Mladí a neklidní. Za dozoru legend se Ajax hlásí o slovo

13.05.2017, 12:36
Profily, historie
Dvacet jedna let. Tolik času uplynulo od poslední účasti Ajaxu Amsterdam ve finálovém souboji o evropskou trofej. Psal se rok 1996, římské Stadio Olimpico hostilo finále Ligy mistrů a obhájce trofeje z Nizozemska, jenž o rok předtím porazil zásluhou pozdního gólu Patricka Kluiverta milánské AC, se utkal s dalším italským celkem, Juventusem.

Tentokrát však už hvězdnému mužstvu s van der Sarem, Blindem, Litmanenem, Davidsem a dalšími štěstí nepřálo a celek Louise van Gaala Staré dámě, za kterou mimo jiné ve středu pole nastoupil i Antonio Conte, na penalty podlehl.

Od té doby se nejslavnější nizozemský klub ve finále žádné evropské pohárové soutěže neobjevil. To se na konci května změní. Na trávník stockholmské Friends Areny hráči Ajaxu vyběhnou, aby se s Manchesterem United utkali o pohár pro vítěze Evropské ligy.

Dvacet jedna let. To je průměrný věk mužstva, jež někdejší nejlepší klub Evropy do finále druhé nejprestižnější pohárové soutěže posunulo. Sedmi hráčům, kteří ve čtvrtek na hřišti Olympiku Lyon hájili náskok z odvety 4:1, je jednadvacet nebo ještě méně. V Americe by někteří z nich ještě ani postup nemohli zapít pivem.

Na první pohled se při srovnání dnešního a tehdejšího amsterdamského mužstva může zdát, že nemohou být odlišnější. Van Gaalův tým disponoval už v tehdejší době hvězdou vedle hvězdy, zatímco jména Boszových svěřenců se fotbalový svět teprve učí. Přesto tu pár spojných bodů nalezneme.

Edwin van der Sar. Legendární gólman, který se přes dvacet let držel v absolutní špičce, aby ještě po čtyřicítce Manchester United udivoval svými neskutečnými reflexy. V Ajaxu strávil devět sezon a získal čtyři tituly v Eredivisie, pohár pro vítěze Poháru UEFA a již zmíněnou trofej za triumf v Champions League. Dnes? Jeden z ředitelů a členů vedení Ajaxu.

Marc Overmars. Postavou malý, ale na hřišti nepřehlédnutelný. Šikovný a ďábelsky rychlý křídelník prošel kromě Ajaxu i Arsenalu a Barcelonou, i on byl součástí nizozemské repre i zlatého amsterdamského týmu z roku 95. Dnes? Technický ředitel klubu.

Dennis Bergkamp. Rychlost, inteligence a úžasná technika. Legenda Arsenalu a definice pojmu second striker. A také odchovanec Ajaxu, který dnes v klubu pracuje jako asistent trenéra Petera Bosze.

Jak vidno, nizozemský celek rozhodně svým legendám umí najít místo ve vedení klubu, a co více, oni svou prací dokazují, že tam oprávněně patří. Trochu výjimkou je v tomto směru právě současný kouč klubu. Třiapadesátiletý Bosz nikdy nehrál za Ajax, ba právě naopak, má za sebou pět let ve službách největšího rivala, Feyenoordu.

I coby manažerovi se zatím Boszovi větší kluby vyhýbaly, kromě krátké epizody v Maccabi Tel Aviv trénoval menší nizozemské kluby - dvakrát byl jeho působištěm Heracles, tři roky pak strávil ve Vitesse.

I přesto byl právě on tím, kdo nahradil ve funkci Franka de Boera. Bývalý špičkový stoper, jenž se narozdíl od Bosze může pochlubit úchvatnou kariérou v bíločerveném dresu, s mužstvem získal čtyři ligové tituly.

Jeho poslední dvě sezony na lavičce Ajaxu ovšem nedopadly tak, jak by si fanoušci v Amsterdamu představovaly. V sezoně 2014/15 si pro titul suverénně dokráčelo PSV s obrovským sedmnáctibodovým náskokem na čele tabulky, o rok později pak o téměř jistý titul Ajax přišel v posledním kole - po šokující remíze na hřišti sestupujícího De Graafschapu.

Jakkoliv udělal bývalý nizozemský reprezentant na lavičce Ajaxu kus práce, Bosz se rozhodně neostýchal sestavit si mančaft podle svého. Z jedenácti hráčů, kteří nastoupili do posledního zápasu pod de Boerem, se jich pod postup přes Lyon do finále EL podepsali jen tři.

Celé to pochopitelně začíná v brance. Po odchodu často kritizovaného a chybujícího Jaspera Cillessena do Barcelony se jedničkou stal André Onana. Jednadvacetiletý Kamerunec, který prošel slavnou barcelonskou akademií La Masia. Mimochodem, můžete hádat, kdo tenhle legendární mládežnický oddíl v Barceloně vybudoval - ano, Johan Cruyff.

Metr devadesát vysoký gólman má všechno, co můžete od moderního brankáře chtít - herní přehled, jistotu ve vzduchu a v první řadě dnes tolik vzpomínanou skvělou rozehrávku a sebevědomí při hře s míčem.

Další ukázkou Boszovy práce je Daley Sinkgraven. Rodák z Assenu se stal pod novým koučem z křídelníka či ofenzivního záložníka levým obráncem. Tento tah se skvěle vyšel a Ajax tak na levé straně hřiště disponuje výtečně ofenzivně vybaveným hráčem, podnikajícím jeden průnik po lajně za druhým - a jak ve svém textu na webu These Football Times uvádí Glenn Billingham, je tak vyváženým protějškem k pravému bekovi Joelu Veltmanovi, který je ve svých pětadvaceti spíše klasickým, defenzivněji založeným obráncem.

Chcete další příklad? Lasse Schöne. Pod de Boerem nepříliš produktivní křídelník, který si i přes poměrně časté nasazování do základní sestavy loni připsal jen tři branky. Bosz ho posunul do středu hřiště na pozici defenzivního záložníka. Tento na první pohled nesmyslný tah ale dává smysl - Schöne coby deep-lying playmaker ukazuje svůj herní přehled, zakládá nebezpečné útoky a skvěle si ve tříčlenné záložní řadě vyhoví jak s kapitánem mužstva Klaassenem, tak s ofenzivněji naladěným Hakimem Ziyechem, který tak má ve středu pole potřebnou volnost. A v neposlední řadě, Schöne i jako defenzivní záložník dává góly - dal jich letos už devět.

Právě zmíněný Ziyech je ale v současném Ajaxu definicí totálního fotbalu, který v hlavním městě Nizozemska zavedl Rinus Michels. Zieych není klasickým středním záložníkem, není běžcem po lajně jako leckteří křídelníci a není to ani typický hrot do vápna. Jeho rychlý pohyb, výtečná herní inteligence a přesné přihrávky z něj dělají hráče, jenž je pro soupeřovu obranu nebezpečím, ať si jeho herní pozici nadefinují jakkoliv.

Ve čtyřiadvaceti je navíc rodák z Maroka jedním z nejzkušenějších hráčů týmů. O pět let starší než nejlepší střelec Ajaxu. Ano, Kasperu Dolbergovi je devatenáct let a i díky jeho brankám má amsterdamský celek stále šanci na domácí i evropský triumf.

Blonďák z Dánska přišel k áčku v létě z akademie a jeho první sezona mezi dospělými je famózní. Okamžitě se stal jedničkou na hrotu útoku a dvacet jedna branek a osm asistencí hovoří za vše. V Amsterdamu našli náhradu za Arkadiusze Milika snadněji, než by kdokoliv čekal.

Jedno slavné jméno nebylo ve výčtu osobností klubu v úvodu textu zmíněno, a přesto má v současnosti s Ajaxem co do činění. Přesně po dvaceti letech od odchodu výtečného forvarda do Milána lidé na tribunách Amsterdam Areny znovu zmiňují jméno Kluivert.

Ne, nejedná se o Patricka, ten žádnou roli ve vedení klubu narozdíl od Overmarse a spol. nemá, neboť ho podobné povinnosti vážou jinde - v současnosti působí ve francouzském PSG coby ředitel fotbalu.

Diváky však baví jeho syn Justin. Od minulého týdne čerstvě osmnáctiletý křídelník, který v lednu poprvé nakoukl do prvního mužstva a v březnu pak přidal i svůj první gól. Bez jednoho dne přesně deset let poté, co se z branky naposledy radoval jeho otec.

Právě Kluivert mladší, stejně jako Nouri, Sieruhius, van de Beek nebo příbramský odchovanec Václav Černý jsou jasným důkazem toho, že o budoucnost se v Amsterdamu vážně bát nemusejí.

Ale proč myslet na budoucnost, když je tady současnost. Byť už to vypadalo, že je titul v Eredivisie pro Boszovu partu ztracen, nečekané zaváhání Feyenoordu na hřišti Excelsioru způsobilo, že je Ajax před posledním kolem stále ve hře o mistrovskou trofej. Ano, ve svých rukou to nemá, tým kolem Dirka Kuyta by musel ztratit body s Heraclesem. Ale vzpomeňme si na poslední kolo loňského ročníku a dojde nám, že jistého není ve fotbale nic, a v tom holandském už vůbec.

Po nešťastném konci loňské sezony český talent Václav Černý uvedl, že po osudovém zaváhání s de Graafschapem byli hráči celé dny doma a přesouvali se jeden k druhému raději taxíkem, aby byli na ulici ušetřeni případné konfrontace s rozzlobenými fanoušky. Ať už tahle sezona dopadne z pohledu získaných trofejí pro amsterdamské mužstvo jakkoliv, do města mohou Černý a spol. v pohodě. Tomuhle mužstvu nikdo nadávat nebude. Čekají se od něj velké věci.

A dvacátého čtvrtého května, na den přesně jednadvacet let od posledního velkého triumfu Ajaxu v pohárové Evropě, vyběhnou Klaassen a spol. proti drahými hvězdami nabitému Manchesteru United a utkají se o svou první velkou mezinárodní trofej. Za dohledu těch, kteří poslední velké vítězství pro Ajax vybojovali. Van der Saara. Overmarse. A Patricka Kluiverta, fandícímu na tribuně svému synovi.

Asi se nedá čekat, že by Kluivert mladší dostal šanci v základní sestavě. Je ovšem docela pravděpodobné, že na hřiště vyběhne coby střídající hráč. Jako tehdy ve Vídni jeho otec, který utkání jediným gólem v osmdesáté páté minutě rozhodl. Bylo mu... osmnáct let.

A fotbalová historie přece někdy píše úžasné příběhy.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (182)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jsem strašně moc pyšný na to, že jsem už 12 let fanouškem a navštívil jsem i pár zápasů v Amstru. Letošní jízda poháry je skvělá, trofej si zasloužíme. Vyhrané finále proti United je tak trochu splněný sen, jen bych byl raději, aby to byla Liga mistrů

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax je můj srdcový klub. Hráči, akademie, útočný fotbal, kupování neznámých talentů, logo... Pravidelně s ním hraji v FM. :smile:: Pamatuji si, jak se v roce 1996 otevírala Amsterdam ArenA, ten design je stále skvělý. Zhruba od té doby mu fandím V posledních letech to nebylo v evropských pohárech to pravé ořechové, ale finále tohle je splněným snem. Letos mám evidentně dobrý rok, protože v NHL fandím milované Ottawě Snad se podaří i titul v Eredivisie.

Reagovat
jáá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Snad to vyhraju, mlady dravy a sympaticke muzstvo

Reagovat
Seydou Doumbia

Přesně tak. Zaslouží si to více než United

Reagovat
smazaný uživatel

(aj ked to si zasluzi viac asi kazdy... )

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Neutron

vobec nie

Reagovat
smazaný uživatel

To ukáže až finále.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
QooBo

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Proč si to United nezaslouží?

Reagovat
Neutron

pretoze ma Ajax mladych odchovancov a neinvestovali stovky milionov do posil pricom vysledok sa nedostavil, maju debilneho trenera Joseho, ktoreho nikto nema rad a celkovo ludia zvyknu popri fandeni velkemu klubu, ktory im umozni fandit klubu s kazdorocnymi ambiciami na titul aj nejakemu low-endovemu timu s lacnym zato mozno talentovanym kadrom. Myslim, ze takto nejak by to aj bolo, avsak tiez nechapem podla coho meria tu zasluzitelnost, ved zasluzi si to ten co vyhra, ak vyhra Ajax tak si to zasluzil, ak nie tak nie, lenze teraz vsetci picuju na United lebo dlhe roky si fans United robili picu z ostatnych.

Reagovat
smazaný uživatel

United opravdu moc nemusím, sice investovali stovky milionů do posil, ale výsledek se (sice v menším měřítku) dostavil. Vyhráli 2 ze 5 soutěží, které letos hráli a jsou ve finále další. Vyřazovací zápasy vydřeli, ale zvládli je. Jsou ve finále stejně zaslouženě jako Ajax až tam se rozhodne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

Reagovat
iamek

Reagovat
Neutron

Vsak ja nehovorim, ze si to nezasluzia, iba som zhrnul tie nazory co tu ludia maju, Pogba pokial nebude mat statistiky aspon 25+40 tak je to prepadak a pod. Sice sa mi prejav v niektorych zapasoch nepacil tak je to stale progres oproti Moyesovi a LVG.

Reagovat
Busby babes

presne tak. LVG to posunul dal od Moyese, Mourinho zas o kousek dal, i pres spatne ligove umisteni. Kazdopadne bychom meli hrat jeste lepe, ale posun k lepsimu tam je.

Reagovat
Neutron

hlavne zlepsit efektivitu v zakonceni, pretoze situacie, ktore nepremenili na gol tuto sezonu ci Ibra ci Rash tak nas to stalo dost bodov hlavne tie remizove zapasy s timami zo stredu tabulky, kazdopadne niektore zapasy s tazkymi supermi by sme mohli hrat viac dominantne

Reagovat
smazaný uživatel

Lvg to poslal dal leda do pice. Udelal dva mladiky a vysperkoval Smallinga, vubec nic navic neposunul, jen to rozesral. Mou ten tym posunul takticky, ale ty jeho negativa to teda nevyvazi. Ale posunul, to by posunul od lvg kdekdo

Reagovat
Neutron

tak ano mozno do pice, ale Moyes chudak netusil absolutne co na tej lavicke ma robit, nenormalne sa posral z toho viest velkoklub, ked zrazu na neho bol obrovsky tlak a ocakavania plus famy, ze to je nastupca legendy svetoveho futbalu, LVG mal aspon plan co chce hrat sice to bola sracka a vobec to nefungovalo, ale aspon vedel co robi

Reagovat
smazaný uživatel

Ani jeden nevedel co robi

Reagovat
Neutron

asi niesi velmi fanusik LVG, vsak?

Reagovat
smazaný uživatel

však jo, vždyť jsem spíš potvrzoval tvoje slova

Reagovat
Neutron

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

no nevim, Ajax je taky tym, co doma hraje kazdej rok o titul.

Reagovat
Neutron

Hej to mas pravdu, ale nie je to velkoklub v svetovom meradle myslim, v podstate aj Slovan hra kazdorocne doma o titul

Reagovat
Busby babes

tak samozrejme. Vsak je tu taky clanek jak je to nejvetsi uspech po 20 letech pro Ajax, zatimco pro nas je to prakticky povinnost vyhrat. Takze ten rozdil ve vnimani tu urcite je.

Reagovat
Neutron

mam ale tusenie, ze sa v tom finale budeme trapit a pojde to na penalty

Reagovat
Busby babes

tezko rict. on se tu sice z Ajaxu ted dela super tym, ale venku hrajou celkem tuzku a dostavaj hodne golu a zas moc jich nedavaj. My zas lip hrajem venku nez doma. Uvidime no. Momentalni formu ma Ajax lepsi ale to nic nemusi znamenat. My budem pod tlakem, jim se taky muzou rozklepat kolena z finale. Mohl by to byt zajimavej zapas, ale taky bych asi cekal spis utrapenej taktickej zapas.

Reagovat
smazaný uživatel

a proč jo? za co?

Reagovat
Neutron

Porazili Celtu tym padom si to zasluzili lebo regulerne postupili, co ine treba?

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
papanegra

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Hokaido

Reagovat
vladis271

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Busby babes

pokud nas porazi, tak si to zaslouzi. pokud my porazime Ajax, tak vyhrajem zaslouzene. Jednoduchy.

Reagovat
jáá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělé čtení, díky ;)

Btw, chystá se někdo na finále do Vídně?

Reagovat
pepinho2

Kdy?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
X-bano-X

Neskutočné. Na jednej strane by som bol rád ak by sme páz z hráčov získali, n druhej strane by mi bolo ľúto rozbiť takýto perfektný tím

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax Snad ty anglany vyklepnou. To co předvedl Manchester s Celtou je ostuda...

Reagovat
kiwwi

A to co predviedol Ajax s Lyonom bol heroicky výkon predpokladám

Reagovat
technecium

Ajax nemá Pogbu v hodnotě Ajaxu

Reagovat
kiwwi

Super argument

Reagovat
BílíAndelDrcKo

dobrý argument. Manchester s "ligovým kádrom (minimálne čo sa týka hodnoty) ničím nezaujal v druhej lige" ...

Reagovat
technecium

Reagovat
technecium

Já vím

Reagovat
kiwwi

Akurát že je napicu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako někdo kdo má neomezený prostředky a přitom se do poslední vteřiny strachuje o výsledek s nějakýma nýmandama, kteří jsou vůbec rádi, že hrajou 1. ligu, není hodnej titulu evropský soutěže...

Reagovat
kiwwi

Tak ešte ze si tie kritériá objasnil

Reagovat
smazaný uživatel

Počuvaj, tobě se ten zápas líbil? Vždyť to bylo hrozný...takhle hraje "velkoklub"? Vás by sundal i Hoffenheim

Reagovat
LidoOP

Tomu se poslední dobou dost daří

Reagovat
smazaný uživatel

snad je teď teda jasný, že to ostuda byla a že si zasloužíte leda hovno

Reagovat
kiwwi

Jojo zaslúži si to Ajax tou prehrou 3:1

Reagovat
BílíAndelDrcKo

sa chcete aktuálne porovnávat s Ajaxom? tak podme na to. Káder Ajaxu daleko sympatickejší

Reagovat
kiwwi

Áno, to je jedno z najhlavnejsich kritérií zasluzenosti víťazstva

Reagovat
BílíAndelDrcKo

vidíš že by som písal niečo o zálsuhách? pýtamsa či s tými vašimi ambíciami a budgetom sa chcete porovnávat s klubom zameraným na výchovu mladých hráčov..... áno z celkového hladiska to určite skôr doprajem Ajaxu ako United, robia futbal daleko racionálnejšie ako vy.

Reagovat
kiwwi

Zapojil si sa do debaty o niečom a nevieš o čom?

Reagovat
BílíAndelDrcKo

ty píšeš ironicky že či si to zasluži Ajax za prehru 3:1, ja sa len pýtam, je pre vás Ajax aktuálne merítko na porovnávanie?

Reagovat
kiwwi

Ideme do finále európskeho pohára proti Ajaxu... S kým iným sa mame porovnávať?

Reagovat
BílíAndelDrcKo

to mi stačí, celá moja myšlienka bola myslená tak, že čokolvek iné ako vyhra v EL by bolo pre vás sklamanie, Ajax si nemože stanovit tak jasne vytýčený ciel.

Reagovat
Neutron

vyjadri mi tu sympatickost niecim, napriklad presne o kolko je kader Ajaxu sympatickejsi od kadru Evertonu napriklad, o dva? O jedna? o pol?

Reagovat
LidoOP

Co ti vadí na kádru United? cena? trenér?

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Pre káder Ajaxu je to daleko cennejšie, robia futbal racionálne s mladým kádrom preto im to prajem a páčia sa mi aj typologicky niektorí hráči. United uplne zdeformoval sovju politiku, za kt. som ich rešpektoval a svojím nakupmi výrazne prispeli k deformácii prestupoveho trhu, čo mi vyslovene vadí.

Reagovat
jáá

ámen

Reagovat
Busby babes

aaa, zas ten slavnej predchozi respetk. v poradku.

Reagovat
smazaný uživatel

Cena, slozeni, platy a ten trener predevsim

Reagovat
Busby babes

nemeli by nas vyloucit?

Reagovat
smazaný uživatel

Práveže mali za ten hnus čo predvádzate

Reagovat
Busby babes

rika fanousek Chelsea.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo to s tým má spoločné?

Reagovat
Busby babes

jen to, ze jste trofeje casto vyhravali diky pragmatickemu pristupu k zapasum.

Reagovat
smazaný uživatel

Zvláštna logika.

Apropo Manchester ani nemá ani ten pragmatický prístup k zápasu. Skrátka hráte sračku.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

Reagovat
LidoOP

Chelsea taky minulej rok hrála špatně a nedostala se ani do EL. United letos hraje špatně a je ve finále EL

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
LidoOP

Hlavně že Ajax v Lyonu prohál 1:3... tak zkus porovnat čí výkon byl horší

Reagovat
jáá

na tyhle kousky jsem čekal, první poločas jsme byli asi lepší, měli jsme šance, pak jsme dostali 2 slepený branky a hrál se fotbal nahoru dalu se šancemi na obou stranách ...MU hrál 1:1 ale k pokukání to moc nebylo

Reagovat
pepinho2

Ajax škoda, že žádná zmínka o de Ligtovi

Reagovat
afc ajax

JE TO TALENT ALE ON HRAL DOKOPY EŠTE LEN ZOPÁR CELÝCH ZÁPASOV

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký článek. I když nezlobil bych se, kdyby byl trochu delší a obsáhlejší.

Reagovat
Gryphonheart

a to zas ne, to by nikdo nečetl

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych si ho rád přečetl.

Reagovat
jáá

asi tak, problém dnešních lidí je, že jsou líní číst

Reagovat
smazaný uživatel

Dáme je 3-0 UNITEEEED!

Reagovat
stas87

Ako to vlastne bude s Dolbergom? Este minimalne jeden rok ostane v Ajaxe ci ak pride nejaka velmi vyhodna ponuka, tak ho Ajax preda? Mne on najviac sedi do Bayernu, takze ak by ho Bayern kupil toto leto a este rok ho nechal v Ajaxe na hostovacke, tak naprosto idealna situacia. Viem ze v BL neuspelo viac hracov z Eredivisie v poslednom case, ale Dolberg podla mna na to ma uz teraz. Ma na to, aby prekonal De Jonga s Dostom uplne v pohode.

Reagovat
pepinho2

Dolberg řekl, že minimálně tenhle rok zůstává na 100% a chce hrát a zlepšovat se

Reagovat
stas87

Vyborne, len nech pekne ostane tam kde je. Podla mna je on vynikajuci hrac a moze casom nahradit Lewandowskiho.

Reagovat
pepinho2

je skvělej na svůj věk

Reagovat
fenixLFC

do města mohou Černý a spol. v pohodě....

Reagovat
oli9

Přál bych to Ajaxu ten jejich fotbal je na dívaní určitě lepší... i když si myslím, že finále bude o jednom golu takže to dopadnout může jakkoli

Reagovat
pepinho2

Dám to i sem.

Manchester United have spent more money on transfers since 2014 (roughly €535m) than Ajax have since World War II (roughly €445m).

Reagovat
smazaný uživatel

To je teda info :D kdo by taky šel do nizozemský ligy ? to je jasný že vychovávají hráče a ty pak jdou do velkoklubů ;) a dřív když byl ajax úspěšný v evropě tak zase byly ceny hráčů uplně jinde ...

Reagovat
smazaný uživatel

tak otázkou je, jestli je to přepočtený s inflací, nebo ne. a jestli jo, tak holandská liga nebyla zas taková farma dříve, bejvala víc top

Reagovat
smazaný uživatel

Tahle statistika vypovídá víc o tvý inteligenci, než o tom, o čem si myslíš nechápu jak to může někdo porovnávat

Reagovat
pepinho2

Reagovat
smazaný uživatel

A co ten Cerny, ma na to, nebo nema??

Reagovat
pepinho2

V této sezoně hraje strašně, takže snad půjde příští rok na hostování

Reagovat
smazaný uživatel

no spíš ani nehraje, však nastoupil asi do čtyř zápasů na pár minut

Reagovat
smazaný uživatel

ale teď jsem se díval, že v béčku je jasně nejlepší střelec, takže tak špatně na tom snad být nemůže

Reagovat
pepinho2

No myslel jsem béčko, tam má jaro tragické, i konec podzimu

Reagovat
forma

Kdyby na to měl tak by patřil ke klíčovým hráčům v týmu a nebyl by tam místo něj tlačenka Kluivert. Tudíž -> nemá. Je to škoda ale ve 20 letech už by měl hrát dávno prim v takovém kádru jaký Ajax má.

Reagovat
forma

A namísto toho hraje ho××o ...

Reagovat
smazaný uživatel

nestaci bejt cernej, musi mit lajky na instagramu jako Pogba

Reagovat
smazaný uživatel

nemá, už mu dala kopačky i Sára

Reagovat
guzman

Normálně bych to Ajaxu hodně přál, ale protože jsem ve finále viděl OL, tak to nějak pořád nemůžu překousnout

Reagovat
smazaný uživatel

Ajaxu nejde ve finále EL nepřát. Skvělý tým plný mladých, nadějných hráčů

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

super čtení snad to dotáhnou do vítězného konce

btw: Bergkamp byl snad všechno, jen né rychlý.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
afc ajax

V podstate áno

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Jsem zvedavy, za jak dlouho se ten tym bohuzel zas rozutece. Minimalne odchody hracu jako Klaassen, Youne, Traore nebo Dolberg jsou uz tohle leto hodne pravdepodobne...

Reagovat
Talker

Tak Traore je tam na hostovani. Pravdepodobne ho pristi rok neposleme zase do holandska...

Reagovat
Zaschrona

No prave.

Reagovat
smazaný uživatel

Traore je náš

Reagovat
smazaný uživatel

dúfam, že Traoreho už nikdy neuvidím za Ajax ... omyl sezóny ...

Reagovat
Zaschrona

Az tak? Co jsem ho videl v EL, tak mi prisel celkem solidni.

Kazdopadne, zacina s Everton byt opakovane spojovany Klaassen. Myslis si, ze ma na to hrat v tymu, ktery chce v PL bojovat o pohary? Jak kvalitni hrac to podle tebe je?

Reagovat
smazaný uživatel

Klassen - myslím si, že áno, ale nemám Everton nasledovaný, on je CM/AM ... ak pôjde ku Vám asi odíde Barkley ...

Stred tabuľky PL určite dá, s prehľadom však je najlepší hráč ED

Traoré on techniku má aj hlavu ale tie jeho šance čo zahodí to je neskutočné ... niekedy mám pocit, že nevládze do lopty kopnúť. V Lyone hral najlepší zápas sezóny (jeho).

Reagovat
Zaschrona

Barkley hraje vetsinou zprava, takze pokud prodlouzi, mohli by v klidu spolu hrat na hristi oba. Myslis, ze je Davy kvalitivne srovnatelny s hraci typu van der Vaart nebo Eriksen, kdyz sli pryc z Ajaxu?

Reagovat
smazaný uživatel

myslím si, že potenciál sa dá u nich zrovnať ... tak ale Barkley je primárne CM/AM či?

Reagovat
Zaschrona

Wow, to zni hodne nadejne.

Barkley je primarne AM, ale letos pomalu celou sezonu hraje na pozici tvurce hry prakticky v pozici RM/RW s tim, ze se stahuje na stred. Pokud by zustal, takovou pozici by mel mit i dal - ve stredu by bylo misto pro nekoho jako Klaassen, vlevo pak pro nekoho jako Sigurdsson, ktery hraje ve Swansea hodne podobnou pozici jako Barkley, akorat z druhe strany.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ak budete hrať 4-3-2-1 tak

Davy - Schneiderlin - posila

Ross - Sidgurdson

Lukaku

a atakujete top 5

Reagovat
Zaschrona

Myslis, ze Davy zvladne i tuhle pozici hloubeji v zaloze? Jak je na tom s branenim?

Reagovat
smazaný uživatel

zvláda všetko môj sen je Ajax - > Arsenal u neho sa nebojím, že by sa nechytil ... anjlepšie je že je bojovník a neskutočný dríč

Reagovat
Zaschrona

Parada, diky za info.

Reagovat
pepinho2

Klassen půjde tohle léto, Traoré je tam na hostování, Dolberg by měl minimálně tenhle rok ještě zůstat a Younes žádný zázrak není, strašně nevyrovnaný

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Já si to jen užiju. Snad to bude pěkný fotbal. Kdo vyhraje je mi jedno

Reagovat
dreambox61

Je to ohromny uspech a kdyby porazil MU tak by fotbal dostal poradnou facku a zacli by premyslet jestli ma cenu preplacet hrace nebo zacit u sebe!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax remizgnoval na jakykoliv ambice uz asi pred 20ti rokama

Reagovat
smazaný uživatel

A United po 27rokoch Fergusona...

Reagovat
smazaný uživatel

to jsou zase nazory, uz se tesim na ten brekot po finale

Reagovat
pingla

Pokud se Jose neposere, tak je s prehledem udelame Rashford ukaze, ze je nejlepsi utocnik v EL, Pogba si to povodi a snad bude chytat Romero

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

dobrej clanek. jeste lepsi diskuze.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pokud muze bejt ve finale Ajax, proc by tam nemohla bejt Celta

Reagovat
Coutinho10

tak dneska se celkem těšim na to poslední kolo, protože to je poslední šance pro našeho mistra hrát skupinu LM....Ajax vyhraje na 100%, ale karty ma v ruce Feyenoord, kterymu bych to i diky dresům přál normálně víc , ale LM je LM...uvidime

Reagovat
FC-RUBRIKA

Ajax velice sympatické mužstvo, druhé nejsympatičtější mužstvo po Juventusu. Ano čtete správně Juventus je nejsympatičtější klub světa.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak nestranné vyjádření

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci Holandský hrajte prosím ve finále útočně a přestřílejte je, ten Mourinhovo trabant víc jak 1 gól beztak nedá, tak hlavně nezalejzejte.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Cruyff la masii spíš přebudoval. Byla ještě,než přišel trénovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám že to uhaluzíme nějakým slepeným gólem 1:0 s naprosto prasáckým a nekoukatelným fotbalem, aby se tu všichni mohli posrat

Reagovat
LidoOP

Asi tak

Reagovat
stas87

Si sa vratil z exilu? Je z teba lepsi clovek, dufam.

Reagovat
fantomas

Nah, jeste par tejdnu.

Reagovat
Kostomlat

tak ve finále se hlavně ukáže kvalita holandské ligy...United aktuálně oslnivou formu nemají a chybět jim budou z těch věhlasnějších jmen Rojo, Ibra a Bailly (v podstatě hlavní stoperská dvojice a klíčový útočník), na druhou stranu na sebe narazý mladý a nezkušený tým, který loni v létě málem vypadl v předkole s Jabloncem a zkušené pohárové mužstvo, které umí velké zápasy a je prověřené nejtěžší ligou světa. Sám jsem zvědav, samozřejmě si přeji, ať si ajax na trofej ještě aspoň 1 rok počká :-)

Reagovat
Kostomlat

jinak Ajax je sympatický klub, který musí dělat fanouškům aktuálně radost( byť nevyhráli titul v lize). Pro fotbal celkově je dobře, že jsou ve finále právě oni. Ale až ve finále se uvidí, jak jsou doopravdy na tom.

Reagovat
h8_sfatto

tak Mourek to má jako dárek, protože dva poslední roky jeho trénování skončili tím,že vyřadil top klub z příček zaručujících i jen EL, takže forza Ajax !

Reagovat
Puskas

Tehdy ta parta mlaďochů kolem starců Blinda, Siloye a Kluiverta působila velice sympaticky. Byla radost je sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Kluiverta

Reagovat
Puskas

o jéj, beru zpět.

Reagovat
smazaný uživatel

V pohodě a super parta to byla

Reagovat
KingMaster13

Jsem jedinej nebo je nás víc, co si myslí, že za tímhle obrovským vzestupem Ajaxu stojí odchod De Boera? Pod ním hrál Ajax celkem sračku a ani ti mladíci se moc neprosazovali, skoro vypadli s Jabloncem, kde betonili 0:0, což byla fakt trapárna. Nyní doma ničí přední evropské týmy a došli do finále EL. Za sebe...Náhoda? Nemyslím si

Reagovat
afc ajax

PETER UROBIL Z CHLAPCOV SUPER PARTIU, KTORÝ ŤAHAJÚ ZA JEDEN KONIEC!!!

Reagovat
KingMaster13

To možná ale vždy když jsem na vás koukl zhruba 1-2 roky zpátky tak to nebylo moc ke koukání, teď hrajete daleko lépe

Reagovat
afc ajax

TAK FRANK BOL OBRANCA A BOLO TO AJ VIDIEŤ

Reagovat
KingMaster13

A k Ajaxu mi to prostě nesedělo, to jak hrajete teď je ten pravej Ajax Navíc s tím jeho sračka stylem brzy vyletěl i z Interu

Reagovat
afc ajax

TAK ÁNO ALE ZAS ZÍSKAL 4 TITULY ZASEBOU NEZABÚDAJME NA TO!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele