LFA projde reformou: Nebude se volit předseda, ligový výbor obsadí zástupci klubů

04.04., 15:27, aktualizováno 04.04., 16:12
Aktuality
(© Ligová fotbalová asociace)

Ligové grémium schválilo změnu stanov Ligové fotbalové asociace (LFA). Od nové sezony se zruší post předsedy i obou místopředsedů a všech sedm členů ligového výboru bude mít stejné postavení. Zasednou v něm zástupci prvních čtyř klubů nejvyšší soutěže a nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy. Obě soutěže si navíc budou volit po jednom členovi. Posílena bude pozice výkonného ředitele, který bude řídit profesionální soutěže. LFA oznámila změny na tiskové konferenci po dnešním zasedání ligového grémia.

V čele asociace od jejího vzniku stojí jako předseda Dušan Svoboda, funkcionáři pražské Sparty vyprší současný mandát po konci soutěžního ročníku. Členové ligového výboru byli dosud jednou za čtyři roky voleni, nově se bude orgán obsazovat vždy po sezoně podle pořadí v obou soutěžích. Výkonného ředitele, jímž je aktuálně Tomáš Bárta, nadále jmenuje ligový výbor. LFA od léta 2016 řídí první a druhou ligu poté, co profesionální soutěže získaly nezávislost na Fotbalové asociaci ČR.

"Důležitá změna je ve způsobu konstituce ligového výboru. Z mého pohledu dochází k odpolitizování orgánu, protože dřív byly jednou za čtyři roky volby. V současné době se výrazným způsobem změní a zjednoduší. Z mého pohledu je to i návrat k prapůvodní myšlence vzniku LFA," řekl Svoboda.

"Jedna z věcí, proč jsem tehdy s myšlenkou LFA přišel, bylo, že jsem chtěl, aby se LFA trochu vymkla z volebního mechanismu FAČR. Jednou za čtyři roky má FAČR 'velké' volby, volené pozice se vždy stávají předmětem interních dohod. Ať chceme nebo ne, vždy se někdo snaží získat podporu, někdo má někoho více a někoho méně rád. Chtěli jsme, aby se LFA z těchto volebních dohod posunula trochu mimo," doplnil průkopník samostatnosti ligy.

Nejlepší kluby budou moci vyslat do ligového výboru prakticky kohokoliv ze svého středu. "Je to ve výlučné kompetenci klubů. Čistě teoreticky tam bude podmínka, že to musí být člen FAČR. Jiné omezení tam není," řekl Svoboda. "Co se týká toho jednoho místa z první a druhé ligy, to bude podléhat klasické volební proceduře. I tito členové se budou měnit po roce," přiblížil člen výkonného výboru FAČR.

Nevyloučil, že pokud by ho Sparta, která s jistotou skončí v nejvyšší soutěži do čtvrtého místa, nominovala, v ligovém výboru by jako člen pokračoval. "Možné to je," řekl. "S kolegou (místopředsedou za první ligu Adolfem) Šádkem jsme si ještě předsevzali nějaké cíle. Budeme usilovat o to, aby se zvýšil počet zvolených zástupců ve výkonném výboru (FAČR) za ligu ze dvou na tři. Obecně jako pamětník považuji za důležité, aby byla personální shoda a kontinuita v obsazení ligového výboru a členů výkonného výboru za kluby první a druhé ligy. Některé věci jsou spolu úzce propojené. Ti lidé takhle mohou nejlépe reprezentovat zájmy profesionálních klubů," podotkl.

Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík na sociální síti X uvedl, že ligový výbor jmenuje výkonného ředitele na základě výběrového řízení. Bude mít výrazně posílené pravomoci, svůj tým a zvýšený rozpočet. Favoritem je stávající ředitel Bárta. Kontrolní výbor LFA zůstane ve tříčlenném složení a nadále bude mít čtyřletý mandát.

"Myslím, že z hlediska praktického fungování LFA se toho zase tolik nezmění. Doteď měl veškeré pravomoci k řízení soutěží svěřené výkonný ředitel na základě pověření od ligového výboru. Stanovy něco říkaly a ligový výbor kompetence převedl na Tomáše Bártu. Nově to bude zakomponováno přímo do stanov, je to jakási formální změna," uvedl Svoboda.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
kilobyte

To mi přijde jako blbost. Odstraní volené pozice, aby nedocházelo k interním dohodám. Super, ale to že ligu teď bude ovládat top4 je teda OK? Spíše teda top3 a toho 4. si vždycky nějak povodí.

Navíc tam může být někdo dobrý, který by odváděl super práci a pak se jeho tým nedostane do top4 a on bude muset přenechat místo nějakému Dušanovi.

Reagovat
Salfovic

Pak si ho můžou zvolit zbývající kluby.

Ale taky mi to přijde divný.

Reagovat
kilobyte

A budou ho volit každou sezónu?

Reagovat
Salfovic

Pokud bude odvádět super práci, tak snad jo

Reagovat
kilobyte

Myslel jsem to tak, jestli budou volit každou sezónu. Protože to mi taky nepřijde nejlepší pořád volit.

Reagovat
Losinho

Budou no. Roční mandát zní taky jako super koncepční řešení

Reagovat
fabec1222

Za tim je určitě nějaká šmelina

Reagovat
pobody's nerfect

Navrhuji dát jedno místo vítězi prostredni skupiny baráže. Ať je o co hrát

Reagovat
pobody's nerfect

Nadstavby samozřejmě.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele