Kam až tohle dojde, aneb pravda a mýty o zázraku z Lipska

15.12.2016, 22:34
Názory a komentáře
Poměrně klidné vody německého fotbalu během letošního podzimu totálně rozbouřil jeden jediný klub. Ambiciózní, kontroverzní, nenáviděný, ale také nad očekávání úspěšný - takové přívlastky lze přiznat klubu z Lipska, jemuž po čtrnácti odehraných kolech patří v tabulce druhá příčka a jen o skóre zaostává za vedoucím Bayernem.

Zdá se to až neuvěřitelné, že by měl bundesligový nováček, jenž ještě na jaře hrával o patro níže, najednou reálnou šanci bojovat o ty nejvyšší příčky. Kdo však německý fotbal sleduje delší dobu, jistě ví, že něco takového už tady bylo.

Pamatujete na sezonu 08/09, kdy v dresu vítězného Wolfsburgu řádila dvojice Džeko - Grafite a Meisterschale nad hlavu pozvedl i český stoper Jan Šimůnek? Ještě v polovině soutěže vypadala situace v tabulce zcela jinak. Později mistrovští Vlci seděli po Hinrunde až na devátém místě a titul podzimního mistra náležel Hoffenheimu. Týmu, jenž si stejně jako letos Lipsko odbýval mezi německou fotbalovou elitou svou premiérovou sezonu.

A podobností je více. I Hoffenheim se mohl opřít o zázemí v podobě bohatého vlastníka. Je tu kádr plný talentovaných mladíků. A samozřejmě osoba Ralfa Rangnicka. Enfant terrible německého fotbalu, jenž momentálně působí na východě Německa v roli sportovního ředitele, vedl tehdy bundesligového nováčka coby hlavní kouč.

Z tohoto pohledu se tedy odpůrci Rasenball Sportu, jak zní vzhledem k německým regulím oficiální název klubu, mohou radovat - pokud by měla být paralela s Hoffenheimem dotažena do zdárného konce, měl by Býky na jaře čekat prudký sešup, jenž vyvrcholí umístěním mimo příčky zajišťující místenku do pohárové Evropy.

Zde ovšem přichází řada faktorů, které napovídají, že by příběh Lipska mohl mít jiný konec, než ten, jenž čekal Hoffenheim. V první řadě je třeba si uvědomit kontext, jaký sezonu 2008/09 provázel. Mistrovský Bayern měl na své lavičce nového kouče Jürgena Klinsmanna, nástupce Ottmara Hitzfelda, jenž po mistrovské sezoně opustil svět klubového fotbalu a zamířil k reprezentaci Švýcarska. Žlutočerná ekipa Jürgena Kloppa teprve dostávala pod kůži svérázné herní postupy charismatického kouče a své nejlepší roky měla teprve před sebou. A další týmy, které by papírově mohly o zisk Meisterschale usilovat, se celou sezonu trápily a nakonec si došly pro umístění uprostřed ligové tabulky - ať už šlo o Schalke, nebo ligového vicemistra Brémy.

Další věcí jsou finanční prostředky. O tom svědčí i částky, jenž východoněmecké mužstvo utrácí na přestupovém trhu. Argument o tom, jak Lipsko sází na mladé neokoukané hráče namísto toho, aby utratilo obří sumy za velké hvězdy, je sice pravdivý, nicméně je třeba se na celou věc dívat poněkud střízlivěji.

Ano, Býci nepřivedli Götzeho nebo Draxlera, nicméně to nic nemění na tom, že na poměry bundesligového nováčka a vlastně i celé Bundesligy, s výjimkou gigantů typu Bayernu či Dortmundu, jsou schopni vysázet za hráče veliké částky.

Naby Keita zamířil do Německa za patnáct milionů eur, stejnou částku Red Bull zaplatil i za skotský talent Olivera Burkea. A za talentovaného forvarda Tima Wernera dostal sestoupivší Stuttgart velmi příjemných deset milionů eur.

Pokud se budeme držet srovnání s Hoffenheimem, jen jednou v krátkých dějinách klubu se stalo, že by nějaký fotbalista TSG přišel na dvojcifernou částku - a byl jím loni v létě z Leicesteru příchozí Andrej Kramarič. Hlavní argument, který hovoří pro to, že se případ Hoffenheim opakovat nebude a Lipsko skončí výše než sedmé, však zní jednoduše. Jsou prostě mnohem lepší.

Pokud se Hoffenheim před lety na podzim o něco opíral, byly to kromě mizerně hrajících soupeřů dvě věci - zaprvé Rangnickovo neotřelé herní schéma, jenž bylo na fotbalové scéně doslova zjevením, a zadruhé ve formě hrající Vedad Ibiševič. Dnešní kapitán berlínské Herthy nastřílel během podzimní části osmnáct branek a byl to on, kdo svými góly táhl Hoffenheim za titulem.

Pak se ale ovšem věci změnily - na Rangnickův agresivní herní styl týmy soupeřů našly šém a bosenský kanonýr skončil na marodce s utrženým vazem. Na jaře si tenhle bombarďák do míče už nekopl a Hoffenheimu se nepodařilo svého střelce adekvátně nahradit. Výsledkem bylo pouhých dvacet bodů získaných za Rückrunde a konečné sedmé místo v tabulce.

To Lipsko zdaleka nestojí na jednom hráči. Ofenzivní smršť, jenž nabízí trojice Forsberg, Sabitzer a Werner, nemá v Bundeslize v současné době konkurenci. Za čtrnáct zápasů z toho bylo už sedmnáct branek a šestnáct asistencí. Povedený trojlístek doplňuje Yusuf Poulsen, jenž sice není tolik produktivní, ale svou zarputilostí a prací, kterou pro tým odvádí, si získal Hasenhüttlovu důvěru.

A to není směrem dopředu všechno. Coby žolík může z lavičky do hry naskočit Oliver Burke či mladý útočník s českými předky Davie Selke. Docela široká nabídka, nemyslíte? O tom, že překvapivý úspěch Lipska asi nebude náhoda, svědčí i letmý pohled do statistik. Lipsko pravidelně nasbírá v průměru o pět střel na zápas více než jeho soupeř, a i přesto, že několik jeho výher bylo o jediný gól, disponuje úctyhodným skóre +18.

Naby Keita je navíc podle poměrně sofistikovaných analytických údajů Packing nejefektivnějším hráčem v lize, podle přísného známkování Kickeru je zase jedenadvacetiletý středopolař nejlepším fotbalistou podzimu společně s kolegou Forsbergem. Když se k tomu navíc připočte práce Ralpha Hasenhüttla, dost možná nenápadného, ale o to talentovanějšího trenéra, jehož lze spolu s Julianem Nagelsmannem a Markusem Weinzierlem řadit k nejperspektivnějším trenérům současnosti, na úspěch je zaděláno.

Rakouský kouč dokázal v Ingolstadtu během dvou sezon dostat průměrné druholigové mužstvo mezi německou fotbalovou smetánku a pohodlně ho tam udržet - Hasenhüttl jasného adepta na sestup dovedl na senzační jedenácté místo. A to se na rozdíl od Dirka Schustera v Darmstadtu nemohl opřít o góly kontroverzního, leč produktivního Sandra Wagnera.

Ke čtyřiceti bodům ho musela dovést tvrdá koncepční a systematická práce, založená především na výborné defenzivě, jíž velel stoper Marvin Matip. S těmito aspekty pracuje Hasenhüttl i dál, k dispozici však má daleko lepší kádr plný vycházejících hvězd nejen německého fotbalu.

Pokud se mě ptáte na názor, ne, nemyslím si, že Lipsko vyhraje titul - jakkoliv jsou výkony Lipska obdivuhodné, stále se jedná o velmi mladý tým, který se nachází na příčce, kde ho nejspíše nečekal ani jinak suverénní Rangnick. Do Rückrunde už Lipsko půjde jako tým, jenž každý bude brát vážně a proti téměř každému soupeři s výjimkou Bayernu či Dortmundu půjdou Býci do utkání jako favorit - a jak ukázalo poslední zaváhání, shodou okolností právě proti Ingolstadtu, Lipsko ztrácet body dokáže též.

Jako hlavní adepta na titul je tak stále třeba vidět mnichovský Bayern. Nakolik bude mít na jaře vážného protivníka v podobě BVB, to bude záležet především na zdraví Marca Reuse. Sedmadvacetiletý křídelník okamžitě po návratu k fotbalu ukázal, jak rozdílovým hráčem pro Tuchelovu družinu je - a že při vší úctě k mladíkům jako jsou Mor či Pulisic, bude to on, kdo spolu s Aubameyangem povede Dortmund k úspěchům, které fanoušci očekávají.

Jmenováním těchto dvou klubů ovšem výčet mužstev, jenž autor textu vidí v konečné tabulce před Lipskem, také končí. Mužstva, jenž mají kvalitu a potenciál na to Lipsko z bundesligové top 4 sesadit, se na podzim trápí (Wolfsburg, Mönchengladbach) či jejich vzestup přichází příliš pozdě (Schalke, Leverkusen).

Lipsko si tak velmi pravděpodobně udrží místo v nejlepší čtveřici a tím si zajistí účast v Lize mistrů pro další ročník. Zda je to pro německý fotbal dobře nebo ne, to už nechám na každém čtenáři. Jisté však je jedno - ať už budou Hasenhüttlovi svěřenci hrát jako z partesu a budou svými výkony dělat Bundesligu, mnohými odsuzovanou jako ligu jednoho mužstva, zajímavější, atraktivnější a napínavější, některým lidem se nezavděčí nikdy - a vždy na ně bude tenhle mančaft z východu Německa působit jako rudý hadr na, ehm....býka.

Autor: Jan Pikous / bundesligafanatic.com

Komentáře (246)

Přidat komentář
šolim

Lipsko hraje skvělý fotbal a mezi čtveřicí budou 100%! Úžasné je, že dokáží presovat i v poslední desetiminutovce jako kdyby teprve začínaly hrát!

Reagovat
smazaný uživatel

Pretoze su to este pubertiaci, ktory maju v sebe velmi vela energie.

Reagovat
fenixLFC

tak preco tych pubertiakov nemaju aj ine timy aby to zvladli?

Reagovat
smazaný uživatel

Oni by ich aj mali, keby ze ich Lipsko nepretiahlo (vo futbalovom slova zmysle). Pritom su to vyborne talenty (inac pre zaujimavost aj my sme behom posledneho posobenia v druhej lige mali dost mlade muzstvo), lenze potom sa s nich stanu judasi. Tam to s futbalom nema nic. Ziadna tradicia, ide cisto a vylozene iba o prachy. Teraz sa v Lipsku tito mladici typu Orban a pod. ukazu, maju dost penazi, lenze pridu lukrativne ponuky s velkoklubov, pojdu tam, Redbull si prilepsi a chalani budu vykrikovat ze aky su to hrdi Barcelonisti ci Realisti. To je s dalsich veci co mi vadi. Ine je, ked bude predavat tvoj (tradicny) klub do Madridu, ci sa mylim?

Reagovat
fenixLFC

judasi? keby sli do ,,tradicneho" klubu, tak uz to judasi nie su? vacsina mladikov chce ist bud za prachmi alebo za prilezitostou hravat. ukazuju sa tam aj preto lebo pravdepodobne lepsie s nimi pracuju ked maju lepsich trenerov.

Reagovat
Rudnevs

+ majú jednu z najlepších akadémií v Nemecku

Reagovat
HonzaKoller

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patrikhm

V Lipsku vidím loňský Leicester. Je s podivem, že se letos s totožnými hráči liškám vůbec nedaří

Reagovat
fenixLFC

lul, vlanajsi leicester bola banda priemerakov ktora mala stastie na okolnosti a chytila neskutocnu fazonu. v lete prisli o klucoveho hraca a nevedia na to zareagovat

Reagovat
patrikhm

Kdo byl jejich klíčový hráč? Já myslel že očividně Vardy a Mahrez a ti hrají

Reagovat
fenixLFC

kante...ten umoznil vardymu a mahrezovi hrat

Reagovat
Spasitel

Kante defenzívny záložník s ním inkasovali 36 gólov za 38 zápasov teraz majú za 16 zápasov 27 gólov. Ale je pravda, že všetci traja boli kľúčový stačil jeden hráč vypadnúť a už to tak nejde.

Reagovat
fenixLFC

ide o celkovy prinos pre hru. Ich hra bola zalozena na tom ze sa branili a hrali na brejky, kde potrebovali dostat loptu na tych vpredu. kante ten stred pola zvladol obehat aj sam a vybojoval neskutocne mnozstvo lopt, cim tu hru zrychlil a umoznil podniknut dalsi brejk. po jeho odchode to nefunguje, stred je priepustny a ani dopredu to nie je taky zazrak....takze ti priemeraci v obrane zas hraju tak na co maju pretoze ich nekryje kante

Reagovat
smazaný uživatel

klasický nedocenění defenzivních hráčů

Reagovat
Azza

Reagovat
smazaný uživatel

Leicester bol skratka futbalovy zazrak. Klub, ktory mal a vlastne ma priemernych hracov. Prave s tohto hladiska nemozeme RB a Leicester vobec zrovnavat...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

az ku krachu

Reagovat
db18

Pěkný článek. Ale vzhledem k rozsahu a tématu jsem čekal, že autorem bude stas... Malé překvapení "na konci"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

může ještě případně Davie Selke reprezentovat českou repre, pokud hrál na Olympiádě?

Reagovat
cetto

Řekl bych že jo. Oficiálně ten turnaj spadá pod U23, což se nepočítá mezi dospělou reprezentaci. Myslím si, že nikdo u nás moc neví, že za nás vlastně může hrát, jinak by s ním podlě mě už zahájili nějaká jednání...

Reagovat
smazaný uživatel

No právě to jsem si myslel taky, že to patří pro hráče U23, ale můžeš tam mít tři hráče nad 23, takže tohle mě zmátlo. Je pravda, že prošel skoro všemi účkami Deutsche, takže asi o Česku nepřemýšlí ani on sám, ale pořád je víc mladých a talentovaných němců, kteří budou v budoucnu v sestavě Německa, takže doufám, že ještě nebude pár let povolán. Ofenzíva Selke-Schick-Černý to by nemuselo být až tak zlé.

Takže podle mého názoru by měli na Strahově otevřít oddělení specializující se na české kořeny v zahraničí

Reagovat
Uwe háže buly

Přes Krejčího by si stejně moc nekopnul.

Reagovat
cetto

Není to útočník?

Reagovat
Uwe háže buly

Je, ale pochopil sem to tak, že ho ten anglofil nademnou píše na lw.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč by to Selke dělal?

Reagovat
fabec1222

Lipscester

Reagovat
cetto

RBL fandím už od založení, je to velice sympatický klub (a nejen proto, že red bull piju místo vody). Mají dobrou koncepci (obdobně jako Monaco), kupují perspektivní hráče za smysluplné částky. No a v neposlední řadě mohou přinést svěží vánek do jinak sterilního prostředí Bundesligy

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

Od založení

Reagovat
cetto

Kolik let přesně musí klub existovat, aby začal mít nárok na fanoušky? Co je na tom, že existuje 4 roky? To mu jako nikdo nesmí fandit, dokud neoslaví stovku, bo co?!

Reagovat
Nihilister

Nečerti se hned . Jen mne to rozesmálo . Já jinak proti RB nic nemám.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

pane bože

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

dítě no, potom chápu pa pa

Reagovat
Mrvinho

Ahoj Kubajs

Reagovat
zelda

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
zelda

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

"red bull piju místo vody"

Reagovat
HonzaKoller

jinej pán

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pít tu přeslazenou sračku po které máš zalepenou držku ještě druhej den a žízeň stejně nezaženeš místo vody, to musíš být dobrej magor

Reagovat
smazaný uživatel

je to o zvyku

Reagovat
Posledni Kovboj

Je to o osmoze, navyku na kofein potencovanej taurinem, prolejvani se cukrem a o ledvinach v prdeli. O zvyku fakt ne.

Reagovat
smazaný uživatel

já o voze ty o koze

Reagovat
smazaný uživatel

Redbull je předražená sračka. Radši pivko nez tohle

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pasha

Red Bull namiesto vody? Chudák tvoje srdiečko

Reagovat
smazaný uživatel

To 13-rocny robia, pokial sa dozie dospelosti (ze ho s tolkeho pitia redbullu netrafi slak) tak zisti ze ako mu uskodilo to svinstvo a uz to do huby nenaleje.

Reagovat
Kang & Kodos

Docela mě překvapilo, kolik lidí má Lipsko v oblíbenejch. I když odeberu vrabejku nebo někoho s nickem "Maspoust", tak je to pořád dost.

Reagovat
smazaný uživatel

bůhví, kolik těch účtů patří těmhle dvěma ale

Reagovat
smazaný uživatel

to je normální je to něco nového, svěžího a jednoduše originálního historie je pro historiky

Reagovat
Posledni Kovboj

a ty ses debil, neco jak?

Reagovat
Bastaron

Je

Reagovat
smazaný uživatel

určitě

Reagovat
smazaný uživatel

proč? čemu nerozumíš?

Reagovat
Nihilister

Přes hodinu tady ten článek je a koln nikde nezvrací? Jinak pěkný článek ale už by to chtelo vysvětlit lidem , že RB nesponzoruje jen Lipsko ale i ostatní sporty a kulturu. Takže argument , že klub vznikl jen pro reklamu RB je trochu z cesty ...a kvalitě Bundes ligy jako celku to může jenom pomoct , protože i konkurence bude muset posilovat (prodávat).

Reagovat
Kily

ale už by to chtelo vysvětlit lidem , že RB nesponzoruje jen Lipsko ale i ostatní sporty a kulturu. Takže argument , že klub vznikl jen pro reklamu RB je trochu z cesty

jako v německé sekci se za poslední měsíce objevila spousta věcí, ale tenhle tvůj příspěvek je od základní věci asi nejvíc, co se vůbec dá. Tenhle klub regulérně vznikl jako reklama na sponzora a co se týče toho zbytku - ty si jako vážně myslíš, že RB dotuje ostatní projekty jenom kvůli rozvoji a nejde mu o vlastní reklamu? Máš celkem náběh na cenu pro naivku roku

Reagovat
Nihilister

No spíš jsem to myslel tak , že RB sponzoruje defuckto všechno možný a nikdo to ostatní odvětví neřeší. Tam lítaj milióny jako u fotbalu. A máš někde zdroj kde je řečeno , že to je jen prostě reklama ? To jako Mateschitz nemůže mít rád fotbal ? Teď se fakt ptám , protože jsem to hodně krát četl ale od naštvaných fans jinejch celků. Jinak je mi jasný, že RB má nějaký svoje zájmy proč to dělaj ať už sponzorujou cokoliv ...

Reagovat
smazaný uživatel

je to evidentní, aktivita v LM tě zviditelní jako nic jinýho. (ještě teda ME a MS, ale to neni tak easy). tým z Rakouska na to moc mít nemůže, z Německa určitě jo.

k tomu prvnímu odstavci, tak já např. z tohodle důvodu nesnášim cokoliv, co je pod hlavičkou RB. to se rozumí

Reagovat
Nihilister

Dobře to s tou LM beru ale má to RB zapotřebí ? Jejich drink zná nebo pil opravdu každý .

Nevim to jak maj ostatní sportovní nebo kulturní akce ale já mám zkušenost z RB Culture Clash v UK a tam to lidi docela podporovali ale je to hudba a né sport .

Reagovat
smazaný uživatel

to fakt netušim, jestli to má zapotřebí, nebo co maj za plány

Reagovat
B3n

Culture Clash

Reagovat
db18

A Babiš má jenom rád Českou republiku a záleží mu na ní...

Reagovat
Nihilister

V čem vidíš analogii s Babišem ? Jinak jeho zastáncem určitě nejsem

Reagovat
db18

Že o peníze jde až v první řadě. Já to už nemůžu najít, protože je ten článek aspoň z roku 2009, možná starší, ale už tehdy se psalo o tom, že Matteschitz sonduje situaci v jiných státech, protože v LM vidí velký (a nevyužitý) prostor pro oslovení velké masy lidí (za účelem reklamy) a se Salzburgem to nevychází... Tehdy se psalo o neurčitém klubu z Německa a například Leedsu, ve kterém viděl větší potenciál pro LM - a z podobných důvodů chtěl také koupit Mallorcu, ale to mu nevyšlo a koupil jí někdo jiný (tam si zase chtěl najít cestu na Španělský trh).

Reagovat
smazaný uživatel

já nevím, lidi už snad pomalu vidí v Red Bullu spasitele německého fotbalu, jinak si neumím vysvětlit nárůst tolika "fanoušků"

Reagovat
šolim

A co tak třeba to, že hrají pěkný atraktivní fotbal, což většina týmů nedokáže! Plzeň u nás taky měla dřív "pár" fandů a podívej se dneska.

Reagovat
andrew96

Hmmm

Reagovat
Nihilister

Zajímavé pokud to tak opravdu bylo . Já se právě snažil najít nějakej objektivní článek a kromě hejtu jsem nic konstruktivního nenašel.

Reagovat
smazaný uživatel

O peníze jde až v první řadě od počátku jejich vanálezu. Je to tak správně. Představ si, že v době výměnného obchodu dal soused sousedovi krávu s tím, že za to nic nechce. Vůbec nechápu, že ještě v dnešní době existují lidi, kteří se podivují nad sponzoringem sportu. Každý fotbalový klub jich chce co nejvíce. Nikdo by neodmítl, ani velkokluby.

Reagovat
db18

Předtím RB sondovalo ve vyšších soutěžích a TSV 1860, St. Pauli či Fortuna Düsseldorf to odmítli. A to jde v prvních dvou případech o kluby, které před insolvencí v nedávné době (v době zájmu RB) zachraňoval Bayern (nebo spíše Uli Hoenneß).

Reagovat
smazaný uživatel

A kde jsou teď ty kluby? Pořád v druhé lize. A pokud nevyhodí ty idioty, kteří se s RB nedohodli, posunou se ještě o úroveň níž. Stačí kouknout na současnou tabulku

Reagovat
db18

klubová identina > peníze od RB

Reagovat
smazaný uživatel

V čem přesně tkví ta identita?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby to rusofobně orintovaní fanoušci Schalke brali tak jako ty, jejich tribuna by dnes byla poloprázdná.

Reagovat
db18

Gazprom jim snad změnil klubové barvy, logo a název?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tomu se říká podnikání. Kdybys byl úspěšný podnikatel a vrazil do nějakýho klubu peníze, nechtěl bys reklamu? Udělal bys to zadarmo? Nevím, proč by někoho mělo pohoršovat, že red bull za tímto projektem má reklamu. Jako fotbalový fanoušek bys měl naopak ocenit, že v době, kdy se ve fotbale točí takový prachy a Bayern je v Německu bezkonkurenční se našel klub, kterej by se mohl o titul pokusit regulérně taky. Takže nechápu tvoje pohoršení vůči sponzorování.

Reagovat
Kily

jako že bych se měl radovat, že v už tak odporném prostředí zkorumpovaného moderního fotbalu, jehož součástí je sraní na hlavy fanouškům, se najde další podobný projekt? Mimochodem RB není sponzor

Reagovat
Corabeu

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Naivka roku jsi ty. Fotbal je dnes jen o sponzorech. Bez toho to dnes nejde. Myslíš jako že nějaký tým z Kreisligy se může postupným zlepšováním někam dostat? Lipsko jen přeskočilo spoustu zbytečných let. Já jen lituji, že neoslovili Dynamo Dresden. Dnes by k nám jezdil Bayern.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbalu rozumíš, penězům ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Uz prosim ta prestan slopat.

Reagovat
Kily

"Já jen lituji, že neoslovili Dynamo Dresden. Dnes by k nám jezdil Bayern"

nafackuj si, pak si nafackuj ještě jednou a nakonec si nafackuj pořádně, třeba to bude mít i nějaký efekt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Čemu se směješ? Jsi postiženej?

Reagovat
Kily

jj, kdybych nebyl, tak mi ten tvůj výkal za tu reakci ani nestojí

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus argument kokote

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhladaj odbornu pomoc...

Reagovat
smazaný uživatel

To říkáš ty mně?

Reagovat
smazaný uživatel

Chcem ti len dobre. Preto daj na moju radu.

Reagovat
db18

I kdyby SGD oslovili, tak by to neprošlo přes DFL (protože tehdy ještě nebyli z RB posraní)... a navíc by v takovém případě už nešlo o SGD, ale de facto o nový klub... tomu by si dokázal fandit, i když by pošlapal vše, co tvořilo "staré" SGD? "Prodal" by si svůj oblíbený klub jen proto, aby si na stejném stadionu mohl vidět Bayern?

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně to bych udělal. Nejsem fanatik, jde mi čistě o fotbal. Z Drážďan jezdím pravidelně jak na Lipsko, tak na Herthu. JInak jde jen o dynamiku precesu. Během 5-10 let se naprostá většina hráčů vymění, takhle by to proběhlo ve dvou letech. Jde pořád o přirozený koloběh.

Reagovat
db18

+ by se změnilo logo, klubové barvy a ve starém dresu by ses na stadion už nepodíval...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale taky by se změnili fotbalisti a úroveň hry. Tohle se už vlastně postupně děje dlouho. I změna loga a barev nakonec ustoupí marketingu. Řádově to bude trvat desetiletí, ale vše má svůj vývoj. Finanční/investiční společnosti prostě svět mění jako celek. A neodvrátí to ani současná politická konzervativní revoluce.

Reagovat
db18

Fotbalisti a úroveň hry se ti postupně mění všude.

Reagovat
smazaný uživatel

OK, sorry za toho kokota, nemám rád posměváčky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

já furt nevidim, že bys předvedl jedinej argument, proč by to nějakej fanda měl CHTÍT. nikoliv přijmout, ale chtít

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalita hry. Úroveň se mění sice postupně všude, ale jiným tempem. Je rozdíl chodit na fotbal v Lipsku nebo na St. Pauli. Pauli spadne a bude se chodit na pralesní ligu místo Bayernu. Já jen prostě nechápu, proč se pořád směješ.

Reagovat
smazaný uživatel

jenom o kvalitě hry to není. možná pro totální cyniky (což jsem si myslel, že jsem i já, ale zjevně nejsem).

třeba Costa jak teď válí v PL, a von fakt hraje dobře, ale může hrát líp jak Messi, stejně se mi bude zvedat kufr kdykliv ho uvidim. a s klubama je to stejný. aj City, Chelsea, Real, PSG, celkem často hrajou pěknej fotbal, ale stejně bych nejradši viděl, jak sestupujou. a tak to má rozhodně většina.

ale ten argument kvalita hry samozřejmě beru a když ti jde jen o to..

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, většina to zřejmě má jako vy, nicméně fanouškům Lipska je to asi jedno. Ti jsou rádi, že si zajdou na kavalitní fotbal. To, že fanoušci ostatních týmů jim to nechtějí dopřát jen proto, že jim to umožnila komerční společnost, může s nadsázkou zavánět sobectvím.

Reagovat
eleven11

ty si kokot

Reagovat
eleven11

akurát tak Hof.

Reagovat
Kang & Kodos

kkt lvl 9000

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

RB Dresden... zahodit historii, změnit logo,barvy dresu.... tohle by dost fanoušků Dynama nasralo, kdyby to prošlo. Salzburg 2

Reagovat
Kily

nenasralo, nemělo by to žádnou naději na uskutečnění

Reagovat
pawelFCB

Ja vím. Aleza předpokladu, že by k tomu mohlo dojít, tak by to většinu fanoušků Dynama nas. RB je nový kluub, ok.... ale ta neúcta k historii klubua doslova ten klub zaprodat jen kvůli tomu, abych mohl vidět hrát v Drážďanech Bayern atd...

Reagovat
Kily

dopadlo by to jako v Salzburgu, fans by se odklonili, zůstalo by pár pseuďáků a ti se pak na stadionu mísili se zvědavci

Reagovat
pawelFCB

To je dost možné. Ten zbytek by si založil nový klub, který by navazovala na historii Dynama. Stejně tak, jak to v Salzburgu udělali s Austrii...tuším, že je ma zápasech Austrie daleko lepší atmosféra. Každý má asi jiné priority, ale já bych nikdy "neyměnil" historii, tradici klubu za prachy, abych mohl vidět hrát ve městě slavné kluby z Německa. Což o to, že by to už defakto nebyl klub, který jsi tak miloval.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Nikdo není zvědavej, na východní Němce!

Reagovat
didosh

Dynamo Dresden!

Reagovat
OnderCZ

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Furia Ceca

To byl fór, to je jeden text z Orlíku, ale nikdo to tady asi nepochopil...

Reagovat
maxton

si Sááááám proti všetkýýým! (jeden text od Ine Kafe)

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Dynamo Dresden je fotbalový klub, ne text z Orlíku.

Reagovat
Furia Ceca

To vím taky, akorát když jsem toho vlákno založil, tak jsem fakt neměl na mysli Dynamo Dresden!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nevím proč do toho pleteš hrady a zámky.

Reagovat
Furia Ceca

Kašli na to...

Reagovat
smazaný uživatel

To byl fór, ale nikdo to tady asi nepochopil...

Reagovat
Furia Ceca

Tak aspoň že dokážeš dvakrát za sebou použít Ctrl+C, když už nic jinýho...

Reagovat
smazaný uživatel

Co je Ctrl+C?

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že RB šlápnul kousek vedle.

Reagovat
Rišty

za ericka honeckera, to jste byli krotký!

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Ericha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Azazelo RD

Škoda, že těch fejetonů nedáváte víc.

Reagovat
smazaný uživatel

ked tento zazrak s byvalej NDR vyhraje titul tak to bude slusna hanba pre nemecky zvaz uz iba s toho dovodu ze po vzniku mali zacinat v najnizsej sutazi a to sa, ako vsetci vieme,neudialo a do LM sa dostanu v pohode, kedze Salzburg (podobne ako Sparta) sa dlhodobo do ligy majstrov nie je schopne dostat

Reagovat
scholes18

Z koho, z čoho, priateľku.

Reagovat
OnderCZ

Srovnávat Spartu a Salzburg?

Reagovat
smazaný uživatel

To nie je z mojej hlavy, pri losovani EL komentator Eurosportu povedal cosi v zmysle ze Salzburg sa dlhodobo nevie dostat s predkol do hlavnej casti LM, podobne ako Sparta. Samozrejme ze to porovnavat nechcem a ani sa to neda. Sparta patri medzi tradicne a dobre kluby, dufam ze touto vetou prezmenu nerozvirim vasne medzi Viktorianmi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Cipinho

A proč Koln po svém vzniku nezačal v nejnižší soutěži?

Reagovat
smazaný uživatel

možná by jsi mohl nastudovat německou ligovou historii... na anglický ligový systém přistoupili až založením Bundesligy... navíc se Koln stal pokračovatelem klubu SpVgg Sülz 07, za nácků docela úspěšného kolínského klubu... kurva hoši, když se do něj chcete strefovat tak aspoň pořádně

Reagovat
Cipinho

A Lipsko vzniklo z Markranstädtu (5.liga), tak proč by měli začínat v nejnižší soutěži?

Reagovat
smazaný uživatel

víš že Markranstädt do teď existuje, že jo ? Lipsko vzniklo na "zelený trávě", akorát si od nich koupilo licenci, toť vše

Reagovat
Spalovač šancí

Takže všechno je v pořádku

Reagovat
smazaný uživatel

Si asi neskutocny debil. Pretoze vznikol v roku 1948, uplne odlisnym sposobom,to teraz ale nerozoberajme. Bundesliga bola zalozena o 15 rokov neskor. Kriste pane, premyslaj v tej svojej lebeni nez nieco napises alebo si zmen dilera chlapce :-)

Reagovat
HonzaKoller

Že zrovna ty si dovolíš být agresivní.

Reagovat
Cipinho

Tady se někdo normálně zeptá a někteří to hned nezvládají Každej klub musí nějak vzniknout, ať se vám to líbí nebo ne. A odpověď nikdo stejně nenapíše...

Reagovat
samson192

premyslaj v tej svojej lebeni nez nieco napises alebo si zmen dilera chlapce

od teba to sedí

Reagovat
smazaný uživatel

no tak lebo to bola fakt rozumna otazka ze preco Kozli nezacali v najnizsej sutazi ze ano...

Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OnderCZ

Skvělý článek. Ostatně web, ze kterého autor čerpal jen a jen doporučuji, člověk, co má rád BL si tam počte.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
didosh

Nooo tak to si moc nepoctu...

Reagovat
smazaný uživatel

Lipsko hraje skvěle! Jen tak dál a hlavně ať nedojde dech přeji top 4

Jinak článek

Reagovat
blaugrana

Po prehro v poslednom kole to s nimi pôjde dole vodou.

Reagovat
smazaný uživatel

Od Redbullu to bol vyborny tah a kebyze to vyhraju tak to by bola najlepsia marketingova kampan v historii tej firmy pretoze hovoril by o tom cely sportovy svet a na FC redbull by sa ako na kontroverzneho vitaza BL spominalo este sto rokov. Dufam ze na nich spadne meteorit a zastavi mor ktory sa o chvilu zacne sirit napriec celym futbalom. Nechcem sa dozit dna ked v top4 v PL bude 1.FC Domino's pizza Coventry 2.ManCity 3. Sheffield Burgerking 4. FC Xbox Norwich City Life is short, play more!

Problem je ze tie firmy vobec nemusia kupit a pretvorit tradicne stredne velke alebo mensie kluby ktore uz su v PL, ale kupia hociaku kkcinu z 3.-10. ligy a idu s tym na titul. tfuj

Reagovat
smazaný uživatel

ty "byznysmane" sleduj fotbal a ne reklamu

Reklama a prachy dělají ze všech sportů jen další reklamy viz. reklamy hráčů, značek oblečení a dalších milión věcí

Reagovat
smazaný uživatel

"Problem je ze tie firmy vobec nemusia kupit a pretvorit tradicne stredne velke alebo mensie kluby ktore uz su v PL, ale kupia hociaku kkcinu z 3.-10. ligy", v tom není problém, problém je v lidech jako ty, kteří si myslí že to, že nějakej klub je "tradiční", hraje nějakou soutěž x let nebo vznikl v předminulým století má větší nárok na titul a úspěchy než klub, kterej vznikl pár let zpátky. Jedinej rozdíl mezi "tradičním" klubem s bohatým vlastníkem jako třeba United nebo Arsenal a novým klubem s bohatým vlastníkem je ten, že ten "tradiční" je značkou a reklamou sám o sobě, zatímco ten nový nese značku mateřské společnosti. Pro mě jako fandu je to naprosto podružná ifnormace, důležit pro mě je, že je tu tým, se zajímavým projektem, kvalitním kádrem, koukatelným fotbalem, kterej dokáže konkurovat Bayernu v lize jednoho týmu. Navíc ať už to dělá RB kvůli reklamě nebo čemukoliv jinýmu, tak to očividně dělají dobře. V podstatě se ani nejedná o nějaký morální problém ostatních fandů s tím, jak tento klub vznikl, funguje nebo kdo je jeho vlastníkem, je to pouze záminka k brekotu a kritice, protože fandové tzv. tradičních klubů jsou nasraní, že je tu novej klub, kterej těm jejich dává na prdel a je schopnej bojovat o titul i když před deseti lety ještě ani neexistoval. Vsadím se o cokoliv, že kdyby se Lipsko krčilo na osmnáctý příčce, tak proti němu nikdo neřekne ani slovo. Přitom z logiky věci by měl být každej racionální fanda fotbalu rád za to, že se objevil další kvalitní tým, kterej dokáže zatraktivnit soutěž a udělat ji napínavější (obzvlášť v Bayern lize).

Reagovat
smazaný uživatel

dobře napsané a souhlas

Reagovat
OnderCZ

Zvláštní, že největší soudy tu dělají ti lidé, co o tom nemají kompletní přehled.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Tradicne kluby su velke koli dlhorocnemu vybornemu vedeniu klubu a nie pretoze kazdy ma miliardara co do klubu pcha peniaze. Na zaciatku boli vstky kluby cca rovnako velke, ale ptm niektore sa zacali prirodzene zvacsovat vdaka napr. tomu ze boli vo vacsiom meste, mali dobreho trenera a dlhodoby uspech kt. lakal dobrych hracov do klubu, mali vybornu akademiu atd. Takto v priebehu niekolkych desatroci vela klubov narastlo az do velkosti Bayernu, Barcelony, ManUnited, BVB, AFC, Juventusu, Liverpoolu atd. Nie kazdy vo futbale je velky pretoze ma svoju verziu Abramovica, praveze napr. majitelia United 10 rokov pocas Fergusa kazdy rok vybrali 100milionov z prijimov klubu a pouziil ich inde v podnikani. Takze tradicny klub ma svoje specifika a je to rozdiel v porovnani s RB lipsko, nieje toto iste ani nahodou. Historia futbalu su tradicne kluby a bez mnohych by futbal nebol ani zdaleka tym cim je dnes.

Mne sa dost nepaci nazov firmy v nazve klubu tak isto ako by sa mi nepacilo keby v NHL bol cely lad a dresy zasrate od reklam. Iste veci by som v mene byznysu nemenil za akukolvek cenu. Vazne by ta to neiritovali kebyze finale LM hra Redbull Madrid vs Cocacola Mnichov na Stadione Manchesteru United Taco bell arena?

V tom co tvrdis o tych mensich noname kluboch tam mas pravdu. Je to len o tom ze mne by sa viac pacilo vidiet hore stale tie historicky uspesne kluby s velkymi fanusikovskymi zakladnami co maju aj nejake klubove legendy, pamatne zapasy alebo sezony, svoj rokmi ziskany charakter atd. a moc sa mi nepaci ked by mal prist Leyton orient alebo MK Dons a bojovat o titul lebo nejaky arab si z nudy zmyslel ze ide dobyt futbalovy svet alebo nejaka firma si chce urobit reklamu. To uz je asi vec osobnych preferencii

Reagovat
smazaný uživatel

ehm, každý klub má historii !!! někdo ji má dlouhou, (roky do minulosti) a někdo ji zrovna "píše" jen ať Lipsko jede dál. (za pár desítek let si fans a nový fans vzpomenou na podobné případy)

Číst ty kecy o historii, tradičnosti, výchově, nebýt umělí, mít své hrdiny, poháry podpoře vůči městu atd. je hezký, ale podstatné je to, jak ten tým funguje jako "Fotbaloví tým" nikoli jako "reklamní věc" (reklamu dělá absolutně každý tým)

Reagovat
smazaný uživatel

Ked tie umelaky zacnu vo velkom nahradzat tradicne tak mi to vadi, ak je fc redbul v nemecku len ojedinely pripad tak ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Ve tvým pojetí jsou fotbalový kluby uzavřená elitní skupina a kdo neměl to štěstí, že si založil klub před 120 lety, kdy ten sport vznikal, tak má smůlu a je třeba na něj nahlížet svrchu jako na něco horšího. Píšeš že bys raději viděl nahoře historicky úspěšné kluby s velkými fanouškovskými základnami, ale ty kluby sand taky někdy museli vzniknout, taky museli vyrůst a získat si ty svoje fanouškovský základny. Co třeba takové PSG ? Vzniklo pokud se nepletu v roce 1970, má svoji fanouškovskou základnu, je to tedy v pohodě klub nebo je ještě fujky, protože je pořád moc mladej ? A až za 50 let bude Lipsko řekněme úspěšnej klub s bohatou 50tiletou historií a široko fanouškovskou základnou, tak už to bude tradiční klub, který si zaslouží respekt ? jen si teď musí řekněme nějakých 20 let vytrpět to, že to není tradiční klub klub ? To je jako kdybych si teď založil firmu na výrobu sirek, vyráběl bych stejný sirky jako SOLO Sušice, ale lidi ty moje odsoudili jako horší proto, že v Sušicích ty sirky vyrábějí o 150 let dýl a vyvinuli se z rodinné firmy.

Máš pravdu že historii fotbalu psaly tradiční kluby jako Real, AC, Barcelona, United, Liverpool atd., ale mnohé z nich když ji psali byly mladý kluby bez historie, tradic a fandů a získávali si to až tím, že sbírali úspěchy. Za 50 let bude současnej fotbalovej svět taky historie, tak proč by ji teď nemohlo psát třeba Lipsko ?

Je rok 2016, situace ve fotbale (myšleno po finanční stránce) je taková jaká je a je jedno, zda z toho člověk viní Abramoviče, šejky, Pereze nebo třeba Glazerovi. A je taky úplně jedno jestli ty kluby ke svým penězům přišli díky historickým úspěchům, dlouhodobé práci nebo díky čemukoliv jinýmu. Faktem je, že kdo dnes prachy nemá, tak nemůže dlouhodobě bojovat o ty nejvyšší mety, může se objevit někdo jako Leicster a způsobit překvápko, ale bez peněz nemůže konkurovat. Krom toho miliardářský kluby kvalitám lig spíš přispívají. Myslíš, že by třeba taková PL byla zajímavější, kdyby tam teď nebyla Chelsea a City s jejich současnejma majitelama ? Že by vůbec někoho zajímala francouzská liga, kdyby tam nebylo PSG a Monaco?

A pokud ti na tom vadí jen ty názvy klubů odkazující na majitele, tak neříkám že je to něco co se mi líbí, ale pokud by cenou za to, že třeba Bournemouth koupí nějakej miliardář a udělá z něj top tým to, že se ten klub bude jmenovat KFC Bournemouth, tak s tím nemám absolutně žádnej problém, primární pro mě pořád bude to, že v lize bude další top tým, kterej tu ligu posune zase o kus dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Mas pravdu akurat firmy v nazvoch mi vadia inac ale musim uznat ze som to trochu dramatizoval ked som pisal o tom meteorite a ze RB L. je mor

Reagovat
pospech11

Takže třeba i Bayer 04 Leverkusen ?

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Arne

"A je taky úplně jedno jestli ty kluby ke svým penězům přišli díky historickým úspěchům, dlouhodobé práci nebo díky čemukoliv jinýmu."

Reagovat
Kily

moudra fanoušků z Premier Money League nepřestanou nikdy udivovat

Reagovat
smazaný uživatel

jak kterých...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
fenixLFC

na priklade valencie vidis ze mat peniaze zas nie je take jednoduche....

Reagovat
smazaný uživatel

Valencia je podobny pripad ako v BL HSV, ukazuju ako nema pracovat (velko)klub.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
checitto

Reagovat
Neutron

nahodou keby bolo finale Ligy Majstrov Morecambe vs. Charlton Athletic tak by to bolo epicke.

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
FC-RUBRIKA

Reagovat
Kucka

Reagovat
cologneFC

Zda sa mi tento clanok zbytocny. Iba vyvola vasne. Uvedomeli ludia uz na RB nereaguju...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.eurofotbal.cz/premier-league/

http://www.eurofotbal.cz/laliga/

Tam su zbytocnejsie vsetky nez tento, treba si iba vybrat

Reagovat
HonzaKoller

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že se články píšou kvůli diskusi?

Reagovat
db18

Clickbait

Reagovat
smazaný uživatel

Očekávané výsledky letos,kdo sleduje německý fotbal tak zaznamenal jak rychle projeli 3 a 2 ligou,Nebyl důvod se domnívat ,že se něco mezi elitou změní.

Reagovat
OnderCZ

Jo, jasně. Ve třetí lize druzí a z druhé ligy postoupili „až“ v druhém roce. A opět ne z prvního místa. Když už chcete trollit, tak aspoň pořádně.

Reagovat
smazaný uživatel

Ta posledni veta je lez, je potvrzeny, ze byci jsou barvoslepi.

Reagovat
smazaný uživatel

wtf

Reagovat
smazaný uživatel

Já doufám, že na Leipzig ten útlum nepřijde a budou si udržovat nastavenej standart. Čím více kvalitních mužstev v BL, tim rychleji se dostane na 1. místo koeficientu...

Reagovat
smazaný uživatel

a to 1. místo v koeficientu je přesně k čemu? je to kvůli těm onanistům z PD sekce?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak trochu i jo

Reagovat
smazaný uživatel

No uvidíme až své síly budou muset rozdělit-vypadli s Bundes Pokallu,nehrají žádnou evropskou soutěž.Sousstředˇují se jen na BL.Uvidíme příští sezonu-když se do nějakého poháru dostanou...

Reagovat
Rudnevs

Inak chcel som sa ešte spýtať; má tu ten Jan Pikous účet?

Reagovat
Nihilister

Ano ... fetuju parno

Reagovat
stas87

Cakal by som, ze autor pojde viac do hlbky, popise ten odkup licencie a vlastne cely ten zaciatok. Prve postupy a to, kolko klub investoval od piatej ligy do prvej. Nema to byt ziadna kritika, clanok je to dobry a fajn spestrenie. Ja uz som sa k RB vyjadril a na svojom nazore nic menit nebudem. O rok mozu mat velke problemy s tym, ze budu hrat tri sutaze a ta strata v BL bude a podla mna bude vyrazna. Takze ostava dufat, ze S04 ci Bayer alebo Gladbach to poriadne napali a nedaju im sancu atakovat prve styri miesta. Tu CL si letos ukopu, o tom uz zial nepochybujem.

Reagovat
Arne

Tak článek pojednává čistě o týmu, ne o klubu... Ale taky jsem za tou "pravdou a mýty" čekal spíš to druhé.

Reagovat
db18

Roman

Reagovat
db18

blbý článek

Reagovat
smazaný uživatel

Moc hezký článek Osobně se mi hrozně líbí jejich agresivní styl. Vytváří velký nátlak na soupeře a mají hrozně rychlý přechod do útoku, to dnešnímu fotbalu trochu chybí.

Reagovat
stas87

Usmevne nazory..ludi, co sa snazi pisat k RB a nemeckemu futbalu. Strasne smiesne napisane od ludi, co prevazne fandi klubu z PL. Pretoze tam zacina byt slovo tradicia urazka.. Vobec nejde o to, ze hraju BL a su konkurenciou pre Bayern, trnom v oku su ludom kvoli vzniku, tym ako sa spravaju na trhu a Rangnick a jeho fantasmagorie co pustal do novin. Clovek, co pravidelne sleduje nemecky futbal, tak sa v zivote nezmieri s tym, ze by tomu timu mal v europe priat ci dokonca fandit. Jedine pozitivum tohto klubu je, ze vo vychodnom Nemecku maju konecne klub, kde sa hra BL, kedze SGD toho este stale nie je schopne. Obchadzanie pravidiel je dalsim argumentom proti tomuto spolku a negativa prevazuju nad pozitivami. Pockajme si o rok, az budu hrat v europe+BL.

Reagovat
smazaný uživatel

To pozitivum je hodně silné, mám to hodinu cesty. Jinak k zamyšlení je ta věc, proč je BL na 2x menších penězích než PL. Ekonomiky jsou stejně silné a diváků chodí víc v Německu. Ve srovnání se Španělskem to vychází snad ještě hůř. Španělsko má slabší ekonomiku a bohatší kluby. Možná by se měli v Německu zamyslet nad systémem financování BL.

Reagovat
eleven11

Kvoli takým konzumním ludom,ako si ty, ide svet do sračiek.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí mi výčet tvých oblíbených klubů.

Reagovat
didosh

Proč? Až na ty Maďary,normál...

Reagovat
stas87

Pretoze PL dokaze fantasticky ocenit produkt v ociach sponzorov co plati za TV prava. Je uplne jedno, ze anglicke kluby stoji za picu v konfrontacii v europe a o finale CL si mozu akurat snivat, maju to najviac propracovane a priemerny konzument si skratka pusti PL, lebo je to aka si moda dneska, vsade o tej sutazi cita, v TV bezaju reklamy..

Ceny vstupeniek a vlastne vsetkych veci okolo futbalu s v Nemecku velmi dobre, preto sa na stadione nikdy neobjavi velke percento aziatov s fotakmi a vlajkami klubov, cena listkov v Nemecku sa pohybuje okolo 30-35 euro, co je stale vyhodne aj pre cloveka, co nezaraba tolko a na ten futbal si moze dovolit ist. V Anglicku je to iny svet, tam aj na sracka zapas typu Hull-Stoke zaplatis 70 euro a viac. Kluby ani nechcu vyrazne zdrazit cenu listkov, vedia ze by proti tomu vela ludi protestovalo a dost mozno by sa ani stadion nezaplnil.

Spanielsko ma bohatsie kluby? Koho tym myslis? Okrem Barcelony, Realu a Atetica tam nevidim nikoho vyrazne bohateho. Ked uz sme u Spanielska...tak oni z mojho pohladu robi ten futbal v pomeru cena/vykon uplne najlepsie v celej europe. Tie kluby si nemozu dovolit rozhadzovat tolko, nuti ich to skor k tomu, peclivo vyberat na trhu ci doplnit tim z vlasntych zdrojov. Taka Sevilla a praca Mochiho je spickova, ked sa ale taka Valencia pustila do rozhadzovania, tak sa vobec netrafila a dneska su v dolnej polovici tabulky a prostriedky sa jej nevrati.

Takze ja som rad za sucasny stav veci v nemeckom futbale. A aj DFL podpisala vylepsenu zmluvu za TV prava a kluby si polepsi. Nie sice razantne ale predsa len im nejake to euro navyse ostane. Z pohladu uspenosti predaja a marketingu je FA uplne niekde inde, oni robi perfektnu pracu a za to im patri ale neznamena to, ze timy z Anglicka budu dominovat aj na ihrisku.

Reagovat
smazaný uživatel

S většinou souhlasím, ale jako fanoušek německého fotbalu úplně spokojen nejsem. Vadí mi, že do PL odchází kvalitní fotbalisti. Při lepším financování by se to mohlo zmírnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale nestalo by se pak z BL to stejné co z PL ?

Reagovat
fenixLFC

Ceny vstupeniek a vlastne vsetkych veci okolo futbalu s v Nemecku velmi dobre, preto sa na stadione nikdy neobjavi velke percento aziatov s fotakmi a vlajkami klubov- tomu uplne nerozumiem. v anglicku by sa tie stadiony vypredali aj keby stoja vstupenky par drobných ako v nemecku. lenze ten dopyt v anglicku je uplne neico neskutocne. napríklad ja sa tam na zapas nedostanem nie kvôli cene vstupenky ale kvôli tomu ze je tam skoro nemozne sa dostat

Reagovat
smazaný uživatel

+ pockajme si dalsi rok a budeme mat SGD v BL

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele