Kozák: Na odchod nemyslím

28.02.2008, 17:24
Rozhovory
Přestupem Martina Fenina do Frankfurtu opustil Českou republiku nejtalentovanější útočník, kterým se mohla Gambrinus ligy pyšnit. Ovšem v druholigové Opavě už roste nový nadějný kanonýr. Jmenuje se Libor Kozák a svými výkony zaujal nejen přední české kluby, ale také anglický Portsmouth.

Po roce ve druhé nejvyšší soutěži jste považován za jednoho z nejtalentovanější útočníků ČR, jak si užíváte angažmá v Opavě?
Angažmá v Opavě si opravdu užívám. Za šanci, kterou mi dala, jsem nesmírně rád. Stane se jen málokdy, aby hráč naskočil z dorostu rovnou do druhé ligy.

Vaše výkony z vás udělaly jednu z největších hvězd nejen Opavy, ale celé soutěže, nepřemýšlíte o odchodu?
Takových otázek jsem už slyšel... Ovšem o odchodu nepřemýšlím. Až budu cítit, že na to mám, abych šel výš, sednu si s panem Hadamczikem (generální manažer) a probereme to. Zatím nebylo třeba.

Většina lidí předpokládá, že dres SFC už moc dlouho oblékat nebudete, kdybyste se odhodlal k přestupu, zvolil byste postupnou cestu přes nějaký větší český tým, nebo raději zamířil hned do zahraničí?
Opravdu nevím, ani nad tím teď nepřemýšlím, ale kdybych jednou chtěl odejít, nechal bych si poradit, ať už od rodičů nebo pana Hadamczika.

Jak by se vám líbilo angažmá například ve Slavii, která o vás projevila zájem?
V první řadě jsem zájmem Slavie potěšen. Ale jak by se mi tam líbilo nemohu vědět. Ovšem každopádně kdybych měl v budoucnu šanci zahrát si ve Slavii, bylo by to super.

Po letošním podzimu máte na kontě už deset branek, rozstřílel jste se však až v jeho průběhu, proč byly úvodní zápasy na vaše poměry tak střelecky chudé?
Ano, opravdu mi to tam ze začátku moc nepadalo. Ovšem důležité je, že jsem se tím nenechal otrávit a pořád se snažil hrát tak, abychom vyhrávali. Góly dávali ostatní a to bylo nejdůležitější. Pamatuji si, že jednou po utkání jsem si vynadal, že mi to tam nepadá. Slyšel mě Honza Jelínek, přišel ke mně a řekl: "Hraj pořád stejně a góly přijdou samy, nepřemýšlej nad tím." No a měl pravdu. Tak doufám, že s něčím podobným přijde i teď před jarní částí sezóny.

Ve většině utkáních po vašem boku nastupoval pouze o rok starší Milan Halaška, jak spolupráci s ním hodnotíte?
Spolupráci s ním hodnotím velmi kladně. Milan je velmi rychlý.

Váš tým je po odehrání patnácti kol na postupovém druhém místě, bylo předsezónním cílem pohybovat se na špici tabulky?
Ano, cílem bylo držet se na špici a druhým místem jsme to splnili.

Je sice poměrně předběžné mluvit o postupu, ale myslíte si, že si Opava příští rok zahraje Gambrinus ligu?
Bylo by to skvělé. Opava si to zaslouží, už kvůli fanouškům. Ale rozhodovat se teprve začne. Když zvládneme začátek soutěže, tak postup není nemožný.

Trenér Jiří Neček vás dostal do A-týmu, jaký máte spolu vztah?
Za to, že mě vytáhl jako absolutně neznámého hráče a dal mě do základu hned v prvním zápase na Žižkově, jsem mu moc vděčný. U pana Nečka vím, že když náhodou nestojím nohama pevně na zemi a začínám machírkovat, okamžitě mě vrátí zpátky na zem do reality. Podle mě máme mezi sebou profesionální vztah. Pro mě asi vždy bude trenérem číslo 1. Celkově si myslím, že mezi sebou problém nemáme.

Opava je známá svými skvělými fanoušky, ti si vás ihned oblíbili, zaregistroval jste zvýšenou popularitu? Zastavují vás například lidé a chtějí podpis?
Určitě jsem velmi rád, že mohu hrát před takovými skvělými fanoušky. Je rozdíl nastoupit před osmi stovkami diváků a třemi tisíci, kteří dokáži vytvořit nenapodobitelnou atmosféru. Občas se stane, že mě někdo zastaví na ulici, ale je to příjemné. Za každý podpis, co mohu dát, jsem rád.

Před Vánoci jste se společně se svými spoluhráči zúčastnil Vánoční besídky se žáky osmých a devátých tříd ZŠ v Kylešovicích, který dotaz vás překvapil nejvíce?
Žádný dotaz se mi nezdál překvapivý. Bylo to příjemné posezení a snad jsme to s kluky zvládli.

Absolvoval jste týdenní stáž v anglickém Portsmouthu, jak ji hodnotíte?
V první řadě skvělá zkušenost. Dalo by se říct, že z malinké části také splněný sen, ale mělo to i své nevýhody. Nebyl jsem s kluky na soustředění, kde se především běhalo, takže kondici jsem musel nabírat až potom.

Jaké největší rozdíly jste během týdne zaznamenal mezi naším a anglickým fotbalem?
Týden je málo na to, abych řekl rozdíly. Myslím, že každý ví, v čem je Anglie silná, a tak to i bylo.

S reprezentací do devatenácti let jste absolvoval přípravu na kvalifikaci na ME. V prvním utkání s Irskem jste odehrál 75. minut. Jak hodnotíte několik dnů strávených s reprezentací?
Opět bylo super sejít se s kluky, popovídat si, jak to jde v klubech a podobně. Zápas se mi zrovna nevyvedl, mělo to být lepší, měl jsem i stoprocentní šanci. Snad jsem trenéra nezklamal a příště přijedu znovu.

S jakými cíli bude Opava vstupovat do jarní části sezóny?
Nebudeme si nic nalhávat, každý vidí, na které příčce jsme a chceme se tam udržet. Půjdeme zápas od zápasu a uvidíme, kde na konci soutěže budeme.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (26)

Přidat komentář
fantomas

chtel bych ho nekdy videt

Reagovat
cubinho

to já bych si s ním zase jednou rád zahrál

Reagovat
fantomas

jo to taky, já myslel ale taky videt jako při zápase, abysme si rozuměli

Reagovat
cubinho

Jo, rozumím, ale chtěl jsem zamachrovat, protože jsem s ním párkrát hrával

Reagovat
fantomas

fakt jo?

Reagovat
cubinho

jojo, ještě v dorostu, ale to hrával ještě stopera

Reagovat
smazaný uživatel

to abych se zasel nekdy podivat na Opavu, kolik mu je vubec roku?

Reagovat
cubinho

19

Reagovat
smazaný uživatel

do ruska s nim

Reagovat
smazaný uživatel

Snad se tomuhle Brumovickému rodákovi bude i nadále dařit minimálně tak, jako na podzim a vystřílí Opavě postup do Gambrinus ligy. Řekl bych, že se máme od tohoto vytáhlého opavského bombera ještě na co těšit. Jednou by možná mohl nahradit Jendu Kollera (mimochodem jeho velký vzor) na hrotu útoku naší reprezentace Když loni na podzim vstupoval do opavského "áčka", hodně lidí si myslelo, že se nedokáže prosadit. On však během podzimu a jara nasázel už kolem 20 branek a to je na kluka, kterému bude v květnu 19let, úctyhodná bilance. Myslím si, že během několika příštích let z něj bude jeden z nejlepších českých útočníků. Jen tak dál "Ceco"

Reagovat
smazaný uživatel

No, maluješ si to moc ružově,,ale musim řict, že bych si to taky přal....hodně štěsti Libore!

Reagovat
smazaný uživatel

Já mu věřím v hlavě to má v pořádku, což se o mnohých fotbalistech s velkým talentem říct nedá. Hrál jsem s ním 10 let a můžu říct, že je to skromnej kluk, kterej během jednoho roku pod trenérem Nečkem neskutečně fotbalově vyzrál a přeskočil tak všechny své vystrvníky v Opavě. Jsem zvědavej, jak si povede na letním EURU devatenáctek, které se bude hrát v České republice. Pokud bude hrát a bude se mu dařit, bude to jeho vstupenka do "velkého" fotbalu.

Reagovat
Radin

Jo jo taky sem měl čest tam bydlet,ale Kozáka sem už hrát neviděl,škoda no .Jinak jemu aji Opavě přeju

Reagovat
Laneey

zase jeden velký talent....,chtěla bych ho vidět hrát ,no uvidíme přejme Opavě postup do GL

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně nadějný fotbalista, at' se mu tak daří dál a vystřílí Opavě postup...bylo by to super, hlavně pro fanoušky, kteří jsou v Opavě skvělý...

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, fans jsou výborní

jinak libora jsem v letošní sezoně viděl cca v 11 zápasech, rozstřílel se až v průběhu sezóny, ale stálo to za to. je na něm vidět obrovská bojovnost a chuť hrát. akorát si obránci soupeře na něho dávají celkem pozor a za zápas schytá celkem dost ran. těží také z dobrých přihrávek halašky a hlavně partyše, který je jeho dvorním nahrávačem. od doby, co jsem ho viděl hrát poprvé za muže (tuším tak jaro 2006) se dost zlepšil ve hře s míčem, některé jeho kličky jsou fakt výborné. ze začátku mu míč sem tam uskočil apod. ale jde vidět, že má chuť se pořád zlepšovat a přeju mu, aby pomohl slezskému fc do první ligy! myslím, že si to jako fanoušci zasloužíme

Reagovat
smazaný uživatel

jj, já tu čest s ním hrát měl...ale to taky ještě hrál v obraně, poslední sezonu co jsem s ním hrál už byl v záloze, no a teď válí v útoku super kluk, nic si o sobě nemyslí, žádná hruška.... teď mu sháním kopy ale na ty jeho lodě nikde nejsou

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by opavě vydělat pěkný balík

Reagovat
smazaný uživatel

Halaska je podle me lepsi nez kozak

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Halaškovi jsem hrál mnohokrát a na velkou budoucí hvězdu tedy nevypadal...ale co není může být...ale zatím má velkou hvězdu jen v hlavě a taky se tak chová...

Reagovat
smazaný uživatel

No, myslím si že Milan teda není žádnej arogantní blbeček. O fotbalistech se tak často mluví. Je sice pravda, že mnoho klukům stoupne částečně zvýšená popularita do hlavy a začnou se chovat jako "hrušky", ale případ Milana to rozhodně není. Řekl bych, že je to spíš skromný kluk, kterej má obrovskej talent. Možná ještě větší než Libor, ale zatím se v mužské kategorii příliš neprosadil. Je hodně psychicky labilní a to je podle mě jeho největší problém. Až si začně víc věřit a spoléhat na svoje schopnosti, určitě o něm ještě uslyšíme. Má předpoklady být vynikajícím útočníkem, ale ...

Reagovat
smazaný uživatel

Samožřejmě, že talent má, jinač by se nedostal tak daleko, o tom žádná! ALE! Jeho chování aspoň co jsem několikrát viděl arogantní bylo a vadilo to i jeho spoluhráčům, kteří šli raději vystřídat... Libor je rozhodně lepší hráč, navíc je fajný člověk...Milan je frajírek...snad jím bude nejen na diskotékách...český fotbal by to potřeboval...

Reagovat
smazaný uživatel

*...snad jím NEbude nejen...

Reagovat
smazaný uživatel

no určittě bych ho chtěl widět hrát...

Reagovat
smazaný uživatel

jelen není žádný frajírek, znám ho, hrál jsem s ním...nepustí si nikoho příliš k tělu,ale to mu je vlastní, má své soukromí....budou to dobří playeři, jestli jim nic nezkomplikuje cestu do velkého fotbalu ...i když milda bývá dost často zraněný, je na to náchylný....

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by to dotahnout dost daleko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele