LA LIGA - OHLÉDNUTÍ ZA PODZIMEM

25.12.2006, 22:40
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Španělská Primera Division se v průběhu minulého týdne uložila k zimnímu spánku a to je nejlepší čas zhodnotit si necelou první polovinu sezóny 2006/2007. Kdo a po jakých výsledcích si po prvních šestnácti kolech může i nadále dělat zálusk na mistrovský titul?

Prognózy před sezónou zněly jasně - sesadit Barcelonu z trůnu. O to se měly postarat týmy jako Real Madrid, Valencie, Sevilla, případně Atletiko Madrid.

Barceloně nejenom že se podařilo udržet téměř kompletní kádr, ale vedení týmu výborné ofenzivní mužstvo vyladilo díky příchodům Zambrotty a Thurama do obranné linie, loni tak často kritizované. Její odvěký rival Real Madrid udělal před sezónou vše, co mohl - vyměnil trenéra, vzal do svých služeb Fabia Capella a změn doznal i hráčský kádr. Za 61 milionů eur na Santiago Bernabeu přišli nizozemský střelec Ruud Van Nistelrooy, jeden z nejpracovitějších hráčů světa Mahamadou Diarra, brazilský záložník Emerson a stoper Cannavaro.

Valencia si v klidu vybojovala účast v Lize mistrů, čímž se jí otevřel manévrovací prostor, a hned si mohla dovolit koupit Joaquína z Betisu. Svým posilováním Valencie potvrzovala, že chce minimálně vyrovnat loňské umístění. Dále přišli obránce Del Horno z Chelsea, druhý nejlepší střelec Serie A Francesco Tavano a na Pyrenejském poloostrově spolehlivý kanonýr Fernando Morientes. Ani tyto příchody však fanouškům Valencie nevynahradily odchod jejich dlouholetého talismanu a nejoblíbenějšího hráče Pabla Aimara. Vedle argentinského tvůrce hry se pak z Mestally poroučeli také Fabio Aurelio a Mista.

FC Sevilla získala po jedné výrazné posile do každé z řad. Do útoku přišel za 8,5 milionu eur Uruguayec Chevanton, zálohu vyztužil Dán Poulsen a obranné řady rozšířil Němec Hinkel. Jediným vážnějším odchodem pak byl návrat Javiera Savioly do Barcelony.

Černými koňmi měly být týmy Atletika nebo posílená Zaragoza.

Vše odstartovala neděle 27. srpna. Po devětadevadesáti dnech se znovu rozjela španělská nejvyšší fotbalová soutěž a premiéru nového ročníku obstaraly celky Valencie a Betisu. Domácí vstoupili do sezóny úspěšně a svého soupeře přehráli 2:1. Nový Real Madrid pod taktovkou Fabia Capella uhrál v prvním ligovém kole před domácím publikem s Villarrealem pouze bezbrankovou remízu. Barcelona v napínavém zápase nakonec dokázala odvézt tři body do Viga, kde zvítězila 3:2. Rozhodující gól vstřelila nová posila do útoku, Eidur Gudjohnsen. Za Barcu dále skórovali Messi a Eto'o. V posledním zápase 1. kola, v boji o titul, smetla Sevilla doma nováčka z Levante 4:0, hattrick vstřelil Kepa, reprezentant Španělska do 21 let. Poslední zásah přidal a skvělý ročník odstartoval Kanoute.

Druhé kolo pokračovalo po reprezentační přestávce. Všichni favorité – Barcelona, Real, Valencie, Zaragoza a Sevilla si v něm připsali plný bodový zisk a ani třetí kolo nepřineslo žádné výrazné překvapení. Ve 4. kole přišel na řadu první velký šlágr - Barcelona hostila Valencii. Po 16. minutě barcelonské absolutní převahy se gólem Villy po skvělé akci valencijského útoku dostali hosté do vedení. Po změně stran měla Barca výraznou územní převahu, více než vyrovnání z kopačky Iniesty na konečných 1:1 z ní však nevytěžila.

V dalším utkání čtvrtého kola se střetlo Atletico Madrid se Sevillou, v 39. minutě se dostali do vedení hosté gólem Renata. Sevilla držela vedení až do 85. minuty, kdy se prosadil Rodriguez, a aby toho na vítěze Poháru UEFA nebylo málo, tentýž hráč poté dokonal obrat.

Třetí těžké utkání v řadě čekalo v pátém kole na hráče Atletika Madrid. Po prohře s Valencií a výhře nad Sevillou remizovali v městkém derby s Realem. Neporazitelnost si po pěti kolech držely Valencia s Barcelonou.

Šesté kolo nabídlo hit v podobě duelu Barcelony se Sevillou. Barca potvrdila roli papírového favorita, vyhrála 3:1 a svému soupeři tak dokonale oplatila porážku 0:3 ze zápasu o Evropský superpohár. V tomto kole poprvé zažila hořkost porážky Valencia, která podlehla Celtě Vigo 2:3.

V 7. kole se i nadále trápí Villarreal, doma jen remizoval s Levante. Zaragoza pokračuje v dobrých výkonech, doma porazila Betis 2:1. Největším lákadlem byl zápas odvěkých rivalů Realu s Barcelonou. Real předvedl skvělý výkon a bezradnou Barcelonu porazil 2:0.

Osmé kolo - Valencie překvapivě podlehla domácímu Racingu Santander 1:0 a začíná ztrácet kontakt se špičkou, protože nezaváhal ani jeden z kvarteta Barcelona, Real, Sevilla a Zaragoza.

Další kolo Barcelona i Valencie jen remízují na hřištích soupeřů. Překvapivým výsledkem skončil zápas Realu s Celtou. Domácí Real zahodil spoustu šancí a hosté si proto odvezli tři body za výhru 2:1.

Desáté kolo – Van Nistelrooy sám porazil Osasunu Pamplona, když vstřelil čtyři góly a Real si odvezl vítězství 4:1. Z dalších zápasů stojí za zmínku překvapivá remíza ve Valencii, kde hráči Athletiku Bilbao vyrovnali na konečných 1:1 až v nastaveném čase. Atletico si poradilo doma před 40.000 diváky s Villarrealem 3:1.

V úvodním utkání 11. kola si poradil Real Madrid, hnaný dvanáctým hráčem Puskásem, doma s Racingem a přerušil tak jeho sérii sedmi neproher v řadě. Šlágrem tohoto kola byl zápas Sevilly s Valencií, utkání skončilo debaklem Valencie 0:3.

O magnet 12. kola ligy se znovu postarala Valencia, která na stadionu Mestalla před padesáti tisíci diváky hostila Real Madrid. Rozpoznat sestavu Valencie dalo zabrat i samotným fanouškům Valencie. Che nastoupili bez šesti hráčů základní sestavy a na hře i výsledku se to podepsalo. Prohrou 0:1 Valencia definitivně ztratila kontakt se špičkou ligy. Sevilla vyhrála na hřišti Bilbaa 3:1, mužstvo Juande Ramose opět neselhalo a už šlape na paty vedoucí Barceloně. Barcelona si vítězstvím 4:0 nad Villarrealem udržela první pozici v tabulce.

13. kolo, čtvrtá výhra Realu Madrid v řadě a díky zaváhání Sevilly posun Bílého baletu na druhou příčku tabulky. Sevilla prohrála 2:1 na půdě Espanyolu a ztratila i Barcelona, ta si odvezla s Levante jen bod. Recreativo Huelva, letošní příjemné překvapení, porazilo na domácí půdě zranění zdecimovanou Valencii 2:0.

Ve 14. kole se podařilo Seville doma porazit Real Madrid 2:1 a opět se vrátila na druhé místo. Valencii se před duelem s Deportivem La Coruňa vrátili do sestavy kapitán Albelda a kanonýr Villa a jejich přítomnost na hřišti byla znát – konečný výsledek 4:0 vypovídá o mnohém. Zaragoza znovu vyhrála, tentokráte na hřišti Santanderu 2:0.

Do čela se po patnáctém kole posunula Sevilla, která vyhrála na hřišti nováčka z Huelvy. Hitem tohoto kola byl zápas Zaragozy s Valencií. Domácí, průběžně čtvrtý celek tabulky, prohráli krásným gólem Angula 0:1.

16. kolo La Ligy bylo poslední v kalendářním roce 2006. Znovuzrozená Valencie uzavřela rok výhrou nad Mallorcou 3:1 a třetí výhrou v řadě se vrací do boje o přední příčky tabulky. Ostuda - tak se dá nazvat prohra domácího Realu Madrid s Recreativem Huelva v poměru 0:3. Sevilla rozstřílela na svém stadionu Deportivo 4:0 a uzavřela tak nejlepší rok ve své historii. Barcelona remizovala na svém hřišti s Atletikem Madrid 1:1, Barca má ještě jeden zápas k dobru, který ovšem sehraje až v roce 2007.

Překvapením - nepřekvapením se staly výsledky Sevilly. Každý věděl, že bude silná, ale že povede po 16 kolech tabulku Primera Division a uzavře rok 2006 na prvním místě, to čekal málokdo. K úspěchu hodně pomohl Kanoute, se čtrnácti góly nejlepší střelec soutěže. Barcelona určitě nezklamala. Po dobrém vstupu do sezóny přišla menší krize, zranili se Eto'o a Messi a na barcelonských výsledcích se to podepsalo. I tak Ronaldinhova parta zůstává druhá s již zmíněným zápasem k dobru. Real Madrid byl týmem dvou tváří. Když hvězdy makaly, tak dokázaly vyhrát nad Barcelonou, Valencií i Atletikem, ale když si hvězdy prochodily celý zápas, zrodily se prohry s Getafe, Vigem a Huelvou. Valencia se může jen smát dvěma zraněním Barcelony, v jednu chvíli měla na marodce jedenáct hráčů. Po dobrém vstupu do sezóny přišla zmíněná zranění a Valencia se propadala tabulkou La Ligy níže a níže. Zlomovým momentem se staly návraty Albeldy, Villy a Miguela. Po jejich zotavení dokázala Valencia třikrát za sebou zvítězit a vrátit se do bojů o první příčky.

Tabulka:
1. Sevilla FC16121335:1537
2. FC Barcelona15104134:1234
3. Real Madrid16102426:1432
4. Atlético Madrid1684421:1228
5. Real Zaragoza1683528:1827
6. Valencia CF1683523:1527
7. Recreativo Huelva1681726:2425
8. Osasuna Pamplona1672721:2023
9. Getafe CF1664611:1122
10. Espanyol Barcelona1657415:1622
11. Villarreal CF1664617:2322
12. Celta Vigo1656520:2121
13. Racing Santander1656516:2021
14. Real Mallorca1645713:2217
15. Deportivo La Coruòa1645711:2317
16. Athletic Bilbao1636718:2615
17. Levante UD1636714:2315
18. Real Betis1534815:1913
19. Real San Sebastian1617810:2210
20. Gim. de Tarragona16221215:338


Autor: Milan Kopal

Komentáře (48)

Přidat komentář
HOST*Vincent

velice čtivé, nicméně ať se Sevilla fans neradují, je to jen o 10 bodů

Reagovat
HOST*antimadrista

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me je velke prekvapeni Huelva, to jsem od novacka necekal.A sklamanim je pro me Celta a Depor.

Reagovat
HOST*Vincent

Depor je příliš mladý, to se dalo čekat. Vigo zase bez Silvyčky, to je obrovské oslabení. Huelva je šok, kdo ale mohl čekat že bude Sinama takhle řádit

Reagovat
smazaný uživatel

I ten Uche prekvapil

Reagovat
smazaný uživatel

Útok má ostatně Huelva hodně produktivní. Uche vsítil čtyři goly, Sinama 6, Guerrero 4 a Calle 2...

Reagovat
HOST*Vincent

Uche byl loni nej střelec druhé ligy, takže až zas tolik ne

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě překvapení Sevilla jednoznačně, tipoval sem jí až za Barcou a hlavně za Realem... Mám rád Barcu, ale Real s tim co má prostě nemůže po půlce ztrácet 5 bodů

Jinak samozřejmě Huelva a celkem i Villareal, kterej kde byl loni a kde je letos

Depor to podle mě dotáhne do toho 10.místa Si pametám jak prohrál 4:1 na San Siru asi před 3 rokama a doma Rossoneri vyklep 4:0 a bylo posekáno

Reagovat
smazaný uživatel

Me Real nepřekvapil, očekával sem to. Capello posiloval až na Ruuda(Který se střelecky prosadil jen ve čtyřech kolech La Ligy) výhradně defenzivu hvězdným Cannavarem, který zatím hoří jako papír, s Emersonem to taky není žádná sláva... Real udělal jednu velkou chybu, neměl mozek mančaftu, pořádného tvůrce hry, to je velký handicap, od toho se ta hra vyvíjí. Je pěkné, že za Kaká nabízí takové velké prachy, ale Caldéron očividně žije mimo realitu... Ted nakoupili tři talentované Jihoameričany. Gago je velký příslib pro Real, očekávám, že s ním se hra merengues zlepší, ale Higuain a ten další mladý Brazilec, počítám, že tak na lávku.

---------------------Cassilas---------------------------------

Carlos---------Cannavaro----------Ramos-------------!Salgado!-

Reyes----------Diarra-------------Gago----------------Robinho-----

------------------Ruud------------Ronaldo(Raúl, Higuain)------------

Hlavně ne Beckhama.

Reagovat
smazaný uživatel

Franco (Abbondanzieri) - Alves (Antonio Lopez), Miguel (Alexis), Puyol (Diogo), Roberto Carlos (Albiol) - Ronaldinho (Jankovic), Maxi Rodriguez (Javi Martinez), Deco (Vicente), Nene (Diarra) - Kanoute (Diego Milito), Van Nistelrooy (Villa)

Reagovat
smazaný uživatel

-------------Leo Franco-------------------

Ramos - Alexis - Puyol - Antonio3López

--------Deco----------------Edu-----------

Alves------------------------------Vicente

---------Kanouté-----D.Milito-------------

Reagovat
HOST*

canizares-miguel,ramos,puyol,Albiol-ronaldinho,maniche,deco,rodriguez-kanoute,milito

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

jak vůl tady píšu moje zhodnocení, byl by to snad můj nejdelší příspěvek a sekne se mi comp ... takže napíšu jenom o Atléticu :::

vypadalo to na silný podzim, který byl však smolně značně přibržděn zraněními našich vynikajících křídel, Maxi byl přímo skvělý!!! často podržel jistý a ledově klidný Leo Franco, Perea si neodpustil ležérnost v rozehrávce, Zé Castro si mě pomalu, ale jistě získával, Antonio Lopéz hrál standard, Pernía si neodpustil výkyvy, Valera může klidně zatoupit seitaridise, který má s výkoností nesmírně daleko do Eura2004. S Pablem je obrana ještě lepší. Obranná činnost-8

skvělým tahem byl příchod tahouna Maniche, který žije fotbalem... avšak mohl mít na svém kontě daleko více golu, dokáže zahodit neuvěřitelné věci. Ale jinak jasný tvůrce hry. Luccin si odehraje své, Costinha je dobrou náhradou, hlavně zkušenost! více prostoru by měl dostávat Jurado, který má neskutečnou techniku, brzdí ho však ztráty míče, ale je to ten typ, který zkouší to samé i když se nedaří... nesmírně pohyblivý Galetti nedokáže plně zastoupit Maxiho, ale snaha se cení! Martin Petrov chybí a Mista je stínem... svého konkurenta Aguera, který má ještě daleko k dokonalosti, ale je obrovským příslobem do dalších let!!! Fernando není tím oním lídrem a z toho je mi smutno, snad nemá zaječí úmysly, šance si vytvoří, ale nepromění, působí otráveně, koulí očima a prostě nevidím u něho radost ze hry. toť vše

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

brankář-9

obrana-8

záloha-7

útok-6

hezky to klesá

chce to větší kreativitu!!!

Reagovat
HOST*El Nino Torres

píše se mi to těžko, ale Torrymu by prospěl přestup

Reagovat
HOST*antimadrista

Sevilla prožívá to, co v minulých sezonách jiný týmy (Osasuna, Villarreal, Celta nebo Alaves ) To je klasická jednoletka, každou sezonu se vždy takovýhle objeví a další sezonu už je opět v průměru.

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

No tak v tomhle případě jsem tě nějak nepochopil, v posledních třech letech neklesli pod 6. místo!!! takže to mužstvo se nějakým způsobem budovalo, rozehrávalo a teď útočí! takže uvedená "jednoletka" je absolutně mimo mísu!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Vincent

zase tolik se za ty roky nezměnil

Reagovat
smazaný uživatel

Když to jsou tři slova, tak omdlévám, když tři řádky, tak umírám...

Reagovat
HOST*antimadrista

Vidiš..máš v sobě skrytej talent básnika, na tom uděláš kariéru

Reagovat
smazaný uživatel

No Sevilla není ten správný příklad.

Reagovat
HOST*antimadrista

Porazili jsme jí, tak jí neřešim

Reagovat
HOST*

kouzelnej

Reagovat
smazaný uživatel

Drž se, ševče, svého kopyta a ty, Antimadristo, zase své Barcelony, protože jinak dost kecáš...

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

71% pro rozšíření týmů na ME na 24 týmů to bych chtěl slyšet důvody proč?!

Reagovat
smazaný uživatel

Aby sme sa tam dostali aj my

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

zasraná alibistická sobeckost 16 týmů! jinak bude Euro jako MS... to Vám říkám!

Reagovat
smazaný uživatel

Taky to nechápu , na ME 24, na MS 48 a můžeme zrušit kvalifikace. Co vy na to, pane Blatter?

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

nekaž mě těmi sprostými slovy!

Reagovat
smazaný uživatel

ved ja to neobhajujem, len si myslim ze Slovaci hlasovali preto, btw. tiez si myslim ze je to blbost

Reagovat
ronaldinho_10

Taky nechápu, kdo pro to hlasoval. Já sem dával opak. Těch 16 týmu je úplně postačující...

Ale bohužel si myslím, že z komerčních důvodů k rozšíření v budoucnu stejně dojde. Kvalitě to ale rozhodně nepřidá...

Reagovat
smazaný uživatel

tuhle sezonu v tiplize 5 postupů!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Když je pět uživatelů v tabulce neaktivních, tak proč ne...

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

tos přehnal, pět ne, tak tři...

Reagovat
HOST*

Nakonec vyhraje zase Barcelona, asi si to i zaslouží, ale překvapuje mě stále víc Sevilla, špatně nehraje ani posílená Zaragoza, do boje o první místo bude určitě patřit Real. Tip na pořádí 1 . Barcelona 2. Sevilla 3. Real 4. Zaragoza 5. Valencie 6. Atletico

Reagovat
HOST*Kopy

Co to je za kravinu že Vale až 5 ?? Valencia bude určitě do trojky

Reagovat
smazaný uživatel

------------------------Leo Franco(Pato)---------------------------

Alvés(Ramos)--Milito(Torrejon)--Puyol(Alexis)-David(Diogo)

----------------------------Diarra(Celestini)----------------------

Iniesta(Renato)------Maniche(Deco)------Ronaldinho(Vicente)

----------------Kanouté(Baiano)---------D.Milito(Villa)-----------

Reagovat
HOST*Kopy

Kde je EDU ?????

Reagovat
smazaný uživatel

v domácím léčení???

Reagovat
HOST*Kopy

Jo to je, ale než se zranil predváděl neuveritlený výkony!!!!

Reagovat
HOST*Kopy

Jo to je, ale než se zranil predváděl neuveritelný výkony!!!!

Reagovat
HOST*Kopy

Omluva za dvojí poslaní...

Reagovat
smazaný uživatel

-----------------------Van der Sar(James)-----------------------

Finnan(Gary Neville)--Terry(Vidic)--Ferdinand(Carvalho)--Barry(Taylor)

Ronaldo(Barton)--Gilberto(Essien)--Lampard(Arteta)--Diouf(Giggs)

------------Drogba(Berbatov)-------Mccarthy(R.v.Persie)-------

Reagovat
Pharrell

Sevilla to bude jako Depor v letech 2000-04

Reagovat
HOST*VB

myslím že to po této sezoně mužeme říct ,že je hodně vyrovnaná.

takže nevím kdo to vyhraje ale myslím si že rozhodnou velké duely např.barca vs real, sevilla vs barca, real vs barca,pokud se nevytáhne nějaky tym z 4 až 8 příčky, no nic kdo vyhraje zřejmě tyto duely bude šamoion kdo né a asi to nevyhraje. NO PROSTĚ UVÍDÍME JAK TO NAKONEC VŠECHNO DOPADNE

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele