Nejlepší hráč bundesligového souboje o Ligu mistrů

25.04.2016, 12:49
Názory a komentáře
Sobotní podvečer patřil souboji tradičních německých vyslanců v Evropě. Veltins aréna viděla duel Schalke 04 s Bayerem Leverkusen. Jinou příchuť, než evropskou, zápas neměl ani tentokrát. Na jeden ze šlágrů 31. kola Bundesligy se podrobněji podíval komentátor Eurosportu Radoslav Vagaský.

Do Gelsenkirchenu se před zápasem samozřejmě doneslo, že Hertha, průběžně držící poslední čtvrtou místenku do Ligy mistrů, podlehla na domácím hřišti Bayernu 0:2, a toho hodlal využít Bayer na upevnění třetí pozice, odkud se do nejprestižnější evropské klubové soutěže postupuje přímo bez nutnosti hrát nevyzpytatelnou kvalifikaci. Jestliže byla prohra Berlíňanů pro Leverkusen dobrou zprávou, pro úhlavní fanouškovské rivaly Herthy, pro Schalke, to byla zpráva přímo fantastická. V ostatních týdnech herně a výsledkově nepřesvědčivým Königsblauen by v případě sobotního úspěchu byla Liga mistrů najednou na dostřel jediného bodu.

Vidina čtvrtého místa byla pro Schalke velikým impulzem a fanoušci svůj tým zajisté nepoznávali. Domácí od úvodních minut na hřišti dominovali. Choupo-Moting, kterému na levé straně hřiště zdatně pomáhal Kolašinac, ničil Jedvaje, který byl snad nakonec i rád, že musel ze zápasu odstoupit ve 32. minutě kvůli zranění. Choupo-Moting, který na jaře neskóroval ani jednou (všechny 3 góly a 2 asistence si připsal na podzim), se probudil včas. První polovina zápasu byla jeho. Vyhrával téměř všechny osobní souboje (celkem jich zaznamenal 21; pro srovnání, nejlepší mezi hosty byl Bellarabi s 13 vyhranými souboji) a Jedvaj neuměl najít recept na jeho hru tělem a typickou kličku na dlouhou nohu. Ve 14. minutě navíc předvedl rodák z Hamburku a kamerunský reprezentant povedené sólo od půlící čáry, které zakončil gólem za pomoci teče nešťastného Topraka (trefa Choupa-Motinga byla jubilejním 2400. gólem Schalke v Bundeslize). Nešťastného Topraka též proto, že deset minut předtím zapříčinil pokutový kop, při kterém však gólman Leverkusenu Leno ukázal, že je specialistou na penalty (brilantně chytil 9. penaltu ve své bundesligové kariéře - z celkového počtu 31), a taktéž proto, že i on musel střídat kvůli zranění v 65. minutě. Že v prvním poločase, především to platí pro úvodních 30 minut, bylo na hřišti jen jedno mužstvo, prokazuje, že ve 26. minutě zápasu měl hrot Bayeru Chicharito na svém kontě pouhé tři kontakty s balónem. Převahu domácích pak ve 29. minutě zvýraznil gólem Sané po pěkné kombinaci s Meyerem.

Poločasový Bratwurst a Veltins Bier musely většině návštěvníků Veltins arény chutnat, zvláště pak těm, kteří měli načteny statistiky. Schalke neprohrálo posledních 67 zápasů, v nichž po poločase vedlo jakýmkoliv rozdílem a když ten rozdíl byl na domácí půdě během přestávky dvougólový, v takovém zápase přišla prohra naposledy před čtyřiceti lety proti Frankfurtu.

Jenže, současní hráči Leverkusenu mají vcelku čerstvou zkušenost s otáčením dvougólové ztráty (na konci října minulého roku prohrávali proti Stuttgartu 0:2 i 1:3, přesto po závěrečném hvizdu brali tři body). Tudíž věděli, že to lze. Připočítejme herní sebevědomí získané během předešlých týdnů a výsledkem byl druhý poločas. Mužstva si úplně obrátila role. Bayer začal předvádět rychlý, kombinační a přímočarý fotbal. Úlohu Choupa-Motinga převzal Bellarabi, který řídil téměř každý útok hostí. A když se k tomu přidal v sobotu překvapivě chybující Fährmann, který patří v této sezóně k nejlepším brankářům ligy, výsledek byl pro domácí tým zdrcující. V průběhu 6 minut farmaceuti otočili duel. Nejdříve devatenáctiletý Brandt vstřelil v pátém zápase po sobě gól (pouze jeden teenager je v tomto směru lepší - nesmrtelnému Gerdu Müllerovi se před dovršením dvacítky povedlo dát gól šest zápasů za sebou), poté Bellarabi srovnal volejem, který svým provedením jemně připomínal nejhezčí gól kariéry Paola di Cania (Bellarabi v posledních pěti zápasech dal 2 góly a na 6 přímo přihrál) a v 59. minutě vítěznou trefou stanovil klubový rekord Bayeru mexický kanonýr Javier Hernández (žádný jiný hráč v historii Bayeru nepotřeboval na vstřelení 17 branek v Bundeslize méně zápasů; Chicharito odehrál v sobotu 27. bundesligový zápas).

V sobotu si v Gelsenkirchenu zase mohl bundesligový fanoušek připomenout, proč miluje německý fotbal. K vidění bylo vše. Ofenzivní fotbal, šance, góly, napětí, německá zarputilost a odhodlání, ale především skvělé individuální výkony Choupa-Motinga, Saného, Bellarabiho nebo Lena.

Nejlepším hráčem na hřišti byl ale někdo jiný, muž v červeném dresu s číslem 20. Charles Aránguiz, defenzivní záložník, druhý nejdražší nákup Leverkusenu v historii (stál 13 mil. €; pouze Calhanoglu zatížil klubovou pokladnici větší částkou, a to 14,5 mil. €) byl tím mužem, který především ve druhém poločase sám ovládl střed hřiště a dával prostor k ofenzivním rozletům Bellarabiho, Kampla nebo Brandta. Navíc, téměř nebylo důležité akce Bayeru, na počátku které by nebyl on, ať už rozehrávkou (jenom 3 z jeho 31 přihrávek směřovaly vyloženě k vlastní bráně) nebo důležitým obranným zákrokem (21 z jeho 22 sprintů byly vykonány při obranné činnosti). Kromě sprintů němečtí statistici počítají i tzv. intenzivní náběhy a těch měl 27letý chilský reprezentant ze všech hráčů na hřišti nejvíce, což ve výsledku dalo úctyhodných 13,4 naběhaných kilometrů (Darida, nejlepší bundesligový hráč v této statistice, v průměru naběhá 12,1 km na zápas). Aránguiz při nepřítomnosti Calhanoglua rozehrával každou standartku a byl velice blízko premiérovému zásahu. Dvakrát nastřelil břevno (Leverkusen je v tomto ohledu největší smolař ligy, již 25x nastřelil konstrukci brány). Deník Bild, známkující hráče bezprostředně po utkání, udělil Aránguizovi společně s Lenem zaslouženou jedničku. Jsem zvědavý, s jakou známkou dorazí často přísnější magazín Kicker během pondělí.

Charles Aránguiz si po svém letním příchodu do Leverkusenu ihned poranil achilovku, kvůli čemu nebyl k dispozici tři čtvrtě roku. V sobotu odehrál 4. bundesligový zápas, podruhé byl v základní sestavě. Způsob, jakým to zvládl, mě naprosto uchvátil, zvláště, když si uvědomím, že doposud na klubové úrovni působil jen v Jižní Americe, která je fotbalovým stylem dosti odlišná od stylu bundesligového. Už teď se velice těším na další fotbalové představení Aránguize na německých stadionech.

Autor: Radoslav Vagaský / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (21)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Schalke budúcu sezónu bez pohárikov, ešte my alebo FCI ukoristíme siedmu priečku

Reagovat
Rudnevs

Vy nie... To by ešte tak chýbalo, ešte pred kolom si sa strachoval o záchranu. Schalke poháre uhrá ( skôr bez pohárov bude Vfl )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spasitel

Skvelý zápas hádam po sezóne neprídu veľké zmeny i ked o Chicharita bude záujem. Ale hlavne, že sme pomohli aj Herthe s Pekaríkom doprial by som im LM.

Reagovat
Rudnevs

Okolo Chicharita ten ošial mi príde až prehnaný... Ale určite ho niekto bude chcieť, tak ako tradične budú kluby sondovať aj okolo Bendera a Hakana. No a možno pôjde Leno ( RB ). Záujem bude aj o Kampla a Wendella. Menšie kluby mono pretiahnu mladíkov ako Yurchenko alebo Frey... takže zmeny asi budú máte čo robiť

Reagovat
skat

krásnej zápas se smutným koncem... věřil jsem ve výhru, na tiplize jsem měl 2-0, ale v závěru byl Bayer lepší a hlavně líp udrželi nervy..... Sané se snad vrátí k výkonům, které opustil tak před třemi měsíci. Poslední dobou to nebylo úplně ono ( když to porovnám s podzimem ). A hlavně doufám, že S04 se do pohárů dostaneme. Forma se postupně vrací z posledních třech zápasů proti TOP3 jsme na body neměli pouze na Bayernu a příští kolo musí být povinné tři body hlavně proto, že jak Hertha na Bayeru tak Gladbach na Bayernu bodovat nebudou. Mainz asi vyhraje doma nad HSV a Kozli to budou mít na Augsburgu hodně těžké, takže to může být uplně jinak než teď a na předkolo LM bude zase ztráta jen 1 bodík. navíc asi odpadne Köln

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článok

A Aranguiz je top posila, kde sme mohli byť, nebyť jeho zranenia v príprave

Reagovat
smazaný uživatel

A hlavne výborný zápas, aj keď pre mna z dosť smutným koncom chcel som remízku, pre Herthu s Pekaríkom a Daridom by to bolo najlepšie

Reagovat
Rudnevs

Uznávam, Aránguizovi som krivdil, nevedel som, že po tak dlhom zranení sa okamžite dá do formy. ( hoci je Aránguiz skvelý hráč, stále mi chýbajú Wollscheid, Rolfes a Castro )

Reagovat
smazaný uživatel

ehm... na stejném místě v tabůlce

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasné

Ale nemyslel som umiestnenie, skôr to, že ten tím by bol parádne zohratý a napríklad v EL by bola veľká šanca dostať sa oveľa ďalej, takisto v Pokali. Ak by sa hralo proti Villarealu teraz, tak by som veril v postup...

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Mne je ľúto Hannoveru.

Reagovat
Rudnevs

OT: Bendtner končí vo Wolfsburgu !!!

Inak Hummelsov prestup do Bayernu už má na Transfermarkte 50% ( a Vestergaardov prestup už 54% )

Reagovat
smazaný uživatel

Kam by mal zamieriť Vestergaard? Inak Hannoveru škoda, veľa hráčov ho opustí (no zdá sa že poniektorý zamieria ku nám )

Reagovat
Rudnevs

VfL Borussia Mönchengladbach. Dúfam, že Hannoveru výdu Heise, Meier a Bakalorz. A áno, Kiyotake a Sané idú asi ku vám Leno sa ma rozhodnúť tento týždeň, takže bude jasnejšie aj o Zielerovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Zieler k nám by bolo super,je žiaľ jasné že Timo odíde za lepším

Reagovat
OnderCZ

Tak Zieler už oznámil, že po sezoně odejde z Hannoveru. Tak uvidíme, kam to bude.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele