Kalouda: S odstupem času hodnotím angažmá v CSKA jinak

17.09.2008, 21:42
Rozhovory
Zaujalo nás
Talentovaný záložník Luboš Kalouda se pro EuroFotbal rozpovídal o svém angažmá v CSKA Moskva. Vicemistr světa dvacetiletých přiznal, že loňskou sezónu měl dohrát v Brně. "S odstupem času to samozřejmě hodnotím jinak, určitě by pro mě bylo nejlepší, kdybych mohl přestoupit třeba jako Tomáš Necid," řekl.

Do Ruska jste přicházel s přezdívkou "nový Pavel Nedvěd", ale pořádnou šanci jste zatím nedostal. Ruská liga navíc finišuje a trenér Valerij Gazzajev bude v bojích o přední příčky sázet především na své osvědčené hráče. Nemáte obavy, že minuta ve Vladivostoku bude jediné utkání, co jste v tomto ligovém ročníku odehrál?
Vím, že se to nabízí, ale všechno záleží jenom na trenérovi, jestli mi trenér dá šanci nebo ne. Teď se po zranění dostávám zase do tempa a věřím tomu, že když pořádně potrénuji a v sobotu za béčko odehraji poctivě zápas, tak bych mohl dostat šanci se ukázat příští středu v pohárovém zápase proti druholigovému týmu.

Mrzí vás, že kvůli zranění v soutěži Kubok Rossiji nevyšlo hostování v Racingu Santander?
Mrzí mě hlavně to, že jsem se zranil, i když problémy jsem měl už delší dobu, protože právě po tomto zápase se tým zvedl, začal vyhrávat, dávat góly a hlavně dostávali mnohem více šancí mladí hráči, kteří se mnou většinu odehráli za béčko. Je to bohužel fotbal a s tím nic nenadělám. Teď se snažím makat pořádně i po tréninku, abych se rychle dostal do tempa, to je pro mě teď to nejdůležitější.

A je pravda, že váš odchod do Španělska byl na spadnutí?
Ke spadnutí nevím. Chtěl jsem s manažerem spíše zatlačit na vedení, aby vědělo, že jsem nepřišel hrát za béčko, ale za A mužstvo. Ať mi dá více šancí, nebo mě pustí na hostování do Santanderu.

Nemyslíte si s odstupem času, že přestup do CSKA Moskva byl unáhlený? Přeci jenom mezi kvalitami Brna a CSKA Moskva je velký rozdíl a mnozí experti tvrdí, že jste měl ve svých letech zvolit pozvolnější cestu.
S odstupem času to samozřejmě hodnotím jinak. Určitě by pro mě bylo nejlepší, kdybych mohl přestoupit podobně jako Tomáš Necid. Mohl jsem klidně hrát ještě minimálně půl roku v Brně a pak odejít do CSKA, protože jsem věděl, že toho moc neodehraji, když jsem s klubem nestrávil ani minutu na soustředění a přijel prakticky hned před začátkem ligy. Ale už se stalo a já nepatřím mezi hráče, kteří se nechají otrávit, ba naopak chci si dokázat, že na to mám a dělám pro to všechno, co je v mých silách.

CSKA je v posledních týdnech ve formě a posouvá se tabulkou vzhůru, sní v klubu stále o titulu?
Určitě. Ze začátku nám to moc nešlo, nedávali jsme góly, i když šancí bylo dost. Shodou okolností se to zlomilo už ve zmiňovaném pohárovém zápase, kde jsme vyhráli 4:1 a pak už nám to tam padalo a my začali pořádně vyhrávat. Jednoznačně bude pro nás hodně důležité následující utkání v Petrohradu. Po něm se uvidí, jestli budeme pořád ve hře, protože je pravda, že na špici má Kazaň velký rozestup od svých pronásledovatelů, mezi které patříme i my.

V kádru CSKA je hodně talentovaných fotbalistů. Vynikajícími výkony se prezentuje třeba záložník Alan Dzagojev. V souvislosti s ním se skloňovala i nominace do reprezentace Ruska, měl by tam podle vás být?
Co se týče momentální formy, tak si myslím, že určitě. S jeho příchodem na hřiště přišly góly, je to typicky tvořivý střední záložník, který nám v poslední době tvoří hru. Samozřejmě nemůžu hodnotit, jestli by zvládl těžkou roli v národním mužstvu, ale formu v lize má výbornou. Jen ať v tom pokračuje.

Který z hráčů CSKA vás svými schopnostmi nejvíce zaujal a s kým z týmu nejlépe vycházíte?
Nejvíce se mi líbí Jurij Žirkov. Ten když si vezme balón, tak ho horko těžko někdo zastaví. Ale musím říct, že máme celkově dobře poskládaný tým. Škoda, že se nám nedařilo hned od začátku. Ale pořád máme šanci na nejvyšší mety. A co se týče vztahu, tak nemám s nikým problém. Mrzí mě, že nehraji, tak bych si totiž chtěl získat respekt od spoluhráčů, abych třeba po nějakém vydařeném zápase mohl v kabině prohlásit: "Tak kluci, co, půjdeme dneska do českého domu si povykládat a sblížit se?" Ale když nehraji, tak to bohužel nejde, nebo se to moc nehodí.

Jiří Jarošík vzpomínal, že trenér Valerij Gazzajev ctí zastaralé tréninkové metody, je tomu tak i nadále?
Tak co jsem se bavil s chlapci, kteří ještě hráli s Jiřím, tak říkali, že je to pořád stejné, takže asi ano. A je pravda, že tréninky jsou pořád stejné.

V lednu příštího roku přivítáte v týmu svého krajana Tomáše Necida. Jak se na něj těšíte?
Jsem moc rád, že přijde. Nejen kvůli tomu, že se říká, že se to ve dvou lépe táhne, ale budu se cítit úplně jinak a budu mít zase další motivaci se tady prosadit spolu s ním. Samozřejmě mu moc přeji, ať mu branky pořád padají, protože si myslím, že když v tom bude pokračovat, tak tady bude mít velkou šanci hrávat. Každý útočník, co dává dost gólů, se hodně cení.

Už se vás vyptával na to, jak to chodí v CSKA?
Zatím ne. Na to bude dost času, až se bude blížit jeho přestup. Teď má důležitější věci na práci ve Slavii, kde ještě bude celý podzim hrát. Pak se určitě spojíme a popovídáme si o všem.

Jaký máte názor na úroveň ruské ligy? Myslíte si, že v kvalitě se vyrovná předním evropským ligám?
Jsem o tom přesvědčen. Dokázali to nejen hráči ruské reprezentace na Euru, ale také Zenit Petrohrad, který v minulé sezoně vyhrál, co se dalo. A v Poháru UEFA vyřadil například Villarreal, Bayern a ve finále Rangers. Je tady dosti kvalitní soutěž a plno kvalitních hráčů, kteří by se v evropských špičkových klubech určitě neztratili.

Jak daleko sahají cíle vašeho týmu v letošním Poháru UEFA?
Tak to bude hlavně záležet na tom, jestli se dostaneme do skupinové fáze. To je teď nejdůležitější. A samozřejmě bych si přál, aby to bylo, co nejdál. Do finále.

Ve čtvrtek začíná Baník Ostrava pohárovou bitvu se Spartakem Moskva. Co by mělo platit na ruského protivníka a naopak čeho by se měl Večeřův výběr vyvarovat?
Abych řekl pravdu, tak jsem zvědavý, jak tento zápas dopadne. Ani jeden tým není zrovna v nejlepší formě a podle mě bude záležet na jejich aktuální formě. Fakt těžko říct, co na druhého může platit. Pro Baník bude dobré, když v prvním utkání doma vyhraje a neinkasuje gól.

Komu přeci jen dáváte větší šance?
Asi Spartaku, ale člověk nikdy neví...

Budete mít čas se osobně jít podívat na odvetu?
Myslím, že ano. Samozřejmě teď přesně nevím, kdy budeme hrát, ale určitě bych tento zápas chtěl vidět na vlastní oči, když máme takovou příležitost.

Autor: David Křížka

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

...no....pozdě Bycha honit!

Reagovat
smazaný uživatel

dobre mu tak mel jit na zapad...a necid se tam taky zakope

Reagovat
smazaný uživatel

Měl především zvolit pozvolnější cestu, nějaký západ v tom vůbec nehraje roli.

Reagovat
smazaný uživatel

mel jeste minimalne zustat rok v Brne a pak vodejit ale pral bych mu to aby se prosadil s Necidem tak uvidime no skoda toho hostovani ze nevyslo

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím jestli se prosadí ale s Neckou bych si nelámal hlavu ten se prosadí na 99%

Reagovat
Basty

se uvidí...

Reagovat
smazaný uživatel

Prostěs to posral, Kaloudo, no ... Brno je vůbec výborný při zabíjení talentů - Kalouda, Holek, předtím Pacanda. Jen si počkám, jak to zkoulí se Střeštíkem, u nějž je patrný pokles formy ...

Reagovat
milan78

spíš jeho manažer, kterej si namastil kapsu a víc neřešil, teda řešil, šel podepsat dalšího emana do čech.., jinak holek se snad nezakopal, do U21 ho staví, takže nejspíš hraje na u těch Úkáček a z brna se nejlíp nastartoval polák a pořád má šanci na lepší, mazuch by taky nemusel dopadnout zle

Reagovat
herbage

Je mi trošku líto, že takto silná generace(Šimůnek, Švec, Fenin, Fillo, Holek, Kalouda, Vacek, Střeštík, Jeslínek, Papadopulos, Kúdela, Rajtoral)se nepředstaví na ME U21.

Reagovat
smazaný uživatel

Jojo, mrzuté.

Reagovat
smazaný uživatel

Papadopoulos uz ne myslim ze uz je moc starej na "21"

Reagovat
smazaný uživatel

No s Necidem asi moc nepokecá, teď s ním byl rozhovor na SN a to je každá otázka na dva řádky, odpověď ano/ne

Reagovat
smazaný uživatel

To víš, on je takovej westernovej typ, drží hubu, ale zabiják.

Reagovat
Arne

Reagovat
milan78

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Njn. co bys chtěl. Hrát za CSKA hned jak přijdeš? Naivní, ne? A co se týče Necida? Slavia prodá řekl bych jeden z největších talentů ligy za posledních let za pouhých sto melounů a ještě se chlubí, jak je to výborný prodej - trapáááááááááááááás. Sice je to jeden z mála hráčů, kteří mají "šanci" se v rusku prosadit, ale je to tak padesát na padesát. Každopádně maximální gratulace slávii. Sparta prodá Šimůnka, kterej uhrál relativně hovno za 80 milionů do německa a necid, kterej vyhrál stejně jako Torres střeleckou tabulku ME 17 a ME 19 odešel za 100:-D. Nepřijde vám směšný, že i Džeko z Teplic, kterej uhrál pouze výbornej půlrok odešel za 120 milionů? NJN: slávia. královna idiotů ve vedení!!!

Reagovat
smazaný uživatel

to máš úplnou pravdu(a to slávii pohrdám)

Reagovat
smazaný uživatel

noo co se čekalo že si kopneš možná v zimě pude do česka a bude se vracet s brekem a necid no máme na co čekat ted by ho slávia dala aj za 150mega a co když se ukáže v poháru uefa to by bylo peněz ale jim de jenom o prachy

Reagovat
smazaný uživatel

Ste hladovi po penezich mate velke oci a verite svym pijavicim(agentum) tak se pak nedivte ze nehrajete

Nejdriv zaplat sportovnimy vykony svemu klubu svou sanci kterou si dostal, abys nemusel delat nekde prodavace a hrat okresni ligu. A pak si chodte do zahranici. Kkti nevdecni.

Reagovat
smazaný uživatel

Udelal velkou chybu

Reagovat
smazaný uživatel

sere me kdyš se takový hráč zabijí v rusku...

Reagovat
smazaný uživatel

ja nevim cim ti cesti mladi hraci premysleji chodit do ruska asi jim sou dulezitejsi penize nez uspech

Reagovat
fabec1222

jeste komentar k komentari jiri - fcb.nemyslim si ze by brno pacandu prodalo jako ztracenej talent.dit on se v 99 zranil a rok nehral.a v 04 ho brno prodalo sparte ktera ho zakopala

Reagovat
smazaný uživatel

Kalouda se ještě chytne, stačí, aby prodělal celou přípravu a chytne základ, kvalitu na to rozhodně má

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel naši oslíci nejsou dost trpěliví a chcou penízky hned

Reagovat
honziss

Žasnu nad některými příspěvky typu: Kdyby Slávie počkala, tak ho teď prodá za 150 Milionů nebo Džeko odešel za 120 Mil., tak proč Necid jenom za 100? Trochu soudnosti by to chtělo..

Ale ke Kaloudovi, je pravda, že to jeho zranění byla obrovská škoda. Určitě by dostal více příležitostí nebo by mu snad vyšlo hostování v Santanderu. Nezbývá než doufat, že se na něj usměje štěstí...

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych mu lištil.

Reagovat
Sosi

Reagovat
smazaný uživatel

Taková otázka - jak ten rozhovor vznikl?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi si to David Křížka nahrával na diktafon a pak to přepsal.

Reagovat
Sosi

Že by mu utáhli trošku peníze, tak se mu to přestává líbit?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že se zranil-davají si s ním na čas ale určitě se prosadí,vždyť stejné to bylo tenkrát i s jeho nominací na MS,taky si ho nikdo nevšímal a najednou tu šanci dostal-a navíc je mladej musí se ještě aklimatizovat. A je jasný,že šel za penězama,vás všechny co tu píšete by to snad nelákalo,kdyby ste tu šanci měli taky by ste ji dali přednost než být populární...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele