Láska a nenávist v La Lize: Recenze

24.10.2014, 17:28
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Do prvního letošního El Clásica už zbývají pouze hodiny a fanoušci v celém Španělsku netrpělivě vyhlížejí jeho výkop. Domácí Real Madrid nabral skvělou formu, Barcelona však v lize ještě nedostala ani gól. V souvislosti se španělským svátkem fotbalu jsme pro vás připravili recenzi knihy uznávaného novináře Sida Loweho...

Lowe je pro náročný úkol zmapovat historii nekonečné bitvy mezi oběma titány povolán jako málokdo jiný. Ačkoliv je sám Britem a hlavní náplní jeho práce je psaní pro deník The Guardian, žije ve Španělsku a patří mezi nejuznávanější experty na tamní fotbalovou scénu.

Jeho kniha "Láska a nenávist v La Lize" (v originále "Fear and Loathing in La Liga") je fascinující sondou do světa, v němž nikdy nešlo zcela oddělit fotbal od politiky. Ačkoliv je El Clásico v první řadě fotbalové střetnutí dvou z nejslavnějších a nejlepších týmů všech dob, pozadí této stoleté bitvy je složitou spletí historických, regionálních, sociálních a především politických okolností. Lowe potřeboval k její analýze téměř čtyři sta stran.

Populární pohled na pozadí El Clásica je ve své podstatě dualistický - Real Madrid v očích mnoha fanoušků reprezentuje Frankův diktátorský režim, Barcelona zase katalánský nacionalismus. Real je vnímán jako utlačovatel, Barcelona jako utlačovaná. Real jako ambasador pravice, Barcelona levice. Už samotný název "Real" - královský - přímo svádí k nahlížení na klub z hlavního města jako na jakýsi elitářský symbol. Je velice snadné označit Barcelonu v tomto směru za sympatičtější, a člověk k tomu ani nemusí číst slavnou stať o Katalánsku George Orwella. Jak však Lowe správně podotýká, jde o pohled notně zjednodušený.

Autorovou největší zásluhou není pouze kompilace faktů; Láska a nenávist je populárně naučná kniha, jejímž základem je sice vynikající žurnalistická práce, ale jinak jde v podstatě o beletristické dílo. To automaticky svádí k subjektivnímu pohledu na celé téma, Lowe však měří oběma stejným metrem - tedy alespoň do maximální možné míry. Autor procházel dobovými záznamy, starými novinami, pořizoval rozhovory, zkoumal inkriminované záběry - a v důsledku dospěl k tomu, že Real Madrid a Barcelona jsou si ve své podstatě podobnější, než jsou jejich fanoušci ochotni připustit.

Stěžejní částí knihy je její první polovina, v níž se Lowe zabývá dobou Republiky (30. léta), občanskou válkou, druhou světovou válkou a nástupem falangistické diktatury. Právě tam dochází k základnímu rozkolu mezi "privilegovaným" Realem a "utlačovanou" Barcelonou. Madridský klub vždy reprezentoval Kastilii a španělský centralismus, zatímco Barcelona je považována za "katalánskou armádu", neoficiální katalánský národní tým. Heslo més que un club reflektuje pocit sžití obyvatelstva s klubem, zastupujícím sociálně-politické hodnoty; v Madridu podobná jednota nepanuje, a to nejen proto, že velice významnou roli ve španělském fotbale zaujímá také jiný madridský klub, Atlético (Lowe dokonce cituje výrazné postavy historie Realu, které za největšího rivala považovaly právě toho městského - tato rivalita byla lokální a sportovní, ne politická).

Úvod knihy obstarává příběh vraždy Josepa Sunyola, legendárního prezidenta Barcelony, zastřeleného španělskými vojáky; Lowe však jedním dechem dodává, že také madridští mají podobnou postavu - je jí Rafael Sánchez Guerra, přesvědčený republikán, který byl po nástupu falangy efektivně vymazán z veřejného života. Názvy obou kapitol znějí "Mučednický prezident" a "Zapomenutý prezident". Pointa je jasná - válka a fašismus postihuje všechny bez výjimky. Real se těšil privilegiím jako nejvýraznější klub centralizovaného kastilského Španělska, královský emblém moci; barcelonské křivdy (jako například nechvalně proslulá prohra 1:11 na Chamartínu, starém stadionu Realu, kde domácí publikum fasovalo malé kovové píšťalky, jev do té doby zcela nevídaný) se tím nijak nesnižují, pouze jsou vkládány do patřičného kontextu.

Proplétání osudů obou klubů je zdánlivě nekonečné - "katalánskou armádu" ani nezaložili Katalánci, a první skutečná barcelonská superstar, László Kubala, byl otevřeným zastáncem Frankova režimu. U uprchlíka z komunistického Maďarska, který pouze díky intervenci madridského prezidenta dostal šanci (už coby španělský občan) setkat se se svojí starou matkou, to lze docela dobře chápat. V rozsáhlém rozhovoru s legendou Realu Alfredem Di Stéfanem se dozvídáme, že argentinskému střelci bylo vlastně jedno, jestli bude nakonec hrát za Madrid nebo Barcelonu - chtěl prostě hrát. V jiném bodě textu se zase Lowe ptá, čím se příchod Helenia Herrery do Barcelony liší od madridského angažmá José Mourinha (nejkontroverznější, nejpragmatičtější trenér své doby přichází do jednoho z klubů, aby za každou cenu ukončil nadvládu toho druhého). A mohli bychom pokračovat.

Santiago Bérnabeu, Johan Cruiff, totální fotbal, Galácticos, Luis Figo, nedávná ekonomická krize - Lowe podává komplexní historii vzájemné rivality, z níž podle něj v důsledku profitují oba kluby, neboť se navzájem předhánějí v touze být nejlepší. Aneb jak jednou prohlásil Florentino Pérez - "Kdyby Barcelona neexistovala, Real Madrid by si ji musel vymyslet." Jediná výraznější výtka směřuje k místy laxnímu a nepříliš stylisticky preciznímu překladu Zdeňka Hajníka; jinak je Loweho kniha přehledným, čtivým a detailním exkurzem do dějin zřejmě nejslavnějšího fotbalového utkání světa.

Sid Lowe: Láska a nenávist v La Lize (v orig. Fear and Loathing in La Liga)
překlad Zdeněk Hajník
© 2013 by Sid Lowe
© PRAGMA, 2014
ISBN 978-80-7349-399-8

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (135)

Přidat komentář
patas92

Už měsíc mi leží doma, a ještě jsem ji neotevřel

Reagovat
valloire

Máš strach , že se ti zbortí iluze?

Reagovat
smazaný uživatel

neumí číst

Reagovat
patas92

Nechci, aby se mi Real znechutil ještě víc

Reagovat
valloire

To se právě nestane. Uvidíš, že není všechno jenom černý nebo bílý. A že Barcelona není ten odstrkávaný a utlačovaný klub a že Real není jen ten zlý a těžící z podpory režimu.

Reagovat
n4

Fear and loathing = láska a nenávist? Srsly?

Reagovat
domingo

Taky jsem si rikal, ze Strach a hnus by bylo trefnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

Překlady názvů a děl musí být doslovné?

Reagovat
Biozdenda

nemusí, a může to být i zjemněné na popud vydavatele, kterému se možná nechtělo vydávat knihu s názvem strach a odpor

Reagovat
smazaný uživatel

Když už tak trach a hnus.

Reagovat
Biozdenda

tož loathing není hnus, chtěl jsem být přesný, ať nedopadnu jak autor české verze této knihy hehe

Reagovat
smazaný uživatel

hnus zní významově lépe v mnoha významech i v tomto.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ty vole ta fotka - akoby srali kocky a pritom im este gule trhali

Reagovat
smazaný uživatel

google to přeloží jako Strach a hnus :)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Counter

Ne vždy se hodí překládat doslovně. V našem jazyce je pevně zažité sousloví "láska a nenávist", což se sem hodí. "Strach a pohrdání" by prostě vypadalo divně, promítlo by se to i do možného zájmu o knihu, prodejnost...

Reagovat
fantomas

Pevně zažité sousloví "láska a nenávist" nicméně stále nemá ten samej význam jako to anglický "fear and loathing", at děláš co děláš. Argument s marketingem se už pochopit dá, ale stejně bych radši pro titul hledal "jemnější" ekvivalent - a ne v podstatě protiklad.

Reagovat
Counter

Já netvrdím, že bych to přeložil stejně, jen se snažím najít důvody, proč to takhle dopadlo.

Reagovat
fantomas

Potom ok no.

Reagovat
Spalovač šancí

Reklamní sdělení

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Bennhy

ten preklad

Reagovat
vladis271

2. najsledovanejšie derby na svete.

Reagovat
aither

Sparta v Slavia přece jen táhnou víc no

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
misinho7

najsledovanejsi zapas na svete to je tak neviem ako moze byt druhy najsledovanejsi

Reagovat
bobis21

nejsledovanější mezi fanoušky barcy a realu

Reagovat
misinho7

to si mozno myslis ty ale cisla o sledovanosti ukazuju nieco ine

Reagovat
smazaný uživatel

doloz cisla

Reagovat
smazaný uživatel

nie je

Reagovat
smazaný uživatel

A co je? Liver - United? (ptám se, fakt to nevím )

Reagovat
misinho7

ale ale.. povedz mi kto dajme tomu aj z ludi tkory nepoezraj ufutbal pravidelne vie napr ze sa hraje zapas medzi nejakym liverpoolom a manchestrom ked sa hraje el clasiko vedia to aj ty co futbal ensleduju , real - abrcu pozna kazdy , to nieje len futbalovy zapas .. v pozadi je toho ovela viac, katalansko vs madrid , doba franca a barcelonska neznasanlivsot voci nemu a vela inych veci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

doba franca

Reagovat
smazaný uživatel

pozeras dnes el clasico? noa jasne, nepametas si jake to bolo v dobe franca? to bude dobry futbal

Reagovat
misinho7

... myslel som ze to ma aj historicke pozadie , sice teraz je to uz neaktualne ale predsa

Reagovat
smazaný uživatel

prosímtě dneska fans neví co je sametová revoluce, ne tak kdo to byl franco

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
bayern987

Nejsledovanější zápas na světě...

Reagovat
smazaný uživatel

a který to je ?

Reagovat
vladis271

už niekoľko rokov po sebe je to northwest derby. A to podľa záujmu, odberu tv spoločností. A tiež zrejme výskumom peoplemetrom.

Reagovat
valloire

Reagovat
vladis271

smiechom fakty nezmeeníš.

Reagovat
Mimalu

Reagovat
bayern987

Tak třeba finále MS?

Reagovat
smazaný uživatel

tady se pochopitelně bavíme o klubovém fotbalu

Reagovat
bayern987

Tak to měl napsat ne?

Reagovat
Robochelsea

Je to najsledovanejší klubový zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Counter

NLD

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
fenixLFC

to tak mozno v severnom Londyne

Reagovat
Counter

Statisticky nejgólovější zápas v Anglii

Reagovat
smazaný uživatel

Evidentně to psal někdo, kdo se v dané problematice orientuje a vyhýbá se tradičním dogmatům a dezinterpretacím historie.

Reagovat
smazaný uživatel

Je prosim mozne videt zitrejsi clasico o par hodin pozdeji na internetu, ci pouze zive?Musim pracovat do 11..Za odpoved diky

Reagovat
10FKK

Myslím, že na youtube bude celý zápas, ale nevím jestli hned večer... Strejda google by ti měl helfnout...

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

za odpověď díky

Reagovat
fantomas

*za odpověď díky

Reagovat
domingo

ne, musis byt primo na stadionu

Reagovat
smazaný uživatel

aby to mohl sledovat na internetu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Vaclíkovi by se to nestalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to bych si klidně i přečetl, vypadá to zajímavě, navíc Lowe je jedním z mých nejoblíbenějších punditů. Dá se to někde sehnat v pdfku? Klidně i v angličtině.

Reagovat
domingo

Nehledal jsem, ale klidne bych si to v originale dal taky. Podle me to nekde stopro bude, je to docela znama publikace.

Reagovat
Atlético de Madrid

sehnal jsem to v epub a prekonvertoval si pro kidle, do pdf to jde taky. warez tu sirit nebudu ale se strejdou googlem se to da najit za pet minut :)

Reagovat
smazaný uživatel

kk, taky si myslím že to pujde v pohodě sehnat.. já byl jen línej a pospíchal jsem, tak sem to hledal asi minutu

Reagovat
caspic

radši trénuj fifu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čítať knihu v PDF-ku? Aha

Reagovat
fantomas

-> převést na epub -> čtečka... easy peasy.

Reagovat
smazaný uživatel

*pussy

Reagovat
fantomas

Z tak lacinýho kraje zase nejsem.

Reagovat
Counter

A proč si to nekoupíš jako el. knihu?

Reagovat
smazaný uživatel

Reklama

Reagovat
DieFohlenBMG

kkt

Reagovat
SunFells

Bale je k dispozici?

Reagovat
smazaný uživatel

Ancelotti říkal před zápasem LM v Liverpoolu že asi ne

Reagovat
fantomas

Neni.

Reagovat
smazaný uživatel

me zajma jak se predvede suarez

Reagovat
SunFells

Bude neviditelný.

Reagovat
smazaný uživatel

pochybuji, ze bude hrát

Reagovat
smazaný uživatel

jasne že bude

Reagovat
smazaný uživatel

co je na tom jasnýho, hráč bez několikaměsíčního zápasového zápřahu půjde rovnou do el clasica, kde potřebují top formu a připravenost jo? Neříkám nějaká poslední čtvrthodinka možná, ale určitě nečekám, že by měl hrát v tom zápase nějakou větší roli

Reagovat
smazaný uživatel

OT neviete kedy bude crack na fifu 15 ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Niekde som čítal, že keď si to stiahneš z originu tak ten crack ani nepotrebuješ.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Nejspíš nikdy, ale dokud nebude pod 700, tak jim to nekoupím.

Reagovat
valloire

prej láska

Reagovat
Kokesh

Pekny zakusek a navnadeni pred zitrkem, uz asi jen objednat.

Reagovat
smazaný uživatel

Super věc

Reagovat
fantomas

Tvoje stand-upy stejně tak

Reagovat
smazaný uživatel

Velmi dobrá knížka. Pár drobných chyb jsem našel (jako je Rexach byl záložník, i když byl vždy útočník ), stejně tak pár doplňujících informací mi tam chybělo. Ale ty drobnosti můžou být dány chybou překladu a chybějící doplnění tím, že sám autor tam píše, že musel hodně škrtat, jinak by se to do jedné knihy nevešlo. Rozhodně ale doporučuji

Reagovat
smazaný uživatel

Čtu to a je to hodně zajímavý. Ale moc si neověřovat výsledky, protože co se toho týče, je tam stejně jako v letopočtech hodně chyb(nejhorší co jsem našel je asi skóre Realu z prvních pěti PMEZ 70:8, což je hrozná blbost). Druhá výtka je, že se klade velký důraz na rozhovory s bývalými hráči. Ti si už veměs houby pamatují a nejsou nestranní. Jenže to je těžký, protože ani noviny ve Španělsku nejsou zrovna nestranný.

Reagovat
smazaný uživatel

K tomu druhému: on to tam několikrát zmiňuje, že je pravděpodobné, že po těch letech si ti hráči to pamatují jinak, než jak to bylo. Na druhou stranu těžko by bez toho o tom mohl psát, když u toho sám nemohl být a když ne všemu, co se tehdy objevilo v novinách, se dá věřit.

Reagovat
valloire

Taky to čtu. A překlad dělal někdo, kdo se ve fotbale zas tolik nevyzná. Pohár vítězů evropských zemí....Ale pořád lepší než Gretzky. A že musel škrtat, tak to asi jo, Di Stefano je asi celkem zkrácenej.

Reagovat
fantomas

Hajník podle všeho dělá hlavně do volejbalu no.

Reagovat
Puskas

No já četl knihu o Meislově Wunderteamu a byla to katastrofa překládala to nějaká ženská, co viděla fotbal z letadla a ještě za mraky... Kluby jsou spolky, přímý kop je volný kop, místo Středoevropského poháru tam nechává ten cizí výraz Mitropa, hráč "ukázal nejlepší výkon své kariéry" atd. Úplně mi to pokazilo zážitek z té knihy.

Reagovat
fantomas

Volný kop snad neni špatně přímý volný kop nevídám uplně zřídka třeba.

Reagovat
Puskas

S volným kopem jsem se setkal jen v té knize. ono v kontextu celé té knihy je vidět, že to překládala otrocky bez toho, aniž by to nějak konfrontovala s někým, kdo tomu aspoň trochu rozumí. Vůbec se to těžko četlo, takový hodně divný a nepodařený překlad.

Reagovat
fantomas
Reagovat
Puskas

tak podruhé nebo toto - "zasahovali po řadě jen břevna a laťky" /od plotu?/... "čekali jak dopadne při tomto 70. střetnutí obou svazů odpověď rakouského mužstva na skandální zápas ze 4. října 1931"...... "rychlý a s míčem jistý, jeho rohové kopy vedly vždy k brance"... "Chapmanův návrh měl především cíl, jak se dá shrnout, nepřipustit žádnou branku a protivníkovi zabránit v útoku pevným středním polem, aby se pak rychlým kontrem přišlo přímo a s velkou dynamikou překonávající prázdná místa dlouhými pasy k protivníkově brance..."

A teď to čti, Dr. Dagmar Lieblová asi jen zkopírovala google translation...

Reagovat
fantomas

Však joooo.. já se zastávám jen přímýho volnýho kopu, a že mi je divný, žes to tam četl poprvý.

Reagovat
Puskas

přímý volný kop znám, ale volný kop jsem fakt potkal až tam

Reagovat
Dominator

Volny kop je OK, ale v kontexte toho celeho to vyznieva ako dalsi z doslovnych/otrockych prekladov (free kick).

Reagovat
fantomas

Jasně jasně.

Reagovat
domingo

furt lepsi nez svobodny kop :))

Reagovat
Counter

Reagovat
Kily

ten volný kop bych ještě bral, zbytek už je trochu moc, no, ještě výživnější jsou tedy česky namluvené filmy o americkém fotbale

Reagovat
Trand

Ty jsou výborný. Nejmíň se to dá zkazit, když se přeloží jakkákoliv pozice z útoku jako útočník a z obrany jako obránce, jinak je to většinou katastrofa.

Reagovat
Kily

asi tak, i když ideální by stejně bylo zůstat u originálních názvů, i ti, co to nesledují, by dokázali rychle pochopit, o jakou pozici se jedná. Rozhodně menší riziko, než pak poslouchat pojmy jako běhavý obránce, čtvrtinový obránce atd.

Reagovat
Trand

No jasně, jenže z nějakého důvodu mají potřebu ty názvy pozic překládat, což fakt nechápu proč. Označit linebackera jako obránce čáry a podobně jsou opravdu mistrovská díla.

Reagovat
valloire

A četl jsi Gretzkyho? Translation Marie Frydrychová Namátkou cituji - Canadiens měli skóre 23-6 v posezónním zápase v jejich posledních 29 hrách doma...

Reagovat
Kily

čekám, až vyjde Ibra, abych si zase objednal víc knížek najednou a jak tak koukám, jednu můžu ze seznamu asi vyškrtnout hned

Reagovat
valloire

V hokeji se celkem vyznám, ale kolikrát jsem přemýšlel o čem to ta ženská vlastně mluví? Je takovej problém to po ní korigovat někým, kdo o tom něco ví? Ale klidně si to přečti, je to starší knížka (1992, 49 Kčs ). Ty nesmysly prostě ignoruj.

Reagovat
Kily

v jednom antikvariátu jsem jí teda i našel, ale myslím si, že se pro nejbližší dobu spokojím s Bobbym Orrem

Reagovat
Puskas

Teď jsem si připomněl, že jsem ji kdysi četl, vzpomínám jak tam píše, jak si dal Gordie Howe puk ke konci hokejky a projel celé hřiště mezi hráči, měl ho tam přibitý

Reagovat
valloire

To je ale jeho známá finta.... Ženský

Reagovat
smazaný uživatel

doporuč nějakou knihu nebo autobiografii.. nejlíp ale v češtině..

Reagovat
Puskas

Nelepší je Můj dres č.1 od Ivo Viktora.

Reagovat
valloire

Reagovat
Kily

no na to, abych ti něco doporučil, jsem toho asi ještě nepřečetl dost, já se k tomu čtení víceméně dostávám jenom na dovolené a pak cestou na fotbal a zpátky, nejvíc čtu o cyklistice a tam jsem přelouskal dost protiarmstrongovských knížek, tam je nejlepší Kolo lží, protože to je nejnovější a je tam těch informací nejvíc. Dost mě bavil Muž v úniku o Pantanim, protože jsem ho měl rád, k tomu biografie Fergusona, Nadala a Wigginse, spíš hledám mezi těmi novějšími, které jsou aktuální, ke starším se teprve dostanu

Reagovat
fantomas

Reagovat
ryzskej

Dva opičáci.

Reagovat
C-M@ster

Na jakým streamu se budete dívat? Pojede el classico na streamsp?

Reagovat
Counter

Nezkusíme Sida zaspamovat dotazy na twitteru, co na změnu názvu knihy pro Česko říká?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele