Nikodým: Euro zvládneme!

07.05.2008, 20:56
Rozhovory
Přesně za měsíc začíná Euro 2008 v Rakousku a Švýcarsku, které bude českým divákům zprostředkovávat televize Prima. Položili jsme tedy jejímu šefredaktorovi sportu Jiřímu Nikodýmovi několik otázek týkajících se především toho, jak bude Euro na Primě vypadat, řeč přišla ale i na bilancování letošních přenosů z Premier league.

Jak finišují přípravy na vysílání Eura 2008 na obrazovkách Primy?
Euru 2008 se velmi intenzivně věnujeme každý den. Řešíme spoustu důležitých záležitostí spjatých s vysíláním a také s logistikou celého projektu. Přípravy jdou do finiše a začínáme zkoušet ve studiu, které prochází proměnou z designu Premier League do Eura. Ale prakticky denně dolaďujeme nejrůznější detaily, abychom divákům nabídli co nejkvalitnější zážitek z celého šampionátu. Velké absolutorium si zaslouží kompletní tým, který se na Euru podílí, přičemž je úžasné sledovat, s jakým nadšením členové našeho týmu k realizaci přistupují.

Kolik lidí se na zprostředkování turnaje bude podílet?
Nedokážu všechny, kteří se na Euru podílejí, spočítat. Je to celá řada lidí počínaje komentátory, režiséry, produkcí až po techniky, grafiky atd. Nerad bych na někoho zapomněl, proto se do přesných počtů raději nebudu pouštět. V každém případě se v Rakousku a Švýcarsku prostřídá během mistrovství cca 35 lidí a spousta dalších bude zajišťovat vysílání v Praze. Zápasy budou komentovat vždy komentátor a spolukomentátor. Konkrétně podle abecedy Tomáš Bahník, Radek Macháček, Jiří Nikodým a Ondřej Prokop. Za spolukomentátory jsme si vybrali Radka Bejbla, Radka Druláka, Vlastimila Paličku a Vladimíra Šmicera.

Jak to bude s komentováním českých zápasů? Budete se střídat, nebo to bude mít na starosti pouze jediný komentátor?
Při zápasech českého týmu se prostřídá trojice Jiří Nikodým (Švýcarsko), Ondřej Prokop (Portugalsko) a Radek Macháček (Turecko) a jako spolukomentátor se ve všech utkáních českého týmu představí Vladimír Šmicer

Hlavní tváři primáckého projektu bude Vladimír Šmicer. S ním počítáte přímo do Rakouska a Švýcarska jako se spolukomentátorem, nebo bude hodnotit ve studiu?
Vladimír Šmicer ještě před zahájením turnaje zavítá do Seefeldu, aby byl v kontaktu s českým týmem a jako reportér bude natáčet s českými fotbalisty. Následně se přesune na skupinovou fázi do Švýcarska, kde bude spolukomentovat a hodnotit utkání českého národního mužstva a skupiny, v níž hrají Nizozemsko, Francie, Itálie a Rumunsko. Pak se vrátí do Prahy, kde se bude dělit o své názory s diváky ve studiu a počítáme s tím, že na finále se jako spolukomentátor objeví přímo ve Vídni.

Studio bude stát v Praze, bude se podobat tomu, co je využíváno pro anglickou Premier League?
Design studia bude vycházet z designu studia Premier League. Studio dozná jen drobných úprav směrem k Euru.

Kdo ho bude moderovat a které experty budete zvát?
Diváci se budou setkávat s Radkem Šilhanem, který se výborně osvědčil při vysílání Premier League a také s Martinem Šteflem. Toho diváci Televize Prima znají z dřívějších let jako moderátora sportovních zpráv a fotbalových přenosů z Gambrinus ligy. Oba jsou velmi profesionální a zkušení a tudíž i zárukou kvalitního vysílání. Experty zatím prozrazovat nebudu, protože jsme momentálně ve fázi dolaďování.

Fotbal se bude vysílat na komerční televizi, která žije především z reklamy. Jaká část přestávky bude vyhrazena reklamním šotům?
Předně chci zdůraznit, že žádné utkání nebude přerušováno reklamou. Její množství před zápasem o přestávkách a po utkání bude rozdílné a v tuto chvíli je předčasné hovořit, kolik času ji bude věnováno, protože ještě zbývá do začátku ME měsíc a reklama se stále prodává. Její naplnění proto budeme vždy znát a až nedlouho před samotným zápasem.

Řada diváků Primě moc nevěří, že takovou akci zvládne stejně dobře jako veřejnoprávní televize, nebo kritizuje úroveň komentátorů. Čím byste diváky přesvědčil, že se mýlí a že se nemusí bát?
Ohlasy diváků na přenosy z Premier League jsou veskrze pozitivní a téměř jsme se nesetkali s kritikou. Odezva nejen od diváků, ale i od odborné veřejnosti, tedy od lidí, kteří jsou přímo účastni fotbalového dění a také z televizních kruhů, je neobvyklé vřelá a pochvalná. Přesto se i nadále snažíme naše vysílání zkvalitnit a hledáme cesty, jak divákovi nabídnout ještě něco navíc. Už například fakt, že ve studiu není pouze jeden host, který má svůj názor, ale hned tři, vzbudil nebývale kladnou reakci. Divák si může vybrat s několika různých názorů ten, který mu je nejbližší. Když máte ve studiu tři experty, tak může vzniknout zajímavá debata a divák se najednou může dozvědět něco víc než obvykle. Rozhodně nemám pocit, že by naši komentátoři byli v čemkoli horší než ti z veřejnoprávní televize. Naopak si myslím, že nabízíme perfektně připravené a erudované komentátory, kteří na sobě neustále pracují a soustavně se zlepšují. Obecně vznikl v naší zemi dojem, že akci jakou je Euro může vysílat jen veřejnoprávní televize. Neslyšel jsem ale ani jeden argument, proč. Prostě se to bere jako fakt. Tento mýtus se snažíme zbourat a věřím, že se nám to podaří.

S jakými výsledky bude Prima spokojena, aby mohla považovat vysílání mistrovství Evropy za úspěšné?
Všechno záleží na tom, jak bude hrát český tým. Čím lépe bude hrát, tím více budeme spokojeni.

Když se Euro povede, bude Prima usilovat o vysílání mistrovství světa za dva roky?
Práva k mistrovství světa byla prodána EBU (pozn.red.: Evropská vysílací unie, jejíž členem je i Česká televize) a tudíž televize Prima už teď nemá možnost MS vysílat

V jakém obrazovém formátu budete vysílat zápasy? V klasickém poměru 4:3, nebo širokoúhle, tj. 16:9?
Diváci uvidí Euro ve formátu 16:9.

Jaký je váš tip na výsledek Eura? Jak dopadne český tým, kdo bude brát zlato?
Neodvažuji se tipovat. Euro může vyhrát opravdu kdokoli. Jak už minulé turnaje ukázaly, tak o překvapení nebývá nouze. Vzpomeňme na Řecko v Portugalsku. Českému týmu bych přál postup alespoň do semifinále, ale bude to nesmírně těžké.

Co si vy osobně myslíte o možném návratu Pavla Nedvěda? Veřejnost je, zdá se, rozdělena na dvě poloviny, jedna ho v reprezentaci chce, druhá je proti. Na kterou stranu se přikláníte vy?
Myslím, že Pavel Nedvěd se i ve svém věku udržuje ve skvělé formě a těžko si Juventus představit bez něho. V současné kondici by rozhodně byl pro národní tým přínosem. Nejen herně, ale i svou osobností a neutuchající bojovností.

Letos nabízíte divákům každou sobotu pořad Premier League LIVE s přímým přenosem anglické ligy. Už se blíží závěr sezóny, jak jste spokojený s diváckou sledovaností?
Diváci si v průběhu sezóny zvykali, že mohou na veřejně dostupném kanálu sledovat nejlepší ligu na světě. Pro nás bylo velmi důležité, jak pozitivně diváci vysílání Premier League přijali.

Proč se utkání vysílala zrovna v sobotu v 16 hodin, kdy se nikdy nehrál atraktivní duel třeba mezi týmy velké čtyřky?
V době, kdy jsme se rozhodli vysílat Premier League, nebylo možné získat pro Českou republiku práva k vysílání na jiný čas než v sobotu v 16:00. Ostatní časy už byly obsazené a tudíž jsme neměli jinou možnost. Chtěli jsme ale našim divákům nabídnout přenosy z té nejlepší ligy. Doufáme, že v příštích letech budeme mít příležitost dostat se i k zápasům velké čtyřky.

Autor: David Křížka

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zase si tu nejlepsi ligu na svete neodpustili...

Reagovat
smazaný uživatel

Očekávám debatu na téma nejlepší liga na světě

Jinak ohledně primy,nevím,jestli by byla lepší ČT... Čapounův Steven Lampard,arsenal bude střidat a spousty dalších keců,to taky není ideální...

Reagovat
smazaný uživatel

nebo "na lavičce Arsenalu se rozcvičuje ryšavý dán Arne Riise"

Reagovat
smazaný uživatel

jn...to aj moje stará vedela ze nehraje za Arsenal

Reagovat
smazaný uživatel

Hej ty máš nick jako můj tým v Hattricku dobře

Reagovat
smazaný uživatel

no u toho jsem taky tekl. Říkám jakej Arsenal. Pak řek dvakrát Dán Riise. Tak jsem zas začal přemejšlet a říkám si tyjo jakej Dán Jako splíst se může každej ale tohle bylo už doost

Reagovat
smazaný uživatel

tak spletl no bože..ale rozhodně lepší než prima...ti koktalové někdy dokážou tu PL v sobotu tak znechutit...nekomentovat radsi

Reagovat
smazaný uživatel

nebo jak ten blb vyslovuje rooneýýýýýý , ashleýýýýýýý , trapák

Reagovat
forrest

Chtel bych videt tebe, podle me se nedokazes ani smysluplne vyjadrit :).

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
smazaný uživatel

sice me trochu vadí ze to neni na CT2 ale hlavne ze se bude dat na co divat...tim myslim vyborny fotbal a ne to smesne komentovani

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli budou komentovat Euro stejně jako Premier League (což určitě jo), tak se máme naco těšit...

Těm nepomůže ani deset "expertů" ve studiu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak klasika,no sound a jedeme..

Reagovat
smazaný uživatel

at si ty experty klidne o prestavce odpustej,daj tam radsi vic reklam pak budou mit prachy na vice fotbalovych prenosu

Reagovat
smazaný uživatel

Furt ji nevěřim, ale hlavně že pude obraz. . . škoda Bosáka, ten mi bude na Euru chybět!

Reagovat
smazaný uživatel

No výborně, 16:9 mi televize špatně bere, tak už se aspoň nemusím rozmýšlet.

Reagovat
-Kopy-

"Diváci si v průběhu sezóny zvykali, že mohou na veřejně dostupném kanálu sledovat nejlepší ligu na světě."

Reagovat
smazaný uživatel

už je to tady.. To to nemůžeš prostě s nadhledem přejít?

Reagovat
-Kopy-

Ne, s nahledem se zasměju.

Reagovat
fantomas

Reagovat
stiba

tak ono je to asi už jedno jestli prima nebo čt - jediné o co je čt lepší je, že tam komentuje bosák - jinak to vyjde uplně nastejno - na primě mají komentátoři taky pěkný hlody ale to má např. čapoun tak. hlavně že tam bude i šmicer

Reagovat
hawk

no me stacilo na prime kdyz jedec cte kuyta jako kauta a druhej jako kanta. To mi bohate staci ale pro fotbal se hold obetuju. Treba to nebude tak strasny meli i svetly momenty, prece jen kdyz to porovnam s poulickem nebo tittelbachem tak to je neporovnatelne lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

Moc mě to mrzí, že nebude EURO na ČT, už to tak nějak patřilo k sobě. Ale co už, snad to na Primě zvládnou. Trošku se zlepšili. Pořád je to komentování naivní a pro absolutní laiky, ale aspoň se snaží. Snaha se musí oceňovat, když není kvalita.

Reagovat
smazaný uživatel

mimochodem, největší piče jsou čeští rozhodčí.. kochal jsem se nádherným gólem Besty a ti kreténi to neuznají. No tak nevím, v každém zápase jsou minimálně dvě jasné situace, které nejsou ofsajdem, ale ti kkti z toho ofsajd udělají. Už fakt mne to mrzí, protože i oni přispívají svým dílem k někdy neatraktivní GL. Každopádně kdyby si tam stoupl normální člověk se zdravým zrakem, tak gól Besty musel nechat. Prostě škoda mluvit, já jsem jejich častý zastánce, ale tohle mne dokáže nasrat. Jasná branka, navíc zřejmě hodně důležitá. K vzteku.

Reagovat
hawk

jj taky me to stve doufal jsem, ze to brnaci ukopou, po tom golu by se liberec nejspis na nic nezmoh a takhle postoupil diky carovymu liberec

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou prostě neomluvitelné chyby. To změní ráz celého zápasu a veškerá snaha poškozeného mužstva je k hovnu. Já nijak zvlášť nefandím Brnu, ale ta branka byla nádherná. Pro takové góly se na to dívám. No nic, každopádně Uličný je vynikající trenér. Má nadhled a ani taková branka ho nijak zvlášť nerozhodí. Petržela by brečel, Ščasný by rozhodčí poslal do prdele, Jarolím by poslal mužstvo do kabin. Uličný je kabrňák

Reagovat
Shevchenko

Předposlední věta výborná. Souhlas.

Reagovat
Shevchenko

Kvůli tomuto momentu se Baníku hodně vzdálila možnost hrát UEFU, teď je mi jedno jestli to smáznete, ale je to píčuš.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jejich nazory at si strci za klobouk.Ct ma?(mela) spolukomentatora pouze na ligove zapasy.LM odkomentuje vzdy jeden a je to v poho.Otazky do studia typu co by Petr Kouba udelal lip jsou absurdni,smesne a nevhodne!Koho to zajima aby mu tam k tomu kulatemu nesmyslu furt nekdo rozumoval?Me teda ne!Ja se chci pouze v klidu koukat.Bohate staci ze tam hnětou ve dvojku.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, měli by si to tady přečíst tvůrci přenosů Premier League na Primě. Absolutní souhlas s těma neskutečně trapnýma kecama, když se tupě vyptávají do studia co by dělal ten a onen. To je největěí trapárna celého jejich přenosu. Někdy se směju nad tím, jak se ti co jsou ve studiu dotázáni uštěpačně pousmějí. Nic proti Primo, ale ty otázky si nechte někam strčit. Věřím vám!!! jestli se budete během EURA desetkrát za zápas ptát do studia tak mne naserete!!!

Reagovat
Shevchenko

Mám dotaz, co je to EBU?

Reagovat
dakri

Evropská vysílací unie, jejíž členem je i Česká televize.

Reagovat
stiba

European Broadcasting Union- EBU je partnerem při obchodu s vysílacími právy na důležité sportovní události

Reagovat
Shevchenko

Díky oběma.

Reagovat
milan78

šmicra bych raději viděl na naší lavičce, než ve studi....., sakra

Reagovat
smazaný uživatel

já spíš na hřišti

Reagovat
smazaný uživatel

taky by mě zajímalo komu že to ty práva prodali, nějaký EBU mi nic neřiká

Reagovat
dakri

koukni se znovu na odpověď v rozhovoru, už je to tam objasněné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to bude PRŮSER

Reagovat
sosna

myslím že čt je lepší,ale proč to nezkusit...GL ale docela prasili..každopádně čapek prasí všechno (steven lampard byl fenomenální )

Reagovat
smazaný uživatel

Mel bych dotaz na pana Nikodyma. Mohl by mi vysvetlit,ale urcite i ostatnim, kde prisel na to, ze se cte Kuijt "Kaut", nechapu proste nysmysl na entou. Capek ma posledni mesic taky kecy dan Riise, ... Ale co me opravdu nadchlo byl Dirk v podani Nikodyma!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Necham se rad prekvapit. Drzim palce

Reagovat
Kapřík

Já hlavně doufám, že ke komentování zápasu už nepustí Milánka Luhovýho. Jednou jsem ho slyšel tuto činnost provádět a než to zažít znova, to se radši budu dobrovolně opíjet nealkoholickým pivem...

Reagovat
fantomas

nepustí, nebyl "nominován"

Reagovat
smazaný uživatel

ten byl vždycky jenom ve studiu jako "expert" ne?

Reagovat
smazaný uživatel

brrr, že tady vytahuješ tuhle kreaturu. Většího trotla TV snad ještě nesplodila. Hnus. Tohle je asi jedinej člověk, kterej mě dokáže rozhodit sandál a při jehož zahlédnutí se mě automaticky zvyšuje krevní tlak. HUMUS

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele