Malá encyklopedie Dimitriho Payeta (pro fanoušky PL)

20.07.2015, 23:32
Profily, historie
Když Dimitri Payet na konci června oficiálně oznámil, že bude od nové sezony nastupovat za West Ham United, mnozí si ťukali na čelo - ne však proto, že by snad tento Francouz na Premier League neměl mít výkonnost. Naopak, jde o hráče, jehož další krok mohl jistě směřovat i výše. Tento skromný ofenzivní záložník se totiž může v Anglii snadno stát velkým hitem..

Fanoušci Hammers, kteří detailně sledují předsezonní přípravu v napjatém očekávání změn pod vedením nového kouče Slavena Biliće, už čerstvou posilu v akci viděli; v přípravném zápase proti Southendu režíroval Payet výhru 3:2 dvěma góly a jednou asistencí. Částka necelých jedenácti milionů liber, kterou londýnský klub vysázel v červnu na stůl Olympique Marseille, je sice na jeho poměry dosti vysoká - stejně jako pětiletý kontrakt s možným prodloužením o další rok, což pro hráče narozeného v březnu 1987 znamená, že je svému novému klubu zavázán teoreticky až do svých čtyřiatřiceti let - nicméně při pohledu na jeho dosavadní kariéru to naopak vypadá jako uvážený obchod. Rodák z ostrova Réunion má totiž řadu předpokladů uspět.

V tomto textu se pokusíme objasnit, proč by příznivci Premier League měli zařadit zápasy Kladivářů do svého víkendového programu; v několika bodech shrneme vše, co je o Payetovi potřeba vědět, a to samozřejmě i včetně možných úskalí, jež by mohly novou oporu West Hamu (alespoň zpočátku) držet zpátky. Začít můžeme třeba jedním odvážným, ale nikoliv neopodstatněným přirovnáním: Kevin De Bruyne ve vyloženě útočně zaměřené lize loni výkonnostně explodoval a leckteří fanoušci Chelsea nyní nechápou, proč si nechali takového hráče utéct mezi prsty. Payet dosáhl v pomalejší, defenzivně daleko tužší a celkově vyrovnanější soutěži podobných čísel..


Král statistik

Tvrdá data jsou samozřejmě nejjednodušším způsobem, jak si 'proklepnout' libovolného útočného hráče, takže není divu, že britská média a fotbalové blogy začaly ihned po Payetově přestupu upozorňovat na jeho sedmnáct asistencí z poslední marseilleské sezony. To je samozřejmě ohromné číslo; napříč top ligami v Evropě jej překonali pouze tři borci, z nichž jeden má na dresu jmenovku Messi. Asistence ovšem započítávají pouze ty akce, jež končí brankou, takže lepším indikátorem je pro kreativního hráče počet vytvořených šancí - a tady už Payet se svými 134 zkompletovanými pokusy jasně vede. Ani sám argentinský ďábel, ani takoví experti jako De Bruyne nebo Hazard nebyli v tomto ohledu loni lepší. Pokud byl Payet na hřišti, vymyslel gólovou šanci přibližně každých 23 minut.

Také ve zkompletovaných průnicích, střelách zpoza vápna, kolmých pasech a centrech nenašla opora Marseille loni v Ligue 1 konkurenci, přičemž zejména poslední zmiňovaná položka stojí za vypíchnutí - mluvíme totiž o týmu, jehož oba krajní beci, Benjamin Mendy a Brice Djadjédjé, strávili většinu předsezonní přípravy úmorným centrováním na přesně určený bod. Takový byl vlastně jediný úkol, který dostali od Marcela Bielsy: neustále běhat po lajně směrem dopředu a hledat spoluhráče uprostřed hřiště. Pro Payeta nebylo centrování ani primárním popisem práce, přesto Mendyho i Djadjédjého v počtu úspěšných pokusů předčil. Je asi zbytečné dodávat, že zároveň zaznamenal i nejvíce doteků s míčem ze všech ofenzivních hráčů týmu.

Samozřejmě by se dalo říci, že extrémně ofenzivní Bielsův styl takovému volnému kreativci logicky musí svědčit, a že s přechodem do nového prostředí by se tak jeho čísla měla zhoršit; to je sice možné, nicméně nezapomínejme, že loňská sezona nebyla pro Payeta zdaleka ojedinělou. Skvělá čísla měl už i ve svých předchozích klubech, Lille a Saint-Étienne; ve skutečnosti hraje základ Ligue 1 od roku 2006 (tehdy ještě v dresu Nantes, kde s velkým fotbalem začínal) a tuto soutěž opouští s bilancí 305 odehraných zápasů, 57 branek (z toho jen jedna z penalty!!) a 82 asistencí.

Sezonu 2012/13 zakončil v dresu Lille dokonce s více 'kanadskými' body než loni; pod Bielsou se vyšplhal k číslu 24 (7+17), u Dog, první rok po odchodu Edena Hazarda, zaplnil díru po belgickém supertalentovi dvanácti brankami a třinácti asistencemi. Tehdy vytvořil 91 šancí, což bylo jeho kariérní maximum... až doteď.


Univerzální jistota

Slaven Bilić hrál s Besiktasem v turecké lize často v diamantovém rozestavení 4-4-2 (4-1-2-1-2); v evropských pohárech však spoléhal spíše na 4-2-3-1, a pokud chce ze své nové posily dostat maximum, měl by u něj setrvat i nadále. Payet totiž v kariéře ukázal, že umí hravě zvládnout všechny tři podhrotové pozice - poslední sezonu v Saint-Étienne, kdy si třinácti brankami a šesti asistencemi vysloužil přestup do Lille, odehrál primárně zprava, u Dog jsme ho zase vídali nalevo, a Bielsa jej po svém nástupu vlastně jako jeho vůbec první kouč postavil doprostřed. Z 'kreativního křídla' se tak rázem stala prakticky čistá desítka, a to jak ve 4-2-3-1, tak ve 3-3-1-3 (kde hrál nejčastěji právě volnou spojku). Párkrát se sice objevil i hlouběji na hřišti, na křídlo s ním však Bielsa nepočítal vůbec, a nemusel by to dělat ani Bilić. Má-li tedy být primárně asistentem, jakého West Ham dosud postrádal.

Payetova versatilita je jednou z jeho vůbec největších předností - hráč je to dostatečně rychlý a inteligentní k tomu, aby se dokázal přizpůsobit, navíc jeho úžasná technika slibuje pravidelný přísun šancí z jakékoliv pozice. S míčem na noze se mění v excelentního dribléra, pohyblivého a skvělého v soubojích 1 na 1, s nevídaným citem pro chytré přihrávky do střeleckých pozic. Dlouho platilo, že bez něj je naopak slabší, mívá výpadky v koncentraci a do bránění se dvakrát nehrne (což ostatně i sám přiznává a zdůrazňuje, že je čistě ofenzivním fotbalistou); pod Bielsou však na těchto nedostatcích viditelně zapracoval, když se naplno zapojil do jeho pracovitého, pressujícího 'kamikaze' stylu. Na druhou stranu se stále úplně nezbavil nálepky ukvapeného 'paliče', která ho provázela už v Saint-Étienne; střílí zkrátka rád a často z úctyhodné dálky. V Londýně to vědí už nyní, proti Southendu totiž uklízel do sítě parádní přímý kop.

Hlavičkovat jej sice ani Bielsa nenaučil (u 175 centimetrů vysokého borce by šlo o odvážný úkol), to ale po loňsku zůstává jeho jedinou viditelnou herní slabinou - pokud to u takovéhoto typického versatilního ofenzivního záložníka vůbec můžeme považovat za slabinu. Tvrdohlavý Argentinec vštípil šikovnému pravákovi pracovitost a obětování pro tým, a Payet jej nyní chválí prakticky na potkání. "Ta jedna sezona pod jeho vedením bude mít vliv nejen na zbytek mojí kariéry, ale i celého života," prohlásil krátce po přestupu do West Hamu.

Pro Biliće jsou to skvělé zprávy; za své peníze totiž dostal vynikajícího fotbalistu, který se nebojí práce, nehledí v první řadě na sebe a pozornost strhává pouze svými výkony. Payet nikdy nebyl v tomto směru nějakým 'Ronaldem', jde obecně o příklad kariérního profesionála, je ale evidentní, že rok pod Bielsou mu pomohl ujasnit si spoustu věcí. Jednak mentálně, jednak v otázkách vlastní hry: El Locova taktická erudice a zkušenosti působily proti předloňským neumětelům Baupovi s Anigem jako z úplně jiné planety, a Payet, osvobozený z frustrující pozice pravého křídla, které neví, co má na hřišti vlastně dělat, z toho těžil ze všech nejvíc.

Důvod, proč jej komentátor serveru GetFootballNewsFrance Eric Devin letos v květnu vyhlásil za nejlepšího hráče francouzského ligového ročníku (dokonce i před Lacazettem), je však ještě jiný - jistě, Lacazette nastřílel hromadu gólů a nebýt jeho, kdoví, jak by nezkušený Lyon vlastně dopadl. Jenže oproti Payetovi (který, nezapomínejme, ke svým sedmnácti asistencím přidal i velmi solidních sedm branek) mu chyběla větší vyrovnavnost napříč celým rokem, což platí i pro Javiera Pastoreho, kdežto další kandidát, Nabil Fékir, zase dosahoval maximálních výkonů pouze na domácím stadionu.

Payet byl oproti tomu vůči těmto detailům zcela imunní: skvělou formu měl od prvního do posledního kola, doma, venku, v prvních poločasech, ve druhých, během podzimní vítězné série i uprostřed osudového jarního vyhoření. Zatímco Marseille se v posledních měsících propadlo z kandidáta na titul na konečnou čtvrtou příčku za Monaco, jeho nejproduktivnější hráč asistoval v osmi ze závěrečných deseti zápasů. Jeho přizpůsobivost se tak netýká pouze pozice na hřišti, ale také okolních podmínek - zkrátka je to hráč, na kterého se můžete spolehnout. Což, jak jsme si ukazovali na číslech výše, platí dlouhodobě (od roku 2010 nezaznamenal v lize méně než čtrnáct 'kanadských' bodů za rok).

Samozřejmě je Devinův argument nutno konfrontovat s faktem, že Lacazette byl v důležité fázi sezony zraněn a pokles jeho formy přišel až poté; jestli by lyonský fantom udržel svoji fazonu, kdyby zůstal fit až do května, bohužel nevíme. Co ale známe, je Payetův úctyhodný zdravotní záznam: od podpisu své první profesionální smlouvy, v roce 2005 v Nantes, byl zraněný přesně 3 zápasy na jaře 2009. Jinak nikdy nevynechal ligové utkání ze zdravotních důvodů. V posledních třech sezonách chyběl přesně čtyřikrát, vždy kvůli stopkám za karty či z trenérova rozhodnutí.


Možné trhliny v plánu

Otázka zkušeností se na první pohled jeví trochu zbytečně - Payetovi je osmadvacet let, je to čtrnáctinásobný francouzský reprezentant, hrál v Lize mistrů a v Ligue 1 má na kontě přes 300 utkání. Na druhou stranu však skeptici mohou namítnout - a oprávněně - že oněch čtrnáct reprezentačních startů je rozprostřeno po dobu pěti let (nikdy nebyl stabilní součástí 'áčka', spíše se dlouhodobě pohybuje na pomezí nominace a lavičky), že v Lize mistrů byl přímým aktérem jedněch z nejtrapnějších výbuchů posledních let (jeho Lille tehdy pětkrát prohrálo a porazilo pouze BATE Borisov, Marseille pod Baupem dokonce nezískalo ani bod), a že nikdy nehrál klubový fotbal mimo Francii. Tudíž jeho přechod na Ostrovy zůstává stále velkou neznámou, i přes impozantní kariérní čísla. Nic opravdu velkého ještě nedokázal.

Ligue 1 je v tomto ohledu zvláštní soutěž; na jedné straně v ní hraje spousta talentovaných hráčů, kteří prošli vynikajícími francouzskými mládežnickými systémy (jedněmi z nejlepších na světě) a v zahraničí se vypracovali ve špičku (takovým příkladem je třeba Laurent Koscielny). Jenže zároveň platí, že nejproduktivnější ofenzivní hvězdy mimo Francii často strádají - fanoušci Newcastlu určitě čekali více od geniálního dítěte Rémyho Cabelly, Younes Belhanda upadl v zapomnění v Kyjevě, svůj 'francouzský' strop mimo Ligue 1 nedorovnal ani Gervinho.

Problém je zčásti v tom, že typická vyrovnanost této soutěže produkuje spoustu průměrných a lehce nadprůměrných hráčů; s výjimkou tří, čtyř klubů na obou stranách tabulky jsou všichni její účastníci papírově zhruba stejně silní, což se také podepisuje na vysokém počtu remíz. Kádrový rozdíl mezi Saint-Étienne (loni útočícím na Ligu mistrů) a Lorientem (loni bojujícím o záchranu) není ani zdaleka tak propastný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Když pak do takového prostředí přijde výrazně nadprůměrný fotbalista, logicky je jeho talent vidět více než v Anglii, Španělsku nebo třeba Portugalsku - tedy v těch ligách, jejichž špičky jsou lepší než ve Francii, kdežto při sestupu tabulkou se vzájemné síly vyrovnávají nebo dokonce obrací.

Takoví Cabellové, Payetové nebo Belhandové tedy stojí před tvrdým paradoxem: jejich případný odchod do Anglie může vyústit buď v přestup do klubu, který je kvalitativně lepší než velká část francouzské elity (a kde se tudíž budou hůře prosazovat, neboť nedostanou tolik prostoru), nebo naopak v přesun někam, kde sice mohou být i nadále za opory, ale čeká je mnohem těžší konkurence. Prvním příkladem může být Gervinho, druhým právě Cabella. Pouze skutečně hypertalentovaní hráči jako Eden Hazard mohou okamžitě začít zářit mezi úzkou elitou, a kdyby byl Payet fotbalistou Hazardova kalibru, byl by v osmadvaceti dávno z Francie venku. On ale vždy působil na velký průlom příliš nenápadně - nadaný, jistě, ale bez onoho 'X-faktoru', jímž se ti nejlepší ofenzivní hráči pyšnili odnepaměti.

To je tedy první možný problém: Payet ví, jak se fotbal hraje ve Francii, za kanálem La Manche jej však čeká rychlejší tempo a kvalitnější soupeři (alespoň na špici tabulky). Pak tu máme jeden nepříjemný, dosud neadresovaný zádrhel s debutovými sezonami; v Lille i Marseille se šikovný univerzál vždy první ročník rozehrával, druhý zazářil a následně odešel. Skutečně excelentní sezony má v kariéře doposud tři, přičemž všechny byly zakončeny přestupem. Šlo o roky 2010/11, 2012/13 a 2014/15. Vidíte tu pravidelnost? Klidně se může stát, že než se Payet rozehraje do optimální formy, bude mu třicet a jeho rychlost začne upadat. Pořád by mu sice zbylo skvělé kreativní myšlení, ale to taky nemusí stačit.

(V posledních dvou případech byl navíc jeho průlom přímo spojen s výraznou strukturální změnou v klubu - nejprve odchod Hazarda, poté příchod Bielsy. West Ham má započít novou éru v létě 2016, kdy se stěhuje na zbrusu nový stadion. To jen tak mimochodem.)

Nicméně Bilić o oporu Marseille opravdu hodně stál a zdá se, že právě na ní hodlá postavit svoji ofenzivu - která, mimochodem, nastoupí s gólovým kladivem na hrotu, ať už to bude Diafra Sakho, Enner Valencia nebo Andy Carroll. Payet právě odehrál dvanáct měsíců ve 4-2-3-1 / 3-3-1-3 na 'desítce' za André-Pierre Gignacem, takže teoreticky by mu tato role měla padnout jako ulitá. Uvidíme samozřejmě, co ukáže ostrá sezona, v tuto chvíli si ale fanoušci Kladivářů mohou gratulovat - za Payeta zatím Saint-Étienne, Lille, Marseille a nejnověji WHU zaplatily dohromady circa 37 milionů eur. Podobně prověřený ofenzivní záložník se srovnatelnými statistikami z Itálie, Německa nebo Portugalska by nejspíš stál právě tolik.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (178)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tldr: Poyet

Reagovat
smazaný uživatel

tento článok nemal vyjsť môj čierny fanta kôň

Reagovat
domingo

Pardon

Reagovat
smazaný uživatel

Můj černý kůň je teda Zouma, ten by mne donesl dál.

Reagovat
Infi

kdybych neměl plné ruce tak ti zatleskám k vtípku

Reagovat
smazaný uživatel

Za něj jsem dokonce obětoval levnějšího Bolasieho a tím pádem i Kana, jinak bych na něj neměl..

Reagovat
Counter

Tak tos udělal dobře každopádně.

Reagovat
smazaný uživatel

Na mýho černýho koně všichni s*rou "Selected by:0.2%"

Reagovat
SunFells

kiwwi tam Townsenda taky má.

Reagovat
smazaný uživatel

Bych si tam nedal ani kdyby mě mučili.

Reagovat
smazaný uživatel

Selected by:0.7% ....další. Ty lidi tam vůbec neví

Reagovat
Counter

Doufám, že tě pak najdu v EF lize někde na chvostu

Reagovat
smazaný uživatel

EF liga pro mě není měřítko.

Reagovat
Gajdy38

ako sa mozem pripojit do ligy? :)

Reagovat
Counter

Přišel jsem sem jen proto, abych napsal to samé, co Yung.

Reagovat
smazaný uživatel

a přesto jsi to nenapsal

Reagovat
Counter

Je to prostě tady všechno kolosální fail.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

V ASSE byl dobrý

Reagovat
domingo

V ASSE byl typicky golovy kridlo, který to tam rve zleva zprava a když mel zrovna fazonu, tak mu to padalo.. tenhle Payet je uplne jinej, komplexnejsi hrac.

Reagovat
Counter

Co čekáš od Ayewa ve Swansea?

Reagovat
domingo

Prosadi se, viz niz.

Reagovat
Spalovač šancí

Proto byl dobrej, "nechybující" hráči jsou nudní. A navíc xa jiný tým jsem ho naživo neviděl, tak nesoudím

Reagovat
smazaný uživatel

Sám jsem zvědav, jak moc se ukáže, přeju mu to, ale moc tomu nevěřím. A omylem jsem v anketě hlasoval pro první možnost.

Reagovat
Counter

Tím ses v podstatě pojistil, abys měl pravdu, ať už to s ním dopadne jakkoli. Alibista

Reagovat
Counter

Jinak k tomu zmíněnému přáteláku se Southendem - Southend boss Phil Brown says he asked Slaven Bilic to take Dimitri Payet off yesterday to make it a fairer contest.

Payetovy góly:

https://twitter.com/WestHam_Central/status/622724715698876416

https://vine.co/v/erL7bTw3nWH

Reagovat
nani92

zátvorka v nadpise

Reagovat
smazaný uživatel

Domo venujuci sa futbalu

Ak by LFC nemal pretlak kridiel a bolo by realne, ze by sme sa onho pokusili, chcel by som ho. Dominik, kto je lepsi, Ayew alebo Payet?

Reagovat
smazaný uživatel

Payet imho

Reagovat
smazaný uživatel

aj spĺňam tvoje oslovenie

Reagovat
smazaný uživatel

Pytam sa Dominika 2., Ty si 1.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pls.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Ayew

Reagovat
smazaný uživatel

Preco?

Reagovat
Godwinson

Komplexnější, pracovitější, vyrovnanější atp.

Reagovat
smazaný uživatel

ked citam clanok, vychadza mi to na Payeta, hm

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Tezko rict.

Payet je technictejsi, lepsi na mici, produktivnejsi, jeho vykonnostni strop je imho vys - z fotbalovyho hlediska. Ayew je zkusenejsi (repre), pracovitejsi, vetsi rvac, je schopnej na hristi drit jako kun, ale takovy kolmice jako Payet proste neumi. Zas ma lepsi strelu.

Ve skutecnosti se oba vyborne doplnujou - Payet na AM, Ayew na LW. U Ayewa vůbec nepochybuju, ze se v PL prosadi, u Payeta jsou tam otazníky, vypsany i v clanku. Nebo takhle - Bielsa loni zkousel Ayewa na LW, SS/CF, AM, CM, RW a LB. Takovyhle věci proste s Payetem delat nemuzes, to je kreativni podhrot, kterej kazdejch 20 minut vymysli sanci..

Jsou to proste rozdilni hraci, neda se rict, kterej je lepsi. Pro me jako divaka je to Payet, ale kdybych byl trenér prumernyho klubu PL, bral bych spis Ayewa asi.

Reagovat
smazaný uživatel

dik za odpoved

Reagovat
Pasha

Dominik je kráľ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.Cabaye
Reagovat
smazaný uživatel

Lepsi Benteke

Reagovat
SunFells

Reagovat
smazaný uživatel

ale teraz už fakt: Oľo pls

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Looool

Reagovat
ďuriLFC

Reagovat
Spasitel

Na tohto hráča som zvedavý Newcastle dobrý tím na rozbeh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Godwinson

Reagovat
niflheim

Pěkný přestup

Reagovat
Largo

Tohle mě hodně mrzí, chtěl jsem ho do AS Řím... Ale snad se mu povede dobře.

Reagovat
SunFells

Ta závorka v titulku působí dost neseriózně (pro dominga).

Reagovat
miky10

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

No a?

Je to blog, ne zpravodajstvi. Není to o nic min seriozni nez ze Jordanec by byl mnohem lepsim sefem FIFA nebo ze Mit Robbena není Fer. Nepisu diplomku, ale popisuju na fotbalovej web borce, kteryho fanoušci PL třeba neznaji.

Reagovat
fantomas

Mne to spis prijde uplne zbytecny specifikovat, pro koho to pises. Pusobi to na me, jako bys mermomoci potreboval mit delsi nadpis.

Reagovat
domingo

Spis jsem chtěl nejak zdůraznit, kdo toho hrace muze od podzimu vidat hrat. Polovina fanousku Big 4 nemá ani tuseni, kdo to je, pokud teda vůbec vi, ze je ted v PL. Ja vim ze ty a Counter ho znate, ale většina ostatních ne a jo, je to trochu clickbait, uz me nebavi srat se pul dne s clankem, kterej si pak precte 1500 lidi

Reagovat
Counter

Jako hlavní kritik podobných věcí tentokrát udělám výjimku a přiznám, že se mi ten nadpis z nějakého neznámého důvodu líbí.

Reagovat
Counter

Ale musí se nechat, že ta závorka je nadbytečná přinejmenším proto, že se ten článek objevuje přímo v PL sekci.

Reagovat
Usty

to neustálý zdůrazňování, že jseš hlavní kritik, hlavní hnidopich, hlavní zastánce správné gramatiky atd, už je nebývale otravný...

Reagovat
Counter

To souhlas, ale všichni mě do té role pasujou, tak jen jdu s proudem

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Arsenal make 'significant offer' for Barcelona's highly rated 16 year old defensive midfielder Oriol Busquets

Kokos, s takým menom by mohol ísť hneď do základu. Come ooon!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
el Principito

nasrat ať jde ten váš žabožrout do prdele. navíc mam takovej dojem, že nedávno prodloužil smlouvu, sice to neznamená, že nemůže odejít, ale doufam, že nemá v hlavě seno a že zůstane

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je frajer, který je o několik úrovní dále, než Sergio v jeho věku. Jestli nám jej vezmete, tak už od vás nebudeme vykupovat průměráky za přemrštěný peníz

Reagovat
Kuba94

A za chvíli udělá Allah achbar a mame po fotbale :D

Reagovat
smazaný uživatel

LVG say he bought Darmian as number two to Valencia. Be surprised if stays that way #mufc #MUtour

No to mě zklamal, Darmian by měl byt číslo a ne to kopyto

Reagovat
smazaný uživatel

1

Reagovat
Counter

LOL

Reagovat
mithro

ale tak, rafaela odpisal, zase az tak ma to neprekvapuje.

Reagovat
vodka

musí logicky napřed pochopit "philosophy"

Reagovat
wild

Reagovat
nani92

to bude zas sezona

Reagovat
kiwwi

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
smazaný uživatel

on new striker: "He's in the process. It's not the striker that the media has written about. You have to wait and see." #mufc

on Ramos: "It’s a process and maybe Mr Ramos is in the process. You never know.” #mufc"

Reagovat
niflheim

Borec

Reagovat
Swarley

Ibra

Reagovat
Dominator

Reagovat
Swarley

nicméně začínám být alergický na slova process a philosophy

Reagovat
smazaný uživatel

philosopy nejak prestal pouzivat, ale zacal process, prakticky nehovori nic ine cez leto ...i tak som prekvapeny, ze zase privedieme tolko novych hracov..

Reagovat
Swarley

já teda útočníka už nečekal, když mluvil o druhé šanci pro Chicharita a že na hrotu může hrát i Depay...už jsem fakt jen čekal, že vysolíme nějakou palbu za stopera a případně se vyřeší post gólmana...

LVG místo toho koupí hrota, na stopera dá Blinda a přestup DDG zatrhne...to jsem popravdě nečekal...

Reagovat
smazaný uživatel

trosku zaskocil tym, ze Matteo ma byt backup pre Valenciu, to sa mi nezda..

Reagovat
Swarley

to bych byl v klidu, o to ať se postará Matteo

ale kdo ví, však ať hraje ten lepší...třeba se jen snaží ho trošku vyhecovat, ať se mu už v těch přípravných zápasech ukáže...Tony je zraněný, má šanci ho hned takhle ze startu přesvědčit...

Reagovat
Swarley

a já doufám, že Tonyho třeba i párkrát uvidíme tuhle sezónu na křídle...sice tu formu tam neměl nejlepší a finální fáze je u něj bohužel otřesná, ale ten pohyb má zase nejlepší ze všech...je strašná škoda, že mu ta finální fáze tak odešla...strašně by se do toho systému hodil, dokázal by to z toho křídla rozhýbat i do těch zavřených obran, do kterých většinou hrajeme...vrátit tu finálku zpět do té jeho nejpovedenější sezóny, tak má na tom křídle pořád jasný základ...

Reagovat
niflheim

Ona mu ta finální fáze neodešla, spíše začal vymýšlet zbytečnosti

Reagovat
Swarley

pravda no, ale k tomu jednoduchému se mu už nepovedlo vrátit...i když to zkoušel, tak to řešení bylo většinou špatné, strašná škoda...není to nějaké světové křídlo, které tě bude fascinovat hromadou kliček, ale i tak jsem tu hru měl strašně rád...jako vykoupat tolik hráčů jednou jedinou kličkou, být kompletně jednonohý a stejně ti to neustále vychází...to je taky svým způsobem geniální...

Reagovat
r.mrazik

on to spis myslel ze potrebovali back up,kdyz se valencia zranil ne? ze tam musel hrat paddy...

nerekl bych,ze to myslel tak,ze darmian prisel jako back up primo za valenciu,ale ze tam na toho praveho beka ted budou konecne dva??

Reagovat
smazaný uživatel

Taky si myslím

Reagovat
niflheim

On se vždy LVG naučí nějaké nové slovo anglicky a furt ho dokola točí

Reagovat
Swarley

však to jsou základní lekce angličtiny, musíš to slovíčko několikrát použít ve větě, abys byl schopný si ho zapamatovat...

Reagovat
kiwwi

ale tu anglictinu odkedy prisiel, dost zlepsil...absolutne mu uz nerobi problem povedat presne to, co chce...aj ked kostrbato, ale uz povie fakt to co chce

Reagovat
kiwwi

najviac pouziva "you have to wait and see"

Reagovat
Swarley

a jedinej hrot o kterým se v souvislosti s náma nepsalo a za něco by stál, je Aguero...jako v pohodě, já to teda beru...

Reagovat
Busby babes

Neymar, Messi, Suarez?

Reagovat
Swarley

beru, beru, chvilku bych hrál pozéra ale beru

Reagovat
Busby babes

jeden liverpoolskej zakernak a nesympatak, druhej simulant a treti by byl desne drahej a uz starej...

Reagovat
kiwwi

Messi je mladsi ako Suarez (a iba o rok starsi ako napr. Aguero ktory sa stale povazuje za mladicka) stretavam sa dost casto s tym, ze na Messiho sa vsetci pozeraju ako keby uz mal 5 rokov po tridsiatke

Reagovat
Busby babes

jen predpovidam reakce EF.

Reagovat
vladis271

Messi je fakt mladý, vzhľadom na to, čo už dosiahol. Aj preto je podľa mňa debata Ronaldo vs Messi zbytočná, lebo ten vek to rozhodne definitívne za nás. Messi má 3 roky naviac moožnosť hrať futbal, ak sa nič nečakané nestane.

Reagovat
Counter

Je otázka, jak by si poradil v deštivém odpoledni na Stoke...

Reagovat
Busby babes

proste ted jako delame, ze chcem Pedra a v sobotu po zapase prijde Edo a bum, Messi.

Reagovat
vladis271

Reagovat
Busby babes

naebo Adebayor.

Reagovat
smazaný uživatel

nejlepší střelci evropy minuly rok ?

Ronaldo - 48

Messi - 43

Lacazzete - 27

Kun - 26

Antoánek - 22

Luca Toni 22

Icardi - 22

Neyma - 22

Gignac - 21

Kane - 21

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole ten Lacazette je prostě pecka

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

pak mě napadá ještě José Salomón Rondón

Reagovat
Darren Fletcher

beriem Neymara

Reagovat
Darren Fletcher

alebo nie. Messiho

Reagovat
smazaný uživatel

Chceme ale Januzaje a přidáme vám k tomu 30 mil. liber.

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
Swarley

pošleme Younga a stačí 20

Reagovat
smazaný uživatel

Dohodnuto

Reagovat
vodka

Reagovat
kiwwi

https://youtu.be/GJbyU920U_g?t=2m11s

tak tato odpoved ma zabila

Reagovat
smazaný uživatel

...Booze, ale jak to ide dalej, co to oni s Edom chystaju za surprise do toho utoku, uz sa mi to prestav pacit, Swarley, to bude Ibra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

On na ty tiskovky chodí fakt nadrbaný

Reagovat
smazaný uživatel

Já ho žeru

Reagovat
smazaný uživatel

Mike Smalling

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
habinity

Katani spisiak sa volal ten policajny prezident? Konc on...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
habinity

Ze mam pravdu ?:))cisty spisiak

Reagovat
smazaný uživatel

tak kdo to může být.... ten Ibra by byl možný, šak už se píše, že jde pryč. Navíc Cavani chce hrát konečně hrota č.1

Reagovat
r.mrazik

roonyeho pad ze schodu

Reagovat
niflheim

Louis van Gaal confirms David De Gea & Antonio Valencia are still injured: "They've visited hospital today and they cannot play on Tuesday."

Reagovat
smazaný uživatel

já doufám že Darmian využije zranění Valencii a přesvědčí LVG že on musí byt číslo 1 na RB

Reagovat
smazaný uživatel

určitě se nemůže jít po taovém přestupáku do sezony zase s provizorním řešením na beku

Reagovat
Counter

Stambouli další z řady výtečných nákupů Spurs

Reagovat
smazaný uživatel

owny 3.... 2.....1......

Reagovat
smazaný uživatel

Slepice ničí samé lepší hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

tak když na to neměl..

Reagovat
smazaný uživatel

Dost možná měl. Když ho chvíli začal Mauro nasazovat, nehrál špatně. Pak si proti němu rozhodčí vymyslel jednu penaltu (z hlavy nedám, proti komu) a od té doby si nezahrál.

Reagovat
Counter

To se po jednom roce bez pořádné šance dá jen těžko posoudit. A pokud na to fakt neměl, tak je otázka, jak ho mohl scouting Spurs vybrat jako posilu. Capoue další takový, Sandro další takový.

Reagovat
vodka

Sandra ale zlikvidovaly zranění, jinak se chvílema jevil v podstatě líp než celý Coquelin...

Reagovat
Counter

Chvíli vypadal skvěle, to jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prodali jsme se ziskem, takže tento moc nebolí.

Reagovat
Counter

Jasné no, hrál celý rok zadarmo

Reagovat
FUnk

hlavne ze mate na lavce sklenenku rosickeho a platiteho dvakrat tolik

Reagovat
Counter

A zase okamžitý protiútok do řad Arsenalu.

Reagovat
smazaný uživatel

A? Ty začneš okatým trollingem a pak se divíš, že ti někdo kontruje Arsenalem. Tenhle argument s platem má smysl u Adebayora, Soldada, Rosického - když se zaměříme na severní Londýn - kteří byli v minulé sezóně přeplácení squad hráči a taky proto je teď problém je prodat. Stambouli měl nějakých 20-25 kpw, což odpovídalo pozici v týmu a příští rok na jeho místě bude podobný hráč s podobným platem, předtím tu byl Huddlestone s podobným, možná vyšším platem. Máme nějakou platovou strukturu pro pětadvacetičlennou soupisku, ze které dejme tomu vybočují hráči, kteří byli koupeni jako hvězdy - právě Ade a Soldado na jedné straně a prospekti z akademie, kteří ještě nedostali odpovídající kontrakt na straně druhé. Hráčů jako Stambouli je hodně a když ho koupíš za 4 mega a prodáš za 6, prostě jsi 2 mega vydělal. Ale věřím, že to byl z tvé strany zas jen trolling a že tohle moc dobře chápeš

Reagovat
Counter

Okatý trolling je poukázání na fail ze strany Spurs v podání Stambouliho? Boha, tohle si pod tím pojmem fakt představuješ?

Co se platu týče, jde o to, že jste nemohli vydělat to, co píšeš, protože z toho profitu musíš odečíst jeho roční plat. Nevím, co jiného za tím vidíš a co je na tom tak nepochopitelného. I kdyby měl těch 20-25k, tak jeho roční plat umaže přinejmenším drtivou většinu profitu ze samotných přestupových částek. Odkud bereš ty dva mega jde taky mimo mě, když všichni uvádí max. 1,3-1,5, ale to je fuk.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč odečítat roční plat? Ti snad vysvětluju, že kdyby tam nebyl on, bral by ty prachy někdo jiný, protože v kádru prostě potřebuješ 25 hráčů. Kterým platíš. Nebo myslíš, že by těch jeho skoro 1700 minut v požadované kvalitě odehrál random fanoušek za pivo a párek? Fail by byl, kdybychom mu za jeho roli v kádru platili dejme tomu 60-70.

Podle TM je ten rozdíl 1,89.

Reagovat
Counter

Jaký je mezi tím, rozdíl, jestli měl 25, nebo 70? Tak jako tak to jsou vynaložené peníze, které by se měly započítat.

Reagovat
smazaný uživatel

Na to asi nebudou žádná pravidla, jak to počítat.

Já to vnímám asi takhle, když plat odpovídá pozici v týmu, hráč není zraněný, pak ho neberu jako ztrátu, ale jako formu fixního nákladu, který tak jako tak vydáš, ať už tomu, nebo jinému. Pokud je ale hráč placený víc, než co odpovídá jeho výkonnosti (takže za ideálního koučingu i pozici v týmu), pak jsou náklady na jeho plat ztráta. A naopak, pokud máš HurriKana, který sezónu začínal se směšným platem a dával gól ob zápas, pak je to zisk.

Reagovat
FUnk

a ty pises proc tohle? Stambouli další z řady výtečných nákupů Spurs

Reagovat
Counter

Protože je to pravda, když to člověk myslí ironicky?

Reagovat
smazaný uživatel

na cuntera sa oplati reagovat iba smajlikmi. on je uplne mimo

Reagovat
SunFells

Reagovat
Melda

Tak jestli prodáme Sakha, tak si nazasloužíme žádné slitování On a Illori můžou být za dva roky top!

Reagovat
smazaný uživatel

To už si nezasouložíte tak

Reagovat
Melda

Jenže doteď jsme se o něj neprosili.

Reagovat
smazaný uživatel

Illori TOP?

Reagovat
Melda

Proč ne?Je mladý.A myslel jsem to jako TOP stoperskou dvojici

Reagovat
soukup

Illori

Reagovat
Hokaido

lol

Reagovat
Usty

Super představení

Reagovat
kubys

Pěkný

Reagovat
kiwwi

https://youtu.be/Fwyg2767N-0

wau, tak z fleku by som fakt nepovedal, ze dal za nas az 17 golov

Reagovat
niflheim

Tak díky tomu proti City bude nezapomenutelný

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda

Reagovat
nani92

Reagovat
Darren Fletcher

ved je 133. najlepsi strelec v historii klubu

Reagovat
Trand

Ty dresy ze sezony 09/10 jsou nádherný.

Reagovat
Eric_The_King

Obertan

Reagovat
Darren Fletcher

Rio Ferdinand ‏@rioferdy5 Jul 18

The best 3 young 21s CB's in England right now:

1. John Stones

2. Michael Keane

3. Eric Dier

All future full England internationals 100%

Reagovat
cristiano.K.

Z ostrova La Réunion, bohuzel s lidmi z tohoto ostrova pracuji v praci a neumi jako vetsina francouzu ani slovo anglicky. Dobry článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele