Kluby v Lize mistrů si polepší, UEFA rozdělí přes 60 miliard korun

08.02., 09:30
Aktuality
Trofej pro vítěze Ligy mistrů (© AFP)

Evropská fotbalová unie UEFA rozdělí v příští sezoně mezi kluby Ligy mistrů, která se bude hrát po rozšíření s 36 týmy, minimálně 2,46 miliardy eur (61,4 miliardy korun). Odměny pro účastníky Evropské ligy budou činit celkově 565 milionů eur (14,1 miliardy korun) a pro mužstva v Konferenční lize 285 milionů eur (7,1 miliardy korun). UEFA to oznámila na závěr středečního jednání výkonného výboru v Paříži.

Prestižní Liga mistrů se od příštího ročníku rozšíří o čtyři týmy na 36 klubů, které budou mít garantovaných osm utkání místo dosavadních šesti. Od roku 2021 rozdělovala UEFA mezi kluby ve své elitní soutěži zhruba dvě miliardy eur ročně (50 miliard korun), vítěz soutěže si aktuálně přijde na 130 milionů eur (3,2 miliardy korun).

Celkově počítá UEFA do roku 2027 každoročně s příjmy ve výši 4,4 miliardy eur (110 miliard korun). Deset procent z této částky dostanou méně úspěšné kluby - 308 milionů eur (7,7 miliardy korun) ty, které se vůbec nekvalifikují do pohárových soutěží, a 132 milionů eur (3,3 miliardy korun) ty, jež vypadnou v předkolech.

Detaily k přesnému klíči, podle nějž budou finance mezi kluby rozdělovány, zveřejní UEFA později.

Autor: ČTK

Komentáře (10)

Přidat komentář
Robbie

Kdo dává peníze UEFE ?

Reagovat
Kryptos_

Sponzoři?

Reagovat
Robbie

Myslíš že jim dávají takový rakety jo

Reagovat
Kryptos_

Vysílací práva a sponzoři, dohromady to je prostě raketa. Samozřejmě pak je otázka, kdo je mezi sponzory... Většinou to nasype někdo jako Rusko nebo Saudi, že...

Reagovat
pistacik11

Kým budú ľudia ochotný platiť stále viac peňazí za tv práva

Reagovat
PP

To se nám to hoduje, když nám lidi půjčují..

Reagovat
fenixLFC

jojo, pujcuji takze ked si spravim nakup v obchode tak mu len poziciavam peniaze

Reagovat
mrtvej ofsajd

Vede se "tenhle fotbal" jen proto, aby ze vsech udělal dlužníky?

Reagovat
Nieuwendyk

Taková FC Barcelona, dluhuje nám půl miliardy a jde si zbankrotovat!

Reagovat
PP

to je hláška ze Švejka kluci..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele