LM: VŠE V POŘÁDKU?!

09.12.2004, 16:05
Aktuality
Dovolte mi jen krátké zamyšlení nad posledním kolem základních skupin této soutěže. Nad přístupen některých klubů. Nad sportovní etikou. Nad tím, jak si mocní okolo fotbalu váží nás, diváků, příznivců tohoto sportu. Jen pár slov, pár úvah. Radost a smutek patří k fotbalu jako střídání dne a noci k našemu pozemskému životu. Ale...

Liga Mistrů dostala na..., však víte na co. Barcelona nastoupila na Ukrajině s polovinou náhradníků, prý jí o nic nešlo! Manchesteru United zápas v Turecku proti Fenerbahce taky právě moc nevyšel, ono o nic nešlo! Deportivo si proti Monacu dresy snad ani oblékat nemuselo. Prý o nic nešlo! Vysoká prohra PSV Eindhoven v zápase s Panathinaikosem? Nizozemcům o nic nešlo! Chelsea zahrála poněkud vlažně závěr utkání v Portu, zejména od chvíle, kdy se z Paříže donesla zpráva o vedení CSKA Moskva a jeho možném postupu, znamenajícím vyřazení obhájce titulu... Mourinho, Carvalho..., kdo ví!? Tady by se měl na celou věc podívat Roman Abramovič, peníze má jak v Chelsea, tak v CSKA... Vrcholem všeho pak byl přístup AS Řím k zápasu s Realem Madrid! Trenér Del Neri již dávno před zahajovacím hvizdem prohlásil: "Souboj s Realem Madrid nás nezajímá, důležitější je liga s Brescií!" A co na to UEFA? Asi nic, i tento vrcholný evropský fotbalový orgán totiž víc než fotbalová etika zajímají peníze!

Co tento způsob gentlemanského chování ovlivnil? Deportivo pomohlo Monacu k postupu a "vyřadilo" Olympiakos Pireus! Tím nechci říci, že by v kompletní sestavě soupeře porazilo, ale... AS Řím pomohl Realu Madrid k postupu a "vyřadilo" Dynamo Kyjev! I tady se dá pochybovat o případné výhře domácích, ale při současné formě obou celků by to asi skončilo 0:0... Barcelona pomohla Šachťoru Doněck do Poháru UEFA a ani zde neobstojí výmluva, že Celtic měl postup ve svých rukou, stačilo porazit AC Milán...

Poškozené kluby budou mlčet. Příště na tom mohou vydělat ony! Kdo by ale neměl zůstat v klidu, jsou fanoušci fotbalu. Někdo z nich totiž dělá pěkné blbce! Zaplatili si za prvotřídní podívanou, a prvotřídní vstupné, a na hřišti pak viděli běhat divizní "béčko" nebo snažící se juniorku. Když jdu do luxusního hotelu, očekávám kvalitní obsluhu a chutné jídlo. Ne, že obsluhovat budou učni 1. ročníku a vařit absolventi kurzu škrábání brambor! Když jdu do "Salónu krásy", kde za ostříhání vlasů zaplatím čtyři stovky, neočekávám, že mě hlavu oškube Máňa z Horní Dolní, která se učí od minulého pondělka...

LM by měla být výkladní skříní evropského klubového fotbalu. Poslední kolo základních skupin této soutěže se ale stalo zaprášeným, špinavým skladem. Kdo za to může? AS Řím, FC Barcelona, Deportivo La Coruňa, PSV Eindhoven, Manchester United..., UEFA! A peníze!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (53)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nehovoriac o tom, ze AS a Real maju az privelmi priatelske vztahy. Da sa povedat ze spolupracuju na baze nepisanej zmluvy. Totalna korupcia.

Reagovat
smazaný uživatel

Perfektní článek. Jen tak dál. Měl by se nad tím někdo už konečně pozastavit a učinit tomu přítrž. odpoledne jsem byl hooodně naštvanej a vypíchl jsem si jen souboj AS - Real. Ale faktem je, že vlastně poslední kolo vypustilo daleko více týmů. K mému velkému smutku i mnou milovaná Barca . Toto nemá odůvodnění. Toto se nedá ničím omluvit. Toto je prostě degradace LM. Pokud týmy chtějí hrát LM a vyhrávat v ní miliony, měli by nasadit to nejlepší, co mají, už jen pro regulérnost soutěže. Nehledě na to, že diváci si opravdu zaplatili za to, že uvidí ty největší hvězdy nejvyššího rankingu. To co se včera stalo, byl hnus. Vím, že UEFA nemá nějaký prostředek, kterým by kluby donutila hrát v co nejsilnější sestavě, ale myslím, že by se takové pravidlo hodilo. Určitě by to zvýšilo kredit soutěže a omezilo by to spekulace, kterými se to zde dnes jen hemží (také jsem si zaspekuloval).

PS: Ale za tím, že Madrid kope pořád min. 2x více penalt, než ostatní týmy a rozhodčí mu dost okatě připískávají si stojím!!!

barca forefer

Reagovat
Kily

tohle chování klubů taky odsuzuju, ale bohužel přesně jak píšeš, UEFA žádný prostředek k donucení týmů nastoupit v nejsilnější sestavě nemá a nejspíš ani nikdy mít nebude. Tohle všechno jde bohužel tak trochu na vrub přeplněného programu těch nejlepších týmů a s tím související opotřebovaností klíčových hráčů, kteří za rok sehrají na 70 zápasů. Já sám fotbal taky hraju, za rok odehraju nějakých 45 zápasů a v kombinaci s tréninky toho mám taky docela dost, a to je mi teprve 20.

Jinak trochu bych se zastal PSV Eindhoven a výsledku zápasu s Panathinaikosem. Nizozemci sice prohráli vysoko 1:4, ale z toho, co jsem měl možnost vidět a následně si i přečíst, tak byli minimálně vyrovnaným soupeřem, hráli a doplatili jenom na neproměňování šancí. Oproti tomu Panathinaikos si zase tolik šancí nevypracoval, ale proměnil ty, co měl.

Reagovat
Kily

a co se týče penalt pro Real, tak těch je až moc. Připadá mi, že většina nejen španělských rozhodčích se až moc bojí odpískat něco proti slavnějším klubům. Ale to není jenom problém Realu, jenom se třeba podívej, za co se poslední dobou pískaj penalty pro Arsenal na Highbury...

Reagovat
sansiro

Arsenal je slavny klub?

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Nezuř. Roma hrála hrozně celou základní skupinu, tak proč by se měla zrovna v posledním zápase odhodlat k životnímu výkonu, zvlášť před prázdným hledištěm. Ta penalta byla jasná, Ronie je tam pěkně vymotal.

Reagovat
HOST*

Dobře.Je sice pravda,že když se podívu na ligu mistrů,tak chci vidět ty nejlepší hráče,pak mi ale řekni,kdy se zahrají hráči na lavičce?????Ti hráči nejsou stroje,taky potřebují odpočinek!!!Nemyslíš??

Reagovat
smazaný uživatel

Jedina moznost jak tomu zamezit by bylo , kdyby se hralo porad vyrazovacim zpusobem doma-venku az do finale !

Reagovat
smazaný uživatel

Ja chodim ke kadernikum z BlueOrange a stoji to tam okolo 1000 Kc ne 400 - za tech by ti to sjela strojkem nejaka babka u sebe doma v kuchyni !

Reagovat
HOST*já

Já sem nebyl u kadeřníka nebyl od června Ale asi k němu brzy zavítám

Reagovat
Mr.Jindros

Dobrý a pravdivý článek. Bohužel je šance na nápravu nulová. Prostě to patří k velkým financím, které se ve fotbale točí. Majitelé klubů z toho chtěj vytřískat co nejvíc peněz a je jim jedno jak se cítí nějaký divák, natož něco jako smysl pro fair-play a dobrou hru. Jsem rád že tomu Juve uniklo (alespoň letos), ale bohužel by asi vedení udělalo to samé, pokud by mělo možnost. To je dnešní doba, prachy jsou všude a všude jsou nelítostní podnikatelé. Neuděláme nic.

Reagovat
HOST*Brl

Juve že tomu uniklo? Tak to si nevidel poriadne zápas s Macabi čo? Hrali najviac ak na pol plynu. Pravdaže okrem Nedvěda. Ale ten vždy hrá naplno.

Reagovat
Mr.Jindros

No a to že Macabi, uhrálo remku, znamená že postoupilo do UEFY ? Je furt čtvrtý, skupina je seřazená spravedlivě.

Reagovat
HOST*Brl

Neprotestoval som proti výsledkom v skupine, len že ani Juve nehral naplno. Ak by nastúpil proti silnejšiemu súperovi dostal by s takým výkonom a zostavou nakladačku. A k tomu, nehľadiac na to, že získali 4 body, bolo podľa mňa Macabi najslabším mužstvom tohtoročnej LM. Hoci mu zdatne konkurovala La Coruňa, ale to bola skôr vec momentálnej formy a zhody okolností. A proti Juve inak nemám nič, hrajú celkom efektívne, aj keď niektorých hráčov nemusím (Trezeguet, Zalayeta - nestabilná výkonnosť).

Reagovat
Mr.Jindros

Zapomínáš na Spartu . Já jsem tím chtěl říct že Juve žádný tým nepoškodilo tím, že vypustilo poslední zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych to zas až tak neodsuzoval, prostě kluby mají před sebou ještě hodně a klíčoví hráči by to určitě všechno sami neutáhli. A když je ta možnost vyzkoušet hráče z lavičky, tak proč ne? Nějakých 11 milionů Kč za výhru zase pro evropské velkokluby není tak moc. Ale to hlavní, co chci říct je, že se to neděje jenom na klubové úrovni. Stačí si vzpomenout na Euro a zápas Česko vs. Německo. Je jedno, že jsme nakonec vyhráli s "náhradníky", ale jde o to, že ani nikoho z nás nenapadlo mít jakoukoliv připomínku! Prostě fotbal už dávno není jenom hra, ale z velké části taky ekonomika a s tím se budeme muset smířit. Kdyby ve fotbalu nebyly těžké prachy, tak by to určitě nebyl nejoblíbenější sport světa. Je to jednoduše něco za něco

Reagovat
exmafie

Tak s tím souhlasím,vy jste snad někdo čekali že Juve,Chelsea atd. postaví svou nejsilnější sestavu????Komu o něco šlo,udělal pro to všechno,komu ne,na toho ani diváci nepřišli,každý ví,že takhle to dělají všechny kluby,je to příležitost,jak vyzkoušet hráče z lavičky v těžším utkání,taky to neodsuzuju...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, to se ti nedivím, když to pomohlo postupu Realu

Reagovat
PJ

Je zajímavý že se to děje každej rok a zrovna teď, kdy to pomohlo Realu, tak na to všichni začali nadávat...

Reagovat
HOST*Brl

Tiež súhlasím a to som Barcelončan. Sorry, ale ako bolo napísané, hráči sú vyťažení po celý rok, a potom z toho plynú aj zranenia. Pomaly nevedia čo je tto dovolenka - počas sezóny, mimo nej tak 2 týždne a potom príprava. Jasné, že si ich tréner šetrí, ak už majú postup vo vrecku, alebo je isté, že už nemajú šancu. Prečo by mali hrať za druhý tím, ktorý si nevie zabezpečiť postup sám? Aj keď fanúšikovia môžu byť nahnevaní, neplatia predsa za priateľský zápas.

Reagovat
HOST*

a co byste delali na jejich miste? taky byste hnali nejsilnejsi sestavu na bezvyznamny zapas? to neni o fotbale ale o systemu, jakym se hraje.proto chapu as, deportivo atd.

Reagovat
HOST*Brl

A to sa pozrite, ako dopadol Belleti. Inak nepovedal by som, že Barca hrala s polovicou neznámych hráčov. Aj keď poslať Iniestu kopať 11 nebol dobrý nápad. Ale nech chlapec trénuje.

Reagovat
HOST*

Docela se divim, že se tomu diví Vilém Hodr. A nebo nám chtěl jen připravit téma na povídání? Na posl.kole me nic nepřekvapilo, pouze že Paris SG si to nepohlídala a taky Olympiakos - jen 10 minut chybělo. Příště to budou už jiné týmy.

Reagovat
alegre

A já se divím, že se divíš, že se tomu diví Vilém Hodr, jakoby se divit nemohl....

Reagovat
alegre

Píše se tu o vyčerpanosti hráčů, že jdou ze zápasu do zápasu, tréninky, pomalu nemají volno. Hrají 2x do týdne, zápas trvá 90 minut, z toho je míč v pohybu okolo 50 minut. Kolik minut se pohybuje hráč? Trénink je 2x denně, 3 hodiny celkem…..Přesuny v luxusních autobusech, letadlech, autech. Vy co pracujete si umíte spočítat, kolik dnů jste v práci Vy, kolik hodin. Jen příklad: pokladní v TESCu stoji 8 hodin za registrační pokladnou a nezastaví se, 5x týdně. Do práce se trmácí narvanou tramvají nebo Metrem. Má nárok na 20 dní dovolené, 30 minut na oběd a 5 minut na vyčůrání. To všechno za 250-300 eur měsíčně. Má právo na odpočinek? Očekáváte, že za ní přijde majitel a řekne: “Pani Nováková dneska “nehrajete”, já tam za Vás dám pomocnou sílu z lavičky!” Ceny za zboží stejné, fronta u pokladny o hodinu delší. A všichni to budeme řešit s úsměvem. Když má právo na odpočinek v plné sezóně Totti, tak proč ne Nováková?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jestli to nebude tím, že takových Novákových je na světě zhruba milionkrát víc než je špičkových fotbalistů nebo lépe fotbalistů ve špičkových soutěžích Prostě nabídka a poptávka. Když půjde Nováková pryč, za minutu místo ní sedí Dvořáková, když odejde Makelele, nepřijde za něj nikdo a sedí Morientes.

Reagovat
alegre

Morientes sedí, protože je v Realu! Kdyby nebyl v Realu, tak nebude sedět ale hrát. A teď nevím, jest-li Nováková v TESCu sedí nebo stojí. Mrkni se na to, prosím Tě…

Reagovat
HOST*yarda

To měl být vtip... Nevím, kdes byl, ale v Tescu i jiných hyper, super, inter, speciál, natural marketech pokladní většínou sedí...

Reagovat
HOST*HOST*kix

Protoze na Novakovou se nechodi divat, jak markuje, trikrat tydne 60 tisic lidi za 100 euro jeden.

Reagovat
alegre

Nejde o Novákovou ani o Ronaldinha....Jde o tu šílenou vyčerpanost profesionálních fotbalistů, když se musí 2x do týdne zapojit do pracovního procesu a být 90 minut na pracovišti, z toho asi tak 30 minut aktivně. Nejde o milión eur, nebo 300 co vydělává Nováková. A mezi námi. Znám jednu Novákovou a na ni je mnohem hezčí podívaná než na Beckhama. Ale to je věc vkusu! Někdo má rád holky, jiný zase……pop stars

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*

Divim se, že on se diví, když já se nedivim. Mě to spíš pripadne , že z nás dělá paka. Ale to se mi určitě jen zdá.

Reagovat
alegre

Bingo!

Reagovat
alegre

Paka z nás možná dělá někdo jiný, ne autor. Ale jest-li si po přečtení tohoto článku připadáš jako pako, tak k tomu musíš mít pádný důvod. Nebo si to jen myslíš a divíš se, že si to samé nemyslí také ostatní co myslí?

Reagovat
HOST*

jo

Reagovat
smazaný uživatel

Výborný článek, ale na druhé straně při tom množství zápasů co mají ty špičkovy kluby se nedivim. Proč by třeba Man. United nasazoval Ferdinanda, Rudda..., to tak bezvyznamnyho zapasu a riskoval tak jejich zraněni.

Reagovat
exmafie

Tak zřejmě dostaneme někoho z těchto soupeřů: Monaco, Juventus, Lyon, AC Milan, Inter Milan a Chelsea. Přál bych si Monaco nebo Inter...

Reagovat
HOST*yarda

Člověk si nevybere... On i ten Inter by byl zlej No jestli ale dostaneme někoho jiného (zapomněls na Arsenal), tak aspoň když vypadneme, tak se naši odpůrci uchechtají k smrti a bude od nich pokoj

Reagovat
sansiro

No, Inter podle mne hraje nejlepsi fotbal! Ted se jim docela zacalo darit, ale po novem roce to muze byt vse naopak.... Jako fanda AC bych Vas ted nechtel.

Vybijte spolu s Barcou anglicany, to umite velmi dobre! Pak Vas Milan (popr. Juve) ale znici! FORZA MILAN

Reagovat
HOST*yarda

Hm, nejsem si jistý, zda bysme postoupili proti Chelsea...

Reagovat
sansiro

Ja bych rekl, ze i jo. Spanele vzdy umeli zahrat proti anglickym tymum!!! To se treba neda rict o italech.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš se obávám, že Chelsea svým způsobem hry bude dělat Barce největší problémy. Chelsea se fakt bojím

Reagovat
exmafie

Chelsea je největším favoritem i podle sázkovek,mají perfektní týmové hráče a nejlepšího kouče roku...Docela mě zarazilo,že nej lepším fotbalovým klubem se stalo Řecko...

Reagovat
exmafie

nejlepším-samozřejmě se to píše dohromady

Reagovat
alegre

Nejsi sám....

Reagovat
HOST*

No já bych spíše řekl že nej je Barca. Chelsea se asi dostane daleko v LM ale problém bude v rozhodčích. Hráči jsou zvyklí na tvrďárnu a to je zabrzdí. Jinak italové-Juve a AC s tim jejich obranným fotbalem- fuj. No a Real s jejich špatnou obranou to dohromady nedá.

Reagovat
HOST*deco

svatá pravda, vedle ac snad jediný klub, ze kterého má alespoň malý smysl mít strach

Reagovat
HOST*

to bylo ke kyslíkově příspěvku

Reagovat
exmafie

Chelsea je teď nejlepším klubem v Evropě,ať si říká kdo chce co chce....Jedno se Abramovičovi musí nechat,udělal tým bez superhvězd,před kterým se třese zbytek Evropy...

Reagovat
exmafie

samozřejmě myslím "třese" trochu s nadhledem....spíš bych použil slovo respekt...

Reagovat
Mr.Jindros

Jen počkejte na Juve ... 0:1 a 0:0 a dete.

Reagovat
sansiro

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele