Komplex Turoneho gólu aneb Rivalita AS Řím a Juventusu

14.05.2017, 16:40
Profily, historie
Je jaro roku 1983 a Dino Viola, tehdejší prezident AS Řím, vchází do své kanceláře, usadí se za svým stolem a začne se probírat ranní poštou. Mezi hromadou obálek ho zaujme orazítkovaná zásilka z Turína, a třebaže ji ještě neotevřel, Viola moc dobře ví, kdo je jejím odesílatelem...

Intuice mu správně napovídá, že mu balík zaslal jeho protějšek z Juventusu, Giampiero Boniperti. Oba šéfové předních italských klubů si dlouhá léta dopisovali ať už takto přímou cestou, či přes různé lokální noviny, a začátkem osmdesátých let jejich otevřené a často zábavné výměny neodmyslitelně patřily ke každému vzájemnému utkání.

Tento konkrétní dopis dorazil do italské metropole den poté, co Juventus na Stadio Olimpico otočil skóre a porazil Římany 2:1, když oba zásahy zaznamenal až v posledních deseti minutách. Vítězný gól hostů, jenž hlavou vstřelil Sergio Brio, byl ovšem předmětem kontroverze, jelikož Michel Platini na rozdílovou branku nahrával z ofsajdové pozice.

Viola si po zápase, a zdaleka ne poprvé, stěžoval na to, že okolnosti nehrály ve prospěch jeho týmu a výsledek byl "otázkou centimetrů”. Boniperti zareagoval bleskově a soupeři koupil dárek, který byl následujícího rána doručen. ”Poslal jsem mu malé umělohmotné pravítko. Stálo mě tři tisíce lir,” vzpomínal prezident Staré dámy, který pro Violu připojil krátký vzkaz. ”Můžeš ho používat na měření našich ofsajdů,” napsal. Viola, vystudovaný inženýr, mu na oplátku poslal pravítko zlaté. ”Ty ho potřebuješ víc,” odpověděl a zakončil tím povedenou výměnu.

Navzdory prohře v ostře sledovaném šlágru mělo AS Řím v této sezóně, 1982/1983, přece jen navrch a ukončilo jednačtyřicetileté čekání na Scudetto. Celkově to pro něj bylo teprve druhé ligové prvenství v historii, a pro většinu jeho fanoušků mělo být třetím. Kvůli odpovědi na otázku, proč nebylo, se musíme vrátit o dva roky zpátky k momentu, který definoval rivalitu mezi oběma kluby.

Er’ go’ de Turone

I na jaře roku 1981 se o Scudettu rozhodlovalo mezi Juventusem vedeným pevnou rukou legendárního Giovanniho Trapattoniho a AS Řím, kde svoji druhou (a zdaleka nejúspěšnější) z celkových čtyř štací u Giallorossi kroutil švédský baron Nils Liedholm. Rozuzlení sezóny měl přinést vzájemný duel v situaci, kdy do konce ročníku chyběla tři kola a Juve vedlo o pouhý bod. Římané tak potřebovali na turínském Stadio Comunale zvítězit a tomu byli hodně blízko čtvrt hodiny před koncem, kdy míč do domácího vápna nacentroval Bruno Conti, hlavičkující Roberto Pruzzo přiťukl nabíhajícímu Mauriziu Turonemu a ten taktéž hlavou dopravil balon za záda bezmocného Dina Zoffa.

”Gól, krásný gól. Byli bychom na čele tabulky dva zápasy před koncem sezóny,” vzpomínal římský tahoun Falcão. Jenže když Turone po vstřelení branky vyskočil na nohy a zvedl ruce, něco jeho oslavu utnulo. Byl to zvednutý praporek pomezního rozhodčího Giuliana Sanciniho, načež hlavní sudí Paolo Bergamo - později dlouholetý šéf rozhodčích, jehož z této pozice v roce 2005 sesadil skandál Calciopoli - branku neuznal.

Římané jeho rozhodnutí nemohli uvěřit. ”Byl to špatný vtip. Stále to bolí,” nechal se slyšet Falcão. Jeho spoluhráč Turone do vápna nabíhal ze zadní pozice, kde v nedbalkách nachytal domácího záložníka Cesare Prandelliho. Jak mohl být v ofsajdu? Rozbor situace v "La Domenica Sportiva” (Sportovní neděle - italský souhrn kola) jasně ukázal, že bylo AS obráno o regulérní gól. Juventus již bezbrankový stav dokázal udržet do samého konce, uchoval svůj náskok na čele a čtrnáct dní nato, po dvou výhrách 1:0 v Neapoli a nad Fiorentinou, se stal italským mistrem. Sezónu v Serii A tak rozhodly centimetry a Turoneho gól - v římském dialektu "Er’ go’ de Turone” - se zapsal do historie.

Žlutočervená část Říma se tak cítila být podvedená, zatímco na druhé straně barikády nevěděli, na co si soupeř stěžuje. Či možná nechtěli vědět. ”Je to jen obvyklá tendence k sebelítosti,” suše glosoval trenér Trapattoni. ”Máte papeže, máte Andreottiho (nejmocnějšího muže italské politiky) a máte slunce. Nechte nám alespoň to Scudetto,” vtipkoval majitel Juventusu Gianni Agnelli. Jeho klub jich v tu chvíli měl již devatenáct, zatímco Římané jeden jediný.

Boniperti, jeho pravá ruka, později přiznal, že turínský celek profitoval z rozhodcovské chyby. ”Pro mě to byl gól. Ovšem pozor, nemůžete s jistotou tvrdit, že by Řím díky tomu gólu vyhrál zápas a rovněž Scudetto, protože by se ještě nějakou dobu hrálo a možná bychom dokázali vyrovnat. Navíc nelze říct ani to, že by nám rozhodčí pomáhal, protože v tom zápase nám vyloučil Beppeho Furina,” uvedl tehdejší prezident Juve a donedávna rekordman v počtu odehraných minut.

AS Řím navíc ve zbývajících dvou kolech nebylo stoprocentní. Za týden sice porazilo Pistoiese a v posledním kole vedlo proti Avellinu, ale když se k jeho představitelům a hráčům donesla zpráva, že Antonio Cabrini poslal Juventus do vedení proti Fiorentině, inkasovalo branku na konečných 1:1 a v konečném zúčtování zaostávalo o dva body. Nehledě na to ale ve Věčném městě panoval a patrně dodnes panuje pocit, že v jednaosmdesátém mu bylo Scudetto ukradeno.

Že Římané nezapomněli, potvrzují i slova bývalého italského premiéra a celoživotního fanouška Massima D’Alemy, který tvrdil, že se nikdy nepřenesl přes to, co nazval "komplex Turoneho gólu”. D’Alema se dokonce nechal slyšet, že už nikdy nepromluvil s Paolem Bergamem, rozhodčím onoho zápasu, třebaže byli oba tou dobou členy komunistické strany.

Ačkoliv v Itálii nelze nic tvrdit s jistotou, tak samotný Turone není příznivcem konspiračních teorií a tvrzení, že bylo Staré dámě pomoženo. ”Tehdy bylo v módě mluvit o ‘kontrolní místnosti’, ale já si nemyslím, že by Juventus potřeboval pomoc. Nesmíme zapomenout na to, jak skvělý tým měl: Zoff, Gentile, Cabrini, Scirea, Tardelli... Ti všichni byli kostrou národního týmu, který vyhrál mistrovství světa. A pak tu byli také Bettega, Causio a Brady. Ani my jsme na tom nebyli úplně špatně: Conti, Pruzzo, Ancelotti, Agostino di Bartolomei a především Falcão, fenomén, kompletní hráč,” vzpomínal před časem Turone pro Corriere dello Sport.

Římské čekání na Scudetto tak skončilo až v roce 1983, o dvanáct měsíců později se pak AS probojovalo až do finále Pohárů mistrů evropských zemí, kde ale před svými fanoušky na Olimpicu podlehlo v penaltovém rozstřelu Liverpoolu. Juventus anglického soupeře porazil rok nato na bruselském Heyselově stadionu, ve finále, které ale zůstane zahaleno tragédií s devětatřiceti obětmi.

Japonec, který neměl nastoupit

Éra první poloviny osmdesátých let je v italském fotbale každopádně spojena se soupeřením AS Řím a Juventusu, přičemž "Er’ go’ de Turone” je jeho symbolem vzpomínaným při každém souboji, který by mohl rozhodovat o ligovém titulu. Tak jako v roce 2001, kdy ovšem okolnosti hrály do not týmu z hlavního města, třebaže tentokrát nebyli v hlavní roli rozhodčí.

”Oni se vždycky dočkají malé pomoci. Taková jsou fakta a těžko s tím můžete něco dělat,” řekl kdysi na adresu Juventusu Francesco Totti, jemuž ale k jedinému ligovému titulu do jisté míry pomohlo rozhodnutí, které poupravilo limit o startu hráčů ze zemí mimo Evropskou unii.

K němu došlo bezprostředně před duelem mezi Juve a AS a díky změně regulí mohl římský trenér Fabio Capello poslat v průběhu hry na hřiště jak Marcose Assunçãa, tak Hidetoshiho Nakatu. ”Ten Japonec, který neměl hrát, byl rozhodující,” litoval po zápase Carlo Ancelotti, římský srdcař, ale v tu dobu trenér konkurenčího Juventusu.

Giallorossi ve zmíněném zápase prohrávali na Delle Alpi o dvě branky, v závěru ale Nakata přišel na hřiště, deset minut před koncem snížil a v nastavení jeho další střelu dorazil do sítě Vincenzo Montella. Římané sice do konce sezóny ještě ztratili kvůli remízám s Milánem a v Neapoli, do posledního kola ale vstupovali s dvoubodovým náskokem na Starou dámu a po vítězství nad Parmou mohli slavit.

Po dnešním vzájemném duelu naopak mohou odšpuntovat šampaňské Bianconeri, pokud na Olimpicu alespoň remizují. I v případě prohry by Juventus měl stále vše pevně ve svých rukou a v posledních dvou zápasech by mu stačila k dalšímu Scudettu jedna výhra, ale kdo ví - třeba i rozuzlení této sezóny nakonec bude jen "otázkou centimetrů”...

Autor: Petr Vaněček

Komentáře (80)

Přidat komentář
Pipo123

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Výbornej článek

Reagovat
smazaný uživatel

O čem je ve zkratce?

Reagovat
Mustang™

O scudettu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Soupeření Juve s AS. Ne snad úplný začátky, ale dost zajímavý časový výsek.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
10

to je z nějakýho římskýho blogu?

Reagovat
Furia Ceca

Taky mi to přijde hrozně "prořímský."

Vypusťte S.O.B.a.

Reagovat
Pipo123

Autor: Radja Nainggolan

Reagovat
10

Ten umí psát?

Reagovat
Pipo123

Zmýlil si si Tottiho a Radju

Reagovat
Arne

Však je tam zmíněný i ten rok 2001..

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dlouhé, koukám na hokej. O co jde?

Reagovat
Pinturicchio

Tak hlavně, že máš čas sem psát tuhle zbytečnost.

Reagovat
Alberto Aquilani

O Touretovom syndróme

Reagovat
Pipo123

Reagovat
Pipo123

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
cepinzcegamy

naser si :D blleeeeuehghghgggh kurva prdel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Pinturicchio

Turoneho komentář

Reagovat
stas87

Tottiho komentar

Reagovat
Pinturicchio

Jj, klasicky mimo.

Reagovat
stas87

Takze jeho slova kategoricky odmietas? Mne teda pride, ze Juventusu rozhodcovia fakt neskodi. Tym neobhajujem placky z Interu..ale nepamätam si vlastne ziadnu situaciu, kedy by vyrazne Juventus v lige poskodili.

Reagovat
Pipo123

Ale ani im výrazne nikto nepomáha, to je taká klasika že všetci do nich kopú, pritom pozri napr na štatistiky penalt kde Juve je na dne tabuľky, pritom konkurencii pískajú vymyslené penalty a aj tak všetci plačú.

Reagovat
Pinturicchio

Třeba sezony po návratu z druhé ligy Juventus rozhodčí řezali jak psy. Kategoricky to neodmítám, to máš ale u všech velkých klubů (Bayern, Real, Barcelona, MU a další), vždycky to tak bylo, vždycky to tak bude. Juve má bohužel tu nálepku korupčníků, takže všichni za jakýmkoliv trochu sporným rozhodnutím vidí podmazávání rozhodčích.

Taky mi přijde (nemám podloženo), že Juve má na tyhle kontroverzní situace (které jsou ale těmi rozhodčími odpískané správně, ale tu kontroverzi vzbudí) docela štěstí.

Třeba letos má AS v lize 13 penalt, Juventus 3.

Reagovat
10

co třeba s Bayernem minulou sezonu?

o chybách proti Juve se nemluví, protože Juve vyhrává a nikdo to nepotřebuje rozmazávat, ostatní za to schovávají vlastní neschopnost...jak vidíš v článku, už hodně dlouho

Reagovat
stas87

Pisal som v lige..

Okej, ja sa len pytal. Z nicoho Juventus neobvinujem, len mi prislo pomerne pravdive to co tvrdil Totti. Ale tak to proste je, ze proti velkym klubom rozhodcovia nepiskaju. A ked uz mozem porovnat Juventus a AS, tak rimania su oprotu nim provincny klub, co sa tyka titulov a trofeji.

Reagovat
10

V lize třeba gól Pjaniće s AC, pak se to otočilo v odvetě, ale pamatovat se bude jen ta jedna situace, stejně jako Muntariho gól, nikdo si už nepamatuje, že Matrimu pak neuznali regulérní gól ta špička v Itálii (těch 5 týmů) si podle mě dlouhodobě nemá co vyčítat

Reagovat
Ragazzo d'oro

A nevidíš trochu rozdíl v tom, kdyz neuznáš gól, kdy je míč viditelně za čarou a gól z neofsajdu z hraniční situace? Tady to je dle mého ten důvod, proč jsme tak hrozně vsichni po zápase řvali, rozdíl je tady v těch konkrétních situacích.

Nechci se pouštět do žádných nesmyslných diskuzi o pripiskavani, jde mi jen o tyhle dvě situace.

Reagovat
10

Obě to jsou chyby, ten Muntariho gól samozřejmě závažnější, pokud teda porovnáváš s gólem Matriho. Moje pointa je v tom, že v dalším vzájemným zápase pak zase rozhodčí poškodí Juve, že z dlouhodobýho hlediska se o nějakým nadržování mezi top týmama (Juventus, AC, Roma, Inter, Neapol) mluvit nedá.

Reagovat
Ragazzo d'oro

Já tvojí pointu, chapu. Jen Mi slo o to věčné připominání/porovnávání gólu Muntariho a Matriho.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Furia Ceca

Pošlete někdo olisovi platinové pravítko - ten ho potřebuje ze všech nejvíc.

Reagovat
mato Kreator

Reagovat
mato Kreator

ehdy bylo v módě mluvit o ‘kontrolní místnosti’, ale já si nemyslím, že by Juventus potřeboval pomoc. Nesmíme zapomenout na to, jak skvělý tým měl: Zoff, Gentile, Cabrini, Scirea, Tardelli... Ti všichni byli kostrou národního týmu, který vyhrál mistrovství světa.

strasne rad hladam rozne clanky o Juve v dekade 75-85 podla mna mali vtom case top generaciu talianov hlavne sa dosts prehliada(l) Gaetano Scirea vsetka cest k dalsim obrancom ale pre mna najlepsi stoper akeho Juve malo..

Reagovat
Alberto Aquilani

Vždy keď sa tu zjavia juventíni, ktorí začnú na všetky strany kričať, že sa im nepripiskuje a je to len hra tých "neúspešných" tak si spomeniem na ten dankov príspevok, ako keď Juventus pred calciopoli potreboval bodovať v Cagliari a v 98. minúte odpískal stopérovi Cagliari kroky.

Užívajte v zdraví, sú aj horšie veci, ako fandiť klubu, ktorý má na krku najväčší korupčný škandál. Napríklad si podať na Slovákov proti Američanom (áno, naozaj som to spravil).

Reagovat
Pipo123

Aké kroky, wtf ?

Reagovat
Pinturicchio

Hehe, tenhle tvůj hraný rádobynadhled vždycky pobaví.

Reagovat
Alberto Aquilani

to som rád

Reagovat
10

jakej dankův příspěvek? to by mě zajímalo

Reagovat
Alberto Aquilani

Je to z roku 2011

"Este som si spomenul na zapas Juve, ked vyhrali tusim posledny "titul". Na istotu potrebovali aspon plichtu s Cagliari (a je to tu zas :mrgreen: ). Cely match prehravali 0:1 (Suazo spachal vzburu, a Tudor vyzeral pri tom gole, ze by ho nestihol ani na bicykli), cely zapas do nich busili aj s rozhodcom jak divi, ale aj Lupatelli spachal vzburu a chytal neskutocne veci. Tak arbitro tutto giuventino nastavil 3 minuty a fesaci pruhovani v dramatickom zavere nakoniec, naprosto cestne, urvali vytuzeny bodik v 97' minute z pencle (niekomu z Cagliari fukol tusim kroky, alebo tak nieco :mrgreen: )."

Reagovat
10

Hm, to jsem si přesně myslel, takhle vznikají pohádky....

Lupatelli chytal v Cagliari až od roku 2008, takže pravděpodobně myslí Chimentiho a ten zápas v 34. kole 05/06 na Sardinii, kde vyrovnával z rohu Cannavaro v čase 94:59, Juventusu pískli přísnou penaltu (Del Piero nedal), ale Suazo dával předtím na 1:0 z penalty po "faulu" Zambrotty (Tudor byl v tý době už 2 roky v Sieně a Suazo jinej gól Juventusu v kariéře nedal), která taky nebyla (https://youtu.be/2--MsUP2-HM?t=2m45s). V tom zápase měl dostat Camoranesi červenou za úder loktem, ten pak nahrával na ten vyrovnávací gól. Před tím zápasem vedl Juventus tabulku o 9 bodů, Inter den předtím prohrál s AC, nakonec Juve vyhrálo ligu o 15 bodů

Reagovat
Alberto Aquilani

jasné, presne podobnú odpoved som čakal, že budeš kontrovať hned po tom, čo si to dogoogliš. Ja tiež viem, že to nie je úplne presné, lebo som si to už pred tým kukal na youtub... ešte daj to o neuznanom Matriho góle (sorka, už si dal ).

Samozrejme, je normálne písknuť takúto penclu v nastavení: https://www.youtube.com/watch?v=JRS_joStn-Q no nič, je to tak. Juventus bol proste pred calciopoli čistý jak kryštálik.

Reagovat
10

58. minuta je nastavení?

Reagovat
Alberto Aquilani

*v hocijakom čase

Reagovat
10

a Del Piero nedal, narozdíl od Suaza, kdy to penalta taky nebyla...takže tam vlastně nesedí vůbec nic, ty "nie je úplne presné"

uvidíme, jestli někdo za 10 let bude podobně detailně zkoumat i těch vašich 14 penalt tuhle sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Mal si podat na Americanov

Reagovat
Yzemi

ty musíš mít hrozný život, to je mindrák né jak vrata, ale jak Camp Nou

Reagovat
Alberto Aquilani

nemám kamarátov, nikto ma nemá rád, dlebem sa v nosek, strašne smrdím, môj život stojí na jednom mieste, takže si celý ten môj neúspech kompenzujem na Juventuse... only god can judge me.

Reagovat
didosh

To já měl vsazéné 7,5+

Reagovat
Alberto Aquilani
Reagovat
smazaný uživatel

Dneska budu i ultras? Pytam sa ci sa mi to oplati pustit alebo nie.

Reagovat
Alberto Aquilani

netusim... na Janov je ale vypredané už

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nakoniec su. Dobre ze som si zapol, povodne som chcel Monaco ale tak Seriu som nevidel viac ako pol roka

Reagovat
Emmett Brown

hmm, ten "ofsajd" Turoneho, dobrý zárez

Reagovat
andycek1

Reagovat
smazaný uživatel

více takových článků

Reagovat
smazaný uživatel

Vzdy to tak bolo, je a bude, ze juventus je najskorumpovanejsi klub na svete. Najskurvenejsi klub aky existuje

Reagovat
Zark

A ty to taky už zabal, jako ten tvůj totti

Reagovat
smazaný uživatel

Ale sak uznaj, ze je to pravda

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel máš pravdu, ono celá Itálie je zkorumpovana.

Reagovat
didosh

Spolu s pražskou Spartou...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SaianSupaCrew

Ne, že by mi nevadila dominance Juve z posledních let. Ale Inter prostě větší zlo

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
mato Kreator

Reagovat
The Krupy

Reagovat
irik

Reagovat
Lech

Juve za osm a Inter bez dvou za deset

Reagovat
SaianSupaCrew

To má každý nastavené jinak. Pro mě osobně má daleko větší vliv než historie to, co jsem prožil a viděl na vlastní oči. A vzhledem k tomu, že jsem calcio začal sledovat pár let před CP, mám jako největšího rivala zafixovaný právě Inter. Vzájemné zápasy bývaly hodně vyhrocené a hodně se v nich (na obou stranách) prasilo. Až na Javiera se tam těžko hledal sympaťák a na ten fotbal se celkově moc nedalo dívat. Ty dvě sezony, co jsme za nima skončili o dva, tři body (i když jsme měli 80+, což většinou stačilo). Hodně zamrzel i Samuel, to byla moje srdeční záležitost... Nebýt CP, je to všechno asi úplně jinak

Reagovat
Lech

chapu, ja jen ze bych mezi nima nedelal rozdily, zas treba proti juve to byva taky dost vyostrene, napr jak manolas vycelil moratu, juve kopalo vymyslenou penaltu a tak vyhrali no apod. Ale je to o subjektivnich pocitech proste, je zbytecne se rozepisovat o tom ktery klub hejtuju vic a ktery min, jsou dulezitejsi veci

Reagovat
SaianSupaCrew

Jasný Jak říkám, to má každý nastavené jinak. Ale ta dnešní rivalita s Juve je takový slabý odvar toho, co se dřív dělo.

Namátkou - https://youtu.be/pMq6h2RGzUk

Reagovat
Pettirosso

Reagovat
Francesco Totti AS

To snad nikoho ani nepřekvapuje

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele