KVALIFIKACE VSTUPUJE DO SVÉ DRUHÉ POLOVINY

05.06.2003, 21:33
Aktuality
Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, které se koná v roce 2004 v Portugalsku, vstupuje do svého druhého dějství. V něm se teprve rozhodne, kdo postoupí přímo na evropský šampionát a kdo bude muset o postup bojovat ještě v listopadové baráži. Jediným jistým účastníkem je zatím pořádající Portugalsko.

Projděme si tedy jednotlivé skupiny a zhodnoťme si, které týmy mají nejlepší vyhlídky na postup do Portugalska.



1. SKUPINA

V první kvalifikační skupině jasně vévodí obhájci titulu z Francie, vše tedy nasvědčuje tomu, že reprezentanty země galského kohouta už nic nepřipraví o přímý postup na šampionát. O druhé místo, které zajišťuje účast v baráži si to rozdají Slovinci s Izraelci. Těžko v tomto souboji někoho favorizovat, mějme však na paměti, že izraelský fotbal šel v posledních letech rapidně nahoru.

Nejbližší program : 7. 6. : Malta – Kypr, Izrael – Slovinsko



2. SKUPINA

V této skupině je těžké hledat velkého favorita. Snad mimo slabé Lucembursko dokáže každý porazit každého. Dokázala to již první polovina kvalifikace, kdy jsme zaznamenali několik nečekaných výsledků. Například pár dní poté, co Dánové triumfálně zvítězili v Rumunsku 5:2, nepochopitelně doma podlehli Bosně a Hercegovině 0:2. Ani domácí porážka Rumunska s Norskem 0:1 se příliš nečekala. I když jsou na tom zatím bodově nejlépe Norové, myslím si, že přímou letenku do Portugalska si zajistí nakonec Dánové a Norové se budou prát o účast na Euru v baráži. Rumunům po druhé za sebou kvalifikace zřejmě nevyjde a Bosna a Hercegovina ještě nemá dostatečné zkušenosti.

Nejbližší program : 7. 6. : Dánsko – Norsko, Rumunsko – Bosna a Hercegovina, 11. 6. : Lucembursko – Dánsko, Norsko – Rumunsko



3. SKUPINA

Z pohledu českého fanouška jistě nejzajímavější skupina. Náš národní tým ji rozehrál skvěle. Po povinných výhrách v Moldavsku (2:0) a doma s Běloruskem (2:0) dokázal vybojovat velmi cennou remízu v Nizozemsku (1:1), což se může nakonec ukázat jako rozhodující. Vynikající formu českého týmu potvrdila ještě domácí výhra nad Rakouskem (4:0). O přímém postupujícím zřejmě rozhodne utkání Česko - Nizozemsko, které je na programu 10. září v Praze, smutnější tým se bude muset na šampionát probít přes baráž.

Nejbližší program : 7. 6. : Moldavsko – Rakousko, Bělorusko – Nizozemsko, 11. 6. : Česko – Moldavsko, Rakousko – Bělorusko



4. SKUPINA

Ve čtvrté skupině sice nenajdeme žádný hvězdný tým, ale je jisté, že o postup se bude bojovat až do posledních minut závěrečných zápasů. Švédové sice nezahájili kvalifikaci šťastně, když remizovali v Lotyšsku a doma s Maďarskem, ale první místo ve skupině nakonec zřejmě uhrají. Druzí by klidně mohli skončit Lotyši a nikdo by se nemohl divit, protože dokázali sebrat body favorizovanému Švédsku a vyhrát v Polsku. Ale nepředbíhejme, Poláci ani Maďaři ještě neřekli své poslední slovo.

Nejbližší program : 7. 6. : Maďarsko – Lotyšsko, San Marino – Švédsko, 11. 6. : Švédsko – Polsko, San Marino – Maďarsko



5. SKUPINA

O přímém postupu Německa, stříbrného medailisty z posledního světového šampionátu, není určitě pochyb, i když doma zbytečně remizovalo s Litvou. O druhé místo se však strhne ještě tuhý boj. Papírové předpoklady by měly zajistit baráž Skotsku, sle neodepisujme ještě reprezentace Litvy a nevyzpytatelného Islandu. Amatéři z Faerských ostrovů jsou jako obvykle do počtu, i když v posledních letech umí i velkým favoritům znepříjemnit život, což dokazuje remíza se Skotskem hned z úvodu kvalifikace.

Nejbližší program : 7. 6. : Skotsko – Německo, Island – Faerské ostrovy, 11. 6. : Faerské ostrovy – Německo, Litva – Island



6. SKUPINA

Jasným favoritem na postup do Portugalska z prvního místa jsou Španělé. Nikdo z této kvalifikační skupiny zřejmě nemá na to, aby reprezentaci Španělska připravil o účast na šampionátu. O barážové místo si to spolu rozdají Řekové a Ukrajinci, což bude velmi otevřený souboj. Kdo bude nakonec šťastnější, o tom se rozhodne až přímo na fotbalovém trávníku.

Nejbližší program : 7. 6. : Španělsko – Řecko, Ukrajina – Arménie, 11. 6. : Severní Irsko – Španělsko, Řecko – Ukrajina



7. SKUPINA

O první místo ve skupině bude bojovat bronzový tým z posledního mistrovství světa, Turecko, a reprezentace kolébky fotbalu, Anglie. Mírně favorizovaní jsou Angličané, ale vše může být úplně jinak. To, kdo postoupí přímo a kdo bude hrát baráž, ukáží teprve další zápasy, především zápas Turecko - Anglie. Naši východní sousedé ze Slovenska mají sice ještě teoretickou šanci na postup, ale na vrcholný turnaj se nejspíše opět nepodívají.

Nejbližší program : 7. 6. : Slovensko – Turecko, Makedonie – Lichtenštejnsko, 11. 6. : Anglie – Slovensko, Turecko – Makedonie



8. SKUPINA

V osmé kvalifikační skupině hrají zatím první housle překvapivě Bulhaři a je v jejich silách, aby si postup mezi nejlepší týmy Evropy vybojovali přímo. Na přímý postup myslí i Chorvaté, ale ti se nejspíše budou muset spokojit s baráži. Vše však rozhodne teprve až vzájemný duel těchto dvou soupeřů. Belgii to tentokrát s postupem mezi elitu nevyjde, prohrála totiž doma důležité utkání s Bulharskem, vysoko prohrála také v Chorvatsku a ani se slabšími soupeři nepředváděla úchvatné výkony.

Nejbližší program : 7. 6. : Bulharsko – Belgie, Estonsko – Andorra, 11. 6. : Estonsko – Chorvatsko, Belgie – Andorra



9. SKUPINA

Výborně kvalifikaci rozehrál Wales, nejenže neztratil ani bod, získal také skalp vicemistrů Evropy z Itálie. Welšané nemají ještě nic vyhrané, čeká je ještě těžká odveta v Itálii a obě utkání se Srbskem a Černou Horou. Těžko tedy spekulovat o tom, kdo skupinu vyhraje a kdo půjde z druhého místa do baráže. Vše se tak rozhodne mezi trojicí Itálie, Srbsko a Černá Hora (Jugoslávie) a Wales.

Nejbližší program : 7. 6. : Finsko – Srbsko a Černá Hora, 11. 6. : Finsko – Itálie, Ázerbajdžán – Srbsko a Černá Hora



10. SKUPINA

V poslední skupině platí to samé jako ve skupině předchozí. Opravdu těžko hodnotit, kdo se bude z postupu radovat přímo a kdo si bude muset postup vybojovat v baráži. Rozhodne se zřejmě mezi Švýcarskem a Ruskem, ale ještě neodepisujme Irsko, kterému může vyjít druhá polovina kvalifikačních bojů.

Nejbližší program : 7. 6. : Švýcarsko – Rusko, Irsko – Albánie, 11. 6. : Irsko – Gruzie, Švýcarsko – Albánie



Kompletních šestnáct týmů, které se utkají za rok v Portugalsku o titul mistra starého kontinentu, budeme znát až 19. listopadu, kdy jsou na programu odvetné utkání baráže. Do té doby však ještě daleko. Přejme tak českým fotbalistům úspěšný vstup do druhé poloviny kvalifikace, která, jak všichni pevně doufáme, bude pro nás úspěšná.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*

Slováky bych tak moc neodepisoval a řecko by dneska mohlo klidně urvat bod, zas tak dobří ty španělové nejsou!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele