LEGA CALCIO V KRIZI!

28.03.2004, 23:10
Aktuality
Italská klubová kopaná zažívá těžké časy. A ještě těžší zřejmě přijdou. Jeden z nejlepších italských novinářů, Paolo Menicucci, komentuje rozsáhlé vyšetřováni, které má ukončit dlouholeté machinace v účetnictví a finanční podvody v klubech. Byl jedním z prvních, kdo se celou kauzou začal zabývat...

Italská fotbalová liga i celý svaz prochází těžkým obdobím. Už od poloviny devadesátých let se objevují velké problémy. Uplácení rozhodčích, prodávaní zápasů, dopingové skandály, finanční podvody a padělání dokladů, to vše je již dávno součásti fotbalu na apeninském poloostrově. Ještě než skončila vleklá kauza kvůli padělání pasů, mají italská media další velký námět.

Přes tisíc pracovníků policie a finančních úřadů začalo s rozsáhlou kontrolou finanční dokumentace. Týká se to více než dvaapadesáti fotbalových klubů po celé Itálii. Finanční policie (Guardia di Finanza) si odnesla tuny dokumentů z finančních archivů všech klubů Serie A a B, z italského svazu a z vedení ligy (Lega Calcio). Dalším krokem bylo prozkoumáni všech dokumentů, které se týkají výplat hráčů, přestupů a placení daní. "Podobné vyšetřování asi těžko zvedne image italských klubů. Zároveň ale věříme, že toto vyšetřování vyjasní situaci, ve které se náš fotbal momentálně nachází," prohlásil prezident ligy a viceprezident AC Milán – Adriano Galliani. Silvio Berlusconi, prezident AC Milán a předseda italského parlamentu, byl ale o něco kritičtější. Myslí si, že toto vyšetřování k ničemu nepovede, prý je to pouze krok k "policejnímu státu".

Prvním, kdo rozhýbal celou kauzou, byl prezident Boloni, Guzeppe Gacconi Fraskara. Ten totiž obvinil některé kluby z neplacení daní. Tím i vysvětlil jejích finanční úspěch. Neplacení daní Fraskara přirovnává k dopingu hráčů a zavedl nový termín "administrativní doping". "Chceme pouze fair-play ve fotbale. Chceme, aby všechny kluby v zemi správně dodržovaly zákony. Například římské Roma a Lazio nesplácejí většinu daní a tím jim vzniká vedlejší přísun peněz," prohlásil Fraskara.

Před několika týdny novináři z finančních novin Il Sole 24 Ore začali s vlastním vyšetřováním. Výsledek byl šokující: za poslední rok italské kluby vytvořili ztrátu ve výši 948 milionů eur. Tím se pouze potvrdila skutečnost, že italský fotbal se nachází ve velké krizi, která začala již na začátku devadesátých let v Neapoli.

Ze všech klubů nejhůře dopadla Fiorentina, klub mediálního magnáta Vittoria Goriho. Důvod? Krach Goriho televizní společnosti, která z větší části Fiorentinu financovala. Následoval výprodej hráčů, krach a nucený pád o několik soutěží níž. Dnes má slavný klub nového majitele, hraje v Serii B a mysli na návrat do elitní společnosti.

Stejný osud jako Fiorentinu malém potkal Lazio Řím. Poté, co zkrachovala společnost Cirio, musel prezident klubu a ředitel Ciria Sergio Cragniotti opustit funkci. Celkový dluh Lazia se nyní pohybuje kolem 122 milionů eur. Po kontrolách provedených finanční policii Guardia di Finanza se zjistil velký rozdíl v částkách tykajících se přestupů.

I u druhého klubu z hlavního města se za poslední rok objevují značné příznaky špatného finančního managementu. Vloni v létě AC Roma malém skončila v Serii B. Důvodem byla platební neschopnost, použití nepravé finanční dokumentace a falešné podpisy na důležitých dokumentech. Nakonec Roma zůstala v první lize, ale dluhy klubu pořád rostou. K dnešnímu dni činí 105 milionů eur. Kromě toho se hráči museli smířit s "dočasným" snížením prémii a s mnohoměsíčním zpožděním výplat. Nyní se spekuluje o zájmu nových investorů. Nejvíce se v této souvislosti mluví o Romanu Abramovičovi. Klub je v hledáčku i u jiných finančníků z Ruska a Ukrajiny.

Přednedávnem se v Itálii objevil nový skandál. Tentokrát jde o AC Parmu. Za finanční podvody byl uvězněn Calisto Tanzi, hlava rodinného klanu Tanziů a majitel mléčného koncernu Parmalat. Patří mu také prvoligová AC Parma. Stefano Tanzi, syn Calista, musel opustit post prezidenta klubu. Rodina v klubu přece jen něco nechala. Dluh ve výši 70 milionů eur. Osud klubu zatím není znám.

Toto jsou pouze některé vybrané kluby. Italská media upozorňují i na další kluby, které mají finanční problémy. Nejvíce se to týká neschopnosti klubů platit mzdy svým hráčům a zaměstnancům. Ve snáze ulovit největší hvězdy světového fotbalu italští bossové často zapomínají, že každá kapsa má své dno. 85 % financí z klubových pokladen na Apeninském poloostrově jde na výplaty fotbalistům. V posledních letech kluby nabízejí hráčům lukrativní smlouvy zahrnující závratné částky. Mzdy hráčů v posledních letech neúprosně rostou, příjmy klesají a kluby jsou nuceny brát nové úvěry. Je logické, že nejde žít jenom z půjček a úvěrů. Dřivé či později krach přijít musel. Přichází ale v nejméně vhodnou dobu.

Vláda Silvia Berlusconiho chce nastavit pomocnou ruku potápějícím se klubům a zachránit je. Dokonce přijala nový zákon, který dává klubům na splácení dluhů až deset let. S projektem "Záchrana fotbalu" (Salva Calcio) ovšem nesouhlasí Evropská unie. V Bruselu si myslí, že pomoc od státu je až moc velká. Každý rok před sezónou jsou kluby povinny ukázat svojí finanční schopnost výboru COVISOC, který vydává oprávnění účasti v soutěžích. Právě probíhající vyšetřování musí odpovědět na otázku, jak se klubům podařilo skrývat mnohamilionové dluhy.

Podle italských žurnalistů kluby nadhodnocují ceny svých hráčů a tím si zvyšují saldo svých financi. Jeden z příkladů této praktiky: před dvěma lety průměrného brankáře Gabriela Paolettiho AC Roma koupila za neskutečnou částku 22 milionů eur. "Jsem přesvědčen, že jsem živým příkladem politiky falšovaní. Koupili mně za 22 mil. eur, přitom sem vždy věděl, že klub pouze chce nadhodnotit svoje finanční ukazatele, tolik peněz přece nemůžu stát. Ihned co jsem podepsal smlouvu, jsem putoval na hostováni do Palerma. Když jsem se vrátil do Říma, musel jsem jít trénovat do opuštěného tréninkového střediska. Se mnou dalších pět nadhodnocených hráčů," sám přiznává Paoletti.

Podobné praktiky prý používá skoro každý klub v Itálii. V posledních letech milánští AC a Inter vyměnili osm vesměs neznámých hráčů. Ceny těchto fotbalistů představují astronomické částky.

Zatím je těžké odhadnout, kam celé vyšetřovaní povede. Jasné ale je, že italské kluby čekají velké nepříjemnosti. UEFA totiž zavedla nový systém, který začne platit od sezóny 2004-2005. Podle nových pravidel každý klub bude nucen předložit dokumentární audit, který ukáže, že tým nemá žádné finanční problémy. Nyní to vypadá na to, že v italské Serii A příští rok nastoupí maximálně pět, šest klubů. Celou kauzu bude Eurofotbal i nadále sledovat a přinášet vám nové informace.

Autor: Igor Mahal

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*john

S italským fotbalem je to fakt špatný. Už v devadesatým druhým v Neapoli se provalilo a ukázalo kolik špiny ve fotbale je. Nasledovala Fiorentina, Janov...Uvidime, ale par klubů asi půjde ke dnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom doufám, že v tom moc nejede AC Milán. To by bylo moc špatné. Snad je Silvio podrží.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*Miguel

Toho se bat nemusis Silvio kdyztak vymysli nakej zakon

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*

Cetl sem ze AC a JUVE sou jediny tymy bez financnich problemu a sou cisty

Reagovat
exmafie

Kam ten svět spěje

Reagovat
HOST*adam

Myslím,že opravdu AC a Juve nemají žádné finanční problémy.To je jenom dobře. Forza AC

Reagovat
smazaný uživatel

Tak co, jak se citis po vcerejsku? Ten tvuj forzovanej AC dostal pekne po cuni. Se mi zda, ze by si vsichni z AC mohli z ostudy usit kabat a Anceloti ten nejvetsi Ja to hned rikal, ze si hrajou na moc velky frajery a tedka na to pekne dojeli VIVA LA CORUNA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele