LA LIGA - OHLÉDNUTÍ ZA 1. POLOVINOU SEZONY

07.01.2004, 10:24
Aktuality
Primera división má za sebou necelou polovinu sezony a už nyní můžeme bilancovat jak si jednotlivé týmy vedou a také jaké talenty vychovávají pro světový fotbal.

Obhájce titulu REAL MADRID potvrzuje své ambice i tento rok. Doma zatím neztratil ani bod, poměrně spolehlivě vozí body i z venku. Dočkal se zatím jen dvou proher, ale o to ostudnějších. Ve Valencii a v Seville. Jasná brankářská jednička je 22-letý Iker Casillas, tým drží na vrcholu nejznámější hráči - Roberto Carlos, David Beckham, Zinedine Zidane, Luis Figo i Ronaldo. V obraně hrají 22-letí Francisco Pavón s Raúlem Bravem, v útoku čeká na větší šanci 21-letý Javier Portillo.

Největším konkurentem bude pusinkám v boji o titul asi VALENCIA. Tým byl dobře doplněn o hrotového útočníka Ricarda Oliveiru a pravého záložníka Jorge Lópeze, na rozdíl od minulých sezón se už nepyšní jen dobrou obranou, ale i produktivním útokem. Na levém kraji zálohy je doma 22-letý Vicente, první minutky sbírá v lize 18-letý Francouz Momo Sissoko.

DEPORTIVO LA CORUNA mělo vynikající start do sezony, ale v těsném závěsu za vedoucí dvojicí se galicijský tým tým drží hlavně s velkým přispěním štěstí v posledních zápasech. Velmi zkušený tým se vypořádal s odchodem ostrostřelce Roye Makaaye a drží se v čele tabulky hlavně díky schopnostem dirigenta Juan Carlos Valeróna.

Výborně si zatím vede OSASUNA PAMPLONA. Múže se spolehnout na neprostupnou obranu tvořenou mladými Španěly Cuellarem, Izquierdem či Antonio Lópezem. V záloze se prosazuje 22-letý Španěl Valdo, v útoku mladý Kamerunec Webo či Bakayoko z Pobřeží Slonoviny.

Na výsluní se dere i ATLETICO MADRID. S favority se mu příliš nedaří, ale výborný přelom října a listopadu vynesl tým z hlavního města do špičky. Tým je plný zkušených cizinců, 19-letý supertalent Fernando Torres zraje jako víno. Vybojoval si už i místo v základní sestavě španělské reprezentace.

Dobře si zatím vede i posílený VILLAREAL. Získává body doma i venku. V brance se prosadil 21-letý Španěl Reina, defenzivu dirigují stejně staří Argentinec Coloccini a Španěl Martí, v záloze sbírá minutky 17-letý Španěl Arzo. Zálohu dobře diriguje Riquelme, v útoku se prosazuje 23-letý Španěl Guayre.

Velmi dobrou sezonu zatím prožívá MALAGA. Statistikám vévodí výhra 5:1 nad Barcelonou. Malaga sháněla útočníky na poslední chvíli, ale Salva Ballesta a Angolan Edgar mezeru zdárně zacelili.

Spolehlivě zatím sbírá bodyATHLETIC BILBAO. Prohry s favority vyvažuje dobrý zisk se slabšími týmy. Tahounem je už tradičně Etxeberría. Tým složený pouze z Basků dává dost prostoru svým mladým hráčům. V obraně hraje 22- letý Del Horno v záloze 21-letí Iraola s Jonanem.

VALLADOLID se zatím spolehlivými výkony na domácím hřišti drží v poklidném středu tabulky. Velkou kaňkou ale bylo 7 gólů inkasovaných na Realu Madrid. Velkou oporou je konžský střelec Makukula. Do sestavy se prosadil 21-letý španělský záložník Oscar.

Doma špatný, venku výborný. Takový je letos SANTANDER. Po výborném startu do soutěže přišel přece jen útlum. Debakly se Sevillou a v Albacete převáží tříbranková výhra nad Barcelonou. santander je brejkový tým s rychlými Javi Guerrerem a Regueirem a hlavičkáři Banayounem a Bodipem. Cenné minutky zatím sbírá mladý střídající 19-letý španělský útočník Jonathan.

Divnou sezonu zažívá FC SEVILLA.Dobré výsledky střídá se špatnými. Říjnovou mizerii ukončila až překvapivě hladké vítězství v krásném zápase nad Realem Madrid. Tým nedokáže strhnout ani 20-letý reprezentant Reyes, který má velmi nestálé výkony. Jako krajní obránce se prosazuje stejně starý Brazilec Daniel Alves, v útoku 22-letý Brazilec Baptista či 21-letý Uruguayec Hornos.

Další sezonu jako ve zlém snu zažívá opět FC BARCELONA. Po solidním začátku se tým postupně propadá a propadá. Hodně ji srážejí především neúspěchy na domácím hřišti, které nemá mužstvo sílu venku napravovat. Barca navíc podlehla všem hlavním favoritům ligy a bude bojovat o 4. místo zajišťující ještě účast v Lize Mistrů. Místo v brance si vybojoval 21-letý Španel Víctor Valdés, velkou oporou obrany a zároveň dlouhodobě největší hvězdou týmu je Carles Puyol. Defenzivní záložníci často při bránění propadají, Ronaldinho v ofenzivě nestíhá chyby celého týmu napravovat. Opora minulé sezony 22-letý Argentinec Javier Saviola sedí jen na střídačce. Mladíčci Quaresma s Mottou se neprosadili, na lavičce čekají na příležitost Španělští reprezentanti do 20 let Andrés Iniesta se Sergio Garcíou.

MALLORCA měla špatný start, vysoko prohrála v Bilbau a s Valencií, série 5 výher v řadě ji ale katapultovala do bezpečných vod. Oporami jsou mladí. 22-letý Kamerunec Eto´o a stejně starý brazilský záložník Nené.

Nováček z ALBACETE špatně začal, postupně se především domácími vítězstvími usadil ve středu tabulky. Útočník Aranda střílí důležité branky, do sestavy se prosadil 21-letý španělský záložník Parri.

ZARAGOZA zatím podává průměrné výkony. Oporami jsou Savio s Militem. Hodně příležitostí dostávají mladí. 21-letý argentinský záložník Ponzio, 21-letý španělský záložník Generelo a 22-letý španělský útočník Villa.

BETIS měl být černým koněm soutěže, ale po výborném začátku dolehla na tým krize, zejména na domácím hřišti. Tým se propadl až do pásma sestupu. Obrana je solidní ale útok bezzubý. Betis míchá sestavou, ale výsledky nepřicházejí. Mladá 22-letá hvězda Joaquín sám na všechno nestačí. Další mladíček Arzu se do sestavy mockrát nedostal. Hluboko za svými výkony zaostali dřívější opory jako Denílson a Capi. Koupený útočník Palermo se vůbec neprosadil. Velkým příslibem je 19-letý španělský obránce Melli.

Kruté vystřízlivění si prožívá SAN SEBASTIAN. V minulé sezoně bojovali Baskové do posledního kola o titul, letos to vypadá na pouhý boj o záchranu. Po dobrém začátku se tým zasekl a dokázal například prohrát i doma s Betisem 0:4. Neprostupná obrana je pryč, ofenzivní perly jako Nihat či de Pedro ztratily lesk. Na de Pedrově místě dokonce začíná hrát Gabilondo. Pozitivem je výkonostní růst 22-letého Xabiho Alonsa.

Hluboko pod svoje možnosti hraje zatím v La lize CELTA VIGO. Pouze jednou zatím dokázala vyhrát na domácím hřišti a propadla se až na sestupové příčky. S La Coruní dokonce doma prohrála 0:5! Car Mostovoi na všechno nestačí, a tak je jediným světlým momentem to, že se do základní sestavy prosadil mladý 22-letý španělský univerzál Angel.

Po solidním začátku se v tabulce nebezpečně propadáMURCIA. Murcia nevyhrává (porazila jen doma Albacete), ale několikrát překvapila bodovým ziskem s favority, když málem vybojovali bod i na Santiago Bernabeu. Tým posílil v Barceloně nepotřebný gólman Bonano, oporami jsou španělští útočníci David Karanka a 22-letý talent Luis García. Na záchranu to ale stačit nemusí.

Velkým zklamáním je zatím poslední ESPANYOL. Týmu nevyšel start do soutěže a dlouho nemohl najít ztracenou půdu pod nohama. V posledních kolech však přeci jen došlo k hernímu zlepšení, nezbývá než to potvrdit také bodově. Bodová ztráta na hranici sestupu není tak velká. Espanyol se posílil v obraně o Pochettina, nahoru jej táhnou ofenzivní perly jako 23-letý Argentinec Maxi Rodríguez, Raúl Tamudo či Jordi Cruyff.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

My se do LM kvalifikujem,to vám můžu zaručit!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele