LA LIGA - SOUHRN 18. KOLA

07.01.2004, 07:37
Aktuality
Po 18. kole Primera división se na čelných místech nic nezměnilo, všechny týmy zvítězily. Real Madrid měl problémy s Murcií, Valencia přehrála Villareal a La Coruna překvapila jasnou výhrou ve Vigu (3 góly Víctor). Dva góly Raúla Tamuda přiblížili Espanyol blíže záchraně. Barcelona utržila debakl v Santanderu a ztrácí na Real Madrid 18 bodů.

REAL MADRID - MURCIA 1:0
Podle papírových předpokladů to měl být jasný zápas. Vedoucí Real Madrid a o záchranu tvrdě bojující Murcia. Favorit byl ale nakonec rád za hubenou nejtěsnější výhru, kterou udržel svou letošní skvělou bilanci na Santiago Bernabeu - samé výhry. K té ho nasměroval už v 9. minutě svojí trefou kapitán Raúl. Jeho gól znamenal průlom v historické tabulce střelců Bílého baletu, neboť byl už Raúlův 164. a tím se dotáhl na mexického kanonýra Huga Sáncheze. První je Alfredo di Stefáno s 216 brankami, druhý Carlos Alonso Santillana se 186. Není pochyb, že pokud Raúl nezmění dres bude atakovat i di Stefánův rekord.

A přitom podle první půle to vypadalo na jasný zápas. I historická bilance, v níž Merengues od otevření stadionu Santiaga Bernabeu v prosinci 1947 vyhráli 26 ze 30 zápasů, jež hráli na začátku roku doma, hovořila pro ně. Real se pustil do svého soupeře bez meškání a jen málokrát v prvních minutách ho pustil na svoji polovinu. Zidane, který si několikrát vysloužil aplaus tribun, efektně i efektivně tvořil, Figo hrál na pravém křídle výborný zápas, leč oba útočníci Raúl a Ronaldo šance spíše zahazovali. Za Murcii nastoupil brankář Bonano, uvolněný pro nadbytečnost z Barcelony. Murcijané se snažili hrát aktivně, ale výsledkem byli jen slabé střeli Míchela a Luise Garcíi, s nimiž neměl Casillas vážnějších potíží. Real vytěžil z úvodního náporu i vedoucí gól. Luis Figo zacvičil na pravé straně s Claverem, jeho centr našel na vzdálenější tyči Ronalda, který v těžké pozici jen poposunul míč hlavou ke středu branky. Tam číhal na hranici ofsajdu trestuhodně volný Raúl a ten už jen doťukl míč do branky svým historickým gólem a poslal tak pusinky do vedení. Byl ti Raúlův 9. gól v sezóně. Real byl při chuti, Zidane vtipně vysunul za obranu Beckhama, ale angličan míč špatně trefil a střela šla vedle pravé tyče Bonanovi branky. Helguerova tvrdá hlavička po Beckhamově trestňáku šla o kousek nad. S Raúlovou hlavičkou si Bonano poradil. Zidane na hranici pokutového území efektně posunul míč doprava úplně volnému Ronaldovi a asi ani sám Ronaldo doteď neví, jak mohl z jasné pozice vystřelit jen vedle. Murcia kontrovala šancí Davida Karanky, který až doposud byl hlavním činitelem toho, že Murcia není zoufale poslední a svými góly ji stále drží ve hře. Dva Murcijané šli sami jen na Pavóna, míč se dostal ke Karankovi, ale ten příliš zbrkle a z velké dálky vystřelil mimo tyče. Po souboji Pavóna s útočníkem Murcie na hranici pokutového území mohla být možná pískána penalta.

Do druhé půle vystřídal Zidaneho Santiago Solari a byl to právě Solari, kdo vytvářel další šance domácích. Jeho střela zdálky šla vedle, s tou z hranice pokutového území si Bonano poradil. Murcia ale vstoupila do hry jako vyměněná, přidala na důrazu, obětavost a začala Real přehrávat. Po přiťuknutí Davida Karanky střílel zdálky nebezpečně Richi. Jeho tvrdá střela však měla opačnou faleš a nakonec se o milimetry vytočila mimo tyče. Z voleje neuspěl proti Casillasovi ani Jensen. S výjimkou Figa vypadali Los Galacticos jako zplihlá slepice. Po faulu Pavóna měl Luis García možnost zahrávat trestný kop. Na jeho nádherný oblouček Casillas neměl, ale ten skončil na břevně. Dvakrát po zákrocích Helguery a Roberta Carlose na útočníky Murcie mohl být možná pískán pokutový kop, na druhé straně tečoval jeden z obránců Murcie ve vápně míč rukou, kterou měl od těla. Hráči Murcie byli po sérii nešťastných událostí vzteky bez sebe, naštěstí se již blížil konec utkání. David Beckham odkulhal ze hřistě se zakrvavenou kopačkou pod níž měl naříznutý kotník a vynechá tak zřejmě utkání Copa del Rey s Eibarem. Rozhodčí rozdal v závěru utkání už jen pár žlutých karet, zejména hráčům Realu.

SANTANDER - FC BARCELONA 3:0
V utkání nevalné úrovně rozhodly chyby Barcelonských v obranné fázi. Santander si tak vylepšil chabou bilanci na domácím hřišti. Trenér Rijkaard dal od začátku příležitost mladým španělským reprezentantům Iniestovi (tvůrce hry) a Sergio Garcíovi (hrotový útočník), ale ani to nepomohlo vylepšit mdlý herní projev katalánského týmu. Ronaldinho několikrát skvěle ukázal svůj fantastický driblink, Bronckhorst neúnavně jezdil po levé straně, Puyol byl jako už tradičně defenzivním pilířem, ale zbytek týmu na hřišti jen paběrkoval. Santander zkoušel překonat obranu Barcy stereotypními nakopávanými míči, ale tato taktika k vážnějšímu ohrožení branky Barcelony nevedla. Střelecké příležitosti Barcy v první půli měl dvakrát Sergio García po akcích Iniesty, ale tu první Ricardo lapil, druhá šla vedle. Ronaldinho se snažil prosadit individuálně, ale jeho průniky obránci Santanderu bezpečně zastavovali, i když většinou jen za cenu faulů.

Hrobařem Barcy v tomto zápase byl velmi nejistý gólman Rustu. První gól Santanderu jde na jeho vrub. Neudržel v náručí Regueirův trestný kop a pro Juanmu už nebyl problém dostat míč do sítě. Hodně ostrá slova si asi vyměnili Marquez s Rustum. Podobnou chybu zopakoval o pár minut později, ale tentokrát se míč odrazil od útočníka Santanderu vedle. Druhý gól vstřelil filigránsky Regueiro. Střídající Javi Guerrero prošel s míčem u nohy přes půlku hřiště a přihrál do brejku Regueirovi. Ten raději před vybíhajícím Rustum a dotírajícím Puyolem míč zasekl. Puyol po něm nešel a tak Regueiro nadýchaným obloučkem přehodil všechny a rozhodl o osudu zápasu. Při třetím propadla defenziva Barcelony když opět nechala na holičkách Puyola s Rustum a Javi Guerrero po centru Benayouna dal hlavou třetí gól. Marně se Puyol rozčiloval na své spoluhráče. Cocu mu naznačoval něco jako že nabíhající hráče Santanderu neviděl.

VALENCIA - VILLAREAL 4:2
Diváci na Mestalle viděli výborný zápas se 6 vstřelenými góly. V první půli po rychlém vedení hostí z kopačky Riquelmeho Villareal statečně odolával nájezdům Valencie a stíhal i nebezpečně zaútočit, V druhé půli už neúnavní Valencijané svého soupeře přehráli, vstřelili mu 4 góly a dokráčeli nakonec k pohodlnému vítězství. Valencia nastoupila v nejsilnější možné sestavě s Mistou na hrotu útoku, ani Villareal nikoho nešetřil a v útoku nastoupil vedle Sonnyho Anderson José Mari. Za Villareal podali dobré výkony tvůrce hry Juan Roman Riquelme a hbitý krajní záložník Antonio Guayre, Valencii podržel dvěma góly Baraja, ofenzivu roztáčel neúnavně Aimar a nejlepším hráčem zápasu byl asi velmi agilní levý záložník Vicente. Pronikal obranou, výborně centroval a bojoval jako lev. Oba týmy vstoupili do utkání aktivně, oba se snažili vypracovat gólové šance. Přestože měla více ze hry Valencia, z prvního gólu se radovali hosté. Riquelme se postavil k trestnému kopu kousek za hranicí pokutového území, poslal míč přes zeď a do branky podél levé rukavice gólmana Canizarese. Šokovaná Valencia přidala a začala praktikovat celoplošný presink. Mnoho míčů tak vybojovala, ale do mnoha šancí jí výborně hrající Villareal v prvním poločase nepustil. Proti Reinovi neuspěli Baraja ani Mista, na druhé straně zachraňoval Valencii Canizares.

I do druhé půle vstoupila Valencia dravě, všichni hráči makali nadoraz. A dočkali se zaslouženého vyrovnání. Vicente byl faulován kousek před šestnáctkou při jednom ze svých nájezdů z levé strany. K trestnému kopu se postavil Baraja a úplně stejnou střelou jako před ním Riquelme obstřelil zeď a překonal Reinu. Ten si na míč pouze sáhnul, ale vytěsnit jen mimo tyče nedokázal. Na druhé straně neuspěl proti Canizaresovi Guayre. Než se hráči Villarealu vzpamatovali, tak prohrávali. Aimar si na hranici vápna narazil o Mistu a přesnou střelou k pravé tyči poslal svůj tým do vedení. V brance Villarealu se vytvořil hrozen radujících se hráčů. Rozjetá Valencia nepolevila a dále útočila. Marchena šel ve vápně ostřeji do obrovitého Ballesterose, ten spadl na zem a Marchenu nakopl. Šel do sprch a zdálo se být všechno jasné. Zvláště když Baraja přidal svůj druhý gól. Po rozehraném rohovém kopu se míč dostal nakonec až k Barajovi, který byl u něj dříve než hostující obránci a zblízka prostřelil Reinu. Villareal se ale nevzdal a dopracoval se k nádhernému snížení. Míč se při jednom z útoků hostí odrazil ke střídajícímu Víctorovi, ten jej patičkou poslal za překvapené obránce nabíhajícímu Bellettimu a ten zblízka poslal míč přesně k tyči. Tempo zápasu nepolevovalo, oba týmy se snažili dát gól, rychlé protiútoky se střídali na obou stranách. Gólu se dočkala Valencia. Střídající Oliveira našel trochu prostoru na křídle, poslal do vápna přízemní centr, který Mista dokázal dopravit do sítě a definitivně tak rozhodnout o osudu zápasu.

VIGO - LA CORUNA 0:5
Očekávané Galicijské derby mezi Celtou Vigo a Deportivem La Coruna skončilo debaklem domácích. Trenér Miguel Angel Lotina se omluvil všem příznivcům Viga a židle pod ním je teď pořádně vratká. Hlavní zásluhu na výsledku měl autor čistého hattricku Víctor a tragická obrana domácích. Jako v typickém derby, začali oba týmy od podlahy, snažili se druhý tým přehrát. Více se to ale dařilo hráčům Viga, a tak se Depor spíše bránil. Luque byl na hrotu útoku utopený. První střelu vyslal na Molinu brazilský bek Sylvinho, ale nepřesně. Do vedení se ale dostal Depor. Domácí obránce Contreras špatně rozehrál přímo na nohu Valeróna, ten obešel hráče před ním a poslal milimetrový pas nabíhajícímu Luquemu. Ten měl dost času přesně zamířit na vzdálenější tyč, a ačkoliv se míč otřel o Cavallerovu nohu, skončil v síti. Vigo pokračovalo v tlaku, ale příliš Molinu v brance Deporu neohrožovali. Střela José Ignacia byla zblokována. Výborně se samostatnou akcí prosmýkl Jesuli, jeho střela šla do tyče, od ní do Moliny, ale do branky se už neodrazil. Depor vytěžil z minima maximum. Dlouhý míč za obranu si zpracoval Víctor a běžel sám na Cavallera. Ten vyběhl, ale Víctor ho stihl přehodit obloučkem Karla Poborského. Celta byla dezorientována, před třetím gólem obral Valeron o míč Angela, poslal ho Pandianimu na hranici pokutového území. Ten měl dost času se rozhlédnout a přihrát volnému Víctorovi, který už dopravil míč do sítě. Víctor přidal i třetí svůj gól z voleje po zaváhání domácí obrany. Skóre završil Tristán. Prošel statickou obranou a prostřelil Cavallera.

ZARAGOZA - ATLETICO MADRID 0:0
Duel Zaragozy s Atlétikem Madrid nenabídl příliš zajímavý fotbal, branky se diváci nedočkali. Více ze hry a také šancí měli domácí. V první šanci byl hostující Simeone, ale nedokázal zblízka míč tečovat do branky. Největší šanci první půle měla brazilská star Zaragozy Savio. Opřel se na hranici šestnáctky do odraženého míče, a ten skončil na břevně. Další možnost měl David Villa, když si pěkně naběhl na Generelův pas, ale dopravit jej do sítě nedokázal ani on. Hosté v druhé půli zvedli hlavu, Leonardo Ponzio si našel dostatek prostoru k zakončení, ale vystřelil vedle. Před Veljko Paunovičem odvrátil na poslední chvíli David Pirri, pokus Fernanda Torrese skončil také v zázemí.

FC SEVILLA - ALBACETE 2:0
Dlouho průměrný zápas nabral obrátky až s vyloučením hostujícího Buadese. Buades měl konflikt s Darío Silvou po odehrání míče a hlavní rozhodčí ho po konzultaci s pomezním vyloučil. O tři minuty později se dostala Sevilla do vedení. Reyes centroval a Baptista se prosadil tváří v tvář Almuniovi. Reyes dělal soupeři vážné problémy. Prošel okolo několika obránců, nacentroval Antonitovi, ale ten si míč špatně zpracoval. Sevilla měla převahu, další šanci Martího vyrazil Almunia jen s obtížemi nad břevno. Druhý gól vstřelil hlavou Antonito po centru Martího.

BILBAO - OSASUNA 1:1
V baskickém derby se body dělily. Diváci viděli kvalitní střetnutí a v první šanci Osasuny byl 21-letý Kamerunec Webo. Jeho střela šla však jen do boční sítě. Bilbaoský Aitor Karanka střílel nad. Poté pronikl do vápna Pamplony Urzáiz, po kontaktu s obráncem upadl, ale rozhodčí k velkému překvapení penaltu nenařídil. Vedení se ujala Osasuna. Punal přihrál Izquierdovi a ten poslal svůj tým do vedení. Bilbao vyrovnalo po rohu Luise Prieta a hlavičce Del Horna. Athletic měl v druhé půli územní převahu ale žádná z šancí Tika, Yesteho nebo Lacruze se neujala. Za Osasunu se neprosadili Webo a Pablo García.

ESPANYOL - MALLORCA 2:0
Poslední Espanyol vykročil do nového roku a cesty za záchranou dobře. Dvěma góly se o to postaral Tamudo. Espanyol začal s elánem, z gólu se mohl radovat už po 26 sekundách. Jordi Cruyff poslal dlouhým centrem dopředu Tamuda, jeho strážce Lussenhoff zaspal a Tamudo prostřelil Lea Franca. V další šanci střílel Tamudo po Maxiho přihrávce jen do náruče gólmana Mallorky. Eto´ovu střelu zablokoval na poslední chvíli z Paris St. Germain na půl roku zapůjčený Pochetino. Ale byla to Tamudova noc. Nejprve málem překonal Lea Franca chytrým lobem, poté už proti němu uspěl po přesném centru od De la Peni. Zakončoval v klidu a s noblesou. Dočkal se málem i hattricku, ale jeho sólový nájezd Leo Franco zneškodnil.

MALAGA - SAN SEBASTIAN 1:2
Sestupem ohrožený San Sebastian konečně zabral a odvezl si z Malagy veledůležité 3 body. Body jsou o to cennější že mají dlouhodobě zraněného Darka Kovačeviče místo něhož dostává příležitost de Paula. Naštěstí se produbil střelec Nihat. Malaga lépe začala, gól vstřelil po rohovém kopu portugalský obránce Litos. Vyrovnal ruský internacionál Karpin, když prostřelil Calatayuda po centru Nihata. Těsně před přestávkou poslal hosty do vedení Nihat skvěle provedeným trestným kopem, proti němuž neměl Calatayud žádnou šanci. Malaga v druhé půli svého soupeře přitlačila, ale ani vyrovnání se nedočkala. Salvova střela šla vedle, několik dalších šancích nevyužil Duda.

VALLADOLID - BETIS 0:0
Ani vánoční motivační proslov prezidenta Betisu Manuela Ruize de Lopery nepomohl týmu k lepším výkonům. Doma se Betisu nedaří a proti Valladolidu se Joaquín a spol. střelecky neprosadili. V první šanci byl hostující Oscar, ale na Contrerase si nepřišel, o chvíli později Paz v dobré pozici Contrerasovu bránu jen překopl. Za Betis byl v šanci Tote, ale obrovskou šanci neproměnil poté si mu míč poslal před branku protihráče zbavivší se dobře hrající Joaquín. Po dalším centru Joaquína se srazili ve vápně gólman Bizzarri a nabíhající Denilson, míč se odrazil ke Capimu, ale ten hlavou přestřelil. Vedle šla i Itoova hlavička po Joaquínově trestném kopu.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele