MĚSTA MS 2006: BERLÍN

18.05.2006, 09:38
Aktuality
Kdosi kdysi, nebudeme oněm pánům a soudruhům sahat do svědomí, rozhodl, že z tohoto města udělá dvě. Dnes tato "moudrost" patří minulosti a Berlín, hlavní město Spolkové republiky Německo, bude hostit oba finalisty MS 2006. Samozřejmě, že všichni Němci bez rozdílu politické příslušnosti, náboženského vyznání a barvy pleti si přejí v tomto zápase vidět své oblíbence. A titul k tomu!

Berlín je opravdové velkoměsto (3.4 milionu obyvatel) se vším, co k tomu patří. Co je ale typické pro toto město? Rozdělování a spojování, rozvody a sňatky! A tak v údolí řeky Sprévy, mezi Köpanicke a Spandau, přesněji na jednom z ostrovů, vzniklo sídlo, kterému dali jméno Kölln. Berlín se v té době nacházel na severním břehu řeky. První zmínka, doložená dokumentem, o Köllnu je z roku 1237. S Berlínem se pak spojil o 70 let později, 1307. Toto "manželství z rozumu" trvalo 135 let, rozluka byla mnohem delší, od 1442 do 1709. Všichni ale uznávali důležitost tohoto města, a tak se Berlín stal postupně politickým centrem Brandenburska, pak Pruska a nakonec také Německé říše.

Od roku 1871 to byly doslova obří kroky, skoky, které dovedly Berlín na výsluní nejen politické, ale také kulturní a zejména průmyslové. II. světová válka vyvolaná samotným Německem vedeným Nacionálně-socialistickou stranou a jejím vůdcem Adolfem Hitlerem měla pro celou zemi, ale zejména pro Berlín, katastrofální následky. Oněch 6 let vrátilo toto město zpět o 6 století.

Ale ani skončení tohoto strašného válečného konfliktu neznamenalo klid. Boj o moc, začátek takzvané "studené války" a další důvody, vedly k rozdělení nejen Německa, ale také Berlína. Vše vyvrcholilo v roce 1961 stavbou smutně proslulé Berlínské zdi. Ale to je minulost. Zeď padla, samozřejmě že jí k tomu někdo musel pomoci, Berlín a Německo jsou znovu jedno tělo a jedna duše, Brandenburská brána jim rok 1989 bude navždy připomínat.

Sport prý spojuje národy. V případě hlavního města pořadatelské země fotbalového mistrovství světa platí tato slova dvojnásob. 525 tisíc sportovců je registrováno v 1 900 klubech, 160 týmů bojuje o pocty nejvyšší v desítkách soutěží. Samozřejmě že také v kopané, Hertha BSC je toho důkazem. Košíková, cyklistika, lední hokej, judo, plavání, vodní pólo, skoky do vody, atletika, odbíjená, házená... Olympijské tréninkové centrum v Berlíně je v provozu 24 hodin a je chloubou města.

Berlín je hlavním městem sportu. Vždyť již v roce 1811 zde bylo v provozu první veřejné cvičiště tělocvičné. A jaká je současnost? Mezinárodní berlínský maraton, Mezinárodní atletický mítink ISTAF, Mistrovství světa ve stolním tenisu žen, slavná cyklistická "Šestidenní" na novém velodromu, koňské závody ve skoku, drezuře... To je jen nepatrný zlomek sportovního dění v hlavním městě Německa, Berlíně.

Dnešní Olympijský stadion již nemá nic společného s oním, kde se konaly OH v roce 1936. Americký sprinter černé pleti Jesse Owens zde vyhrál čtyři zlaté medaile a Adolf Hilter, vůdce tisícileté velkoněmecké říše, mu z rasových důvodů odmítl podat ruku. Dnes se po tomto vynikajícím sportovci jmenuje jedna z hlavních tříd vedoucích k tomuto stadionu.

Ten nový má místo pro 74 tisíc fanoušků. Ale samotné finále, které se zde bude hrát 9. července uvidí díky televiznímu satelitnímu přenosu více než miliarda lidí na celém světě. Rekonstrukce začala v roce 2000 a stála 242 milionů eur. Slavnostní znovuotevření se konalo 31. července 2004 a hlavní hvězdou programu byla světově proslulá PINK. O den později se ke slovu dostali také fotbalisté a Hertha BSC hostila turecký Besiktas. V září se zde hrálo utkání Německo - Brazílie. Start jak má být!

Práce na rekonstrukci probíhaly pod dohledem památkářů, zachovala se historická struktura architekta Wernera Marcha z let 1934 - 1936. V té době stavba stála 43 milionů tehdejších říšských marek. Luxusní lóže, pohodlná sedadla, sportovní obchod, podzemní instalace včetně 110 metrů dlouhé atletické rovinky, garáže. Všechna místa na tribunách jsou pod střechou, 5 tisíc fluorescentních reflektorů, supermoderní megafonie, tisíce efektů na projekčních plátnech...

Brazilie - Chorvatsko bude aperitivem, Švédsko - Paraguay pak předkrmem hlavního chodu, Německo - Ekvádor. Ukrajina - Tunisko moučníkem, čtvrtfinále vynikající kávou k němu. Ale banket se bude konat 9.července 2006. Finále MS!


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (7)

Přidat komentář
HOST*

Pěkný články o městech. Ještě bych zařadil k městům čísla a bylo by to fakt OK. Jako např. 1.- Hamburk, 2. Hannover, 3. Berlín, 4. Dortmund, 5. Frankfurt - snad jsem neudělal chybu.

Reagovat
HOST*

4.Gelsenkirchen, 5.Dortmund, 8.Frankfurt

Reagovat
Marv

74000??Nekde sem cetl 80 000.Tak to sem si asi s necim spletl...

Reagovat
alegre

Přesný počet míst je 74 220. Na MS 2006 bude k dispozici 66 021 míst, jelikož je nutno odečíst ta, která se musí eliminovat z bezpečnostních důvodů, televizních a reklamních práv a pod. Na zápasy skupin bylo dáno do prodeje 56 358 vstupenek, pro čtvrtfinále 56 316 a finále uvidí 55 562 platících diváků. Zbytek sedadel byl rezervován pro tisk, televizi a rozhlas, čestné hosty, funkcionáře, atd.

Reagovat
HOST*GATTUSO

ale seš trošku na hrušce s těma údajema, ne ?

Reagovat
HOST*

A ty jsi z ni spadnul! , údaje jsou správné!

Reagovat
HOST*GATTUSO

to možná jo, ale jak to na nás vypálil všechno

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele