Nejasná zpráva o konci Wolves

15.03.2012, 09:04
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Začalo to vyhazovem manažera ne zrovna populárního, úspěšného, takticky vzdělaného ani majícího nějakou jasnou vizi. To vskutku nezní jako ohnisko zásadního problému. Nicméně stačilo pár přešlapů, zoufalé ukázání na "toho druhého v pořadí" a Wolverhampton se ocitá v prekérní situaci. Majitel Morgan stiskl tlačítko "zahájit sebedestrukci"; a teď už není cesty zpět...

Než přistoupím k subjektivnější analýze, dovolte mi zopakovat holá fakta. Mick McCarthy byl ze své funkce, kterou zastával pět let a 207 dní, odvolán 13. února po drtivé domácí prohře s WBA. Klub zanechal na sestupové 18. příčce pouze s horším skóre oproti 16. QPR. Jeho vítězné procento aktuálně činí 19,6, což je nejhorší číslo ze všech manažerů, kteří kdy v Premier League odkoučovali více než 100 zápasů. V čele Wolves se ani zdaleka nedostal na průměr bodu na utkání.

Opravdové úspěchy se středozemským týmem sbíral jenom ve druhém podlaží: nezkonsolidovaný mančaft ve své úvodní sezoně vytáhl do play-off, což šlo považovat skoro za zázrak; za další dva roky si pak již silní Vlci vybojovali poměrně očekávaný postup do Premier League. Tam už se pod anglickým lodivodem drželi pokaždé jen zuby nehty. Vždyť vloni se zachránili akorát díky nemohoucnosti ostatních kandidátů sestupu, jinými slovy i přes prohru v závěrečném klání sezony. Birmingham, Blackpool i Wigan číhali bod za 16. Vlky; jen Latics ale svůj venkovní duel zvládli.

Po přesto nečekaném odchodu kontroverzního rodáka z Barnsley nastalo panické shánění náhrady, které skončilo fiaskem. Vyhlídka krátkodobé spolupráce do konce sezony se podle všeho nelíbila Alanu Curbishleymu, Neilu Warnockovi, Daveu Jonesovi (Sheffield Wednesday) ani Brianu McDermottovi (Reading); se Stevem Brucem zase Wolverhampton nejednal úplně fér, nechával si ho až jako záložní variantu, pak se mu týden neozval a nakonec ostrouhal i na této frontě. Pak už de facto nezbýval nikdo, a tak téměř půlroční mandát přistál na stole Terrymu Connorovi, dosavadnímu asistentovi.

Steve Morgan se při tom klidně mohl tvářit, jako by to snad předem plánoval, a předstírat, že je Connor opravdu tou nejlepší volbou (což i vysloveně řekl), každému - a nejspíš i jemu - však muselo být jasné, že se tenhle tah hrubě nepovedl. Vyhodit manažera po dvou třetinách těžkého ročníku a přitom nemít ani z části domluvenou náhradu, tomu se říká vrchol neprofesionálního jednání. A to se také Vlkům hrubě nevyplácí...

Status quo

Chtělo by se říct, že na Molineux tak nějak zapustil kořeny. Stalo se tak v roce 1999, když Terry Connor přitáhl do kraje Midlands za svým oblíbeným nadřízeným Johnem Wardem, pod nímž pracoval v obou bristolských klubech. Z řadového trenéra se nakonec do pozice asistenta manažera vypracoval až pod McCarthym s příchodem sezony 2008/09 - s jeho povýšením se tak paralelně stejného zadostiučinění dostalo i samotnému klubu. Někdejší anglický reprezentant do 21 let se silnou vazbou na jih Anglie na lavičce proslul coby poslední instance při udílení pokynů; a jelikož zároveň McCarthy nikdy nevykazoval známky taktického génia, nejspíš měl tuto úlohu pod palcem i celkově.

Jeho promluvy k žolíkům byly vášnivé, dlouhé, do detailu promyšlené. Udával je vždy jakoby v zákrytu, jinak se během utkání neprojevoval, což ostatně přiznal i při svém jmenování do vyšší funkce: "Nikdy jsem nebyl tím typem, který by postával u čáry a řídil odtamtud pokyny celý tým." Connor se každopádně během chvíle stal také oblíbencem hráčů, kteří jej nazývají familiárně "TC", takže vskutku není divu, že přežil už pět manažerů. Včetně svého předchůdce.

Ale teď klíčová otázka: co si od jeho přeřazení mohl Steve Morgan slibovat. Okamžitě se nabízí vidina určité kontinuity. A vskutku. Doyle pokračuje v nesmyslném sebetrýznění na pravém křídle; pod ním operuje neohrabaný Zubar, zatímco na tuto pozici vhodnější Foley hraje kdesi vpředu; v základu se i nadále neobjevuje mnohdy vlivný Stephen Hunt, kdežto "druholigový" otesánek Edwards jako by tam měl své místo jisté.

K horšímu se potom obrátily věci související se stálicí na levém beku, Stephenem Wardem, jenž vysloveně tragicky zahrál posledně proti Blackburnu, a soustavně zklamávající Rogers Johnson hned na počátku Connorovy vlády dosáhl pomyslného dna, když údajně dorazil na trénink opilý (leč spoluhráči - logicky - nepřisvědčili). Už tomu chybí snad jen návrat Ebankse-Blakea na levé křídlo, kam byl dříve McCarthym odstrčen asi stejně přirozeně jako Doyle k opačné lajně, a bude to komplet. Prohnilý status quo zachován; a když ne, tak neobyčejně necitlivě bourán.

Další argument proč svěřit do Connorových rukou více pravomocí je podobný tomu prvnímu: Morgan nejspíš ve věrném zaměstnanci viděl přirozenou, schopnou autoritu, kterou fotbalisté znají a respektují. Za kterou beze zbytku půjdou. A i zde lze rozpačitě, ale přesto souhlasně přikývnout. "Chtěli jsme, aby k tomu došlo, a máme to," demonstroval náladu kabiny Kevin Doyle s tím, že jsou za Connora "šťastní". Inu, dobře, taky se za něj okamžitě poprali, když se jim povedlo stáhnout dvoubrankové manko v duelu s Newcastlem. Na druhou stranu se ale hráči hromadně stavěli i za Micka McCarthyho. Slova kapitána Karla Henryho, exmanažerovy první posily ve Wolverhamptonu, doprovázená titulováním "taťka", ostatně hovoří za vše: "Změna je divná věc. Je to znepokojující." Není to tedy o tom, že by se navazovalo bez mrknutí oka. McCarthy jako rozený pohodář kabině chybět musí; tím spíš, když jí teď vede běžně klidný, mlčenlivý, až stydlivý chlapík.

A třetí potenciální důvod: stejná herní filozofie. Tedy, pokud se o ní v souvislosti s McCarthyho Wolverhamptonem dá vůbec mluvit. Každopádně pokud ano, i tato podmínka by asi byla dodržena. Nejen při nedávných dvou debaklech, ale i zejména v průběhu úvodního dějství klání se Strakami to byli ti staří Vlci, jak je známe. Zmatení při bránění standardních situací, hrubě nepřesní v poziční hře, a to kdekoliv na place, nejistí v přechodu do útoku. A to ještě nyní pod Connorem chytá relativně sebejistě jinak labilní Hennessey, bez toho by to nejspíš byla naprostá tragédie. Jediné, co teď Wolves významně proměnilo, je tedy měsíční absence Henryho a dlouhodobější zranění Frimponga, bez nichž není střed pole hlídaný žádným brouskem, na kterém si McCarthy vždy zakládal. Měkcí, nesoudržní, individuálně slabí - takoví jsou pod Connorem "noví" Wolves.

"Special Two"

Chtělo by se říct: to nejsamozřejmější, co od změny lodivoda v tak pokročilé fázi ročníku očekáváte, je vzpruha, nová motivace, impuls, okamžité zlepšení výsledků i za cenu příštího lehčího úpadku, jaký potkal například O’Neillův Sunderland. Jenže to je právě ono: O’Neill přišel zvenčí, respektive dostal práci po několika měsících volna, navíc je znám svým entuziasmem i po týdnech nepřetržitého zápřahu. Naopak Connor, jak jsme se ostatně z jeho slov dozvěděli i výše, doteď působil spíše jako taková šedá, takticky schopná eminence. Jestli někoho takového nynější Wolverhampton potřebuje? Ano, samozřejmě, jeho projev už léta nedává valného smyslu. Ale právě teď?

Ke všemu tu je tolik odstrašujících případů, které obnášejí povýšené "číslo 2", kritickou chvíli a následné prakticky žádné známky zlepšení. Steve Kean, proti němuž shodou okolností Connor vykročil minulý víkend, takhle taky začínal; a vedly se proti němu asi čtyři demonstrace, v hledišti se vyvěšovaly nenávistné transparenty, klub přebíral v prosinci 2010 jen tři body vzdálen od sedmé příčky - nakonec se s ním umístil akorát čtyři body před sestupovou zónou, přičemž letos Blackburn ve vodách hanby strávil drtivou část sezony. Nebo Ricky Sbragia a jeho podobný osud v Sunderlandu: i s vítězným procentem pod třicítkou (za 26 zápasů!) Black Cats sotva zachránil, aby pak radši sám rezignoval. Vždyť Sunderland pod ním sezonu 2008/09 zakončil čtyřmi porážkami a jednou remízou, takže nakonec nespadl jen díky dvěma bodíkům k dobru. A to už byl přitom někdejší Keaneův asistent aklimatizovaný; mužstvo vedl od začátku prosince.

Ale těch případů je tu více, i ještě méně šťastných. Steve Wigley rovněž - v Southamptonu na podzim 2004 začínal jako takzvaný "caretaker", pak byl smluvně zavázán i coby regulérní manažer. Jenže jediná výhry ze 14 utkání jej osmého prosince stála hlavu; a Saints ve finále prvoligovou akreditaci (skončili poslední). V Boltonu tak nejspíš na přelomu roku 2009 a 2010 měli jediné štěstí, že se Coylea povedlo z Burnley vyvázat tak rychle; právě Wigley totiž měl Trotters spolu s Evansem vést v době "bezvládí".

Nebo Sammy Lee a jeho podobná bilance: jakožto asistent Sama Allardyce mužstvo převzal v dubnu 2007, aby skončil hned v říjnu stejného roku. Jedna výhra v jedenácti kolech. Holt ačkoliv někdejší fotbalista Liverpoolu proslul vyjmenováváním "pozitiv" na pozápasových tiskových konferencích, ostatním evidentně (správně) zůstala ukryta. A nakonec duo opravdu krátkodobých zástupců Gorman-Reed. První nedokázal za celý měsíc vyhrát jediné klání se Sunderlandem, druhému se s Charltonem povedlo během šesti týdnů vyhrát právě ten jeden duel. Ten nicméně snadno "odčinil" na frontě Ligového poháru, kde se mu záhadně podařilo vypadnout s Wycombe ze čtvrté nejvyšší soutěže.

Zkrátka a dobře, tahle cesta se už tolikrát nevyplatila - a to ještě v "bezpečných" fázích, kdy bezprostředně o nic moc nešlo -, že nelze Connorovo jmenování brát jinak než jako systémové selhání. I jen po těch třech kolech, které jsem mu na předvedení potenciálu dal. Za tu dobu stihl na veřejnosti plachý muž vrátit tým do zápasu s Newcastlem. Mimo to už ale jen suspendoval kapitána, což nevypovídá nic dobrého o morálce mančaftu; přihlížel O’Harově incidentu s fanoušky uprostřed masových demonstrací, který hráčova partnerka na Twitteru hrozivě odsoudila; a samozřejmě učinil obligátní prohlášení o tom, že z boje předčasně neutíká.

Což je asi dobře, respektive pořád lépe. Popravdě si nedovedu představit, že by uběhl měsíc a Morgan by stál před novináři zas a znovu, s novým závažným oznámením. Tehdy by se už kabina musela dočista zbláznit, což by snad případně vedení našeptala do ucha i sama paní předtucha. Proto teď "TC" jednoduše musí předvést co v něm je, proč jej Lescott nazval "jedním z nejvlivnějších trenérů, pod kterým kdy pracoval", a Wolverhampton prostě udržet v Premier League.

Bude to důležité nejen pro jeho kariéru, ale i pro samotný klub. Jeho představenstvo nedávno posvětilo šestimilionovou injekci do zázemí mládežnické akademie a také kvůli tomuto speciálnímu výdaji neznámo kam odsunulo druhou fázi rekonstrukce stadionu, konkrétně výstavbu jedné tribuny, Steve Bull Stand.

To tedy jsou, dejme tomu, částečné, světlé vyhlídky. Kdežto o stavu současném se před pár dny jala přiléhavě referovat dvojice fanoušků středozemského klubu. Leč nevědomky. Pro časopis FourFourTwo totiž vybrala jednu nejlepší a jednu nejhorší zahraniční (neostrovní) akvizici, přičemž si coby svou jedničku vyvolila Nenada Milijaśe. Dle mého skromného názoru jednu z nejhůře "prodaných" posil poslední doby. A když si potom vezmeme, že měl dotyčný soustavně nepřesvědčující Srb o tento neoficiální titul soutěžit s takovým Polletem, Muscatem či Hahnemannem, minimálně povzdech bude opravdu na místě.

Ne náhodou jde totiž o McCarthyho produkt; o další necitlivé rozhodnutí, které (samozřejmě mimo jiné!) nyní ubírá Wolves na konkurenceschopnosti. Stejně jako - paradoxně - právě ten výnos, jenž svérázného manažera před pár dny připravil o místo. A proti němuž se v anketě na stránkách Guardianu postavilo celých 81,5% čtenářů...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (198)

Přidat komentář
Paddy

jestli brzy nenajdou adekvátní náhradu, tak se budou pakovat do druhé ligy, přitom je to tak sympaticý tým

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuju, že by Morgan podruhé během krátké chvíle měnil trenéra.

Tohle už bude vyloženě na tom, jak to zvládne TC a hráči. Bohužel to nevidím nijak pozitivně, Wolves půjdou dolů a mám strach, že se zpět nevrátí jen tak brzo.

Když se podívám zpět, říkám si, co by, kdyby...

Wolves odehráli několik slušných zápasů, ale bodů z nich brali minimum. Na Emirates remíza, přišli o bod proti Chelsea doma, proti Villans zase nedokázali navázat na hru v první poločase a přišli o vedení...

Wolves jsou určitě sympatičtější jak QPR, nebo současní Rovers, ale bohužel, budou to právě Wolves, kteří poputujou do Champu.

Reagovat
Paddy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Daily mirror teď psal, že se vedení možná sejde s Brucem. Každopádně parádní článek, tam je to opravdu fakt šaškárna, doslova co se týče jmenováním TC to byl krok z bláta do louže.

Reagovat
mike.84

cože ? znova ? dyt s nima už měl 3x schuzku a řekli mu "ne" :D

Reagovat
smazaný uživatel

Nového manažera by to chtělo protože ten tým má určitě na to aby se zachránil a příští rok starosti ze záchranou vůbec neměl. Není potřeba nic budovat, stačí schopný člověk s vizí a citem pro taktiku a čtyři povedené výsledky.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vypadá na víkendový handicap na Manutd.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen dvě poznámky - Connor až tak stydlivý není, měl častokrát poločasové proslovy, v nichž podle hráčů docela vynikal. Je ale fakt, že takovým způsobem vypadá - viz zmíněné (ne)reakce na pomezní čáře.

Najde se zase celá řada manažerů, kteří se z prozatímních manažerů stali manažeři na plný úvazek a uspěli. Takže tyhle kroky bych vyloženě nehanil, i když by se tady dal zmínit třeba ještě Chris Hutchings z Wiganu... ale souhlasím, že po 13 letech, co Connor je na Molineux, měla přijít výraznější změna. Je to celé špatně. Je ale zajímavé, že podle různých reakcí je Connor prý pozorný detailista a dobrý taktik. Pak se nabízí otázka, proč byla obrana tak špatná. Já jsem spíš toho názoru, že z větší části za to mohou hráči. Těch druholigových kopálistů je tam příliš, hlavně v té defenzívě. Slušný obránce ví, jak má bránit, jak načasovat své výběhy, jak udržet ofsajdovou lajnu a nepotřebuje k tomu 100stránkový návod. A jediným slušným obráncem je Johnson, zbytek nestojí za zmínku.

Reagovat
smazaný uživatel

Bassong je taky kvalitni, rozhodne lepsi nez Berra se Stearmanem dohromady, to je nekdy az neskutecny, co jsou ti dva schopni na stoperu vymyslet Pritom Stearman by mel na CB hrat vzhledem ke sve postave lip nez na RB, ale bohuzel nehraje nebo se aspon na CB vic projevi jeho kvalitativni nedostatky

Reagovat
fantomas

Tak za těch pár tejdnů s tou obranou těžko něco mohl udělat. Jak naznačuju: on by se jim asi hodil, ale prostě ne v týhle specifický situaci.

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslel spíše dlouhodobé hledisko. Pochybuji, že si Mick jel jen své a Connora neposlouchal nebo on mu nedával své názory, zvlášť když jsou to přátelé... Ale dokavaď člověk nevidí do kabiny, můžeme jen spekulovat, čí je to větší vina. Samozřejmě na odstřel je vždy první manažer.

Reagovat
Wat

McCarthy byl u týmu už 5 let? Wow, tak to jsem si nemyslel, že to byla taková doba. Ale jak říkám pořád, na sestup bych nejraději viděl Blackburn, QPR a právě Wolves. Byl bych však rád, kdyby se Wolves zachránili právě na úkor B'burnu, kdyby sestupoval Wigan.

Reagovat
smazaný uživatel

Byl sedmym nejdele slouzicim manazerem v cele Football League

Reagovat
kiwwi

smutne

Reagovat
soukup

ten jejich chaos mi fakt chybět nebude, kvalitní hráči stejně zůstanou v PL, kor když není na lavičce žádná silná osobnost, co by je dokázala udržet díky své osobě

Reagovat
kiwwi

nejde len o chaos...krasny stadion, vyborni fans, koniec koncov miestami aj atraktivny futbal...mne chybat budu...urcite menej by mi chybal Wigan ci Bolton - to su pre mna take nemastne neslane timy

Reagovat
smazaný uživatel

Herní projev se vždycky může zlepšit s novým manažerem. Ten tým má tradici, zázemí, potenciál. Určitě má PL víc co nabídnout než třeba Bolton a nebo Wigan kteří těžko můžou pomýšlet na nějaký dlouhodobější vzestup.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne by svym zpusobem chybel i Bolton nebo Wigan.. Ze soucasne PL bych nepostradal jen QPR a Blackburn.

Reagovat
kiwwi

no skoda ze nemozu vypadnut vsetci styria, v champe je dost timov, ktore by som tam videl radsej

a zaujimalo by ma, co by ti chybalo na Wigane

Reagovat
kiwwi

boze ja tie smajliky klikam od buka

Reagovat
smazaný uživatel

Nic slozityho v tom nehledej, proste se mi libi, jakou pozici ma Bob u hracu+fanousku+Whelana, dobre vis, ze ja si na koncepci a rozumny hospodareni dost potrpim. A udelalo na me dojem, kolik sezon se dokazaů takovy malicky klub udrzet a nekolikrat uplne bez problemu. Plus tam mam par oblibenych hracu

Reagovat
j_mrazik

Bolton bych v PL nechal jenom kvůli tomu, že je to taková naše farma.

Reagovat
kiwwi

to som sa vzdy cudoval Fergiemu, preco on tam neposiela hracov na hostovanie...je to blizko a dostavali by prilezitosti

Reagovat
smazaný uživatel

Možná ctí nějakou místní rivalitu.

Reagovat
kiwwi

skor by som povedal, ze vyhladava spriaznenych manazerov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Bayern +

Presne tak. Tieto dva určite a ešte asi QPR (čo som myslel, že pod Hughesom to bude v pohode, tak ma bavia omnoho menej, než pod Warnockom, a to káder majú ďaleko kvalitnejší).

Reagovat
smazaný uživatel

A Sparky by dostal facku za Fulham

Reagovat
Bayern +

Napríklad.

Ale vážne, vtedy ma jednak bavil Warnock na lavičke a aspoň pár typických bojovných anglických výkonov s gólmi Helgusona a Mackieho. Teraz vidím akurát ako sa Taarabt a SWP hrajú na veľkých tvorcov, ťahúňov a Cisse na top strelca a nahradnikov Taiwa a Machedu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja je nesnasel pred Sparkym a nesnasim je i ted, ale s tim kadrem mas pravdu, navic Mackie si vubec nezaslouzi sedet za hraci jako jsou Taarabt nebo SWP jen proto, ze nema tak proflakly jmeno.

Reagovat
SunFells

Reagovat
cristiano.K.

taky mi chybět nebudou, Jarvis s Doylem si místo v PL najdou

Reagovat
smazaný uživatel

výborne, nech žijú ľudia s veľkou slovnou zásobou.

Reagovat
smazaný uživatel

neeee.

Reagovat
Bayern +

Takého Rogera s Fletcherom si vo WHU viem predstaviť.

Reagovat
smazaný uživatel

Peknej clanek

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Bayern +

Reagovat
domingo

Jako podekovani Tomovi za perfektni clanek prikladam neco, co vam snad pomuze ukoncit ty debilni hadky

http://ucjtk.ff.cuni.cz/system/files/konference/zdarek/ZS2009_prezentace_21_Pencikova.pdf

Reagovat
domingo

ocekavam pochvalu !!

Reagovat
herbage

thank you

vielen dank

grazie mille

merci beaucoup

muchas gracias

asante sana

Alpha

eskerrik asko

ļoti pateicos

diolch yn fawr iawn

paljon kiitoksia

Reagovat
domingo

Co je to Alpha?

Jinak "paljon kiitoksia" ti vyhodil prekladac? To doslova znamena "mnoho diku" a neumim si moc predstavit Fina, ze ti to rekne do oci, pokud to nemysli vylozene ironicky nebo zrovna neveceri s prezidentem Obycejne "Kiitos" postaci.

Reagovat
herbage

co ej ta alpha nevím, asi to patřilo před eskerrik asko Chtěl jsem ti jen vyjádřit velký dík a proto jsem nepřekládal jen děkuji, ale velmi děkuji

Reagovat
domingo

Ja paljon kiitoksia sinullekin <kulturni_reference> finstina neni indoevropsky jazyk, tudiz nema radu klasickych IE charakteristik, napriklad nema budouci cas, sloveso "mit" ani nerozlisuje rody, je aglutinacni atd. A mimo jine prave prakticky ani nema honorifikaci - velka cast IE jazyku rozeznava T/V distinkci (vcetne cestiny) a fraze jako "diky moc", "merci beaucoup" etc., ktere jsou povazovany za naprosto normalni a uprimne vyjadreni. Finove sice maji vykani, muzou rict "dekuji moc" atd, ale je to fakt super-pollite a prakticky se to nepouziva. </kulturni_reference>

Reagovat
herbage

takže když to řekneš rozhodčímu, který ti dá žlutou kartu, tak ti dá hned červenou, jo?

Reagovat
domingo

To by se asi stalo i v Gambaci

Reagovat
domingo

A eskerrik asko uz pred sebou nic mit nebude, vim sice, ze baskictina je dost wtf jazyk, ale myslim ze jeji syntax ma konstrukci head - modifier, tzn. urcujici slovo je za urcovanym, a -k je znak pluralu. Takze eskerrik by mely byt ty diky, "asko" bude "hodne" (modifier) a alpha tam nema co delat, nehlede na to, ze je to recke slovo a znamena pismeno v abecede

Reagovat
herbage

ale díky nejen tobě, ale i slečně Pěnčíkové. A pak že jsou pavědy k ničemu

Reagovat
smazaný uživatel

Zapnout to se nezapne.

Vytrhnout mu ten zub nevytrhne.

Zbarvit se to nezbarvilo.

Nektery ty vety jsou silenej paskvil

Reagovat
domingo

Jde o to, ze je to mozny, at ti to zni jakkoliv. Ja vedel ze je to dialekticka zalezitost v urcitych castech Moravy, a z te Svobodovy knizecky, kterou jsem kdysi cetl na skole, jsem si pamatoval taky neco, tak jsem si to jenom chtel overit..

Jinak nechapu, ze fakt nikoho nenapadlo proste zadat do googlu "infinitiv stejný jako verbum finitum", meli byste to vyreseny za 30 vterin

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je zajimavy, ze se pise o tom, ze je to zalezitost Moravy, pritom ja to neznam a ptal jsem se i dalsich lidi a taky na me divne koukali, zatimco tady to obhajovali Plzenaci a kdovi kdo jeste

Reagovat
domingo

On je to totiz polonismus / rusismus, stejne jako "kde" misto "kam" nebo cpani akuzativu do dativnich vazeb.

Jdu tam kvuli Alenky. Kvuli vsech tech piv je mi blbe.

Reagovat
domingo

pripadne "pockam te"

Reagovat
domingo

teda genitivu, ne akuzativu

Reagovat
j_mrazik

Tak to je hodně velká divočina. "Počkám tě" ještě jakž takž jde. Já třeba nechápu, proč Moraváci říkají "Kde jdeš?"

Reagovat
raduinho

Hmm sem z Moravy, ale kde jdeš, to sem teda ještě neslyšel

Reagovat
domingo

Na tu polskou uchylku "genitiv za kazdou cenu" uz jsem si zvykl, to taky jde. A k tomu kde jdes... to je ten klasicky for, zejo...

"Kde mam odbocit?"

"No tam na ty krizovatce"

"No jo, ale kde mam odbocit?"

"Dyt ti to rikam, tamhle na ty krizovatce?"

"No jo, ale KDE na ty krizovatce?"

"No TAM!!"

"Ja vim ze tam, ale KDE?!"

atd.

Reagovat
domingo

Zajimavy je treba slezsky "kaj", ktery sice etymologicky ukazuje na "kam", ale to pak neni z polstiny, ale z romstiny. Polsky se rekne normalne "Gdzie idziesz?" a "kaj" je lokalni varianta, ktera znamena "kde", ale pouziva se ve smyslu "kde" i "kam", stejne jako jihomoravsky "kde". Naopak v romstine je to "kam": "Kaj džas?" (Kam jdeš?)

Reagovat
j_mrazik

Takže Renata Kajdžas z Evropy 2 byla Renata "Kam jdeš?"?

Reagovat
domingo

Jo. A Džamila Stehlikova je krasna

Reagovat
vodka

kdo to říká?

Reagovat
SunFells

Na Moravě padaj různé šílenosti, teda aspoň na vesnicích ...ale tohle jsem zase nějaké cajzlovské mýty

Reagovat
j_mrazik

Jeden kluk vyrůstal u mámy v západních Čechách. Kolem 8 let se přestěhoval k tátovi někam na Moravu a pak kolem 16 se vrátil na prázdniny zpátky, potkal jsem ho na ve městě a on na mně "Kde jdeš?", tak mu říkám, že po chodníku.

Reagovat
vodka

já sem to teda nikdy neslyšel a to mám moravu celkem zmáklou...

Reagovat
vodka

i když nevim, třeba někde severněji se to říká, ale na jižní moravě mám dost velké pochybnosti...

Reagovat
j_mrazik

Já právě absolutně netuším, v jaký oblasti on byl. Jenom vím, že jsme se mu hrozně smáli jak kvůli intonaci, tak i kvůli slovům, který používal.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Ostravsku se to celkem používá, je to úplně normální

Reagovat
vodka

pff, ostravsko neni morava

Reagovat
smazaný uživatel

Mně to třeba v Ostravě přijde úplně normální :-)

Reagovat
smazaný uživatel

U nás se to občas říká. A to ještě do "kde" znamená občas aji "kdy".

Reagovat
smazaný uživatel

Říká se Kaj deš?

Reagovat
smazaný uživatel

A "tu sme doma"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

No, coz je vlastne totez :)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale obojí je úplně normální, aspoň tady

Reagovat
Maresma

Coze?

Reagovat
herbage

hm, tak to by mě vážně nenapadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky.

"Muset nemusíš, ale mohl bys." - to je ukázka, jaký to má kouzlo tohleto

Reagovat
herbage

tohle je malý krok pro herbage, ale velký krok pro osvětu na EF

Reagovat
tomasinho

Reagovat
smazaný uživatel

si zas vyhrál nějaký žabomyší spor, co

Reagovat
herbage

jaký žabomyší?

Reagovat
kiwwi

parada, som rad ze logika, zdravy rozum a krasa jazyka zvitazila

Reagovat
smazaný uživatel

Naopak, krasa jazyka na cele care prohrala

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
miky10

Reagovat
herbage

nikdo vás nenutí to používat, jen nám šlo o to ukázat vám, že je to spisovné a že se to používá. Buďte rádi, že jste si rozšířili vzdělání a obzory

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Chazy

Njn, úchvatná logika říkat něco, co zní naprosto příšerně a v podstatě to postrádá smysl

Reagovat
Mihi

Reagovat
smazaný uživatel

paráda, aj ja očakávam omluvy.

Reagovat
Wat

Za co?

Reagovat
miky10

Za to, že mluvíme česky.

Reagovat
vodka

hahá, takže kamarádko řekla dobře, že je to příslovečné určení zřetele!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Díky, ale je to fakt něco hroznýho...

Reagovat
jazzmaster

facebook, ne facebok, češtinářka!

Reagovat
smazaný uživatel

nebo to "děkuju!" na konci toho pdf.

Reagovat
Chazy

To je fakt naprostej hnus

Reagovat
herbage

ale gramaticky naprosto korektní

Reagovat
Chazy

Což tu nikdo nepopíral snad od půl hodiny po tý první diskuzi na tohle téma. řešilo se jen to, že je to nesmysl a zní to naprosto příšerně.

Reagovat
herbage

já to myslel v legraci, nemusíš to hned hrotit

Reagovat
Chazy

Ach tak.

Reagovat
herbage

no čekal bych, že to vezmeš s větším přehledem. Nenapsal jsem nic, abys to začal hned řešit

Reagovat
Chazy

Napsal jsi věc, kterou mi cpeš asi podesátý.

Reagovat
herbage

jen řikám, že se to běžně používá a že je to gramaticky správně, což je hlavní. Jesti ti to smysl dává nebo jestli se ti to líbí, to je subjektivní záležitost a o tom se přít nemá cenu. To se rovnou můžeš ptát, proč se kdo s koho píše se s nebo pro máme vyjmenovaná slova. Ani já to nějak extra nepoužívám, napsal jsem to tehdy snad podruhé či potřetí, proto mě udivily ty reakce

Reagovat
Chazy

Boha jeho, tohle už snad není možný.

Reagovat
herbage

tak co mam napsat, abys byl spokojený? radši nic

Reagovat
Chazy

No správně - nic. A já měl pocit, že sem to dal docela jasně najevo.

Reagovat
herbage

v tom případě jsi se měl spokojit s tím, že je to gramticky korektní, zasmát se a nereagovat

Reagovat
Chazy

A nechat tě, abys s tím za mnou běhal ještě dvacetkrát, i když jsem ten fakt nepopíral? Takhle aspoň víš, že už to máš nechat. Jenom jsi to měl vědět už asi před 20 minutama.

Reagovat
herbage

já s tím za tebou 20x neběhal, ta poznámka nebyla míněna vůbec útočně ani posměšně

Reagovat
Chazy

Ale píšeš ji poněkolikátý, i když já to nepopírám!! Proč odmítáš pochopit, o čem se tu bavím. Nemluvím o tom, jestli je to spisovný, tečka. Poslední příspěvek.

Reagovat
herbage

Ok, já jen napíši, že jsem se nehádal, ani jsem nepsal, že to popíráš, tečka

Reagovat
kiwwi

nezmysel to ocividne nie je a znie to priserne len vam, ktori ste o tom doteraz nepoculi

Reagovat
Chazy

Proto my máme docela dobrou možnost objektivně ohodnotit, jak to zní

Reagovat
herbage

no, to s tím hodně souvisí. Když to slýcháš od útlého dětství, tak ti to divné nepřijde

Reagovat
Chazy

No právě.

Reagovat
herbage

však ano. Také mi to nezní libozvučně a často to nepoužívám, jen mi na tom nepřišlo nic divného a hájil jsem to proto, že jste se tomu smáli a psali o národu retardů. Takový fantomas chtěl ještě dlouho po tom dokázat, že je to gramaticky správně. Teď už to víme (přičemž ani jedna strana nevěděla, jestli je to spisovné nebo ano), tak se můžeme zasmát, přestat to používat a jít dále

Reagovat
fantomas

Tos mi teda moc dobře nepoděkoval. Mám z toho teď psychickou újmu...

Reagovat
tomasinho

Wow, super a díky.

Reagovat
Maresma

To zni strasne

Reagovat
Maresma

„Vědět to nevím.“

Reagovat
Wat

Reagovat
herbage

Reagovat
Chazy

"Pro moravské mluvčí přijatelná a smysluplná konstrukce"

Reagovat
herbage

to mě také pobavilo

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, z toho jsem uz uplne zmatenej, protoze jsem se s tim predtim nikdy nesetkal

Reagovat
Chazy

Mě ta větička posílá do kolen no, protože tak nějak říká, co tu celou dobu tvrdíme, nicméně opravdu kouzelným způsobem

Reagovat
kiwwi

takze nakoniec ste este z toho vzisli vitazne vy, co?

Reagovat
fantomas

Omg, tohle fakt neni o žádnym vítězi a poraženym, ty troubo.

Reagovat
kiwwi

Reagovat
Chazy

Ty jsi fakt divnej.

Reagovat
smazaný uživatel

Vitezne z toho vzesli ti, kteri to nepouzivaji, cili mas vlastne pravdu

Reagovat
herbage

používá se to i v Čechách, nejen na Moravě

Reagovat
Chazy

A...?

Reagovat
herbage

a nic, faktická poznámka

Reagovat
Chazy

Tak to uprav na "Pro některé mluvčí přijatelná a smysluplná konstrukce"...

to je na tom ta nejmíň podstatná věc

Reagovat
herbage

to ano, ale takhle to zní, že všichni Moraváci jsou debilové

Reagovat
Chazy

To ne, mají tam hrubase

Reagovat
herbage

myslím, že Counter a Rssa si k tomu řeknou své

Reagovat
Wat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tohle se tu celou dobu řešilo? Já se do toho radši ani nechtěl motat. Ale "Zapnout se zapne"...to používám furt když něco nefunguje jak má Jinak k těm moravským perlám. Často se mi stává, že někdo nepochopí u nás naprosto normální otázku "Z kama si?"

Reagovat
fantomas

No to už se snad nedá nechápat.

Reagovat
smazaný uživatel

To by ses divil. Nebo klasika "Rožni!" Odpověď: "Co mám rožnit?"

Reagovat
Chazy

Tak tohle sou věci, který zná většina lidí a snad ani nikoho nepobuřujou.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem rád. Ono mladí i na valašsku už mluvíme srozumitelně, ale kdyby tady na někoho promluvila moje babina, tak by to bylo asi solidní róšo

Reagovat
Erdovec

teď už se to asi vyrovnává, kromě nějákých určitých spojení ale moje babka to samé, té nerozumím skoro ani já

Reagovat
fantomas

Reagovat
Wat

Reagovat
fantomas

Rožni se používá i u "nás" na východě Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Takovych veci je vic, nez jsem si driv myslel

Reagovat
herbage

u nás někdo řiká i roužni, což už je fakt úchylné

Reagovat
smazaný uživatel

fuj

Reagovat
Erdovec

to je smutné když to někdo nechápe, nejlepší je to že skoro všechno čemu se tu divíte normálně používám, připadám si pak divně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

A většinou to nepochopí ti, kteří říkají vodtud nebo vodtamtud

Reagovat
fantomas

Ty z toho už máš ale skutečnej komplex, hele..

Reagovat
raduinho

Žádný komplex, mám takové zkušenosti i ze školy, a říkám, že většinou, ne že všichni.

Reagovat
smazaný uživatel

a hele na konci věty je taky solidní humáč

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Tak u tebe to vidím poprvé a celkem to i sedí, ale jak někdo není schopen říct větu bez toho, aby ji zakončil "hele", tak to je na facku...

Reagovat
fantomas

Tak jistěže. Podobně "viď" nebo "že jo", ale já tyhle vycpávky nijak přehnaně nepoužívám, tak proto ten smajl no...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

("no" naopak cpu všude, to opravdu je muj zlozvyk, přiznávám )

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to už je malá věc a to mi taky občas uletí. Navíc dost jinak píšu než mluvím a ono se i ten psaný text jinak vnímá, než to mluvené slovo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky, hnus.

Reagovat
Wat

Reagovat
hefy

Hahá.

Reagovat
herbage

tys byl na naší straně?

Reagovat
Chazy

Plzeň.

Reagovat
herbage

Reagovat
hefy

Ano, pasivně.

Reagovat
smazaný uživatel

taková škoda jeden ze sympatičtějších týmů ligy mám je rád a škoda jich, radši bych aby padali třeba Rovers, Bolton, klidně i wigan nebo QPR

Reagovat
smazaný uživatel

wolves by nikomu nechybel

Reagovat
smazaný uživatel

Ač jako fanoušek Wolves musím uznat že to bude potřebovat pád na hubu. Stejná situace jako loni s Kladiváři. Očista. Teď jenom jestli by případný pád do Champu nestál přílíš, ať už ztrátu hráčů která se WHU celkem povedla (Parker a Ba jinak drží) a potom ekonomický hledisko.

Kdyby to došlo tak daleko počítám se ztrátou minimálně O'Hary a Doylera. Navíc by PL přišla o Black Country derby, což by byla škoda.

Reagovat
smazaný uživatel

ahoj ako sa niekto stane fanušikom takeho klubu?

Reagovat
smazaný uživatel

Sympatický nováček v PL, Mick měl charisma, tradiční klub + mám rád Doyla.

Reagovat
smazaný uživatel

ok dik za odpoved

Reagovat
smazaný uživatel

Vynikající článek.Celý absolutně o ničem ,vzhledem ke své délce.Jen tak dále.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, lepší jsou ty o tom, co si myslí Peťa Čech.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kiwwi

uplne stacila expreska

Reagovat
kissak

Chce to prostě pád do Champu, obětovat jednu sezonu v PL, pěkně pročistit kádr, přivést kvalitního manažera stejně tak, jako tomu bylo v NUFC, WHU a jiných týmech.

Reagovat
Tomanatura

Paradne sepsane, Tome.

Reagovat
smazaný uživatel

nesympatickej tým v PL nemá co pohledávat

Reagovat
kissak

Tvoje bába je nesympatická :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele