Krize Slovácka pokračuje

18.08.2008, 10:28, aktualizováno 18.08.2008, 15:14
Komentáře a souhrny
Slovácko, ambiciózní klub, zažilo ve druhé půlce minulé sezóny několik zklamání. Před začátkem nového ročníku věřilo, že se vše změní a konečně začne vyhrávat. Po třech kolech ale jsou fanoušci opět rozladěni, jejich tým má na kontě pouhý bod.

"To snad už není možné," říkají si zcela jistě všichni příznivci jihomoravského celku. I přes velkou diváckou podporu Slovácko tápe a neví, kudy z krize. Téměř prvoligová soupiska, hráči s velkými zkušenostmi i nadějní mladíci, to vše klub z Uherského Hradiště fotbalové veřejnosti nabízí, jenže je mu to málo platné.

Začátek? Odvolání kouče Malury

V českých poměrech skutečně nebývá moc obvyklé, aby si trenér balil kufry, když zrovna se svými svěřenci vede tabulku, fanoušci ho mají rádi a předvádí atraktivní fotbal. Vedení Slovácka bylo ale v zimě 2007/2008 jiného názoru, a tak nastala na lavičce nečekaná změna. Trenér Malura dostal vyhazov. Novým hrdinou se měl stát zkušený Leoš Kalvoda, který přišel z HFK Olomouc.

Že jej nečeká nic snadného i s tak silným týmem se ale přesvědčil hned v úvodních zápasech. Prohra se Sokoloven, zvlášť na jeho hřišti, kde body nikomu nerozdává, se dala ještě pochopit, jenže další ztráty s Opavou a Třincem příznivce značně naštvaly. Bod proti SFC navíc Slovácko zachraňovalo až v nastaveném čase. Po výhře nad Krčí a remíze na hřišti rozjetých Bohemians Praha se zdálo, že vše už je u konce. Jak se ale později ukázalo, byl to teprve začátek.

I přes několik neočekávaných ztrát se Slovácko stále drželo čela tabulky a bojovalo o postup. Ostatní celky totiž měly obdobné problémy. Po sérii nezdarů nakonec čtyři kola před koncem vystřídal trenéra Kalvodu na postu hlavního trenéra Jiří Dekař. S ním se Slovácko naučilo opět vyhrávat, ovšem pouze na dvě kola. Nejdůležitější a zároveň poslední dva zápasy sezóny, na hřišti Fulneku a doma s Příbramí, nezvládlo a prohrálo. Později se ukázalo, že kdyby druhý zápas vyhrálo, mohlo slavit návrat mezi elitu. Jediný gól střetnutí ale vstřelil příbramský Danilo a nervózně hrající svěřenci kouče Dekaře už odpovědět nedokázali.

Když si to vše zrekapitulujeme, Slovácko získalo během jara pouhých 17 bodů, což je oproti podzimu o rovných čtrnáct méně! Z prvního místa se propadlo až na konečné páté s pětibodovou ztrátou na vítěze z Bohemians Praha. Jediné, v čem výrazně nezaostalo, byla střelba branek, naopak inkasovalo jednou tolik gólů, co v první polovině sezóny.

Když posily, tak pořádné...

Slovácko zřejmě psychicky nezvládlo závěr sezóny, a tak pochopitelně musely nastat změny. Tou nejvýraznější zcela jistě bylo angažování zkušeného slovenského kouče Ladislava Jurkemika. Ten si ihned začal do týmu přivádět na druhou ligu přímo hvězdné posily, ale hlavně se zkušenostmi. Hned pěti hráčům bylo nad třicet let.

Tou nejvýraznější, i když se na první pohled nemusí zdát, se zcela jistě stal Jan Berger. Tvořivý záložník, který má zkušenosti i ze švýcarské ligy, do Slovácka přišel z Třince. 31letý středopolař umí skvěle zahrávat standardní situace, vystřelit z dálky i podporovat útok a toho si kouč Jurkemik velmi váží a hodně si od něj slibuje.

Kromě Bergera na jih Moravy zamířili také brankář Filipko, obránci Formánek s Hrotkem, záložník Randa, útočník Psohlavec a z hostování z Brna se vrátil univerzál Lukáš Kubáň. Podle posledních informací je na cestě druholigový kanonýr z Jihlavy Petr Faldyna, jenž se stal nejlepším střelcem minulého ročníku.

Slovácko tedy během léta výrazně posílilo a s velkým očekáváním odcestovalo na první zápas do Opavy. V jasném šlágru kola hrálo proti svému soupeři skutečně skvěle, už v prvním poločase se navíc zásluhou Chmelíčka dostalo do vedení a mělo několik šancí přidat další gól, ale hrůzostrašná koncovka, kdy například mladíček Kerbr trefil osamocen z pár metrů pouze břevno, se mu vymstila. V posledních sekundách zápasu totiž Opava zahrála rohový kop, útočník Halaška se dostal k hlavičce a vyrovnal. To byl pro Slovácko skutečně krutý závěr, kdyby totiž vyhrálo rozdílem i tří branek, moc lidí by se divit nemohlo.

Nemohoucnost nevyužívat šance pokračovala také v domácím utkání s Ústím nad Labem. Proti Severočechům se sice Slovácku nikdy nedařilo, teď ovšem nepřipadalo v úvahu nic jiného než výhra. V 90. minutě svítil na světelné tabuli stav 0:0, do míče se ale opřel hostující Volek, prostřelil gólmana Filipka a způsobil tím domácím fanouškům velký šok.

V pátečním třetím kole se krize Slovácka ještě více prohloubila. Na konto totiž přibila další prohra, tentokráte s Jihlavou a kouč Jurkemik bude mít přes tento týden určitě hodně těžkou hlavu, musí totiž se svým týmem opět začít vyhrávat. Zisk tří bodů v sobotním zápase s HFK Olomouc krizi a těžkou situaci, do které se klub dostal, sice neukončí, může to být ale dobrý začátek.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

jeee slovacko zpatky do prvni ligy!!!! melo by tam bejt misto pribrami...

Reagovat
smazaný uživatel

tj špatný,přeju jim postup

Reagovat
smazaný uživatel

Čomu sa čudujú?! S Jurkemikom môžu hrať tak o stred tabuky.

Reagovat
smazaný uživatel

a to zlý, krásnej stadion ,skvělí fandové ....mno doufám ,že vám náš Honza Berger pomůže a nás nezničí ,z5 do gambrinus ligy

Reagovat
smazaný uživatel

hlavne at postoupi SFC

Reagovat
$dolar$

Nemeli odvolavat Maluru

Reagovat
smazaný uživatel

jn tam to začlo.naše vedení stojí za hovno,co my fanoušci s tím uděláme.nic

Reagovat
M11

snad ten Faldyna vyjde

Reagovat
smazaný uživatel

jenže Faldyna tam nepřestoupí poněvadž je pro Jihlavy neprodejný...

Reagovat
M11

Faldyna má ve smlouvě klauzuli, podle které je jeho mateřský klub, tedy FC Vysočina Jihlava, povinen uvolnit za určitou sumu, kterou Slovácko akceptovalo.

Nyní bude následovat menší handrkování, po kterém by měl Petr Faldyna skončit na Slovácku.

Reagovat
smazaný uživatel

Faldynu nee. Nebudeme mít v Jihlavě střelce.

Reagovat
Tomanatura

Mládež na váborné úrovni, stadion parádní, kádr je kvalitní, ale GL není. Vzchopte se!

Reagovat
smazaný uživatel

NENI UTOCNIK

Reagovat
Tomanatura

Ale peníze na něj jsou

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak!! Nemeli odvolavat Maluru, v te dobe byly na 1. miste a tento tah nechapal nikdo... mozna hrali na 1:0 ale bylo to ucine... Od te doby to stoji za ..... Jurkemika vyhodit a vzit Standu Leveho

Reagovat
smazaný uživatel

a pritom maji tak fajny tym, ted jestli jeste prijde Faldyna a tym nebude mit ani tak vysledky, povazuji Jurkemika za trenerskeho dezolata... sestava Filipko (V. Marek) - Randa (Nemcicky), Hrotek (Ineman), Formanek, Kuban - Reinberk, Grim, Berger, Filipsky - Beger - Chmelicek (Matus), Faldyna (Psohlavec) preci jasne ma na postup do prvni ligy...

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkná sestava, ale máš tam nějak moc hráčů. Rozestavení 4-5-2

Reagovat
smazaný uživatel

njn, dva Bergeri

Reagovat
smazaný uživatel

No ve dvanácti hráčích, a s oběma Bergry, by to měl být jasný postup.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovácko mělo postupit minuli rok misto střížkova a tento rok SFC a Bohemka 1905.Určitě je to škoda takoveho tymu v 2. lize.Stadion pěkný kvalitni mužstvo určitě patři do ligy,ale takovych týmů je v 2. lize hodně.(SFC,Slovacko,Bohemka1905.....)

Reagovat
smazaný uživatel

Dyť oni sou marní jak nechceš a na ten fotbal co hrajou se nehodí dívat...243 minut nedat gol to je hruuuuzaaa

Reagovat
smazaný uživatel

Slovácko do toho a hlavně do první ligy

Reagovat
smazaný uživatel

to se dalo čekat silne kecy po zapase s nama a teď ho*no.ti se do ligy nikdy nevrátí.SFC 4EVER

Reagovat
M11

ty mas teda co rikat

Reagovat
smazaný uživatel

Třetí liga taky liga

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele