Manchester City zahájí v Kodani osmifinále LM, Real hraje v Lipsku

12.02., 17:41
Aktuality
Pohár pro vítěze Ligy mistrů (© AFP)

Dvěma duely začne v úterý vyřazovací fáze fotbalové Ligy mistrů. Úřadující šampion Manchester City zahájí osmifinálový dvojzápas na hřišti Kodaně. Nejúspěšnější tým v historii soutěže Real Madrid se představí v Lipsku. Obě utkání mají výkop ve 21:00.

Manchester City nastoupí v dánské metropoli v roli velkého favorita. Obhájci titulu prošli skupinou bez ztráty bodu a s 18 vstřelenými brankami měli nejlepší ofenzivu. V evropských pohárech neprohráli 20 utkání v řadě a aktuálně drží sérii deseti soutěžních vítězství.

"První zápas vyřazovací fáze je vždycky ošidný. Kodaň prošla do osmifinále z jedné z nejtěžších skupin, rozhodně nás nečeká nic lehkého. Před dvěma lety jsme tu nedokázali vyhrát," připomněl trenér "Citizens" Pep Guardiola měření sil ze skupiny LM v minulé sezoně, které skončilo bez branek. Domácí duel ale zvládli angličtí šampioni jasně 5:0.

Kodaň postoupila ze skupiny v konkurenci Bayernu Mnichov, Manchesteru United a Galatasaraye. Dánští šampioni, kteří vyřadili ve třetím předkole pražskou Spartu, doma dokázali zdolat druhý velkoklub z Manchesteru 4:3. Osmifinále LM si zahrají podruhé v historii a po 13 letech.

"City jsou nejlepší klub na světě, je to nejtěžší možný los," citoval trenéra Jacoba Neestrupa oficiální web UEFA. "Už jsme si ale dokázali, že se s nimi dá hrát. Musíme využít každou šanci, abychom si odvezli do odvety přijatelný výsledek," dodal pětatřicetiletý kouč, jehož tým kvůli zimní pauze nehrál soutěžní zápas dva měsíce.

Manchesteru City se po Novém roce vyprázdnila marodka a k dispozici budou i špílmachr Kevin De Bruyne nebo kanonýr Erling Haaland. S pěti góly nejlepší střelec Ligy mistrů se v sobotním ligovém duelu s Evertonem postaral o obě branky a skóroval poprvé od návratu po zranění.

Zdravotní problémy naopak sužují další tým, který neztratil ve skupině ani bod, Real Madrid. Svěřenci kouče Carla Ancelottiho sice v sobotu zvládli šlágr španělské ligy proti druhé Gironě (4:0) a vedou tabulku už o pět bodů, přišli ale o nejlepšího střelce Judea Bellinghama. Anglický záložník, jenž dal v sezoně 20 branek v 29 soutěžních utkáních, si poranil kotník a proti Lipsku v nominaci nebude.

"Byl to náš nejlepší výkon v sezoně. Kvalita soupeře zvyšuje úroveň naší hry," pochvaloval si Ancelotti na tiskové konferenci. "Lipsko je skvělý tým, který hraje s velkým nasazením. Čeká nás tvrdý boj," upozornil zkušený Ital, jenž se musí obejít i bez mnoha defenzivních opor. Mimo hru je Antonio Rüdiger i dlouhodobě zranění David Alaba, Éder Militao a brankář Thibaut Courtois. Nejistý je start dalšího obránce Nacha.

Lipsko dokázalo Real zdolat v minulé sezoně na domácí půdě 3:2, odvetu ve skupinové fázi zvládl "Bílý balet" 2:0. Tým Marca Roseho získal v aktuálním ročníku ve skupině 12 bodů, dvakrát podlehl pouze Manchesteru City. "Real Madrid je samozřejmě těžký soupeř, mají skvělé individuality. Ale my si vážíme toho, že jsme se dostali této fáze soutěže. Uděláme maximum, abychom postoupili ještě dál," ujistil Rose.

Madridský velkoklub má lepší formu, z 34 soutěžních zápasů v sezoně prohrál pouze dva, oba s městským rivalem Atléticem. Pátý tým bundesligy naopak z posledních šesti soutěžních duelů uspěl v jediném.

Autor: ČTK

Komentáře (6)

Přidat komentář
Raul=Real

2.2 kurz na Real?

Reagovat
Coutinho10

bez Bellinghama...a Leipzig taky není špatný tým

Reagovat
fsada

Že by City vyhrálo 5:0? Ale čekam spíš vyrovnanější partii čekam 3:1 pro City

Reagovat
Shevchenko

Dneska hrozné zápasy

Reagovat
Unique

Souhlas

Reagovat
Di Stéfano

Ja to dnes mám jasne na Real sa samozrejme teším , skôr rozmýšľam ktorý zápas si pozriem zajtra , ale pravdepodobne asi ten v Paríži

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele