Nejlepší hráč Premier League 2014/15: Hazard a ti druzí

26.04.2015, 16:21
Názory a komentáře
Zhruba za čtyři hodiny dojde k zahájení slavnostního ceremoniálu u příležitosti každoročního udílení individuálních cen pro ty nejudatnější fotbalisty a fotbalistky anglických trávníků. Pojďme si tedy ještě posvítit na všechny kandidáty na to nejprestižnější ocenění ze všech: nejlepšího hráče Premier League za sezonu 2014/15...

Úvodem by se slušelo připomenout, že konkrétně tenhle titul dnes bude propůjčovat Asociace profesionálních fotbalistů (PFA), čili mimo jiné samotní aktéři ankety - a proto si také těchto cen hráči nejvíce považují. Nejde o ocenění expertů ze studia BBC ani fanoušků, jde v podstatě o uznání konkurentů. A to vždy zahřeje nejspolehlivěji.

Jako už tradičně, také tato sezona má svou hvězdu, která se takřka paušálně favorizuje: Edena Hazarda. I přes stabilně dominantní výkony potenciálně prvního belgického držitele této individuální trofeje a již čtvrtého různého ověnčeného zástupce Beneluxu nicméně nelze spolehlivě vyloučit ani triumf kohokoliv z jeho rivalů.

Ostatně, pakliže si dovolíme předpokládat, že Chelsea ve zbytku ročníku neprohospodaří lukrativní náskok na čele tabulky a dokráčí si pro titul, hodí se dodat, že v takovém případě by se měl Hazard stát vůbec první oceněnou individualitou s mistrovskými vavříny na krku od Ryana Giggse a jeho triumfu v roce 2009.

Pravda, můžete hravě namítnout, že ve většině případů onen mistr v době tradičně předčasného vyhlášení znám nebyl a nebude technicky ani nyní, takže takový argument nelze považovat za plně relevantní.

Ale přece, buďme raději ostražití - a nastiňme si společně, kterak bychom si zhruba mohli ospravedlnit případný úspěch každého jednotlivého aspiranta.



Eden Hazard (záložník, Chelsea)

Konzistence a proklatě vysoký herní standard, takový je nejsilnější - a sám o sobě ohromně silný - argument ve prospěch loňského vítěze ceny pro mladého hráče roku.

Ještě loni jste belgickému driblérovi docela klidně mohli přišít na triko klasickou výtku, že se vytrácí ve velkých zápasech a přeci jen nezdravě často mívá představení, kdy není pořádně vidět a zdá se být utopen u postranní čáry.

Letošní ročník ovšem Hazardovi sedl dokonale - výborně ho odstartoval a na rozdíl od takového Fábregase ho suverénním způsobem také završuje. Však zrovna před týdnem rozhodl přetahovanou s Manchesterem United a před výkopem dnešního šlágru s Arsenalem platilo, že v minulých sedmi kolech registruje v průměru přesně jeden "kanadský bod" na zápas (4 góly, 3 asistence).

Takhle nějak má finišovat váš elitní fotbalista sezony, kór když nejde o žádnou výjimečnou šňůru výjimečných výkonů. Naopak, Hazard stihl dohromady nastřádat více než slušnou bilanci 13+8 a devět ocenění hráče zápasu (dle serveru WhoScored.com), zkompletovat zdaleka nejvíc průniků s balonem a do toho konkurovat Fábregasovi se Silvou v počtu vytvořených šancí na utkání.

Jinými slovy, Eden Hazard vol. 3 je na Ostrovech konečně tím rozdílovým hráčem par excellence, který se již ve svých 24 letech naučil snášet velkou míru odpovědnosti a vedle obligátního herního růstu zároveň viditelně dospívá i po mentální stránce.

Tyhle dvě proměnné se koneckonců společně promítají třeba do té skutečnosti, že je dnes někdejší opora francouzského Lille o poznání efektivnější i celkově nebezpečnější v držení míče - což dosvědčuje jak abnormálně vysoký počet utržených faulů, tak procento úspěšných duelů s balonem u nohy. Viz tato tabulka.



David De Gea (brankář, Manchester United)

Úvodem je potřeba připomenout jednu evidentní normu posledních dekád: brankáři prostě podobné ceny nevyhrávají. Posledním takovým šťastlivcem je Peter Shilton, od jehož osobního úspěchu za tři roky uplyne již neskutečných 40 let.

V jádru banální, leč velice pádný argument představil nedávno na stránkách ESPN respektovaný novinář Miguel Delaney, jenž brankáře nevidí jako vhodné kandidáty na POTY zkrátka proto, že jejich výkony pouze poskytují platformu pro zvládnutý zápas, ale sami už ty tři body vlastnímu týmu při jakkoliv nelidském vypětí sil nepřihrají.

Takové zkonstatování se může zdát být vůči brankářům moc kruté, ale jeho podstata je zároveň až bolestným způsobem neoddiskutovatelná. Jde o situaci, kdy máte na jazyku tisíc "ale", ovšem žádné z nich se nejeví být natolik úderné, aby takové cynické stanovisko přesvědčivě smetlo ze stolu.

Miguel Delaney kupříkladu sahá k jednomu zářnému případu ze sezony 1995/96, kdy byl divák Premier League pravidelně svědky zcela nereálných kousků v podání Petera Schmeichela, a přece se nakonec místo něho hlasovalo pro Lese Ferdinanda z Newcastlu, pozdějšího vítěze. Anebo Dánova spoluhráče z Manchesteru United Erica Cantonu, který jednoduše vyhrával zápasy jako na běžícím páse.

Tak jako tak, proti eventuálnímu De Geově zdaru by objektivně šlo stěží něco namítat - jakkoliv třeba Sam Tighe v jednom svém sloupku trefně poznamenává, že by si španělský gólman spíše zasloužil titul "nejužitečnějšího hráče", tedy cenu amerického střihu namísto toho evropského.

Pružný strážce manchesterské svatyně koneckonců po většinu sezony vysloveně nosil celou defenzívu United na vlastních bedrech. Už jen holý fakt, že i za zraněními decimovanou a obecně nepříliš kvalitní obrannou hrází sesbíral 10 čistých kont (čili neinkasoval téměř ve třetině startů), vypovídá o lecčems podstatném.

Možná ještě spíše ocenění hodný se však zdá být De Geův individuální progres. Nálepka, o níž se tu budeme celou dobu bavit, je ostatně fundamentálně individuálním hodnocením - a tak by i taková perspektiva bez kolektivního rámce dávala určitý smysl.

Totiž, že má De Gea reflexy nadělené přímo od pána boha a obě jeho paže by si nejspíš s chutí vypůjčil kdejaký marvelovský superhrdina, to jsme mohli odpozorovat už při Španělově (rozpačitém) entrée na podzim 2011.

Ovšem co tu dříve v takové míře ani omylem nebylo, to je De Geovo sebevědomé počínání ve vzduchu. A jakkoliv se brankářem rozdávaná sebejistota při sbírání vysokých balonů může zdát přespříliš abstraktním jevem, minimálně jeden způsob k jejímu hrubému změření existuje.

Konkrétně narážím na počet boxovaných balonů, kterých na De Geově kontě postupem času závratně ubývá. V sezoně 2012/13 bychom jich napočítali 23, letos už jenom pět - což je ohromný skok, který se jeví být ještě ohromnější v porovnání s výrazně horšími kolegy na čele tabulky. Simon Mignolet třeba letos ze vzduchu vyrážel do zdánlivého bezpečí 30 míčů, Joe Hart potom 25.

A skutečně - pokud lze někde vystopovat technickou vyspělost fotbalového gólmana, je to bezesporu poměr lapených a vyboxovaných centrů. Na to bude klást důraz naprosto každý trenér brankářů bez výjimky, a tomu z Old Trafford musí stále teprve 24letý David De Gea už teď dělat velkou radost.

Z evidentní slabiny se totiž stala jeho nová královská disciplína.



Alexis Sánchez (útočník, Arsenal)

Tak raketový nástup na britskou fotbalovou scénu nečekal asi ani ten nejzapálenější fanoušek chilského expresu. A pokud si Eden Hazard v sezoně 2012/13 rovněž vybojoval okamžitou nominaci na nejlepšího hráče ročníku, je potřeba ihned podotknout, že Alexis Sánchez tak učinil přeci jen ve větším stylu.

Pravda, sledovat jednu z hvězd loňského mistrovství světa může být občas menší utrpení. Alexis se přeci jen rád čas od času utápí ve vlastních kličkách a jeho počet odevzdaných přihrávek na krátkou vzdálenost je tradičně až šokujícím způsobem vysoký (v prvních deseti startech to bylo v průměru přesně 10 takových laciných ztrát na zápas).

Zároveň ale Sánchez patří také k těm fotbalistům, kterým něco takového s odstupem času - či při další, zpravidla brzké příležitosti - ještě milerádi odpustíte. Podobně rozdílového hráče, který v podstatě na vlastní pěst dokáže udělat gól i výhru, naposledy fanoušci Arsenalu spatřovali bez přehánění v nikom menším než Thierrym Henrym.

Famózních 14 ligových branek a k tomu osm asistencí, toť docela výmluvná vizitka, která navíc při zahrnutí dalších soutěží dorůstá až do bezkonkurenční bilance 22+11. Bývalý barcelonský forvard přitom nabízí ještě něco víc - inteligentní pohyb bez míče, pracovitost i směrem dozadu a čím dál zdravější porozumění s Mesutem Özilem.

Zatímco leckterý Gooner od počátku Němcovy štace na Emirates Stadium netrpělivě vyhlížel jeho papírově zabijáckou spolupráci s rychlíkem Walcottem, jejíž kultivaci neustále znemožňovaly Angličanovy zdravotní patálie, Alexis Sánchez nyní celou tuhle vyhlídku v reálu posouvá ještě do úplně jinačí, popravdě netušené dimenze.

Jeho cit pro balon a koordinace jsou přeci jen na vyšší úrovni než u Walcotta, a když záhy spojíte Chilanovu chuť kooperovat s Özilem víc než s kýmkoliv jiným (a vice versa), dostáváte přesně tu vysněnou dvojičku, která vám může víkend co víkend přinášet takřka zaručené body.

A to tenhle hvězdný tandem s chutí plní: oněch aktuálních devět po sobě jdoucích výher, respektive kanonýři postup do finále FA Cupu a posun tabulkou až za suverénní Chelsea, je do značné míry jejich zásluhou.



Diego Costa (útočník, Chelsea)

Pokud se někdo mohl Alexisi Sánchezovi na startu sezony hravě vyrovnat, byla to další nová akvizice ze španělské La Ligy. Diego Costa se trefil rovnou sedmkrát v úvodních čtyřech ligových duelech a devětkrát v zahajovacích sedmi, což ho okamžitě pasovalo do role toho pověstného "posledního dílku" Mourinhovy skládačky.

Po Diegu Costovi se v Chelsea - mnohem spíš než v Atlétiku - vyžaduje rovněž aktivní zapojení v mezihře (a soustavné uvolňování Hazarda), přesto je to hlavně Španělova práce v pokutovém území, co speciálně zkraje bralo dech.

Rodilý Brazilec dokonale zná své úhly a ví, jak si ve správném postavení najít ten správný balon. Proto až do 18. ledna (napříč svými prvními 25 starty) pálil ostrými při neudržitelné úspěšnosti o 31 procentech a mezi tři tyče dostával úchvatných 71 % střeleckých projektilů.

Od té doby to už není ani zdaleka tak slavné, za což můžou především opakované zdravotní problémy. Ty možná Costu nevyřadily na tolik utkání, avšak neustálé fyzické testy a zelené udávané těsně před výkopem se dosti znatelně podepsaly na útočníkově jistotě v obou nohách a sebevědomí v zakončení.

Kanonýr Chelsea se na marodce nachází také v tuto chvíli a navzdory jeho počáteční fazóně tudíž momentálně nelze jeho osobě přičítat moc velké šance na úspěch. Každopádně už jen vzhledem k tomu, že při své debutové sezoně na Ostrovech s velkou pravděpodobností překročí magickou hranici 20 gólů (do toho mu schází jediný krok), bychom neměli jeho letošní stopu v žádném případě přehlížet.



Harry Kane (útočník, Tottenham)

Gareth Bale, Jürgen Klinsmann, Teddy Sheringham a... Harry Kane. Takový je výčet fotbalistů Tottenhamu, kterým se v jedné sezoně Premier League podařilo dosáhnout hranice 20 přesných zásahů. Gary Lineker roku 1992 - poslední Kohout, který v jednom ročníku zaznamenal 30 soutěžních gólů. Až dokud nepřišel Harry Kane.

Ti všichni výše jmenovaní Kaneovi předchůdci jsou vskutku nějací pánové fotbalisti, s nimiž se čerstvý 21letý fenomén britské kopané může směle rovnat již na konci své premiérové kompletní sezony v nejvyšší anglické soutěži. Čiré surreálno; akorát vhodně doplněné další trefou při debutu za reprezentaci.

Čeho se zkrátka Harry Kane letos dotknul, to bezelstně proměnil ve zlato.

Přitom když Kanea sledujete při hře, dost možná vám po zádech žádný mráz běhat nebude. Na pohled nikterak speciální, ba na mládence až zarážejícím způsobem pomalý forvard nicméně disponuje jedinečným instinktem, který mu umožňuje kupříkladu užitečnou produkci 4-5 (smysluplných) střel za zápas.

Pro svůj inteligentní, úsporný pohyb je ke všemu londýnský rodák schopen efektivně pracovat ve dvojici s jiným útočníkem (jako pod Sherwoodem), nebo docela sám na hrotu (jako nyní pod Pochettinem), a už jen tento předpoklad ho činí několikanásobně použitelnějším oproti takovému Emmanuelu Adebayorovi, který je zvláště v tomto směru poněkud vybíravý a náladový.

Harry Kane je jednoduše definicí hotového talismanu, kterému se očividně nepodlomí kolena ani v té nejtěžší situaci.

Je libo otočit severolondýnské derby? Harry Kane to má pod palcem. Je libo dvou gólů a dalšího páru asistencí proti opěvované defenzívě Chelsea? Řekněte si Harrymu Kaneovi. Položit základy vítězství otevíracím zářezem (Hull, Swansea, Burnley, Leicester) nebo naopak skórovat v závěrečných minutách (Aston Villa, Newcastle)? Na všechno je tu jeden Harry Kane.

Taková všestrannost a psychická odolnost se u nováčka doopravdy jen tak nevidí, a proto by bylo obyčejným hříchem (i velikánským překvapením), kdyby se tomuto chladnokrevnému zabijákovi nedostalo alespoň ocenění pro nejlepšího mladého hráče sezony...



Philippe Coutinho (záložník, Liverpool)

Nejkontroverznější člen nominace, který zřejmě v první řadě zajišťuje adekvátní diverzitu a tedy jistou symbolickou reprezentaci barev Liverpoolu. Proti šikovnému Brazilci hovoří zejména matná podzimní forma a nevzrušivá čísla, která hovoří řečí pouhých čtyř gólů a pěti asistencí.

Jenže jakkoliv absurdní by se Coutinhova přítomnost na tomto shortlistu mohla zdát, alespoň nějak se opodstatnit přece jen dá. Pokud totiž Liverpool nedávno uhrál hezkých osm výher z devíti kol, v centru všeho dění byl právě šikovný záložník s jedinečným citem pro přihrávku za obranu a čím dál lepší orientací v blízkosti soupeřovy šestnáctky.

Podobně jako David De Gea, také bývalý hráč milánského Interu byl v nedávné době ochotný sklopit hlavu a zapracovat na nedostatcích, pročež se nyní ukazuje být pro Brendana Rodgerse nesmírně cennou měnou.

Svou přirozenou inteligenci i bezchybnou míčovou techniku již byl letos Coutinho schopen prodat hluboko v poli, na pozici klasické desítky a čerstvě také v roli falešného hroťáka proti Newcastlu - což byste do něho ještě před rokem s největší pravděpodobností netipli.

A tak se tedy prosím nevysmívejme Coutinhově zařazení na tuto elitní listinu. Třebaže Sterling napříč sezonou vykazuje větší vyrovnanost výkonů, liverpoolské číslo 10 pro změnu nasadilo k těm nejvytříbenějším vystoupením ve chvíli, kdy šlo opravdu do tuhého. A to se přece taky počítá...




Tolik ve zkratce ke všem aspirantům na nejprestižnější individuální ocenění na Ostrovech. Teď jste na řadě vy, milí čtenáři a diskutéři. Kdo je vaším favoritem a proč?

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (147)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tomáš mám pre teba hneď návrh na ďalší článok písal som ti pod BL kde sme včera diskutovali

Reagovat
fantomas

Ok, tak to přesunem sem: jak to myslíš přesně?

Reagovat
smazaný uživatel

Proč si to nepřesunete do zpráv?

Reagovat
papanegra

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to máš v správe.

Reagovat
ACSeRw!n

nadpis

Reagovat
*CZE*

Proč se to nevyhlašuje až po sezoně?

Reagovat
smazaný uživatel

Našli jste v článku chybu? Můžete nám ji oznámit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
Spalovač šancí

Protože už po sezoně je ...

Reagovat
Murtago

pšš...právě se bojuje o titul

Reagovat
Spalovač šancí

hm

Reagovat
nani92

fotka sa nezhoduje s nadpisom, dosť veľká amatérčina

Reagovat
fantomas

Nj, vim. To jen proto, že večer očekávám novej článek s Hazardem na fotce a nechci tu mít dva Hazardy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to by bol hazard

Reagovat
smazaný uživatel

*BA DUM TSS*

Reagovat
Thelvin

Reagovat
galacticosi

Reagovat
Svatej

to jako vážně...

Reagovat
mesyas

nevyhraje to...vyhrjae to Káně

Reagovat
smazaný uživatel

protežuješ ten Manchester večne to je tvoja slabina riadna

Reagovat
nani92

Stale tu Hazarda nevidim

Reagovat
papanegra

Reagovat
smazaný uživatel

DE GEA

Reagovat
smazaný uživatel

nepsal jsi, že jdeš ven zmrdečku?

Reagovat
smazaný uživatel

už jdu dík

Reagovat
smazaný uživatel

Normálně bych volil místo Hazarda De Geu, jelikož drží United, ale to by nesměli mít tak marnou obranu. Alexise bych zařadil až na třetí místo. Nechcu nijak snižovat jeho kvalitu, ale myslím že příští sezónu ukáže víc a bude mít stabilnější formu.

Reagovat
j_mrazik

Z nadpisu jsem cítil Ustyho, po přečtení autora dole přišlo rozčarování, že jsem to netrefil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
LGT

U mě úplně stejně.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
technecium

taky

Reagovat
Counter

Redakční solidarita no

Reagovat
smazaný uživatel

já ho dneska trefil na výbornou, vedle v reportáži (Arsenal vs. Chelsea) po 14 slovech

Reagovat
smazaný uživatel

Tady bohužel Harry nemá šanci, ale mladíka roku snad vyhraje.

Reagovat
mimi_united

Za 50 miliónov do liverpoolu a po sezóne s 5 gólmi smer westham za 5m

Reagovat
fenixLFC

tak splna vsetko aby mohol ist k nam- je to vyhypovany anglican ktorému vysla jedna sezona..ale za takých hracov davame cca 25 mega

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Aldeano

Mezi slepými jednooký králem...

Reagovat
smazaný uživatel

sám jsi slepý

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

nepředstavuj se nám

Reagovat
smazaný uživatel

přál bych to De Geovi

Reagovat
Tolstobik

Ja taky, at ma nejakou pamatku na PL, az bude chytat za Real

Reagovat
smazaný uživatel

sni dál

Reagovat
smazaný uživatel

Běž už ven, jak jsi sliboval.

Reagovat
smazaný uživatel

měním plan, na nově jde film Jak svět příchazí o basníky

Reagovat
smazaný uživatel

jj, docela by mě zajímalo, koho United vezme jako dvojku k Valdésovi... popř. jestli budou chtít jako dvojku Valdése a na jedničku vezmou třeba Lena

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Leno je dobrej gólman, nechápu ten smích

Reagovat
smazaný uživatel

:D Nevím jestli bude chtít vzpomínat na něco tak tragického jako jsou United

Reagovat
skteel

Heh, už vůbec to, že se v anketě vyskytuje hráč Arsenalu je samo o sobě výsměch

Reagovat
ACSeRw!n

uz je to upeceny - Hazard a De Gea v lete do Madridu

Reagovat
Aldeano

A kdo by v té PL zbyl?

Reagovat
ACSeRw!n

angazoval bych vic polaku. s tim tam maj zkusenosti

Reagovat
smazaný uživatel

hazard možna, de gea bude v united ještě dlouhooooooooooo

Reagovat
ACSeRw!n

o co se vsadime?

Reagovat
smazaný uživatel

o vysrané a snězené hovno

Reagovat
ACSeRw!n

ok uz radsi nic nepis. ztrapnujes se tady posledni dny az az

Reagovat
smazaný uživatel

taky mě tim rozbil... ale bylo by fajn kluci, kdybyste do toho šli...

Reagovat
Didier Drogba

jednoznačně Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

United je prostě nejlepší klub na světě! jde to vidět i tady na eurofotbalu, jenom se tady na ně hejtuje, nepřeje se jim uspěch, všeci honí nad tím jak odejde David někam do piče! To bude sebevražd až za rok vyhrajeme titul, těším se na to

Reagovat
ACSeRw!n

nenapada me ani jedno kriterium, ve kterym by MU byl nejlepsi klub na svete a nema zdaleka tolik hateru jako Real, Barca, Chelsea nebo nedejboze Sparta..

Reagovat
smazaný uživatel

stačí otevřít sekci premier league preview kola 25.

Reagovat
CHONG

Nechtěl jsi jít s klukama za barák?

Reagovat
smazaný uživatel

Přišel o iluze, jako jeho básníci na Nově.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Jdi už do prdele....

Reagovat
fenixLFC

ja sa tesim na tvoju (samo)vrazdu

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
ACSeRw!n

na vesnicky detsky diskotece urcite

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Včera ti u ní na vidlácký dýze požužlala frantíka nějaká hajtra a hned je to nejlepší song. Ala na poprvé se nezapomíná, takže

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Proč to sem sereš?

Reagovat
tomasinho

U Coutinha souhlas, akorát bych asi neřekl, že Sterlingovy výkony byly vyrovnanější teda.

Reagovat
fantomas

Já bych řek, že Coutinho měl výš položenej nejvyšší bod (nejlepší výkon), ale taky nejníž položenej ten nejnižší... jestli víš, jak to myslim. Na základě toho sem to bral.

Reagovat
smazaný uživatel

Za mňa jednoznačne Hazard. skvelý hráčik. De Gea taktiež skvelý. Mladý hráč roku Kane. Ale čo robí v tejto ankete Sanchez a Coutinho?

Reagovat
smazaný uživatel

to už skôr tam mal byť Fabregas alebo Austin

Reagovat
fantomas

Od toho je tu ten článek.

Reagovat
smazaný uživatel

ja len subjektívne vyjadrujem súhlas

Reagovat
fantomas

No já to myslel konkrétně na "Ale čo robí v tejto ankete Sanchez a Coutinho?"

Reagovat
smazaný uživatel

chápem. len rečnícka otázka

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
lucius6

Každej aspoň trochu objektivní člověk musí uznat, že absence Aguera je naprosto nepochopitelná a neomluvitelná...

Reagovat
fantomas

Reagovat
lucius6

Nesuhlasíš snad? Nikde nepíšu, že by měl vyhrát, ale jestli je 21 gólů a 7 asistencí málo tak opravdu nevim za co se ta cena uděluje....

Reagovat
fantomas

Moh by tam bejt místo Coutinha leda, ale to bych asi sám protestoval proti přemíře útočníků.

Reagovat
lucius6

Podle mě by tam mohl bejt místo Costy a Kane, ještě chápu, že Kane je z UK tak bude mít body navíc, ale v čem přesně byl Costa lepší než Aguero, je tam Hazard, takže Chelsea má svého zástupce a také favorita, ale prostě Aguero jako zástupce City nic, nedává to smysl, proč tam teda neni třeba Silva kterej má stokrát lepší statisktiky než Cuntinho, tohle úplně vypadá, jako by tam hráč City nebyl schválně a jak řikám, je jedno, že by nevyhrál, ale to, že nedostane ani nominace to je urážka.

Reagovat
fantomas

Silva je pro mě spíš zklamání letos než cokoliv jinýhol. Ale jo, i ten Agüero za Costu by asi šel. Jen holt do půlky ledna neměl Costa žádnou konkurenci, a to se poráží těžko.

Reagovat
CubONE

Cuntinho

Reagovat
Atlético de Madrid

Atlético by mělo mít alespoň 50% nominace

Reagovat
fantomas

... Torres in memoriam by taky stál za zvážení.

Reagovat
Atlético de Madrid

Spíš Falcao.

Reagovat
fantomas

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Sidney Crosby confirms that he will play for Team Canada in the World Championships. tak to bych nečekal, sem myslel že má Crosby MS u prdele

Reagovat
Liquid

tak to bych byl nadšen, mám lístek na Kanadu s Rakouskem....byť teda zrovna jeho nějak extra nemusím

Reagovat
fantomas

Kdo si při takových pálkách koupí lístek na takovou kravinu?

Reagovat
Liquid

790,- za Kanadu nepovažuji za předraženou, ale některý vstupenky předražený jsou dost

Reagovat
fantomas

Já teda za Kanadu s totálníma zoufalcema i docela jo.

Reagovat
Liquid

tak za 270,- s Francouzema bych šel radši, ale ty vstupenky na hlavní tribuně zmizeli hned / jako Švýcarsko-Lotyšsko dát za 1300,-

Reagovat
Darren Fletcher

najlepší hokejista planéty

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Triple Gold Club láká

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Murtago

nosorožec

Reagovat
Atlético de Madrid

U toho Delaneyho argumentu o neudílení cen brankářům jsem si vzpomněl na tu defenzivní dominanci. Díky špičkový defenzivě, stejně jako díky špičkovýmu gólmanovi "jen" neprohraješ, ale je to ofenziva, která ony zápasy vyhrává, dělá ten zásadní rozdíl a je více oceňována.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Spalovač šancí

Obránci ubrání a pak ze standardky rozhodnou ...

Reagovat
Atlético de Madrid

Je pravda, že u Chelsea, která má dlouhodobě několik vysoce produktivních obránců rozhodujících velké zápasy dostává ta defenzivní dominance ještě trošku jiný význam, ale u brankářů se to takhle dá aplikovat snad pouze u těch šílenců jako Rogério Ceni.

Reagovat
Talker

Golman nedává goly a opravdu nemůže zápas vyhrát.

Obránci jsou 4 a pokud nejsou ofenzivně dominantní, tak se berou spíš jako součást dobře klapající defenzivy, defenzivní záložníci to samé.

Takže zůstávají ofenzivní hráči. Možná by fakt stálo za to udělat i anketu "nejužitečnější hráč", kde by byli oceňováni právě golmani, obránci a střední záložníci, kteří si tu produktivitu prostě nenaženou.

Reagovat
r.mrazik

To by taky vyhravali ofensivni hraci

Kdo by byl uzitecnejsi z pohledu vsech? Obrance kterej to "odkope",nebo utocny hrac kterej dava goly a mota soupere...

Proste by sis moc nepomohl

Reagovat
fantomas

De Gea by měl ale uplně klidně šanci.

Reagovat
r.mrazik

Tak sanci ma i ted na hrace sezony,ale preci jen hazard to asi vyhraje

Ja to myslel tak,ze by se hodne dublovala uz tahle anketa

Reagovat
fantomas

Aha, já myslel, že to Talker navrhoval místo toho. Tak to bych pak měl stejnou obavu no.

Reagovat
Atlético de Madrid

Oni to takhle jednou udělali ve Španělsku. Nejlepším hráčem ligy vyhlásili Messiho a cenu pro MVP dostal Ronaldo. Tu cenu pro MVP neudíleli nikdy před tím ani nikdy po tom a nikdo nechápal jaký jsou kritéria. Skoro by se chtělo říct, že to udělali jako cenu útěchy pro Ronalda po tom, co byl Messi vyhlášen nejlepším hráčem ligy popáté v řadě.

Reagovat
r.mrazik

asi by to tak fungovalo i jinde v ligach

Sice je to dobry napad,ale provedeni by vzdy dost kulhalo

Reagovat
Talker

Asi tak, ani bych se nedivil, kdyby to vyhrával stejný hráč. Asi jako POTY a YPOTY, kdy ho taky dost často vyhrává stejný hráč.

Reagovat
Atlético de Madrid

Mně se v tomhle ohledu docela zamlouvá ten systém, který měla dlouhou dobu UEFA. Vyhlašoval se nejlepší útočník, záložník, obránce, brankář i nejlepší hráč LM. Tak já bych ještě dal pryč toho nejlepšího hráče, ale ty čtyři samostatný kategorie se mi líbí mnohem víc než jedna cena. Je to teda samozřejmě mnohem míň atraktivní pro reklamu, publicitu i veřejnost obecně, protože nemůžeš jednoduše ukázat prstem na toho jednoho nejlepšího a už o tom musíš trošku víc přemýšlet, což lidi nemají rádi..

Reagovat
Swarley

Reagovat
smazaný uživatel

a pak se, jako mnohdy na EF, strhne brutální flamewar okolo toho, kdo je ještě útočník a kdo už záložník... ne, že by to UEFAu zajímalo

Reagovat
Atlético de Madrid

Rozhodne je jednodušší rozlišit útočníka od záložníka než vybrat nejlepšího hráče z té obří nabídky různých herních pozic a profilů :))

Reagovat
smazaný uživatel

To si nemyslim

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Hazard a Kane podle očekávání, žádné překvápko.

Reagovat
Talker

Nechápu, jak může být jeden hráč POTY a v yPOTY být sice nominovaný, ale prohrát.

Reagovat
Mimalu

Reagovat
Arbiter

každoroční zamyšlení...

Reagovat
Atlético de Madrid

Tu absurditu dokresluje, že v POTY byl první Hazard před druhým Kaneem a v YPOTY první Kane před druhým Hazardem

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Rio Ferdinand ‏@rioferdy5 3 min.před 3 minutami

My PL team of the year (433): De Gea, Clyne, Terry, Fonte, Bertrand, Matic, Fabregas, Hazard, Cazorla, Sanchez, Kane

Reagovat
smazaný uživatel

pekná

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele