MEDAILON TOMÁŠE POSPÍCHALA

23.10.2003, 17:19
Aktuality
Jako hráč byl výborné pravé křídlo, velký bojovník. Byl velmi zarputilý a stále chtěl jen vyhrávat. Jako trenér velmi náročný až despotický, s maximálním důrazem na disciplínu. Je autorem legendárního výroku "Fotbal nemá logiku", o kterém napsal i knihu. Tomáš Pospíchal byl "enfant terrible" a jeden z nejlepších hráčů a trenérů československého fotbalu. Zemřel 21.10. ve věku 67 let...

Nezajímaly ho výmluvy, ať už byly jakkoli opodstatněné, jeho tým musel pořád makat naplno v zápasech i v přípravě. Záměrně chtěl, aby ho hráči neměli rádi, což mu pomáhalo udržovat v týmu bojový duch a nasazení. Vadilo mu, když je v mužstvu příliš dlouho klid a tak své hráče rozeštvával. Jednou v afektu svému hráči šlápnul na nohu,ale zranil se při tom sám. Věděl přesně, co na koho platí, a ačkoli spoustu hráčů schválně urazil či dokonce vyhodil z týmu, skoro všichni na něj vzpomínají v dobrém.

Tomáš Pospíchal se narodil v Pudlově na Ostravsku 26.6 1936. S hráčskou kariérou začínal v týmu SK Přerov (1946-50), dále hrál za VŽKG Ostrava (1950-55), Tankista Praha (1955-57), Baník Ostrava (1957-64), Sparta Praha (1964-68) a vyzkoušel si i zahraniční angažmá v FC Rouen (Francie, 1968-71). Jeho jméno je nejvíce spojováno s Bohemians Praha, ale srdcem byl vždy Sparťanem. Za reprezentaci odehrál 26 zápasů a vstřelil 8 gólů a na další přihrál. Včetně legendární placírky Masopustovi na MS 1962 ve finále s Brazílií. Masopust proměnil a vedli jsme 1-0. Nakonec jsme zápas prohráli, ale přesto jsme získali senzační stříbrné medaile.

Jeho trenérská kariéra je ještě mnohem slavnější. Začínal sezónou za TJ Břevnov (1971-72), následoval Baník Ostrava (1972-75), Škoda Plzeň (1975-77), jeho nejslavnější angažmá v Bohemians (se zdravotními přestávkami 1977-87) a nakonec ve Slavii Praha (1987-88). Jeho snem bylo trénovat Spartu a národní tým, ale bohužel se mu nic z toho nesplnilo. Nakonec pro Spartu alespoň vyhledával talenty. Přihlásil se do konkurzu na trenéra u vznikající samostatné české reprezentace. Tehdy byl ale vybrán i přes četné přímluvy fanoušků Dušan Uhrin.

Trenér Pospíchal byl velmi pracovitý. Na tehdejší dobu získával spoustu informací o soupeřích, včetně těch zahraničních. Čerpal ze spousty materiálů, osobního pozorování i videa. S Bohemians získal jediný mistrovský titul v jejich historii, a to v sezóně 1982-83. Mnozí se shodují na tom, že bez něj by se to nikdy nepovedlo. U Botiče vybudoval nedobytnou tvrz, navíc Bohemians v té sezóně nastříleli daleko nejvíc gólů ze všech - 69. Vyhráli o 2 body před Baníkem Ostrava a o 6 bodů před Spartou, což ho obzvláště těšilo. Osmkrát se se zelenobílými dostal do Poháru UEFA a ve slavné sezóně 1982-83 dokonce do semifinále, kde jeho svěřenci nestačili na pozdějšího vítěze Anderlecht Brusel. Bohemians dokonce zvolili Pospíchala jako svého "Trenéra století".

Fotbal hodně prožíval. Neustálé nervy a rozčilování však našly odezvu v jeho zdraví. Po dvou by-passech přišla transplantace srdce, přežil i 2 infarkty. I přes podlomené duševní a fyzické zdraví však měl až do konce života velký přehled o fotbale. Pohřeb se koná ve čtvrtek 30. října v 11 hodin ve velké obřadní síni v Praze-Strašnicích.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc pěkně zpracovaná charakteristika jedné z významných postav české a československé kopané.

Reagovat
smazaný uživatel

kde berete všechny ty informace:)?

Reagovat
smazaný uživatel

Něco jsou obecně známé informace, něco z novin, něco porůznu na webu! Doporučuji navštívit stránky klubů kde hrával či trénoval!

Reagovat
smazaný uživatel

Takový trenér by se dnes Bohemce sakra hodil. Je to škoda.

Reagovat
HOST*C8

Radliči, na prvotinu fakt výborně napsaný! Nestyděl bych se to nabídnout novinám nebo časopisům, ale na to už je zřejmě pozdě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele