MAKAAY DEFINITIVNĚ V BAYERNU

08.08.2003, 18:16
Aktuality
Nizozemský útočník Roy Makaay dnes definitivně přestoupil z Deportiva La Coruňa do Bayernu Mnichov. 28letý čerstvý držitel Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce v Evropě se bavorskému velkoklubu upsal na čtyři roky, Deportivo obdrží odstupné ve výši 17.7 miliónu eur.

Zprávy o definitivní dohodě o přestupu se objevily již v úterý, krátce poté však vyšlo najevo, že přestup ještě dokončen není. Kluby se sice ústně dohodly, Makaay podepsal smlouvu a podstoupil lékařskou prohlídku, hráčem Bayernu se však ještě nestal – přestup pozdržely nesrovnalosti v některých detailech smlouvy mezi kluby. Bayern tak marně očekával potvrzující fax ze Španělska, stihl sice prezentovat novou posilu s číslem deset na zádech, musel však nejprve několikrát odložit a poté i odvolat oficiální tiskovou konferenci.

Jak později vyšlo najevo, problémy paradoxně "způsobil" třetí klub. Nizozemský Vitesse Arnhem, klub, který Makaaye vychoval, měl obdržet necelý milión eur jako podíl z přestupové částky, ovšem ani Deportivu, ani Bayernu se nechtělo částku zaplatit. "Je to normální, přestup může být hotový za hodinu, může však také trvat týdny," nenechal se vzniklou situací zneklidnit prezident Deportiva Augusto Cesar Lendoiro. "Odfaxovali jsme Deportivu psanou obdobu toho, co jsme předtím ústně dohodli, na odpověď však stále čekáme. Očekáváme, že se přestup uskuteční, nyní však nemá smysl jej oznamovat oficiálně," uvedl mluvčí Bayernu Markus Hoerwick. "Zbývají jen formality. Jednoduše řečeno – ještě není naším hráčem," zhodnotil stav kouč Bayernu Ottmar Hitzfeld.

Nyní už však vše vyřešeno je, transfer je hotov, 28letý reprezentant ze země tulipánů je členem týmu bavorského gigantu. "Jsem nadšen, že jsem tu, již dlouhou dobu jsem chtěl do Bayernu jít," nechal se Makaay slyšet na oficiální internetové stránce německého klubu. "Očekáváme od něj jediné – góly," shrnul stručně a výstižně přání Bayernu manažer Uli Hoeness. "Takový hráč obohatí nejen Bayern, ale i celou Bundesligu," vychválil novou posilu prezident klubu Franz Beckenbauer.

Jednání o Makaayově přestupu se však táhla ještě mnohem déle, než jen tento týden. Spekulace o jeho možném odchodu ze Španělska se objevily hned po skončení sezóny, ve hře byly i anglické kluby a Makaay zpočátku nechtěl o Bayernu ani slyšet. Názor změnil až když zbyl jediný zájemce – právě mnichovský klub. Ten se pak však dlouhou dobu nemohl s Deportivem dohodnout na přestupové sumě, španělský klub chtěl asi o šest miliónů více, než Bayern nabízel. Nakonec však ustoupil, přestupová suma se blíží tomu, co Bayern původně nabízel.

17.7 miliónu je druhá nejvyšší částka, kterou kdy klub z Německa zaplatil za jediného hráče. Dražší byl pouze Marcio Amoroso, za kterého před dvěma lety Dortmund zaplatil 25.6 miliónu eur. Makaay svou kariéru načal ve Vitesse Arnhem, kde debutoval již v 18 letech. Když měl na svém kontě 49 branek v 109 zápasech, vyhlédlo si jej v roce 1997 španělské Tenerife. O dva roky později už se stěhoval do Deportiva, tam od té doby odehrál 130 utkání, v nichž nastřílel 76 gólů. Velmi slušně se rozstřílel v uplynulé sezóně, v dresu Deportiva dal 29 ligových branek a vysloužil si nejen titul španělského krále střelců, ale také ocenění pro nejlepšího střelce v Evropě, Zlatou kopačku. V reprezentaci Oranjes debutoval již v roce 1996, nyní má na svém kontě 23 utkání, ve kterých dal dva góly.

V útoku Bayernu na Makaaye čeká zdatný kolega, Brazilec Giovanne Elber. Nejistý je naopak osud dalšího útočníka, Claudia Pizzara, který by nyní byl odsunut na pozici třetího útočníka. Řešení se pro něj však přímo nabízí – včera svůj zájem o jeho služby projevil francouzský Olympique Lyon.

Autor: Petr Starý

Komentáře (11)

Přidat komentář
antimadrista

Je to škoda, Španělsko ztratilo jednoho velkýho hráče :-(

Reagovat
smazaný uživatel

jeste horsi je ze odesel do Bayernu, ten fakt nesnasim. i kdyz je pravda ze real ho pomalu dohani

Reagovat
antimadrista

Máš recht, německý kluby jsou fuj, fuj :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Makaay, Elber, Pizarro, Zickler, Santa Cruz. V záloze Ballack, Deisler, Zé Roberto, Salihamidžič, Scholl. To je po Realu druhá největší útočná síla.

Reagovat
antimadrista

To si děláš legraci ne?, a co Barca?- Ronaldinho, Kluivert, Saviola, Overmars, Quaresma, Luis Enrique, ještě pořád si myslíš, že Bayern má lepší ofenzivu? Kromě toho němci hrajou hnusnej fotbal a ani náhodou ho nemaj tak ofenzivní jako ve Španělsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastně sis odpověděl sám. Jen tato šestice může konkurovat deseti výše zmíněným playerům, Dani s L.Garcíou na ně nemají. Zraní se vám 2 hráči a jste v háji. Já Bayern nesnáším, ale jeho útok, to je bomba!

Reagovat
PJ

Tady se shodneme asi všichni, já Bayern taky nesnášim a do poslední chvíle sem doufal že nepřestoupí...

Reagovat
antimadrista

Furt si zatim stojim.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, jak se tak dívám, Bayern je nesympatický hodně lidem, a já si myslel, že jsem jediný.......FO Bayern!!!!

Makaay se do Německa nehodí, ten měl jít spíš do Itálie.........

Reagovat
antimadrista

No, to máš pravdu, Makaay se hodí do technických soutěží a to Bundesliga rozhodně není.

Reagovat
smazaný uživatel

S tím nesouhlasím. Do Bundesligy se sice moc nehodí, ale v takové Premier League by zářil. Má strašnou ránu prakticky z každého místa, ty jeho děla k tyči se nedaj chytat. Asi by se prosadil všude.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele