajaxem.

Trenér hostí Huub Stevens potřebuje, aby jeho hráči co nejrychleji zapomněli na vyřazení z 3. kola KNVB Beker, když prohráli až po prodloužení s AZ Alkmaar 0:1.

"Hráči na hřišti nehráli špatné utkání, byli jsme aktivnější a vytvořili jsme si více šancí, ale chyběla nám kvalitní koncovka. Proto s výsledkem nejsem spokojený, i když v dané hře byla znatelná některá pozitiva," řekl Stevens.

Nejatraktivnější utkání tohoto kola uvidíme tedy na stadionu Amsterdam ArenA v neděli od 12:30.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SBV Vitesse - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
V Arnhemu se odehraje utkání s jasným favoritem, domácí Vitesse přivítá celek Alkmaaru. Hosté jsou ve skvělé formě a jedou pro tři body, pokud je získají, vrátí se do čela tabulky.

Vitesse se krčí až na patnáctém místě, přestože z posledních tří kol vydolovalo sedm bodů, mimo jiné i za překvapivé vítězství v Heerenveenu. Náladu v kabině ale trochu srazilo středeční pohárové vystoupení, v němž svěřenci kouče Hanse Westerhofa nestačili na amatérský FC Lienden.

"Nemělo se to stát, ale už je to tak. Proti AZ to musíme odčinit," prohlásil Westerhof. Ten může počítat i se dvěma hráči, nad nimiž visel otazník, nastoupit by měli útočník Santi Kolk i záložník Rogier Molhoek, jenž v Arnhemu hostuje právě z Alkmaaru.

Hosté nezačali sezónu dobře, prohráli úvodní dva zápasy, ale od té doby jsou nezastavitelní. Vyhráli sedm z osmi zápasů a formu potvrdili i v poháru, v němž po prodloužení vyřadili PSV Eindhoven. Kapitán Stijn Schaars ale varuje před přehnaným optimismem. "Daří se nám, ale je teprve začátek. Pokud budeme hrát dobře i po polovině sezóny a budeme stále mezi prvními třemi, pak by bylo hloupé nepokusit se získat titul, ale myslet na to teď by bylo předčasné," řekl Schaars.

Trenér Louis van Gaal se musí obejít bez pětice zraněných, mimo hru jsou Jeremain Lens (noha), Moussa Dembele, Gijs Luirink (oba koleni), Kew Jaliens (stehno) a Graziano Pelle (kotník).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.85 - 3.45 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Feyenoord Rotterdam  (neděle 14:30)
Feyenoordu se zatím příliš nedaří, po deseti kolech je až na dvanáctém místě. Poslední dva ligové zápasy ale vyhrál. I domácí Twente zaostává za očekáváním, patří mu desátá příčka.

Domácí mají na rozdíl od Feyenoordu co napravovat, v posledních dvou zápasech prohráli s Ajaxem a Alkmaarem s celkovým skóre 0:5. Mezi tím neuspěli ani v Poháru UEFA, odjeli s prázdnou z Manchesteru City. Náladu si alespoň trochu spravili v domácím poháru, v němž zvítězili na hřišti FC Eindhoven.

Trenér Twente Steven McClaren nemá problémy se zraněními svých hráčů, zneklidňuje jej tak jen aktuální dobrá forma soupeře. "Podle mě to byla jen otázka času, než Feyenoord začne vyhrávat. Má výborné hráče, takže je to pro nás opět utkání s velkým soupeřem," uvedl bývalý kouč reprezentace Anglie.

Hosté skutečně, alespoň na domácí scéně, najeli na vítěznou vlnu, vyhráli 4:0 v Kerkrade a 5:2 doma nad Utrechtem, ve čtvrtek pak přidali pohárové vítězství 5:1 v Hardenbergu. Jen vystoupení v Poháru UEFA, kde po prohře v Nancy v prvním kole neuspěli ani před týdnem doma s CSKA Moskva, jim kazí náladu.

Zatímco marodka Twente je prázdná, lékaři Feyenoordu si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemohou. Jon Dahl Tomasson, Ron Vlaar, Andwele Slory, Denny Landzaat, Theo Lucius, Leroy Fer, Diego Biseswar, Luigi Bruins a Serginho Greene - ti všichni zůstali se zraněními doma. Nejistý je start Jonathana De Guzmana.

"Náš tým bude vypadat úplně jinak, než před týdnem. Musíme využít mladé hráči, někteří z nich jsou na tom velmi dobře," uvedl trenér Gertjan Verbeek. Jedním z mladých je třeba Luis Pedro, jenž se dvěma góly skvěle ukázal při svém debutu v pohárovém utkání.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.33 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - BV De Graafschap  (neděle 14:30)
FC Groningen ve své domácí pevnosti přivítá soupeře, s nímž nic jiného než vítězství nepřipadá v úvahu - předposlední De Graafschap.

Pevnost je pro stánek Euroborg příznačným názvem, Groningen zde letos ještě neztratil ani bod a v pěti zápasech má skóre 16:1, dokázal zdolat i Utrecht či Feyenoord. De Graafschap není týmem, který by měl na této statistice něco změnit - letos venku hrál jediný bod, dal jen dva góly a ani jeho aktuální forma není zrovna oslnivá, z posledních sedmi zápasů vytěžil jen bod. V poháru oba celky uspěly, Groningen vyhrál v Telstaru a De Graafschap v Emmenu.

I přes tyto statistiky domácí kouč Ron Jans před protivníkem varuje. "Je to soupeř, kterého nesmíme podcenit. Musíme si dát pozor a hrát tak, jak to umíme," prohlásil. Pro toto utkání nemůže počítat s triem Martijn Meerdink (noha), Jeroen Veldmate a Jevgenij Levčenko (oba koleno).

Na druhé straně je marodka o poznání delší, mimo hru jsou Stephan Keller, Rene Bot, Cerezo Fung a Wing, Hugo Bargas, Steve de Ridder a také Geert den Ouden, jenž se zranil na pátečním tréninku. Nejistý je start Leona Heseho a také nejlepšího (třígólového) střelce Jasona Oosta.

"Groningen je dobrý tým, hraje naplno celý zápas a nemá žádné velké slabiny. My se ale určitě nedáme porazit snadno, nechceme hrát jen s cílem neutržit debakl," nechal se slyšet hostující trenér Henk van Stee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar1071226:1022
2.AFC Ajax1071222:1222
3.NAC Breda1071219:1022
4.FC Groningen1062223:620
5.PSV Eindhoven1060417:818
6.NEC Nijmegen1053215:918
7.FC Twente1052312:1117
8.SC Heerenveen1044222:2016
9.Willem II1043315:1615
10.FC Utrecht1042411:1314
11.Heracles Almelo1034313:1313
12.Feyenoord Rotterdam1032521:1711
13.ADO Den Haag1031612:1610
14.SBV Vitesse102359:179
15.Sparta Rotterdam1022610:268
16.BV De Graafschap102175:187
17.Roda JC101369:216
18.FC Volendam1011810:284

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

O

Reagovat
stas87

daniel pranjic podme heerenvenn

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele