MS 2018: ANGLIE PŘIPRAVENA

12.02.2007, 19:41
Aktuality
Zaujalo nás
FIFA ještě sice nezveřejnila ani to, na kterém kontinentu by se mělo mistrovství světa za jedenáct let konat, ale z kolébky fotbalu už jednohlasně zní: "Jsme připraveni." Jak řekl ministr financí, a pravděpodobný nástupce současného ministerského předsedy Tony Blaira, Gordon Brown: "Bylo by úžasné pořádat zase mistrovství zase v Anglii. Dvaapadesát let po našem triumfu v roce 1966."

Mezinárodní fotbalová federace FIFA, která pod taktovkou Seppa Blattera prosazuje při rozhodování o pořadatelství tzv. systém rotace kontinentů, zatím neurčila, který světadíl bude mít tu čest upořádat v roce 2018 jedenadvacátý světový šampionát. V roce 2002 se konal závěrečný turnaj v Asii, loni v Německu, v roce 2010 se dočká premiéry Afrika a na mistrovství v roce 2014 si dělá zálusk Brazílie, jako reprezentant Jižní Ameriky. Protože kandidaturu jedné z nejfotbalovějších zemí světa schvalují i ostatní jihoamerické země vypadá to jen na symbolickou volbu. FIFA už ale Brazilce s předstihem varovala, že nesplňují požadavky, ať už co se týče stadionů nebo okolní infrastruktury. Mezinárodní federace tak jasně demonstrovala, že ani její "rotační systém" není nedotknutelný.

Buď jak buď, po Americe by měla na řadu přijít znovu Asie a na Evropu by došlo až v roce 2022. Otázkou je, jak by se zachovala FIFA, kdyby to s Brazílií jak se říká nevyšlo. Jestli by v tomto "kole" Ameriku vynechala, nebo by se našel jiný zájemce, případně by dala přednost Asii a pak se znovu vrátila k Americe. Možností je spousta. Ani s asijským šampionátem v roce 2018 to není jednoznačné. Ekonomickou sílu na uspořádání šampionátu mají v podstatě jen dvě země. Austrálie, která by ráda využila loňského boomu a už dříve prezentovala, že by ráda turnaj nejlepších světových mužstev uspořádala; a Čína, jejíž více než miliardový trh představuje neskutečný potenciál. Každopádně může někdo konkurovat nabídce, která pravděpodobně přiletí z kolébky fotbalu?

Při vzrůstajícím násilí na fotbalových stadionech po celém světě se "problémovým zemím" předhazuje jediný vzor - Anglie. Skutečně. Moderní stadiony s nejlepšími monitorovacími systémy, elektrizující fotbalové prostředí, podpora jak z úst veřejnosti, tak vlády. Co víc si přát? Jestliže německý šampionát byl hodnocen jako nejlépe zorganizovaný, ten anglický by mohl být nejfotbalovější, jaký kdy vůbec byl.

Angličané také nechtějí nic ponechat náhodě a nehodlají opakovat chyby, kterých se dopustili při kandidatuře pro rok 2006. "Je potřeba začít brzy. Už teď je nezbytné získávat podporu na všech kontinentech v nejrůznějších částech světa. V tom byli Němci při naší poslední kandidatuře o třídu lepší," říká ministr financí Gordon Brown. V rozhovoru pro Skysports uvedl i spoustu důvodů, proč právě Anglie by měla být tou zemí, kde se bude v roce 2018 hrát závěrečný turnaj světového šampionátu. "Máme jedenáct stadionů té nejvyšší světové třídy. Alespoň podle současného hodnocení," uvedl Brown. "Výhodou ale je, že jsou po celé zemi, nejen v Londýně, nebo v jedné z částí Anglie," pokračuje.

Dalším trumfem Angličanů by se mohlo stát blížící se otevření skutečného fotbalového chrámu ve Wembley. Jsou tu i historické souvislosti. "Mluvil jsem s lidmi po celém světě," říká Brown, "jak v Asii, tak v Americe a Evropě si všichni myslí, že by bylo úžasné hrát opět v Anglii. Padesát let od té doby, co jsme naposledy světové mistrovství vyhráli."

Z pozice fanouška ze země v srdci Evropy nezbývá, než souhlasit. Být z jiného kontinentu, přišlo by mi to možná líto, ale možná taky ne. Kde jinde už by měl být lepší šampionát, než v zemi, kde se fotbal narodil. "Byla by to ze sportovního hlediska nejúžasnější dekáda v dějinách Británie. Olympiáda v roce 2012 a fotbalové mistrovství světa v roce 2018." dodal Gordon Brown. "Naší nespornou výhodou je, že všechno je na svém místě, připravené. Teď zbývá jen získat podporu." uzavřel ministr Brown.

Já jen dodám za sebe: "Snad se vám to podaří."

Autor: Jiří Fišara / skysports.com

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*R9

Jinak skvělej článek..

Reagovat
HOST*R9

Nedokážu si momentálně představit lepší místo konání MS...

Reagovat
HOST**nesta

Nemam rad britsky futbal, ale musim uznat,ze momentalne by to bola najlepsia varianta pre usporiadanie MS!

Reagovat
HOST*

Dovedu si představit lepší místo na konání šampionátu : Austrálie, Čína, Brazílie, USA, Německo.

Zajímavý by mohl být i šampionát v Rusku, ale podle mě zdaleka ne tak dobrý jako v Anglii.

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Možná USA, ale ta atmosféra se nedá srovnat...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele