Klopp zanechá na Anfield Road odkaz jako legenda, která Liverpoolu vrátila jeho zašlou slávu

26.01., 16:46
Aktuality

Až se německý kouč Jürgen Klopp (56) po sezoně rozloučí po necelých devíti letech s fotbalisty Liverpoolu, učiní tak už jako klubová legenda. Povedlo se mu totiž vrátit Reds do pozice vládců anglického i evropského fotbalu a vybudoval si trvalé pouto s městem a jeho obyvateli.

Šok a zklamání na Merseyside, které v pátek následovalo Němcovo zcela nečekané sdělení, že odchází, svědčí o proměně, kterou Liverpool nezažil od dob ikonického kouče Billa Shanklyho před 50 lety. Fanoušky si Klopp získal především svým civilním chováním.

V první den svého působení na Anfieldu v říjnu 2015 o sobě skromně prohlásil, že je "normální", což bylo v ostrém kontrastu s bombastickým "výjimečným" příchodem Josého Mourinha jako manažera Chelsea o 10 let dřív. Přesto progresivní a novátorský lodivod dosáhl mimořádných úspěchů.

Jako jediný trenér Liverpoolu dokázal vyhrát Premier League, Ligu mistrů, FA Cup, Ligový pohár, mistrovství světa klubů a Community Shield. Před příchodem do Anglie se mu podobně vedlo v Německu, kde odsunul Bayern Mnichov a získal s Borussií Dortmund dva bundesligové tituly.

Přesto málokdo věřil tomu, že se Kloppovi podaří tento kousek zopakovat poté, co jeden z největších světových klubů strávil desetiletí v útlumu. Liverpool přebíral na 10. místě ligové tabulky...

Trvalo nějakou dobu, než konzervativní Anglie jeho způsoby přijala. Po domácí remíze 2:2 s West Bromwichem v prosinci 2015 si mnozí klepali na čelo, když na trávníku shromáždil hráče, chytil se s nimi za ruce, aby společně oslavili vyrovnávací gól v samém závěru zápasu.

Jeho síla osobnosti, charisma a trenérský um však brzy začaly okouzlovat velmi emotivní fanoušky. "Klopp je skvělý komunikátor, showman a vůdce smečky," řekl o něm bývalý kapitán Liverpoolu Graeme Souness. "Do Liverpoolu se skvěle hodí, protože cítí emoce tohoto místa."

Historie klubu byla poznamenána tragédiemi stejně jako triumfy. Neštěstí na Hillsborough, při kterém v roce 1989 zahynulo 97 liverpoolských fanoušků, zanechalo nesmazatelné jizvy. "Liverpool je nesmírně emotivní fotbalový klub, se svou historií, se svými tragédiemi. Když jdete na Anfield a slyšíte 'You'll Never Walk Alone', cítíte tu emoci," popisoval Souness.

Svým způsobem bylo příznačné, že cesta ke slávě pod Kloppovým vedením nebyla přímočará.

Láska rostla

Před triumfy bylo na cestě mnoho smutku. První tři finále v Ligovém poháru, Evropské lize a Lize mistrů německý kouč prohrál. V sezoně 2018/19 mu klubový rekord 97 bodů stále nestačil na to, aby v Premier League porazil Manchester City Pepa Guardioly.

Během několika týdnů však Liverpool odpověděl výhrou nad Tottenhamem v madridském finále Ligy mistrů. Na cestě do něj odtrénoval Klopp na Anfieldu pravděpodobně svůj nejlepší zápas v evropských pohárech v kariéře, když Barcelonu Lionela Messiho pokořil 4:0, přestože v prvním zápase prohrál 0:3.

Tři desetiletí trvající čekání na zisk ligového titulu skončilo v roce 2020. Místo bombastické show před plnými tribunami ovšem hráči s mírnou pachutí zvedli trofej pro vítěze Premier League na prázdném Anfieldu kvůli omezením způsobeným koronavirem.

Covidové období bylo pro Kloppa obzvlášť těžké. Kvůli cestovním omezením se totiž nemohl zúčastnit pohřbu své maminky.

V roce 2022 Liverpool získal Ligový pohár a FA Cup a útočil na zkompletování kvarteta trofejí. Jenže ligu opět ovládlo City (o jediný bod) a ve finále Ligy mistrů se po vítězství 1:0 radoval Real Madrid.

Fámy o Kloppově budoucnosti se šířily během nepovedeného ročníku 2022/23, kdy se Liverpool propadl na páté místo v Premier League, ale dnešní zpráva překvapila. Teprve 56letý trenér přiznal, že mu došla energie.

S pětibodovým náskokem Liverpoolu v čele tabulky je však odhodlaný odejít na vrcholu vrcholem, a to prvním triumfem v domácí soutěži před zaplněnými tribunami. "Pojďme z toho udělat přednost. To by bylo opravdu skvělé. Vyždímejme z této sezony všechno a vytvořme si další hezké vzpomínky, až se budeme v budoucnu ohlížet..."

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (56)

Přidat komentář
Salfovic

Výstižná fotka

Reagovat
janinho

ktokolvek pride po nom to bude mat velmi tazke. velka strata pre EPL, ale tak dokazem pochopit ze 9 rokov tohto tlaku (a hlavne nahanania City) musi byt fakt narocnych.

len by som povedal, ze neviem preco sa rozhodol takto prave teraz, ked ma dost rozbehnutu prestavbu timu a dosli hraci ako darwin, gakpo, jota, diaz, szoboslai atd. stacilo este 3/4 hracov a ten tim mohol slapat dalsich 6 sezon.

Reagovat
vceradnesazitra

Vycítil, že Pepka nikdy nedožene a tak to radši vzdal. Palec nahoru za to, že uznal, že na to nemá

Reagovat
Salfovic

Nejzajímavější dva zápasy FA cupu opět ve stejný den a čas, to jsou fakt idioti.

Reagovat
oli9

Hodgson, Dalglish, Rogers.. Když si vemu co tu bylo předtím, plácáni kolem 7. místa a pomalu rádi za evropskou ligu... Posily jako Downing, Borini, Konchesky atd..

Tak Klopp vazne dostal LFC navrchol a drží ho tam doteď.. Hlavne mě pod ním začal bavit nás fotbal, prostě bavil

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
farwest

Tohle jsem nečekal a mám z toho celý den blbou náladu. O víkendu se mi nebude chtít ani vytáhnout paty z baráku, jak nemám chuť nic a nikoho vidět. Doufal jsem, že ten chlap zůstane v Liverpoolu až do důchodu.

Reagovat
Seydou Doumbia

To ti fakt blbý fotbal takhle dokáže zkazit náladu ?

Reagovat
doocetung

Mi ještě víc..ale místo odvolání trenéra spíš když nedojde poslední zápas na lístku na 1,5g+ po gólu v 10. Minutě

Reagovat
vladino10

Reagovat
Seydou Doumbia

Jo tak takhle to mě sere daleko víc, tam jde o moje love, ne o nějaké emoce...jestli klub vyhraje nebo prohraje je celkem jedno, když z toho nemám prachy já osobně tak co mi je po nich ale to trochu zjednodušuju

Reagovat
Neutron

akoze depresie z futbalu?

Reagovat
fenixLFC

ty by si to mal poznat

Reagovat
Neutron

Ja si skor pamatam roky dominancie skor sa zda, ze ty mas kratku pamat

Reagovat
Bandita_Harry

History Channel ?

Reagovat
Neutron

Historia sa opakuje

Reagovat
Bandita_Harry

Jasné pred Fergiem ste boli tuším tiež cca 25 rokov bez titulu, tak máte čas este

Reagovat
Neutron

Vsak vy ste na tom takisto ty trubka a ty sa ides smiat?

Reagovat
Bandita_Harry

Jasné môžem sa smiať koľko chcem Snáď sa tomu dá pochopiť aj bez toho aby som ti to musel vysvetľovať

Reagovat
Neutron

Vsak sa smej jak pripeceny kludne cely den ja ziadne vysvetlenie nepotrebujem, zjavne tebe nieco nedochadza

Reagovat
Bandita_Harry

Mám smútok v týchto dňoch, vy ste celkom dobrá náplasť Sme na tom podobne takže sa môžeme vysmievať navzájom Ten History Channel si naladujete teraz vy za čo ste sa nám smiali roky rokúce

Reagovat
Neutron

to sa tolke roky v tebe hromadilo? kazdopadne, ked uz nic ine, aspon je o kusok radosti v tvojom zivote viac

Reagovat
Bandita_Harry

Jasné konečne to môžem dať von

Reagovat
VTID94

Tak pre niekoho kto "žije" futbalom alebo svojím obľúbeným klubom naplno to je určite ťažké. Niektorý wannabe fans ktorý sa tomu venujú cca 15 minút tu na EF blbym komentovaním to naladu nepokazí.

Reagovat
dantetomas

Ako mladsi som to mal podobne. Prispieval som na fans web, sledoval kazdy zapas, mal nahovno naladu po kazdom nezdare (skoro kazdy tyzden) a potom ma to preslo. Clovek pride na to, ze su aj dolezitejsie a aj zabavnejsie veci, ako si trapit nervy kvoli milionarom, co len kopu do micudy. Obzvlast z pohladu cloveka, co ten tim sleduje len v TV. Dnes uz ani zapasy LFC vidiet nemusim a po prehre sa mi zivot neruti

Reagovat
vladis271

Reagovat
VTID94

U niekoho sa to môže vekom meniť. Ale niektorý proste to berú tak že "dýchajú" pre ten daný klub. A nemusia nutne žiť v tom meste alebo niečo podobné. No vidieť to aj na tribúnach keď sa lúčia klubové legendy tak plačú aj starší chlapi.

Reagovat
aragorn

Reagovat
Nizzie

Reagovat
farwest

Já fandím LFC vlastně od doby, co tam hrál Berger a následně i Šmicer a Baroš. Každopádně důvod, proč mi ten klub přirostl k srdci je ten, že jsem byl třikrát v Anglii a z toho dvakrát v Liverpoolu a na Anfieldu a jednou dokonce i Goodison Parku; nevěděl jsem, co od toho čekat (protože jsem se setkal i s názory, co za díru to město je), ale nakonec jsem zjistil, že je to krásné město a úžasní lidi, cizince a turisty tam vítají a mají dokonce i radost, že cizí fanoušci se na klub přijedou podívat. Viděl jsem i Londýn a Manchester a jsou to taky krásné města (i když Londýn je skutečně obrovský a za jednu cestu z něj člověk moc neuvidí), ale Liverpool mám skutečně rád, můj životní zážitek.

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
mistr129

Mně spíš dokáže nasrat, když vyhraje někdo koho fakt nemám rád, než když můj tým prohraje. Euro 2016, každá LM Realu nebo každý grandslam Djokoviće mi dokážou pěkně zkurvit celý týden

Reagovat
Bandita_Harry

Takže ti Djokovič skurvil uz rok života

Reagovat
Bandita_Harry

*Sorry pol roka

Reagovat
Seydou Doumbia

Přesně tak to mám i já. Když si to vezmeš, sledujeme jenom cizí lidi v jejich zaměstnání. Jenom je to zábava, ale je to furt jen sledováni zápasů doma u tv, kdyby člověk žil v tom městě a chodil na každý duel tak to zase člověk bere jinak. Každopádně taky se mi změnili priority, sice mě mrzí že je Lyon ve sračkách, ale můj život by neovlivnilo, kdyby vyhrál titul. Dřív byl konec světa když můj tým vypadl v play off LM, dnes už nic. Jako malý jsem to žral více.

Reagovat
vladino10

Presne to, keď si mladší a začneš to pozerať máš pocit, že wau, aké to je dôležité. Ale po rokoch si uvedomíš, že veď to je vlastne každý rok, opakovanie a asi to nemá až takú dôležitosť, ked...to.proste nie je jednorázovka...možno keby Slováci hrajú finále MS vo futbale, tak by ma to vzalo ešte, inak asi ani ne

Reagovat
Seydou Doumbia

Přesně, každý rok to samý. Titul v LM vyhráli mé oblíbené týmy (Bayern, City) i svině (Real 150x v řadě) ale že by to můj život nějak extra ovlivnilo se říct nedá kdysi bylo vše jiný, jako malý si viděl poprvé fotbal tak to pro nás byl boom, veškeré info jsme měli z pro footballu a celý den čekali na LM na zápas, který tv vybrala a na který se musíme koukat, protože není jiná možnost...dnes můžeš sledovat 5 zápasů najednou klidně ze všech prdelí světa a informací je taky hromada, nutno dodat že zbytečných informací

Reagovat
Pepe1911

Z teletextu

Reagovat
Seydou Doumbia

jo to si pamatuji jak jsem si vsadil a čekal 10 stránek než naběhnou výsledky ze skotska

Reagovat
cristiano.K.

jenom stárnem

Reagovat
Remt

Taky z toho mám dost blbou náladu celý den. Až se to stane a Klopp skutečně odejde, tak to obrečím, vím to Bude mi opravdu chybět. LFC pod ním hrál opravdu zábavný fotbal. I když se zrovna třeba nevyhravalo tak ten fotbal bavil a za to velký palec nahoru

Reagovat
farwest

Mám stejný názor. Pro LFC byl ten člověk fakt godsend. I loňská sezona, kterou má většina fanoušků zafixovanou jako špatnou, mě bavila (teda s vyjímkou několika otřesných výkonů, kdy jsme naprosto zbytečně ztráceli s týmama někde ze spodku). Třešnička byla, jak jsme zrušili United 7:0 tyvoel

Reagovat
vladis271

Ornstein v rozhovore s Riom:

- nakolko klub o tom vedel uz od Novembra vytkol profesionalitu tych co to vedeli, ze sa nic nedostalo von.

- Zmluva bola sice do roku 2026, ale vraj tam bola nejaka gentlemenska dohoda, ze je to do roku 2025, a ten 2026 mal byt v ramci "maybe, we will see/ we will talk". Teda, ak pocitam spravne povodny plan pocital s koncom po sezone 24/25.

-Alonso mal v plane dat Borussii aj dalsiu sezonu. Co bude teraz sa nevie. Ani kto su nase ciele.

-Klopp mal v poslednom obdobi ziskat v klube bezprecedentnu moc v rozhodovani s cim sa povodne nepocitalo. A aj to si mohlo vybrat dan v tom, ze vyhorel skor ako sa pocitalo.

Reagovat
vladino10

Vytkol profesionalitu, alonso v borussii...hm

Reagovat
Greaber

Ten Mourinho má fakt kliku, teď si dá pár měsíců prázdniny, aby se pak mohl vrátit v plné síle. Zničit Liverpool.

Reagovat
VTID94

Myslíš ze mu nestačí tých 80 mega čo zarobil na padakoch?

Reagovat
vladis271

Reagovat
Seydou Doumbia

On půjde zničit ještě jednou United, když tam ted vytváří all stars vedení...kamoš mi napsal že by ho bral do přestavby, že ideální trenér.

Reagovat
Neutron

Ste museli byt pekne najebani, ked toto povedal

Reagovat
Seydou Doumbia

on nepije alkohol

Reagovat
Neutron

Tak drogy ?

Reagovat
Seydou Doumbia

taky ne, ale z toho studia psychologie mu už začalo asi hrabat

Reagovat
Neutron

No zjavne z lekara sa stal pacientom

Reagovat
Seydou Doumbia

taky se mi zdá

Reagovat
herbage

U fanouška MU to ani moc nepřekvapuje

Reagovat
Neutron

Sklamanie. Od autora legendarnej hlasky som cakal viac.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele