Mladý talent s hvězdnou budoucností, to je Tomáš Necid

16.08.2008, 10:36
Životopisy
Zaujalo nás
Nedávno oslavil teprve své 19. nározeniny a už se dostal do podvědomí fotbalové Evropy. Tomáš Necid odchovanec pražské Slavie si nakročil velmi výrazně za úspěchem. Odborníci se shodují, že je to jeden s největších českých talentů a jeho gólové statistiky jim dávají za pravdu.

Svojí první kapitolu na mezinárodní scéně začal psát v roce 2006 na mistrovství Evropy "17" v Lucembursku. Český výběr byl nalosován do skupiny B, kde postupně narazil na Srbsko a Černou Horu, Německo a Belgii. Už před začátkem turnaje byl hodně opěvován neznámý mladík Necid, a tak se čekalo, co na turnaji předvede. Naši mladí reprezentanti do turnaje vkročili výhrou, a to nad celkem ze Srbska a Černé Hory v poměru 2:1. Výhru zařídil dvěma góly právě onen "neznámý mladík". V dalším utkání proti silnému Německu uhráli mladíci bezbrankovou remízu. Poslední zápas skupiny proti nevyzpytatelné Belgii český celek odvedl bojovný výkon a zisk tří bodů za výhru 3:1 si plně zasloužili. I v tomto velmi náročném duelu Tomáš Necid pomohl dvěma góly k výhře české reprezentace. Náš celek v konečném pořadí ve skupině obsadil 2. místo. Tento výsledek ho katapultoval do semifinále proti vítězi skupiny A, tedy silnému Španělsku.

Španělští mladící jsou považováni za jedny z nejlepších v Evropě, a tak se s postupem české reprezentace moc nepočítalo. Šance našeho celku se ještě snížily kvůli absenci nejlepšího českého střelce a trenérovi Dovalilovi přibyla nejedna vráska na čele. Světe div se, po 80 minutách (v kat. "17" se hraje jenom 80 min., pozn. redakce) na světelné tabuli svítí stav 0:2. Ne však ve prospěch favorizovaných Španělů, ba právě naopak! Postup do finále slavili podceňovaní čeští mladíci. Češi se ujali vedení a horkokrevní Španěle neovládli své emoce a chvíli před poločasem šel jeden ze španělských hráčů do sprch. V týmu z Pyrenejského poloostrova nechyběl dnes už dobře známý Bojan Krkič, hvězda Barcelony. Už v tomto okamžiku to byl úspěch pro české barvy a finále už byla jenom třešnička na dortu po dlouhé a tvrdé práci.

Finálová dvojice zpočátku nevypadala až tak atraktivně, ale zdání klame a zápas byl napínavý od začátku až do konce. Zranění Tomáše Necida pustilo alespoň na lavičku. Na hřiště se dostal až v 56. minutě za nepříznivého stavu 0:1 a ukázal, jak nesmírně cenným pro tým je. Blížil se konec a většina českých fanoušků už smutně vypínala televize. V tom přišel velký český zvrat. Ve třetí minutě nastavení se trefil mladík Pekhart, který touto trefou poslal oba týmy do prodloužení. V tom se ujal vedení ruský celek. Jednogólový náskok však netrval dlouho. V tu chvíli přišla velká chvíle Tomáše Necida. Ten svou krásnou brankou upravil skóre na konečných 2:2 a poslal duel do penaltového rozstřelu. V tom prokázali pevnější nervy Rusové. Necid svojí penaltu proměnil bez problému. To se ovšem nedá říct o Petru Wojnarovi, který bude v historii zapsán jako jediný neúspěšný exekutor pokutového kopu. Pro český výběr zbyly "pouze" stříbrné medaile. Tomáš Necid si domů kromě zmiňované medaile přivezl také zlatou kopačku pro nejlepšího střelce turnaje, kterou vyhrál s pěti přesnými zásahy.

Po úspěšném mistrovství Evropy se Necid začal prosazovat do slávistického prvního týmu. Jeho první ligový start se datuje do 17. září 2006. Nastoupil na posledních dvacet minut proti Slovácku, a to ve věku teprve 17 let a 35 dnů. Historický rekord to však zdaleka není. Ten stále drží Pavel Mezlík, momentálně hráč Českých Budějovic, který v zápase za svůj bývalý klub Brno nastoupil proti Karviné v roce 1999 ve věku 15 let a 331 dnů. Necid si radost ze svojí první ligové branky mohl vychutnat zhruba měsíc po svém ligovém debutu tedy 22. října 2006 v utkání s Jabloncem. Určil konečný stav 2:2 a to hned ve svém při svém druhém startu v nejvyšší tuzemské soutěži. V tomto soutěžním ročníku odehrál útočník nosící ve slavistickém dresu na zádech číslo 24 ještě další jedenáct utkání a připsal si ještě jednu vstřelenou branku.

Dalo by se říct, že rok 2006 byl pro Necida zlomový a právě v tomto roce nakročil do velkého fotbalu. Jako tečku za úspěšnou sezonou si Tomáš připsal další individuální ocenění. Byl zvolen nejlepším českým dorostencem za rok 2006. Jeho skvělých výkonů si všiml i reprezentační kouč "dvacítky" Miroslav Soukup a jen vinou zranění přišel o mistrovství světa 2007 v Kanadě a také o stříbrnou medaili.

Loňský ročník Necid začal v dresu Slavie, ale nedostával tolik příležitostí, kolik by si sám přál, proto se stěhoval na půlroční hostování do Jablonce. V týmu ze severu Čech odehrál celkem třináct utkání a na své konto si připsal pět gólů. Pod mistrovským titulem Slavie se podepsal třemi podzimními starty, bohužel bez zásahu. Vedení Jablonce bylo maximálně spokojeno, a tak zvažovalo možnost, že by Necid pokračoval v Jablonci i v novém ročníku Gambrinus ligy. Tyto spekulace však uťal sám hráč. Veřejně prohlásil, že by se nerad do Jablonce vracel, což na severu Čech vyvolalo vlnu nevole. "Zájem z naší strany samozřejmě byl. Nicméně je hráčem Slavie, kde se chce poprat o místo, a několikrát prohlásil, že by byl naštvaný, kdyby se ve Slavii neprosadil a musel do Jablonce. A takový hráč tady nebude! Naštvaného Necida nechci, i kdyby tady sám zaklepal," okomentoval otázku ohledně Necidova příchodu trenér Jablonce František Komňanský.

Další úspěšnou kapitolu začal psát letos na evropském šampionátu U-19. Motivaci po úspěchu českým mladíkům zvedl i fakt, že se mistrovství Evropy hrálo na domácí půdě, konkrétně na ligových stadionech na Žižkově, v Příbrami, Plzni, Jablonci, Liberci a Boleslavi. Český výběr byl nalosován do skupiny B, kde čtveřici týmů tvořila ještě Itálie, Řecko a Anglie. Právě s týmem z Britských ostrovů jsme zahájili šampionát. Češi měli ze svého anglického protivníka velký respekt, ale věřili v dobrý start do turnaje a doufali v slušný výsledek. Obě přání reprezentačního kouče Dovalila byla splněna. Skvělý start do turnaje zajistil zisk tří bodů s více než přijatelným výsledkem 2:0. Ovšem všechno tak ideální nebylo. Domácí kouč dlouhou dobu po utkání nemohl přenést přes srdce dvě červené karty, konkrétně Heindenreicha a Brunclíka. "Každá červená karta je zbytečná. V prvním případě nevím, jestli to byl faul, ale Brunclík si počínal velmi nedisciplinovaně," shrnul kouč po utkání. Tomáš Necid v tomto utkání zářil a vsítil obě branky domácích. V dalším utkání nastoupil český celek proti výběru z Řecka. Češi nedokázali využít zhruba půlhodinovou převahu za vyloučeného Řeka Ninise, a proto oba týmy si rozdělily bod za bez brankovou remízu. V posledním utkání skupiny se naši mladíci postavili Itálii. Ani sympatická hra českého celku nepřinesla bodový zisk. Po konci zápasu na světelné tabuli svítil výsledek 4:3 ve prospěch týmu z Apeninského poloostrova. Necid si v tomto zápase připsal jeden vstřelený gól. I přes tuto prohru jsme postoupili do semifinále a zajistili si start na mistrovství světa "20" v Egyptě.

V semifinálové bitvě se nám do cesty postavili favorizovaní Němci. Náš západní soused se dostal do vedení po hrubce gólmana Vaclíka. Za několik minut vyrovnal hlavou ze standardní situace hrdina Necid a připsal si už čtvrtou branku na tomto turnaji. Do konce normální hrací doby se už nic zajímavého nestalo a na řadu přišlo prodloužení. To nic zvláštního nepřineslo, tedy až do poslední minuty. Bohužel v avizované poslední minutě prodloužení, v době, kdy už všichni mysleli na penalty, přišel tvrdý direkt. České beky překvapil dlouhý balon, kterého se zmocnil Sakuta-Pasu a ten našemu gólmanovi nedal šanci. Dveře do finále se pro český tým definitivně uzavřely. Utkání skončilo za stavu 2:1 a čeští mladíci se museli spokojit s bronzovou medailí. Tomáš Necid, nejlepší střelec českého týmu, si opět odvezl cenu pro nejlepšího střelce turnaje, tentokrát se čtyřmi zásahy.

Napodobí Tomáš Necid slavného útočníka Liverpoolu Fernanda Torrese, jenž si před šesti lety také vystřílel korunu krále střelců? Má obrovské předpoklady pro to být úspěšný a prosadit se nejen v tuzemské lize. "Stylem hry a výškou postavy bych Tomáše připodobnil k Johnu Carewovi," přirovnal kouč českého výběru do 19 let Jakub Dovalil. Jeho urostlá postava a dravý styl hry bude v dnešním fotbale velmi ceněný. Dokáže ovládat balon ve velké rychlosti a pravá a levá noha mu nedělá problém. Mezi další jeho přednosti patři univerzálnost. Dokáže dát gól hlavou, dokáže v klidu umístit střelu k tyči placírkou nebo taky propálit všechno, co mu stojí v cestě nártem.

Jeho tržní hodnota stoupá, zajímají se o něho evropské velkokluby, ale Tomáš Necid zůstává nohama pevně na zemi. Dává přednost tuzemské lize a nikam se nežene. I proto zatím zůstává na soupisce pražské Slavie. Ve svém prvním zápase nového ročníku Necid opět zaznamenal gól. Na hřiště se dostal až po poločasové přestávce, to mu však nebránilo v tom, aby po několika minutách pobytu na hrací ploše rozvlnil síť Liberce. Dušan Švento nacentroval od postraní čáry na volného Necida, který si zpracoval míč a chladnokrevně propálil brankáře Zlámala.

Svými výkony si vysloužil novou přezdívku "Necidátor". To je Tomáš Necid, stroj na góly, který na tréninky jezdí tramvají, poslouchá taneční muziku, zajímá se o módu, sní o anglické Premier League, fandí Chelsea a obdivuje Didiera Drogbu. "Chtěl bych hrát jako on. Líbí se mi, jak je tvrdý, jak jde za gólem. Umí i pokrýt, sklepnout balon, připraví šanci, a když v nějaké je, tak ji promění," zasní se mladá hvězda. Zda se splní všechny sny tohoto talentovaného hráče a zda bude kráčet ve stopách hvězd Torrese a jiných ukáže čas. Nechme se překvapit.

Autor: Miroslav Peřina

Komentáře (68)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hlavně s hvězdou na dresu

Reagovat
smazaný uživatel

jen aby ti nepřestoupil do CSKA, ti mají taky hvězdu na dresu

Reagovat
smazaný uživatel

jo přestoupí do CSKA a pak dopadne jako Kalouda

Reagovat
smazaný uživatel

a přestoupil tam, říkal jsem to

Reagovat
smazaný uživatel

ale ten dres už dlouho nosit nebude když má přestoupit někam jinam

Reagovat
smazaný uživatel

měl by zůstat ještě aspoň dva roky ve Slavii

Reagovat
Oxbow

Myslim si teda spis doufam ze jednou Necid + Pekhart bodou velkejma tahounama reprezentacniho A tymu ... a samodrejme drzim palce i jinejm mladikum z techto uspesnejch vyberu

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, jsou to nadeje, snad nemaj vymytej mozek jako blazek a baros

Reagovat
Oxbow

Ale rekni kdo by rekl do barose pred eurem mozna jeste chvili po nem ze se takhle rosype resepktive ze zacne "machrovat"

Reagovat
smazaný uživatel

největší talenti jsou samozrejme NECID A PAK ZEMAN, MORÁVEK, MAREČEK A PEKHART MOŽNÁ BEK POLÁK Z LIBERCE

Reagovat
smazaný uživatel

Řeznik

Reagovat
smazaný uživatel

pavlik horvát klucí to je takly mladej kluk nééé

Reagovat
smazaný uživatel

Fenin taky víte kdo on je?

Reagovat
smazaný uživatel

a co Suchy? Mazuch? Kalouda? Strestik? V. Kadlec? Janda? Blazek?

Reagovat
smazaný uživatel

jo a jeste Simunek, Fenin, samozrejme a taky Holek...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pral bych mu to aby hral v Chelsea nebo treba barcelone protoze cesko protrebuje kvalitniho utocnika jako sul

Reagovat
Paddy

jj taky mu to preju,treba si za par let s Didierem zahraje,ale doufam ze jeste tak 2 nebo3 roky zustane ve Slavii.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pro neho by hlavne bylo dobre kdyby pravidelne hral,ale jarolim ho zati spis nechava jako zolika doufam ze jsi uvedomi co v rukou.Proti fiorentine mel hrat od zacatku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pro neho by hlavne bylo dobre kdyby pravidelne hral,ale jarolim ho zati spis nechava jako zolika doufam ze jsi uvedomi co v rukou.Proti fiorentine mel hrat od zacatku

Reagovat
smazaný uživatel

Jarolim a uvedomit? neni dvojice slov co jde k sobe... jeho takticke dovednosti jsou na urovni zmrazene makrely... pamatuju si jak loni slavia nedala snad 4 zapasy gol a jedinou zmenu kterou udelal je ze dal vaniaka pryc z brany... nasledny zapas ten druhy golman udelal hrubku a slavia prohrala to jsem se bavil

Reagovat
smazaný uživatel

Snad zustane tak do tech 21 ve slavce.A uhraje neco v evrope pro slavii.protoze jedine pak ho budou moc prodat za spravnou hodnotu a ne pod cenou jak obvykle byva pir prestupu nekam na zapad.

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne at nechodi do ruska

Reagovat
smazaný uživatel

Este bych chtel dodat ze utocna dvojce Necid x Toleski by mohla byt postrahem pro kazdy klub.Pokud je teda jarolim bude stavet vedle sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Strasna skoda Kaloudy :( Pak s Moravkem, Zemanem, Reznikem , Simunkem a v utoku Necid, Pekhart, Fenin.. snad to dobre dopadne

Reagovat
smazaný uživatel

doufám, že se dostal pouze do povědomí, nikoli do podvědomí... hlavně aby nebyl nevědomý a neskončil v bezvědomí

Reagovat
Tomekcz

Spis by mel odejit, Jabulin ho stejne nebude stavet!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jake mate zkusenosti s FotbalZive.cz??? vysilaji dnes Plzen - Slavia??? Diky...

Reagovat
Tomanatura

nefunguje

Reagovat
smazaný uživatel

minulej rok dobre na podzim, na jare to zaclo blbnout a letos to nejede vubec

Reagovat
smazaný uživatel

po dnesku muzu potvrdit hanlivou, lec vystiznou, prezdivku FotbalMrtve.cz...

Reagovat
smazaný uživatel

Baník - Brno mi slo asi 10 minut, Viktorka Plzen - Slavia, tam behal nejaky maskot velblouda a Zlin - Zizkov, to neslo vubec

Reagovat
smazaný uživatel

ale jo, ted mi opet bezi Banik

Reagovat
smazaný uživatel

Mají s tím velké problémy.

Reagovat
smazaný uživatel

odvolavam, co jsem odvolal a narizuji, co jsem naridil ... prenos Plzne se Slavii byl kolaps, ale prenosy Banik - Brno a Zlin - Viktorka sly prehrat bezproblemove, diky CT ...

Reagovat
smazaný uživatel

odpoledne, pri zapasu Plzen - Slavia, to neslo asi nikomu, ale bylo to velkou merou zpusobeno i tim, ze v diskusi spousta lidi spamovalo, kazdou sekundu 10 novych prispevku, coz prenos anulovalo... pak byla diskuse zablokovana a najednou - svete, div se - to slapalo

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud jsi sledoval utkání Banik - Brno celé, nemůžeš napsat, že by to fungovalo bezproblémově. Protože to bezproblémově nefungovalo...

Reagovat
smazaný uživatel

cele jsem ho nesledoval, stridal jsem to se Zlinem - Zizkov, ale podle toho, co jsem videl, to bylo takrka zcela bez problemu...

Reagovat
smazaný uživatel

Mel by jit do SPARTY

Reagovat
smazaný uživatel

alebo Žiliny.

Reagovat
Tomanatura

Aspoň že ten Tomáš je. Potopil Plzeň.

Reagovat
smazaný uživatel

Kulovy potopil SPARTA PRAHA !!!

Reagovat
smazaný uživatel

tim me prave nastval ... Necid by ted urcite nemel odchazet, hraje vytecne, vypada to, ze muze odehrat podzim v zakladu... mel by jit z flekul do U21

Reagovat
Tomanatura

Tak se nepovedlo no...

Reagovat
smazaný uživatel

taky bych rekl

Reagovat
smazaný uživatel

zrejme tady nenajdes moc spriznenych, sesivanych dusi

Reagovat
smazaný uživatel

doufám jen, že bude hrát pravidelně dál, - a taky doufám že se nenechá zkazit buď nějakým Ruským klubem jako Laštůvka, ho byla škoda, mohl být lepší než Čech, ale nechal se rozmazlovat v Rusku, mno jo, a nebo takovy tymy jako Juve láká, ale snad tam neskončí a bude to brát s rozumem

Reagovat
smazaný uživatel

Je přecenovaný...dopadne jako ty hvězdičky před ním..daleko to nedotáhne!!!

Reagovat
smazaný uživatel

to neni pravda

Reagovat
smazaný uživatel

ve slavii mrhá talent jinak odchovanec Sokolu Stodůlky

Reagovat
smazaný uživatel

No, ve slavii talentem rozhodně nemrhá, v současnousti je to pro něj to nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

tezko diskutovat se zavistivym spartanem,ktery ma v tymu jenom prestarle zoldaky

Reagovat
smazaný uživatel

To jako Vacka, Zemana, Kušníra, Huška, Kladrubského, Jeslínka, Kudelu,...?

Reagovat
smazaný uživatel

no dobry a kolik jich hraje??

Reagovat
smazaný uživatel

Hušek, Kladrubský jsou v základu, Kušnír taky hraje pravidelně a Vacek, Zeman pravidelně střídají, loni zase hrál vcelku často Jeslínek. Ale je to jedno, narážím na to tvoje "jenom přestárlé", což je kec samozřejmě.

Reagovat
smazaný uživatel

Vis kolik je Necidovi?Husek,Kusnir 24 let to nejsou zadni maldici,Zeman,Vacek nehrajou pravidelne,jediny Kladrubsky se da povazovat za spartanskou nadeji

Reagovat
smazaný uživatel

ale nejsou přestárlý, jak píšeš a žoldáci už vůbec ne...a o tom je tu řeč

Reagovat
smazaný uživatel

tak dobre tady je mas Kulic,Dosek,Kisel,Berger,Blazek,Repka

Reagovat
smazaný uživatel

Vypisovat hráče nemusíš, já kádr Sparty znám a proto vím nerozdíl od tebe, že tam nehrají "jenom přestárlý"...

Reagovat
smazaný uživatel

dobre nemate tam jenom prestarle,ale mate tam hodne starych spokojenej

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, no ale to každej ví, tos nemusel psát

Reagovat
smazaný uživatel

Musím to napsat: Staré dědky co si jěště hrabou na důchod....

Reagovat
smazaný uživatel

pokud mají pořád výkonnost, jakože většina má, tak to ničemu nevadí

Reagovat
smazaný uživatel

To nepopírám ...

Reagovat
smazaný uživatel

Jesli bude pokornej a nebude mit hvezdny manýry jako Fenin bude to velká hvězda:)

Reagovat
smazaný uživatel

Kterej tým v Gambrinus Lize nemá v týmu minimálně 3-4 hráče nad 30let???vypatlanci

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele