Lazio čeká na návrat

13.08.2007, 16:41
Aktuality
Návrat jednoho z italských gigantů se možná chystá na měsíc srpen. Lazio Řím bude v předkole Ligy mistrů bojovat s Dinamem Bukurešť o vstupenku mezi evropskou klubovou elitu, kde se naposled představilo v sezóně 2003/04. Pokud by se to Italům povedlo, dalo by se říct, že se definitivně uzavřela obroda klubu, který stál ještě před pár lety na pokraji krachu.

Na začátku tohoto století bylo Lazio klubem, který vnášel čerstvý vítr do souboje o italský titul i evropské trofeje. Bohatý šéf Sergio Cragnotti a jeho potravinářský koncern Cirio nešetřili finančními prostředky a Lazio platilo za klub, který si může dovolit koupit prakticky kohokoliv. Právě Cragnotti ale nakonec Lazio přivedl na okraj propasti.

Za Cragnottiho vlády vyhrálo Lazio italský titul i pohár, dnes již neexistující Pohár vítězů pohárů, dokonce i evropský Superpohár. V modrém dresu se proháněli Gaizka Mendieta, Alessandro Nesta, Jaap Stam, Juan Veron, Claudio Lopez, Dejan Stankovic, Karel Poborský nebo Pavel Nedvěd. Co jméno to pojem. Pak ale Cragnottiho firma padla, despotický majitel putoval do vězení a klubu zůstaly dluhy přes 200 milionů eur.

Při poslendí účasti Lazia v Lize mistrů statistici spočítali, že jeho kádr má hodnotu 113 milionů eur. Teď se bude Lazio snažit dostat mezi smetánku evropského fotbalu s kádrem v hodnotě 18 milionů. Přitom někteří tvrdí, že není o nic horší, než hvězdné mužstvo z před čtyř let. Mužem, který za tou změnou stojí je Claudio Lotito.

Když stálo Lazio na pokraji zhroucení, vstoupil do něj tehle člověk, bez předchozích zkušeností ve fotbale. V roce 2004 už měl rozhodující podíl akcií a zahájil ozdravnou kúru. Prodal hvězdy s vysokými platy a se státem se dohodl na splátkovém kalendáři. Podle něj se Lazio svých dluhů zbaví za 23 let.

Aby astrnomické dluhy ve výši 170 milionů eur dále nebobtnaly, zavedl Lotito ve fotbale věc nevídanou, platový strop. Lazio je jediným klubem v Itálii, který na platech utratí méně než 22 milionů eur. Nikdo ze současného kádru nevydělává víc než 750 tisíc eur za rok, včetně bonusů. "Když jsem u nás zavedli platový strop, tak se nám smáli, že nebudeme absolutně konkurenceschopní. Dnes vidíme, že tento systém funguje," říká Lotito. A má pravdu. Lazio vstupovalo do sezóny s tříbodovým odpočtem za účast v korupční aféře a přesto dokázalo skončit na třetí příčce. Jména jako Sebastiano Siviglia, Luciano Zauri, Massimo Mutarelli nebo Tommaso Rocchi získávají zvuk a o Delliu Rossim, trenérovi Lazia a jeho mužstv se mluví s respektem.

Přestože se biancocelesti ještě stále nedostali ze svízelné finanční situace, majitel Lotito má velké plány. Rád by přestěhoval Lazio ze Stadio Olimpico na svůj vlastní stadion. Cittá dello Sport, jak by se měl komplex jmenovat by obsahoval kromě stadionu i restaurace, bary a obchody, které by maximalizovaly finanční zisk. To, že Lotito neplýtvá penězi na přestupovém trhu tedy neznamená, že by s laziem neměl dost vysoké ambice.

Autor: Jiří Fišara / uefa.com

Komentáře (24)

Přidat komentář
HOST*ital

Do LM se letos asi dostanou,ale bude to na dlouho naposled...

Reagovat
HOST*borecnakonec

tak se prober

Reagovat
HOST*ital

Spíš ty by ses měl probrat...

Reagovat
smazaný uživatel

Úžasnej článek.

Reagovat
HOST*

No vono je zadlužených většina italských, spanelskych atd. klubu ale dál vesele nakupují

Reagovat
Slejdy

jn

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

Reagovat
HOST*kedlub

Forza Lazio... doufam ze se obnova tohoto klubu povede...

Reagovat
HOST*borecnakonec

ja taky...nejlepsi tym italie...forza lazio

Reagovat
HOST*

to zas neprehanej

Reagovat
HOST*

no zatim se do ligy mistru nedostali a dynamo bukurest bude podle me dost tvrdej orisek, vzpomente na spartu

Reagovat
HOST*Carlitos

mooc pěkný, podívejte se sami:

http://www.stadiumguide.com/aquile.htm

Reagovat
HOST*-PeCa_08-

krasavec..

Reagovat
HOST*Shevchenko

som lama

Reagovat
HOST*borecnakonec

bomba stadion...

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Nádhernej stánek . Krásná stavba, doufám, že se jim to povede. Serie A mě teda nezajímá, ale každej takovejhle staďák obohatí fotbal obecně, takže houšť a co největší kapky, pane Lotito

Reagovat
smazaný uživatel

Lazio bych rád viděl zpátky mezi elitou,vypadá to,že nový šéf má víc rozumu než Cragnoti,ale ten maximální plat se mi zdá málo

Reagovat
HOST*Madridista

Pokud prijde uspech v LM, tak ten platovz strop urcite padne.

Reagovat
HOST*jiri - fcb

A musím pochválit autora za dobrej a hodně dobře čtivej článek

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Diega Milita chce ACM, no to by byl dobrej kauf

Reagovat
HOST*

Milito je hodne dobrej, ale je mu 28 let, takže zas tak dobrej kauf by to nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

Je mu 28, tzn. nejlepší léta pro útočníka a 3-4 roky může v poho hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*rbettega

Cassano do Sampdorie na hostování.

Damiano Zenoni bude hrát za Parmu.

Ferronetti do Udinese.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele