Lagerbäck vyhlíží historickou baráž a je rád za Hodgsona

15.11.2013, 12:49
Aktuality
Největší zápas v dějinách očekávají v Reykjavíku, hlavním městě Islandu. Ten dnes pod vedením Larse Lagerbäcka načne historickou baráž s Chorvatskem a není úplně bez šance. Zkušený Švéd v rozhovoru pro FourFourTwo zdůraznil nutnost "nuly vzadu" a zavzpomínal na svého mentora Roye Hodgsona...

Ačkoliv sázkové kanceláře Islanďanům příliš nevěří - například bet365 na domácí vypsal kurz 4,50 -, dlouhodobě lepšící se fotbalové podnebí na malém ostrově o zhruba 300 tisících obyvatel nelze ignorovat. "Lidé si tu procházejí fotbalovou horečkou, lístky se vyprodaly během tří hodin," dosvědčuje Lars Lagerbäck.

Ten už dnes bude mít před zhruba 10tisícovou návštěvou k dispozici hráče s bohatými zkušenostmi z několika předních evropských lig; žádné bezejmenné válečníky. Namátkou lze jmenovat třeba střelce z nizozemské Eredivisie, Kolbeinna Sigthórssona (Ajax) a Jóhanna Gudmundssona (Alkmaar), či vyslance z anglické Premier League, Gylfiho Sigurdssona (Tottenham) s kapitánem národního výběru Aronem Gunnarssonem (Cardiff).

Ne náhodou se potom všichni čtyři před dvěma lety účastnili ME do 21 let. Mimo ně se v pevné články reprezentačního áčka vypracovali také obránce Eggert Jónsson z portugalského Belenenses, záložníci Birkir Bjarnason z italské Sampdorie s Rúrikem Gíslasonem, působícím v Kodani, či šutér Heerenveenu Alfred Finnbogason. Právě oni teď představují základnu, jakou disponuje jenom málo evropských výběrů "druhého řádu". Jsou bezpochyby přítomností, ale i budoucností vzkvétající islandské kopané.

Přesto jsou ještě Islanďané v konfrontaci s Chorvaty považováni spíše za outsidery. Což jim na druhou stranu klidně může hrát do karet; stejně jako na evropské poměry extrémně chladné počasí, s nímž se Balkánci perou od svého příjezdu (ve čtvrtek večer ani nebyli schopni trénovat v dějišti utkání), nebo skutečnost, že Chorvaté těsně před baráží měnili trenéra. Igor Štimac nabídl svazu rezignaci poté, co balkánská reprezentace utrpěla nic neřešící porážku od Skotska - a jeho návrh na složení funkce byl přijat.

"Naše dvě poslední utkání v kvalifikaci byla proti týmům s novými trenéry," připomíná Lagerbäck měření sil s Kyprem a Norskem. Právě tato klání přitom Islandu zaručila vstupenku do baráže, kterou ostrované neměli ani zdaleka jistou ještě před závěrečnou bitvou se severskými kolegy.

"Výjezd do Chorvatska bude velmi složitý, ale pokud jdete do baráže a začínáte doma, je hlavně důležité udržet čisté konto. I pokud by to měla být remíza 0:0, vždycky pak máte dobrou šanci," zdůrazňuje roli defenzívy uznávaný stratég.

Jeho svěřenci přitom v tomto kvalifikačním cyklu již jednomu pokračovateli tradice jugoslávské kopané čelili - a lépe si vedli venku. V červnu totiž doma se Slovinskem prohráli 2:4, březnovou bitvu v Lublani ovšem rozhodl dvojzásah Gylfiho Sigurdssona. Zejména tento triumf v konečném součtu rozhodl o tom, že se teď Island dostává do povědomí širší veřejnosti

"Je to skvělé pro celý fotbal, že jsou malé země stále schopné upoutat pozornost, pokud mají štěstí na generaci hráčů, a pokud hráči tvrdě dřou a jsou dobře organizovaní," vyjmenovává klíčové aspekty 65letý Lars Lagerbäck a nápadně odkazuje na svého vrstevníka Roye Hodgsona, jakožto svůj velký trenérský vzor.

Byl to totiž právě současný lodivod anglické reprezentace, kdo v 70. letech dorazil do Skandinávie za svým krajanem Bobem Houghtonem kompletně proměnit tvář švédské kopané. "Před jejich příchodem pocházel největší vliv z Německa, oni ale všechno změnili. Jejich herní a také tréninková filozofie tu měla na fotbal obrovský dopad. Starší generaci se to zřejmě moc nelíbilo, ale ta moje i ta příští z Boba a Roye vycházela," vysvětluje Lagerbäck, který je dle svých slov za Hodgsona a postup jeho Anglie "moc rád".

Takto, i kdyby rodák z Katrineholmu nepochodil ve snaze postarat se o islandský zázrak, a i kdyby Ibrahimović v ostře sledovaném souboji velikánů padl s Cristianem Ronaldem, Švédové stále na světovém šampionátu v Brazílii budou mít komu držet palce. "Roy pořád znamená hodně pro mnoho lidí ve Švédsku a kluby, v nichž pracoval," nepochybuje Lagerbäck.

"Když se podíváte, co dokázal v Halmstadu, to bylo něco pozoruhodného. Ještě teď jsou spíše jen skromným klubem, asi tak na úrovni Swansea v Premier League, a on je i přesto dovedl ke dvěma titulům během čtyř let a zcela je transformoval," klaní se jednomu ze dvojice anglických vizionářů. Ten druhý, ještě než odešel šířit osvětu do Asie, pro změnu roku 1979 dovedl své Malmö do finále PMEZ, kde těsně podlehl Nottinghamu.

O pár měsíců později se už oba Ostrované vydali zpátky domů zachraňovat Bristol City; Bob Houghton jako manažer, Roy Hodgson coby jeho asistent. Od té doby se Lagerbäck snaží se svými vrstevníky alespoň na dálku udržovat přátelský vztah; a při dnešním večeru jistě udělá vše pro to, aby položil základy pozdějšího emotivního setkání s jedním z nich - již na brazilské půdě.

Autor: Tomáš Daníček / fourfourtwo.com, hrsport.net, eurofotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nejlepší pokerová škola zdarma

http://cs.pokerstrategy.com/#uVGLMG

Po splnění kvízu dostanete 40 dolarů do hry zdarma.

Reagovat
smazaný uživatel

jdi do prdele

Reagovat
domingo

Danicek mi na facebooku vyhrozuje, ze to mam opalcovat.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Darren Fletcher

FB

Reagovat
smazaný uživatel

Moc jim ten postup přeju

Reagovat
smazaný uživatel

Island musí

Reagovat
smazaný uživatel

Mentor Hodgson

Reagovat
smazaný uživatel

Finnbogason jim to vystřílí

Reagovat
smazaný uživatel

Přál bych jim to tak málo obyvatel a tolik skvělých hráčů. A to se u nás pořád vymouvají, že jsme "malý" 11 milionový národ. Island má pro zajímavost asi 320 tisíc obyvatel.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

fakt že jo myslel sem že maj tak 900 tisíc... neuvěřitelný

Reagovat
smazaný uživatel

Od kdy pochopíte že to není o tom kolik má kdo obyvatel komentář jak od 5 leteho fakana.

Reagovat
smazaný uživatel

no jako pětiletý fakan ses ukázal ty,obrovský respekt Islandu za to kolik vychoval dobrých fotbalistů,je logické,že v malé zemi je kurevsky nižší počet fotbaistů něž v zemích velkých,tudíž těch talentů je logicky o mnoho méně...v tomhle může konkurovat Islandu snad jen maličká Uruguay-velikán světového fotbalu

Reagovat
kubys

Ještě jednou - sport není jen fotbal...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty demente,tady se bavíme o fotbale nebo ti připadá eurofotbal.cz jako web o krasobruslení...?A co jsem napsal já nepochopitelného,naopak jsem napsal koment na který jsem spíš čekal odezvu nějakého rejpala,že jsem objevil Ameriku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

U nás sedí šest půlek děcek u počítače, spousta jich běhá za děravým míčkem po podlaze s klackem v ruce.... Holt se doba mění a těch variant kromě fotbalu je hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se prostě nelíbí to spojení ,že jsou ůžasní jen kvůli tomu kolik mají obyvatel přitom sport není jenom fotbal a celkově toho máme strašně moc na to jaká jsme malá republika a nejaký nuzák ji bude špinit neustále...a za tím děravým míčkem už běhám 7 let ,ale těď jsem si urval křížový vazy tak mam stop a sám nevím na jak dlouho

Reagovat
j_mrazik

Pořád je to ale lepší než práskat squash...

Reagovat
REPLIKATOR

Aha, takže na Islandu se neprovozují jiné sporty než fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

nejde o to co se provozuje nebo ne ale o to jestli mají ve světě úspěch a to rozhodně nemají jako Česká republika

Reagovat
REPLIKATOR

Ze 300 tisíc Čechů by ten úspěch co mají Islanďani nebyl ani poloviční.

Reagovat
smazaný uživatel

Prosimtě stačilo by mi vybrat 10 000 Čechů a ten úspěch by byl 10x větší. Mě šlo o to že tihle rádoby fanoušci umí jenom blít ale vůbec si neuvědomují jak úspěšná země jsme.

Reagovat
REPLIKATOR

Ano, ve sportech jsme veleúspěšná země (fotbalová repre momentálně ne, Plzeň a Liberec ano). Co dokáže Island je však ještě víc.

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš proti florbalu?

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Co máš proti florbalu?

Reagovat
kubys

A kde jsou v jiných sportech...

Reagovat
frankiefcb

třeba v házené patří mezi špičku.

Reagovat
kubys

Mě by zajímalo, jako co hodnotíš špičku? Měli jedno vydařené období, kdy všechny překvapili na OH, kde skončili ve finále. Jinak špičku si představuju pod jinými státy (Španělsko, Francie, Chorvatsko, Německo, Dánsko...)

Reagovat
smazaný uživatel

Nemecko nesranduj to už i ten Island je lepši.. absolutne nič nedosiahli Nemci za posledne roky oni určite k tej absolutnej špičke nepatria (hadzana)

Reagovat
kubys

Roste jim další silná generace, poslední 4-5 let stáli za hovno jako tým, ne jako individuality, to nepopírám.

Reagovat
stas87

lenze nemci si zaviedli v BL pravidlo ze musi nastupovat myslim aspon 2 mozno 3 hraci pod 21 rokov,tym si chceli zaistit miesto pre svojich talentov ale to sa az tolko nepodarilo,treba na spojke myslim maju problemy dlhodobo,aspon tak som to pochytil pri zapase na nova sport,ked sa clovek pozrie na supisky tak je to tam sved,nor,dan,islandan,cech...prilis nemcov tam nehrava

Reagovat
kubys

Zatím se to nechytlo, ale juniory a dorost mají v současnosti špičkový. Já si ale obecně myslím, že problém BL by se dal přirovnat klidně k PL ve fotbale. Ekonomicky nejsilnější ligy, silná mužstva, ale s tím i ignorace vychovávání vlastních hráčů.

Reagovat
frankiefcb

Když už tak místo Německa, Srbsko. Jinak Island jsem měl vždycky v házené zafixované jako takový tým, který byl vždy černým koněm a byl hodně nevyzpitatelný.

Reagovat
kubys

Srbsko fakt ne, to loňské stříbro byla neuvěřitelná shoda náhod. Jediné, koho jsem vynechal jsou Švédi, kteří jdou zpátky nahoru a mají skvělé individuality a Norové, kteří se taky derou mezi špičku.

Reagovat
domingo

To uz neplati, ale hazena je tam hodne popularni

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozně jim to přeju. Stejně jako dalším Seveřanům v souboji s Portugalskem

Reagovat
smazaný uživatel

Sever

Reagovat
valloire

Island

Reagovat
Biozdenda

Hodgson: Gimme my Lagerbëck!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele