Kam kráčí ženský fotbal, líčí asistentka trenéra Slavie Pěničková

15.01., 08:50
Rozhovory

Deset zápasů, samá vítězství a skóre 48:1 -⁠ ženská fotbalová Slavia je v první lize suverénní. Děvčata z Edenu teď ale čekají tři náročné týdny v Lize mistryň. Ve čtvrtek se utkají se St. Pöltenem, o týden později s Brannem a skupinu uzavřou v Lyonu. Cesta k postupu do další fáze soutěže už je přitom hodně klikatá. Nejen o ní hovořila v podcastu Livesport Daily asistentka trenéra Karla Pitáka Blanka Pěničková.

V aktuální domácí ligové sezoně zatím slávistky nenašly přemožitele. Podobně si ostatně počínaly i v té loňské, kdy získaly 22. titul. Jenže střet s evropskou špičkou bolí, vždyť například Lyon Pražanky k ničemu nepustil a smetl je 9:0. Postup do play off LM tak zůstává spíš v teoretické rovině.

Co českému ženskému fotbalu chybí nejvíc? "Hodně lidí zmiňuje, že nejdřív se musíme dostat na nějakou velkou akci. Ale já tomu nevěřím. Vidíme, že ve světě je to přesně naopak. Nejdřív přijde podpora, buduje se kvalitní zázemí, fotbalistky mají profi smlouvy a zlepší se i kvalita ligy," přibližuje Pěničková, která předtím, než se stala součástí trenérského týmu Slavie, pomáhala Karlu Radovi jako asistentka u národního týmu.

Česká reprezentace měla nejblíž postupu na Euro v roce 2022, kdy padla v baráži se Švýcarskem až v penaltách. Podle Pěničkové je problém v tom, že české hráčky sice figurují na soupiskách velkoklubů, jenže většinou vysedávají na střídačkách. "Dalo by se na nich stavět, ale je potřeba, aby hrály. Jinak to sice pro prestiž českého ženského fotbalu dobře vypadá, ale přehrávají je i hráčky z české ligy, které hrají pravidelně."

V pondělním podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Pozici ženských rozhodčí v mužských ligách.

Podporu FAČR a sponzorů.

Jak ochotně pouští muži ženy do "svého" světa.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (114)

Přidat komentář
Witcher

Reagovat
Pablos

Koukám při čtení expresky, že u Lingra je automatická opce, když Feyenoord nespadne do druhé ligy... tvl. tak to už bych ho tam nechal, když to mají takhle nastavený

Reagovat
Pablos

Jo a omlouvám se, že do rubriky ,,kuriozity" dávám něco o fotbale.

Reagovat
Mass

Reagovat
Hafna

Reagovat
ratusek

Reagovat
Losinho

Reagovat
dest1l

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Swarley

Reagovat
Thorrin

Reagovat
Mass

Dost divná podmínka. Jinak teda nevim proč ho kupovali, když tam nehraje, twl jen odehraných 101 minut v Eredivisie. Dost bych se divil, kdyby nešel hostovat, mohl by se vrátit. Už jen z důvodu, že mě Jurečka dost často sere a potřeboval by větší konkurenci na podhrotu.

Reagovat
Pablos

No právě, že píšou, že Slavia by ho chtěla zpátky na hostovačku... jenže tím by zanikla prý ta automatická opce... takže to se asi nevyplatí. Nevím teda na kolik přesně je ta opce, ale mám za to, že si matně vzpomínám, že to byl docela dobrej deal pro Slávii.

Reagovat
Mass

Dobrej deal pro Slavii to byl z toho pohledu, že Lingr nechtěl prodloužit smlouvu a čekal že mu nějaký zahraničí nasype o to víc (tzv. na Olayinku) a on odejde zadarmo. No a tady se ozval Feyenoord, že by i něco zaplatil, když ho bude mít dřív. Slavie ho určitě nevezme zpátky s tim, že by jí zanikla opce a Feyenoord ho nejspíš nevyplatí a nepošle zpátky na hostování, i když to mi přijde jako jediná možnost, jak by si v týhle sezoně mohl ještě zahrát.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

On je teď na hostování, hostovat nikam jít nemůže, navíc už nastoupil za dva kluby v sezóně. Jediná možnost, že by nás Feyenoord vyplatil hned a poslal nám ho na hostovačku.

Reagovat
Mass

Jo, tak sem si to představoval, že by ho Feyenoord zaplatil hned a poslal na ten půlrok zpátky, když jinak jít nemůže. Ale nevim, to mi nepřijde jako něco, co by Feyenoord udělal.

Reagovat
Hasan Šáš

takovou peachovinu by neudělal snad nikdo, ne?

Reagovat
Mass

No, nejspíš ne. Oni si přivedli hráče za 4M € (což si myslim že ani pro ně není málo), kterýho skoro vůbec nenasazujou, podle rozhovoru s Hanckem na livesportu, se prej vůbec nehodí do trenérovy taktiky, maj Lingra zafixovanýho jako brejkovýho hráče (wtf? pozn. autora) a Feyenoord v lize hraje jen do plný obrany. To mi přijde taky jako pořádná peachovina.

Na druhou stranu, Slavia si zase za milion koupila Dumitrescua na levýho beka a přitom hrála na tři vzadu a na wingbacku hrála záložníky Wallema s Provodem. Aspoň teda Dumitrescu hraje v EL, Lingr nehraje skoro vůbec. Podobná situace.

Reagovat
Hasan Šáš

to je fakt wtf, Lingr mi teda taky nepřijde moc brejkovej, spíš někdo, kdo ti lítá každou chvíli do vápna.. takovej new Kolář by z něj šel udělat

Reagovat
doshcz

kdyz se na nej ptali borci na redditu tak jsem jim psal ze je to hlavne hrac co sedi na lavici a nevadi mu to, na to napsali ze presne to potrebujou tak asi proto

Reagovat
kilobyte

Nechtěl jí ze Slavie pryč, aby nemusel sedět na lavičce?

Reagovat
doshcz

tak to mel jit do Baniku

Reagovat
Mass

Však on hrál dost, skoro pokaždý první střídající hráč.

Reagovat
naheCZ

Ne, chtěl vyloženě zkusit zahraničí. Když věděl, jakou má pozici ve Slavii, tak mu muselo být jasný, že ve Feyenoordu lepší pozici jen tak mít nebude...

Reagovat
Mass

Spíš hráč, kterej se neposere z toho, když není v základní sestavě. Ale hrát určitě chce. Tohle není Koláček.

Reagovat
mayday

Ten rychle vystřízlivěl.

Reagovat
Coutinho10

zrovna jsem to chtěl probrat

tady celý článek a víc infa: https://infotbal.cz/slavia-zkoumala-jak-privest-lingra-zpet-prekazkou-je-klauzule-ve-smlouve/

nicméně takže jediná varianta, jak Lingra sem dostat, když tam nehraje a určo i on je nespokojenej je ten, že by ten přestup do Feyenoordu byl vlastně vystornovanej, což z pohledu nás by znamenalo nedostat ty 4 mil. EUR, což není zase úplně málo, ale na druhou stranu bysme měli zpět rozdílovýho hráče...těžký, ale asi pochopím, když Lingra vypustíme, přeci jenom se asi musíme chovat ekonomicky

Reagovat
Freedo

Ve Slavii by jistej základ taky neměl, to je lepší ho střelit za 4 mega a vzít někoho talentovaného z ciziny.

Reagovat
Coutinho10

j asi jo a nemáme jistotu, že ho třeba za podobný peníze pak znova prodáme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

Jo ták 4 mil ...nevěděl jsem tu částku už... no tak to je opravdu dost za hráče, kterej zase si musíme přiznat nemá vždy stabilní formu a je spíš platnej na střídání jako oživení. Jasný své důležité okamžiky měl, ale ...jsou to prostě dobrý peníze za něj. A holt by přežil málo hrající půlrok no a pak by ho buď začal Feyenoord více hrát, když už by byl úplně jeho anebo by ho poslal pak někam na hostovačku, kde by si zahrát už mohl více.

Reagovat
naheCZ

Vzdát se takových peněz za hráče, který byl platnější spíš ze střídačky, by bylo bláznovství...

Reagovat
Pablos

Tohle pro Slavii nedává smysl no ...takže ho čekám za týden v Edenu

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Vinci

V 5 bude prý před Edenem

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Nieuwendyk

old habits neva die

Reagovat
Mass

Reagovat
Cotton

Reagovat
Greny

když nemáte Lingra tak zkuste Lingarda

Reagovat
Coutinho10

nicméně jako věřil bych mu, že by to nakopl jako když byl hostovat ve WHU

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych ho vzal, se stejnou smlouvou jako Ihattarena, ale předpokládám, že i kdyby byl Lingard bez peněz, tak radši bude umývat záchody v Manchesteru, než jít hrát fotbal do země, o které ho doma učili, že tady žijeme v jeskyních, lezeme po stromech a mlátíme se kyjem po hlavě.

Reagovat
fabec1222

EuroFEMINISMUS.cz

Reagovat
Mass

Skóre 48:1 v lize, to někoho baví se koukat na tak "vyrovnanou" ligu , monty?

Reagovat
Coutinho10

taky k tomu něco napíšu....jako před cca 5 lety nás to taky bavilo, když jsme F:L drtili a měli nejmíň inkasovanej branek, snad 7 za celou sezonu

tak 10: https://www.eurofotbal.cz/fortuna-liga-cz/2019-2020/tabulky/

takže jako nebyl to špatnej pocit .. i to překonávání evropských a světových rekordů, ale už to je pryč

Reagovat
Nieuwendyk

Světových?

Sparta byla tenkrát v "krizi" a skončila třetí. Když vy jste byli v krizi, hrozil vám pád a bankrot l. Na to nezapomínat, memento mori

Reagovat
Coutinho10

ano, i světových

neboj, pamatuju a hrozně mě to štvalo, že všichni od vás byli zničení atd., že tohle nepamatuje a že tohle je tragédie atd. a pořád jsme byli, jak píšeš např. 3 a kvalifikovali se do předkol evropských pohárů, takže tomu se mi chtělo vždycky smát, když pro vás byla krize 3. místo v porovnáním s tím, jak jsme trpěli my a jak málo chybělo, aby jsme i např. sestoupili....fuj, tenkrát nás Koli za Liberec proti Sigmě zachránil, když my padli na Baníku a neměli to ve své moci

Reagovat
Coutinho10

* a pořád jste byli

Reagovat
monty25

Slavia je tuhle sezonu zatím bez ztráty bodu, ale ty zápasy mezi celou Top 4 (Slavia, Sparta, Slovácko, Liberec) jsou vyrovnanější než dřív. Mě třeba ženská fotbalová liga baví mnohem víc než basketbalová, tam se vždycky jenom podívám, o kolik USK vyhrálo. Vrcholem jsou samozřejmě zápasy v Evropě, tam mě teda z několika důvodů baví zase víc ten basket.

Reagovat
j_mrazik

Delší nohy?

Reagovat
Firkraag

Reagovat
monty25

Jakože to je jeden z těch důvodů? Ne, důvody jsou tyhle: 1) V Eurolize je víc zápasů než v Lize mistryň. 2) USK hraje všechny domácí zápasy opravdu doma, Slavia jich za poslední dvě sezony kvůli neustálým výměnám trávníku hraje půlku v Boleslavi. 3) USK je dlouhodobě top tým, co patří mezi nejlepší v Evropě. Pro Slavii je momentálně skupina asi maximum.

Reagovat
Nieuwendyk

4) jsi ostýchavý a líbí se ti vysoké silné dívky

Reagovat
monty25

No nevím, ve Slavii se mi nejvíc líbí hráčky, co mají 174 a 172 cm. Přiznám se, že v USK teď ani nemám nějakou vyloženě oblíbenou hráčku jako třeba dřív Elhotovou. Ale možná je to i dobře, protože jim prostě fandím jako týmu.

Reagovat
Nieuwendyk

Nohy jsou zaklad

Reagovat
Vinci

Co teprve až zjistíš ze sport hraji i chlapi

Reagovat
monty25

Máš dojem, že tady Teplice a FKVŽ komentuju málo?

Reagovat
Vinci

Upřímně jo mam dojem, ze komentujes jen ženské prave

Reagovat
Pablos

Teplice a Žižkov komentuje. Plus u Teplic pokaždé, když se hraje kolo... tak ho tu určitě montyho najdeš psát

Reagovat
monty25

Reagovat
kilobyte

A Sejka, hráče jako bejka.

Reagovat
monty25

Jsem zvědav, kam půjde. V Norimberku by se mi líbil, to je spřátelený klub Schalke.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
monty25

Tak to je opravdu divný, že u podcastu s asistentkou trenéra ženské Slavie komentuju ženskou Slavii. Nevím, jak moc chodíš pod preview české ligy, ale při zápasech Teplic mě tam obvykle najdeš.

Reagovat
ACSeRw!n

on nekouka na goly

Reagovat
monty25

Tak já jich naživo viděl jenom šest (jeden na Spartě a pět v Plzni).

Reagovat
monty25

Díky. Zase marodím, tak aspoň budu mít co poslouchat.

Reagovat
inferno08

Tak si najdi nějakou ženskou a můžeš jí poslouchat od rána do večera.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo psa. A vyjde ho levněji.

Reagovat
dantetomas

A este usetri nervy

Reagovat
Pablos

Ale pivo z lednice nepřinese... mám vyzkoušené

Reagovat
kilobyte

Myslím, že bude jednoduší naučit přinést pivo psa než ženu. Pokud teda nemáš nějakou čivavu.

Reagovat
Pablos

Mám velkého psa... ale poslední co bych ho chtěl učit je, aby si uměl sám otevřít ledničku

Reagovat
kilobyte

Máš mít jednu jen na pivo.

Reagovat
Pablos

Taková nějaká ta reklamní malá Heineken... hmmm to by se mi docela líbilo

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Firkraag

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mass

To ani ženská, mám vyzkoušené

Reagovat
pobody's nerfect

Pak je řešením pořídit si chlapa.

Reagovat
kilobyte

Ten ti zas bude upíjet.

Reagovat
naheCZ

Tak si na to sestrojit robota no

Reagovat
kilobyte

Ten by mohl být ještě horší. Třeba takový Bender.

Reagovat
Pablos

tak pak už jedině si na to najmout araba

Reagovat
Pablos

i když v Tunisku třeba chlastali jak svině

Reagovat
kilobyte

Jak se setmí a jsou vevnitř, tak to Allah nevidí.

Reagovat
Pablos

jj přesně v tomhle duchu

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

Mně by v partnerském soužití s chlapem vadily hlavně jiné věci, to, že by mi upíjel pivo, by bylo asi to poslední.

Reagovat
inferno08

Co konkrétně?

Reagovat
cr7sux

Chlupatější prdel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Manik...

Fenu

Reagovat
monty25

Blanka je fajn, ale mně jde spíš o téma toho podcastu. Kdyby tam byl třeba Piták, tak si to poslechnu taky.

Reagovat
Agent z Melmacu

do kuchyne

Reagovat
Manik...

...To vím naprosto přesně.

Reagovat
Cotton

Kdyby se Češky kvalifikovaly na MS nebo ME, sledovali byste jejich zápasy? Za mě spíš .

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Leda by hrály finále, pak by se ze mě stal fanoušek úspěchu.

Reagovat
monty25

Takže ses koukal i včera na hokejistky do 18 let?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, hokej mimo NHL nějak moc nesleduju.

Reagovat
r.mrazik

Dětský sport

Reagovat
monty25

No vidíš, a jak to najednou lidi zajímalo, když holky udělaly úspěch. Ještě nedávno by o ženský (natož dívčí) nikdo nezavadil a teď je ČT mimořádně zařadila do vysílání. Takový úspěch bych někdy chtěl zažít v ženským fotbale, i když vím, že ta konkurence je nesrovnatelná.

Reagovat
r.mrazik

fakt to lidi zajimalo?

z okoli neznam nikoho,kdo by o tom mluvil

zaradili to,protoze to bylo levny a hralo se v detskym sportu o medaile

tim to nechci snizovat, ale delat z toho divoky zavery taky ne

Reagovat
r.mrazik

pekna cisla, lidi jsou hladovi po nejakym uspechu

Reagovat
Cotton

Fakt to někoho zajímalo? Na zápas žen do 18 let, byť finále MS, bych se nedíval ani ve fotbale, natož v hokeji.

Podle mě to spíš mělo výhodu, že teď žádná velká akce není, krylo se to maximálně s extraligou.

Reagovat
Nieuwendyk

Tak bys měl, jako pravý feminista, podporovat naše 7's ragbistky, mají šanci dostat se na OH!

Reagovat
monty25

Tak zaprvé se nepovažuju za feministu, zadruhé jsem ragby viděl v televizi možná tak dvakrát v životě a vůbec tomu nerozumím. Každopádně pokud je nějaká šance, tak by bylo fajn mít v Paříži aspoň jeden český kolektiv.

Reagovat
Freedo

Jo, sledoval jsem turnaje i bez nich a docela mě to bavilo, víc než Afcon. Člověk si chvíli musí zvyknout na to, že ten fotbal vypadá o dost jinak.

Reagovat
Nieuwendyk

To však aj na AFConě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele