Musíme následovat příklad Premier League, přiznal Bartomeu

25.07.2015, 15:56
Aktuality
Jen pár dní poté, co byl znovu zvolen do čela nejúspěšnějšího týmu uplynulé sezóny, vyhlásil prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu své nejbližší cíle. Prohlásil, že Premier League je momentálně nejlepší ligou světa, do níž se přesouvají ti nejlepší fotbalisté. A právě tomu chce Bartomeu v budoucnu zamezit.

Klubům z anglické Premier League se v posledních letech v evropských soutěžích příliš nedaří. V minulých čtyřech letech se do semifinále Ligy mistrů dostala pouze Chelsea. Naopak španělské nejvyšší soutěži chyběl zástupce mezi nejlepšími čtyřmi týmy Evropy naposledy v sezóně 2006/07; a v posledních pěti letech byli vždy minimálně dva.

Josep Maria Bartomeu, prezident Barcelony, která minulou sezónu získala tolik ceněný treble, však s dominancí Primera Division nesouhlasí. "Je pravda, že Premier League je momentálně nejlepší soutěží na světě," prohlásil pro BBC. "Nejen pro sportovní stránce, ale i vlivem finančních příjmů," podotkl.

Obrovská ekonomická síla anglické ligy se skrývá v penězích za televizní práva, které jsou navíc rozdělovány velmi rovnoměrně mezi všech dvacet týmů. Jen z anglických médií dostane Premier League od sezóny 2016/17 pět miliard liber, další příjmy plynou ze zahraničí. I proto budou v tomto ohledu moci Barcelona s Realem, jež každoročně shrábnou víc než třetinu (!) všech španělských peněz za TV práva, konkurovat pouze nejhorším týmům anglické ligy.

Bartomeu: Televizní práva jako v Anglii

Už v tomto přestupovém období se nicméně za velké peníze přesouvají leckteré hvězdy do Anglie, zatímco zbytek Evropy je mírně pozadu. Bartomeu s tím však chce skoncovat. "Budeme proti Premier League bojovat. Chceme nejlepší hráče v naší soutěži."

Cesta podle Bartomeua tkví právě ve financích za vysílání, která z anglické ligy udělá ještě větší kolos než nyní. "Nová televizní práva Premier League je něco, co zbytek velkých světových soutěží musí následovat," zdůraznil.

"Jdou skvělým příkladem. La Liga se od nich v mnoha ohledech učí. Máme nový zákon, který zavazuje všechny naše týmy prodat televizní práva společně. Barcelona a Real jsou největší kluby, ale i další jako Atlético Madrid, Valencia, Sevilla nebo Athletic Bilbao dělají dobrou práci," pochválil rostoucí konkurenci dvou velkoklubů.

"Chceme, aby lidé sledovali naši soutěž a neomezovali se pouze na Premier League. Víme, že se konkurence zvyšuje, ne pouze v Anglii, ale i po individuální klubové stránce," vysvětlil Bartomeu a jako příklad uvedl Paris Saint-Germain a Bayern Mnichov. Záhy ale dodal, že Barcelona jde správným směrem. "Nikdo na světě nemá takové příjmy jako my."

Katalánský velkoklub byl ostatně v tabulce nejhodnotnějších klubů světa napříč všemi sporty umístěn na čtvrtém místě. Z fotbalových gigantů jej předčil pouze Real Madrid.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (620)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele