Je normální při fandění cítit nenávist vůči soupeři, tvrdí psycholog Šafář

11.03., 08:51
Rozhovory
Fanoušci Sparty (© AFP)

Český fotbal má za sebou dvě pražská derby, při kterých opět nechyběly rasistické nebo nenávistné pokřiky o sparťanské "cikánské krvi" a bohužel už tradiční pokřik "jude Slavie". Trenér Dukly Praha Petr Rada zase údajně rasisticky urážel hráče i trenéra soupeře při utkání se Zbrojovkou Brno. Proč v nás sport kromě pozitivních emocí probouzí i to nejhorší, co v sobě máme?

A není vlastně zdravé to ze sebe vypustit na tribunách, a ne v civilním životě? O tom je nová epizoda podcastu Livesport Daily, jejímž hostem je sportovní psycholog a děkan Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci Michal Šafář.

"Je normální při fandění cítit nenávist vůči soupeři," vysvětluje v úvodu epizody. "Ta katarze, to, abychom si odžili emoce v hledišti, je jeden z důvodů, proč tam chodíme. Ať chceme nebo ne, máme v sobě pozitivní i negativní emoce a sport je úžasný v tom, že nám dává možnost mezi nimi velmi rychle přecházet. Je to dnes jedno z mála prostředí, v rámci toho, jak žijeme v hodně regulované společnosti, kde tyhle emoce můžeme relativně společensky přijatelným způsobem projevit," dodává Šafář.

Ten si je samozřejmě vědom společenské neakceptovatelnosti například rasistických projevů, ale moc nevěří, že se je podaří vymýtit: "Když člověku někdo stokrát někdo řekne, že něco není v pořádku, možná to udělá s o to větší chutí po sto prvé. Pokud to kluby opravdu chtějí odbourat, musejí své fanoušky přesvědčit, že ta touha je autentická. Management, trenéři, hráči, ti všichni nějak nastavují normu a pokud chceme respekt mezi fanoušky, nesmí to u těchto skupin být úplně odlišné. Nebo může, ale čím víc je odlišnější od toho, co se chce po fanoušcích, tím spíš se to nepovede," myslí si.

K údajnému rasistickému chování Petra Rady při zápase proti Zbrojovce dodává: "Nestojí asi ani za to se tím zabývat. Většina z nás se tomu možná spíš pousměje, protože jsme už asi rezignovali na to, že bychom to mohli změnit. Nebavím se samozřejmě o možné oběti, které se to týká, ale z hlediska okolí je, myslím, lepší takové projevy chování spíš ignorovat," uzavírá Michal Šafář.

V pondělní epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Jak rasistické urážky na svou osobu prožívají sportovci?

Může trenér připravit sportovce na to, že bude rasisticky urážen?

Proč i za 20 let budou na stadionech znít společensky nepřijatelné pokřiky?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (206)

Přidat komentář
ouninpohja

Jsem fanoušek Sparty, chodím na její zápasy (ne do kotle), fandím, ale ne nenávistně vůči soupeři. Táta mi vždy říkával: "Fandi, ale zůstaň člověkem". Nikdy jsem nezvolal "jude Slavie". Přijde mi to naprosto ubohý a vždy se stydím, když se něco podobného řve.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Greaber

Reagovat
Bowie

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v těch kotlích jsou většina úplný neandrtálci, kteří jsou po sociální stránce trochu jinde a věřím tomu, že když bych se jich zeptal, ve kterém roce byl klub založen, tak polovina z nich mi bez googlu neodpoví fanoušci hadra

Reagovat
Igner Farnsworth

Úplně nesmysl si napsal, ale i tak na to máš právo

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu, jsem zapomněl, že zrovna to datum založení mají občas napsáno na těch šálách tak příště dáme jinou otázku

Reagovat
Igner Farnsworth

Těch 7 za nickem je věk viď

Reagovat
smazaný uživatel

A co to tedy vlastně znamená nebo jaký to má širší význam řvát po zápase s jiným týmem Jude Slavie?

Reagovat
Igner Farnsworth

Reaguji hlavně na to ''Tak v těch kotlích jsou většina úplný neandrtálci, kteří jsou po sociální stránce trochu jinde'', to je proste dávno přežitej stereotyp.

Reagovat
Freedo

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak promiň, jako vím že to tak nejde paušálizivat. Jen ať už na stadiónu nebo pak záběry v TV, jsem se fakt setkal s tím, že to byly fakt neslušní lidi. Jako napadlo by tě chcát z boku tribuny, když tam pod ní stojí lidi? Nebo rozbíjet sedačky a hajzlíky.

Jestli jsem se tě dotkl, tak sorry, ale mě to normální nepřijde.

To Jude Slavie asi neřešit, pro mě je to hanlivý a narážka na méněcennost v kontextu toho co bylo za druhé světové. Někdo to ale asi tak nebere, ok jeho věc.

Myslím, že to nejlíp vystihl ten první příspěvek. Fandi ale zůstaň člověkem.

Reagovat
Igner Farnsworth

, neříkám že nemáš pravdu ale tohle chování co tu popisuješ, to v dnešní době dělají už jen jedinci, troufnu si tvrdit že takových 90% lidi v kotli jsou slušní lidi co si tam přijdou dát pivo klobasu a aktivně podpořit svůj klub. A co se týče Jude Slavie nebo Smrt Spartě, tak pro mě osobně to nemá žádnej hlubší význam, ale samozřejmě pokud to vemu celospolecensky tak je to dost mimo například kdyby přijel nakej tým z izraele a rvalo se na něj Jude Jude, tak je to dost brutální urážka a prirovnal bych to k tomu negrovi co tu už někdo zmiňoval.

Reagovat
smazaný uživatel

jestli 90% nebo ne, věc názoru, ale každopádně škoda když to pak shodí pár blbců co chtějí dělat bordel.

Reagovat
celeb

co vies, mozno by si Izraelcania mysleli, ze im fandite.

Reagovat
Pepe1911

To chcaní mi zní bohužel skvěle

Reagovat
Kiss Me Polka!

proc by me melo zajimat v jakem roce se přesně klub zalozil? to je zbytecna informace

Reagovat
smazaný uživatel

Já to beru tak, když fandím tak jsem součástí toho klubu, i když klub o mě třeba ani neví když nemám permanentku, ale já aspoň vím o tom klubu něco.

Reagovat
Kiss Me Polka!

no jasne, ale nechapu, jak se neco zmeni, ze vim, ze treba arsenal se zalozil 1886 a ne v roce 1893

Reagovat
smazaný uživatel

No asi jediný mě napadá, že se vyhnu tomu trapasu, když se na to náhodou někdo zeptá

Reagovat
Kiss Me Polka!

ja bych jako trapas naopak videl, pokud by se kvuli tomu nekdo nekomu vysmal, bezucelne hnidopisstvi za me

Reagovat
Pablos

jenže vlastně to znamená podle psychologa, že nejsi normální tedy ...vyhledej rychle pomoc

Reagovat
deporpepa

Reagovat
Freedo

Já jsem nikdy nechápal, proč by nám tenhle pokřik měl vadit. Možná kdyby byl někdo ortodoxní Žid, tak by to bral jinak, ale nikoho takového jsem v Edenu nikdy neviděl. Tím, že klub se Židy nemá nic společného, tak se nad tím spíš pousměju. Žid mi jako nadávka nepřijde, je to náboženské vyznání.

Stejně tak mi přijde v pohodě skandovat Smrt Spartě. Ale rasismus už je za hranou, teď nemluvím o bučení, ale o konkrétních nadávkách.

Reagovat
kilobyte

Žid s velkým ž je spíše příslušník národa, žid s malým ž je náboženské vyznání.

Reagovat
smazaný uživatel

Tobě to tak nepřijde, protože asi nejsi žid

Reagovat
Freedo

Aha. A kdybych byl žid a někdo mi řekl, že jsem žid, tak mi to má vadit?

Jinak děkuju kilobytovi za celoroční korekci mých příspěvků, rád se vždy poučím.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako bys řekl: kdybych byl černý, a někdo mi řekl, že jsem negr, tak mi to má jako vadit?

Reagovat
Freedo

To není to stejné. Pokud je někdo černej a ty mu řekneš, že je černej, tak je to za mě v pohodě. Ale negr už je nadávka. Je vidět, že si to schválně upravuješ podle sebe.

Reagovat
veikko

Nj, ale Jude je spíš ekvivalent toho "negra", protože to bylo na žlutých hvězdách v nacistickém Německu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Robochelsea

Jude je po nemecky žid. A bolo to tak aj predtým, to slovo nevymysleli nacisti

Reagovat
smazaný uživatel

No shit Sherlock

Reagovat
Neutron

haha

Reagovat
Salfovic

A hajlování je pozdrav ze starověkého Říma.

Reagovat
Mass

Takže kvůli tomu by se měla zakázat i Davidova hvězda, protože ji nacisti používali jako označení žída? Jude je naprosto normální hebrejské jméno, ani náhodou ne ekvivalent negra.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopil jsi to, nevadí.

Reagovat
veikko

Reagovat
Mass

Ok, zkus mi tedy vysvětlit, co je na termínech jako Judea nebo judaismus závadného.

Reagovat
veikko

Ale on nikdo nekritizuje používání těchto slov, proboha. V češtině je při použití slov "Jude" a "Judea" asi podobný rozdíl jako ve francouzštině "merci/merde". Kdyby jim nadávali do židů česky, tak je to sice ubohé, ale neobsahuje to ten nacistický podtext, který u nás to německé slovo má. Má to ukázat pohrdání. A ano, kdyby tam někdo třeba mával vlajkou se žlutou Davidovou hvězdou s nápisem Jude, tak by si pro něho přišla policie, protože to zakázané je. Ale představa, že je sparťanský kotel fanda do hebrejštiny, mě pobavila.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si schválně nic neupravuji, zažil jsem když se rodiče dětí při fotbale bavili o klukovi, co hrál proti nim a byl černý. Normálně řekneš: ta osmička, ten hraje prasecky... Oni říkali: Ten černoch..

Myslíš, že to jeho rodičům co stáli kousek vedle bylo příjemný nebo je to neuráželo? Nebo mu na hřišti, když to slyšel? Vtipný může být ten Brazilec třeba tak tam se asi člověk s trochou humoru a porozumění nadsázce zasměje v daný moment.

Ale jo každý to vnímáme jinak, černoch jako slovo není urážka, ale spíš než o slovník jde o nějaký morální hledisko. Když bych o tvým klukovi, co by měl nadváhu, mluvil jako o tlustochovi, tak to třeba taky vezmeš v pohodě. Jo hraje fotbal a je tlustej, tak je to prostě tlusťoch

Reagovat
Pablos

To je zvrácený myšlení právě... a celé je to špatně postaveno, když se bude brát černoch jako že je špatné označení někoho... tím spíš se bude něco prohlubovat, když se nebude smět, bez dementní myšlenky někoho (že by se to mohlo dotknout), používat běžně.

Reagovat
veikko

Pamatujete si ještě někdo na MS 2006, když hrál Trinidad a Tobago nebo Angola? Za Trinidad hrál běloch Chris Birchall a za Angolu Figueiredo. Jako taky je nebudu v rámci rasové korektnosti popisovat tím, že mají jinak vytáhnuté kraťasy.

Reagovat
didosh

Reagovat
Pablos

A schválně si použil tlusťocha, aby ti to vyhovovalo. Co třeba takovej kudrnáč např ? Nebo ten holohlavej... nebo ta holka (v dětských je to klidně smíšený) ?

Reagovat
smazaný uživatel

Špatný příměr z mé strany, uznávám. Ono ani nejde žádný příměr dát. Tady jde o rasismus a antisemitismus, takže tlusťoch a kudrnáč je oproti tomu fakt sranda.

Říkám, spíše jde o to morální hledisko, kdy řekneš během zápasu ,,ta osmička'' a ne ,,ten šikmáč'' apod. Ale ok, každý to má jinak, určitě nepatřím k těm, co by za tohle zavírali

Reagovat
Pablos

Jenže řekneš šikmáč zase... když řeknu místo osmička... ten vietnamec... tak v tom nic prostě nevidím. Když řeknu místo osmička, černoch... tak v tom taky nic není. A zdá se mi to přecitlivělý právě brát, že neřekne někdo osmička, ale dá tam popis osoby.

Reagovat
TheTopFootbaler

Ten vietnamec je víc v pohodě, ale obecně jde o to, že je často urážlivý vypíchnout nějakej rys člověka a tak ho nazvat. U některých to není urážlivý skoro vůbec - vietnamec, němec, a podobně, protože je to doslova jejich národnost nebo tak. Pak víc třeba tlusťoch, ta s křivejma zubama, ten plešatej, ten černej, to už je prostě hnusný k těm lidem, takhle je redukovat do jednoho jejich rysu. No a věci jako negr nebo židák, který se doslova pojí s pohrdáním, jsou absolutně netolerovatelný a nemají ve společnosti co dělat. Je to spektrum, nemáš se pohoršovat nad vším, ale je potřeba rozlišovat.

Kam na té stupnici zařadit pokřik Jude Slavia je pak celkem nasnadě mi přijde...

Reagovat
Pablos

A teď si napsal slovíčko s čím souhlasím ,,černej" ...přitom je to taky de facto jen popis, ale tam už to cítím... protože se to často i používá či používalo s hanlivým i významem. Ale černoch by za mě mělo být vždy křišťálově čistý... je to naprosto slušné označení (pokud tam není k tomu něco dodáno, že jo).

Reagovat
Salfovic

Třeba smradlavej. Ale co když vážně smrdí?

Reagovat
Pablos

tak to není slušný výraz Zapáchající kdyžtak

Reagovat
Mass

Kdyby tě třeba Japonec označil za smradlavýho bělocha, urazilo by tě to?

Mmch oni takovej výraz opravdu mají, když se tam tenkrát vylodili portugalský námořníci, tak nevypadali jako to nejlepší z Evropy. A pro ně asi víc smrdíme i normálně.

Reagovat
Neutron

Tak nam zase smrdia Japonci, resp maju iny pach a zvlast z ust.

Reagovat
Mass

Jednou sem se chvilku bavil s Okamurou a nic. I když pravda, že on je jen poloviční

Reagovat
didosh

Reagovat
Neutron

Asi to bude stravou teda

Reagovat
Freedo

Jo, určitě. Indové tolik prý smrdí kvůli tomu, že to jejich kořeněný jídlo vylučujou pórama.

Reagovat
TheTopFootbaler

Nemyslím si. Běloch a černoch jsou prostě pojmy z období tvrdýho rasismu, segregující lidi podle barvy kůže. Říkám to? Jo, říkám. Hlavně teda můj nejlepší kamarád je černej. Ale mezi černej a černoch je taky vnímanej rozdíl, tak to prostě je.

¨

Nikdo ti za 'černoch' hlavu neutrhne, aspoň myslím že ne, ale ve většině konverzací není důvod to slovo použít, protože se dá nahradit lepším a neutrálnějším slovem, kterej nerozděluje lidi podle toho, jestli jejich předci byli otroci, nebo ne

Reagovat
Mass

Miliony bělochů byly v otroctví taky. Proč sou z toho víc stigmatizovaní černoši?

Reagovat
kilobyte

Tak je to jejich jediná historie.

Reagovat
Unique

Reagovat
TheTopFootbaler

Protože otroctví v Americe mělo na naši společnost mnohem větší dopad. Bohužel.

Reagovat
Pablos

Jinak si nemyslím, že je to špatně vypíchnout právě nějaký rys člověka a tak ho nazvat v nepřímé řeči s ním, tu tvou úvahu dokážu pochopit, přímo v rozhovoru s ním... tak je to píčovina, nebudu říkat ty černochu uhni např. Pokud budu někoho ,,popisovat" druhé osobě, je to nejsnažší a nejpřirozenější způsob vytáhnout něco co někdo jinej nemá v jeho okolí... naprosto normální věc, pokud to není vyloženě hanlivé samo o sobě.

Reagovat
TheTopFootbaler

No tak můžem předpokládat takový to co oči nevidí, to srdce nebolí, jasný, když nikoho neurazíš, tak óká. Ale společnost by byla trochu lepší, kdybychom všechny "ten s křivým nosem" a "ten žlutej" nechali v minulosti, fakt že jo

Reagovat
Pablos

No tohle ano... žlutej, křivým nosem, poďobanej atd. atd. Ale tam já právě vůbec neřadím černoch a nelíbí se mi, že tam řazený je. Páč já opravdu nevidím žádný špatný důvod k popisu... resp. toho bysme se měli zbavit v tom vidět důvod nějaký i sebemenší, že to je nevhodné např. natož hanlivé. Snad víme co se vnímá ve společnosti jako nelichotivé... když má někdo velké uši a řeknu ten ušatec nebo ten s velkými uši... tak jedno je jasný hned, druhé ale taky... že to není úplně fajn, i když je to slušný. Ale pokud popíšu člověka černoch... tak je to snad jak kdybych řekl, že řeknu ta blondýna např. a tam teda si fakt myslím, že je nenormální to vyvracet, že né i to je špatný, samozřejmě pořád podle rozumu kde se to použije.

Reagovat
TheTopFootbaler

Joo, hele takhle - já černoch používám, takže trochu kážu vodu a piju víno Blondýna a černoch je určitě něco jiného, ale fakt to bude spočívat jenom v té historii utlačování si myslím. Myslím že je v pohodě, když lidi zbystří u použití černoch, protože kord v českých končinách to občas je doprovázeno nějakými hovny. Ale reálně si nemyslím, že samotný černoch někomu vadí, no

Reagovat
Pablos

A teď jsem si až všiml, že mi píše někdo jinej, než předtím Nevadí ..to je jedno, smysl to nemění toho co jsem psal nakonec

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Pablos

A hlavně za mě to používají nebo použili při jakékoliv situaci úplně všichni... příjde mi to jako jedna z nejvíce pokryteckých věcí tohle s prominutím řešit (pokud to není hanlivé označení). Zbytečně někteří lidí bystří při zaslechnutí ,,černoch" ... což se mi nelíbí, že se děje, ten vývoj společnosti by měl být takový, že by to nemělo evokovat v nikom nic špatného... naproti tomu právě ten vývoj je takový, že ti právě pak to podvědomí bystří (ovlivnění)... mně se to nelíbí.

Reagovat
TheTopFootbaler

Výš jsem psal, zbytečný mi to bystření nepřijde, fakt skoro vždycky to jde nahradit něčím lepším

Reagovat
Pablos

Ale jinak samozřejmě to s tím ,,jude" je úplně něco jiného... tam je evidentní, že to je myšleno hanlivě. Ale ten příměr černoch vs osmička... ten neberu no

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Mass

Rumunskej rozhodčí dostal stopku na půl roku jen za označení černoch, řekl to titiž rumunsky.

Reagovat
Mass

Proč je stejně negativní černoch a tlusťoch? Není tmavá pleť spíš výhoda v krajích, kde pořád svítí slunce?

Reagovat
mistr129

No problém je už to, že to křičí proto, aby někoho urazili tím, že je žid, tedy považují židy za něco menecenneho.

Když bude někdo říkat “ty jsi blbej jak ten Freedo/mistr129”, tak sice můžeme být chytří, ale je jasný, že dotyčný tím říká, že jsme dementi

Reagovat
Mass

Tak to nadávka je to pro hloupé nácky. Ale jen proto, že u nich je to nadávka, musí to brát jako nadávku i ostatní? Podle jistých průzkumů dnes už považovaných za nekoretní, protože byly prováděny podle tehdejších metod, Aškenáziové vyšli jako etnická skupina s nejvyšším průměrným IQ na světě. Proč dnes nekorektních? Protože příslušníci afrických národů měli nejnižší.

Btw osobně mám dva kamarády, kteří se za židy považují a jsou na to hrdí. Příště se jich na to zeptám, jestli to skandování považují za ponižující.

Reagovat
TheTopFootbaler

Zeptej, a vysvětli jim celej kontext.

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
ratusek

vždyť to je uplně něco jiného žid je snad nadávka nebo hanlivý výraz?

Reagovat
kilobyte

Je to tak často používané. Když se tě někdo snaží natáhnout, tak je žid.

Reagovat
Kiss Me Polka!

ano je v tomto kontextu

Reagovat
Neutron

hm, tak moze to tak byt pouzite, keby si lakomy a ja ti poviem, ze si zid tak to nemyslim ako vierovyznanie

Reagovat
Mass

Mmch kdysi se také říkalo lakomý jako Čech, nebo krade jako Čech. Ještě že tekrát ještě nebyla přecitlivělá doba jako teď a my sme se tomu jen zasmáli.

Reagovat
Neutron

To som nepocul napriklad je za tym nejaka historia?

Reagovat
TheTopFootbaler

Eh, tam nejde přece o to, že ti říká, že jsi žid, ale o to, že to je evidentně pohrdavý. Že sparťani tím říkají, že jsou židé něco míň, a upozorňují na to. To samé bývá i vůči jiným etnikům - zpravidla tmavší pleti, asiati nebo arabové. Skoro nikdy nejde o to říct "ty jsi arab", ale je to automaticky pohrdavý.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bobis21

to že používají označení "jude" vůči soupeři a tedy jako něco negativního je ten problém.

Stejně jako když řvou na soupeře "cikáne". Překvapivě obojí jde od stejné skupiny ...

Reagovat
kilobyte

Tak on je tam asi nejdůležitější ten kontext. Kdyby to bylo o tom, že slávisti si nechali vychcaně zaplatit za jeden zápas dvakrát (moc nevěřím tomu, že tohle je ten původ), tak by to bylo pořád nevhodné, ale nebylo by to nic extra hrozného.

Ale když někteří ti "borci" mají blízko k náckům, tak už je to za hranou. Možná že většina to nemyslí tímhle směrem, ale měli by si uvědomit s kým to křičí.

Reagovat
TheTopFootbaler

Souhlasím úplně. Kord když dotyčný ani není Rom, jaká je pak asi ta konotace žejo...

Reagovat
veikko

Typický příklad v mnoha jazycích je "mongol" (nepíšu s velkým, protože je to nadávka, ne označení národa). Mongolům to mimochodem docela dost vadí, asi jako Kazachům Borat.

Reagovat
TheTopFootbaler

Jojojo, to je moc dobrej příklad. "No byli tam ňácí mongolové co já vím" a jsou tím myšleni Romové, Vietnamci i erasmáci z Madridu To dycky protočím oči...

Reagovat
Mass

Za to co tu provedli v 13. století by se asi divit neměli, že se to ujalo jako urážka.

Reagovat
veikko

Nejsem si úplně jistý, jestli si děláš legraci nebo ne, každopádně není to kvůli tomu. Tehdy je lidi označovali převážně chybně za Tatary. Mongol jako nadávka souvisí spíš obecně s mongoloidní rasou a s Darwinovým syndromem, kdy mají postižení lidé trochu podobné rysy. Vpády přes cizí území se děly odjakživa a byly často podobně kruté. Když už jsme u nadávek, tak nás takto Francouzi obohatili za Napoleona o slovo piča (le petit chat).

Reagovat
veikko

*tvl, Downovým samozřejmě

Reagovat
Neutron

Darwinov syndrom bol lepsi

Reagovat
Mass

Viděl si někdy Darwinovy ceny?

To jsou ceny pro lidi, kteří se dobrovolně odstranili z lidského genofondu.

Reagovat
Neutron

Hej nejaky clanok som uz cital

Reagovat
Mass

Dáváš lekci z dějepisu, ale chybně. Mongolové, používající tatarské a turkické vojáky v Evropě udělali zlo, které si lidé vyprávěli ještě po dvě stě letech. S tím se bojůvky soudobých znesvářených rytířů vůbec nedají srovnat. Takový Timur v tehdejší Asii zavraždil tolik lidí, že by mu i SS náckové záviděli. Mmch "tatar" se taky často používá jako výraz pro hlupáka a nemá nic společného s downovým syndromem.

Reagovat
veikko

200 let potom rozhodně, ale to byl cca rok 1440. Jen pár let předtím přitom střední Evropu zasáhlo úplně stejně ničivé husitské hnutí (Mongolové se území dnešní ČR prakticky úplně vyhnuli s výjimkou krátkého ničivého průchodu Moravou). Jistě, Tataři v tom vojsku byli, ale nebyla jich většina a hlavně jsme se bavili o nadávání do mongolů, ne do tatarů. No a Timur nebyl Mongol, ačkoli chtěl znovu vybudovat "říši". Ale v té debatě nemá smysl pokračovat, protože určitě částečně ta nadávka souvisí i s tou historií, se kterou dnešní Mongolové nemají nic společného. To je prostě "kouzlo" historie, kde bylo jedním z hlavních cílů dlouho budování nějakých národních mýtů.

Reagovat
Mass

Přečetl sis někdy nějakou vesnickou kroniku aspoň? Mongolové vyvražďovali celé vesnice, mučili, znásilňovali, pálili, děti brali do otroctví, kudy prošli, zůstala spálená zem. Pod husity normálně ty země fungovaly několik desítek let, i když jasné, že při doplňování zásob po vesnicích docházelo k násilnostem, hlavně od cizích křižáků a jejich žoldáků. Smůlu měly jen kláštery, ty husiti ničili, protože je povali za papežovu pátou kolonu.

Kdyby mongol jako nadávka obecně souvisela s downovým syndromem, tak by to platilo i na příslušníky jiných mongoloidních etnik ne? Proč by se nenádvalo do číňanů nebo japonců? Nene mongol a i tatar (a slyšel sem i maďar) jako označení hlupáka nebo zlého člověka mdlého rozumu pochází již z období 13. a 14. století, právě z doby jejich násilných výbojů do střední Evropy. A právě i z těch dob husitských válek jsou známí mongoloidní kumánští žoldáci na straně Zikmunda, kteří spíš něž válčení se věnovali rabování českého venkova.

Reagovat
TheTopFootbaler

Nic jako mongoloidní etnika není, přečti si o tom něco pls. Doslova používáš termín, který shrnuje všechny asiaty do jednoho pytle, i když tomu tak rozhodně není.

Reagovat
veikko

Tak především by mě zajímalo, kde jsi sehnal dobovou vesnickou kroniku ze 13. století, protože tu bych si teda přečetl rád... notabene někde z Polska, kde Mongolové a Tataři reálně dělali bordel. U nás nejsou vůbec žádné reálné doklady o řádění Mongolů (dobové záznamy, archeologické nálezy). Všechny zprávy jsou mladší, a to největší zkreslení přišlo s Hájkovou beletristickou pseudohistorickou knihou. I ta nejslavnější pověst o vzniku Štramberských uší mimochodem hovoří o Tatarech, ne o Mongolech.

Já souhlasím, že ta nadávka bude souviset i s tím vpádem do Evropy, ale reálně to bude spíš sekundární, protože to by ta nadávka musela přežít skoro 800 let, a to je úplně nemožné (ví třeba dneska někdo, co to byla kepka a že by to reálně používal?).

Reagovat
veikko

Ale jinak s těmi Kumány souhlas, tam už jádro pudla bude. Jenže to nejsou Mongolové, že jo.

Reagovat
Seydou Doumbia

Znalče JA, pije se v Kolumbii taky Yerba Maté nebo to je čistě para, uru, bra, arg?

Reagovat
veikko

Já jsem tam nikdy nebyl. Jako znají to, ale Kolumbie je jeden z největších pěstitelů kávy na světě, takže jejich oblíbený nápoj je jasný. Víc než maté se tam podle mě pije i čaj z koky, ale to už by ti musel potvrdit někdo, kdo tam reálně byl.

Reagovat
Seydou Doumbia

Koka škoda že se to tu blbě shání, měl si někdy?

Reagovat
veikko

Neměl, ani mě to neláká. Těšil bych se tam spíš třeba na kvajávový džus, to prý je hodně dobré.

Reagovat
Seydou Doumbia

chápu kámo, já ted mám wayhushu, ekvádorský čaj a to je špička

Reagovat
0:1

Reagovat
Mass

Přitom hodně Židů si o sobě myslí, že sou něco víc, národ vyvolený Bohem.

Reagovat
kilobyte

Není zač. Rád pomůžu.

Reagovat
lampas

Je to jiný výraz pro posílání slavistů do plynu, jako to dělal Hitler se Židy. Jinak je to pohrdavé především vůči Židům, protože tím vlastně legitimizujete právo zacházet s někým způsobem jako při holocaustu v případě, kdy druhého považujete za něco méněcenného.

Reagovat
Mass

Mně to třeba taky nevadí, jen pro hlupáky a nácky ze Sparty tohle může být nadávka. Navíc Slavia má teď generálního partnera eToro z Izraele.

Reagovat
wyqinac

smrt sparte

Reagovat
Losinho

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ouninpohja

Mohl bys to rozvést?

Reagovat
ACSeRw!n

muzu, ale byla by to ztrata casu, proto jen citron

Reagovat
Mass

Zajímavé, že jindy tady pro ty svoje perly (které vypadají jako hovna) máš času dost.

Reagovat
Kucka

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Puskas

Reagovat
oli9

Reagovat
Cotton

Reagovat
Neon

Reagovat
Greaber

Proč když čtu rozhovor s psychologem tak mám zpravidla pocit, že je to větší cvok než jeho pacienti.

Reagovat
stepankana

Co se vám nezdálo tentokrát?

Reagovat
delfin

Protože jsi viděl v tv Cimickýho.

Reagovat
Igner Farnsworth

Jestli tu je někdo kdo byl na vyjezde v Milane. Jaký mate názor na fandění v centru a během zápasu. Já minulou sezónu nikde nebyl a oproti těm předešlým letům se mi to moc nelíbilo. Těch chorálu na urazeni Milana a proti Spartě mi prislo poměrně dost, čekal bych víc na podporu Slavie.

Reagovat
naheCZ

Souhlasím, že toho bylo asi zbytečně moc. Ne, že by mi to nějak zkazilo zážitek, ale mohlo se s tím víc šetřit.

Reagovat
Igner Farnsworth

Reagovat
Freedo

To je dobrej point. Taky mi přijde, že těch chorálů proti ostatním klubům je občas až moc. Nic proti tomu, ale když se to zpívá pořád, tak už to ztrácí na síle.

Reagovat
Igner Farnsworth

Reagovat
Kucka

Reagovat
oli9

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mass

Reagovat
ACSeRw!n

fandis Slavii nove ? takhle to u vas bylo vzdy

Reagovat
Igner Farnsworth

Teď mi právě pocitově přišlo že toho bylo nad standart, a podle reakci tomu tak asi bylo.

Reagovat
Mupi

Taky se trochu obuju do našich řad. V Miláně jsem byl, i když v jiném sektoru. Proč se automaticky řve pokřik proti AC? My s nima máme nějakou historii? Potom ještě ten pokřik "my jsme slavie, vy nejste nic". Samo o sobě je to trapný a tohle nasadit zrovna proti AC...

Potom se mi ani nelíbí ten pokřik Ave Slavia, fuck Polizia..jak dlouho budou ještě, kvůli tomu Římu brečet?

Na můj vkus se taky fandí víc proti soupeři než na podporu Slavie.

Reagovat
-R2D2-

Takhle skandovat na SSS…

Reagovat
Igner Farnsworth

Přesně ty situace, kdy sem nad tím začal přemýšlet

Reagovat
kilobyte

Hlavně je blbost kvůli Římu jim nadávat v Miláně. Pak příště pojedou znova do Milána a oni si na tohle vzpomenou a pošlou je do prdele.

Reagovat
Axelrose

Navíc, co jsem slyšel od lidí co v Miláně byli, tak prý policie tentokrát ok.

Reagovat
naheCZ

Na to, že to měl být vysoce rizikový zápas, tak o policajech si skoro nevěděl, když to porovnám se situací u nás. Během dne si viděl v Miláně jen pár připravených aut, sem tam nějaká dvojička policajtů. Po srazu se vlastně šlo do metra, to vyhradili čistě pro naše účely, jen hlídali pouštění po správném množství do vagónů. Dole už žádní policajti nebyli, jen pořadatelé UEFA (a češi to myslím byli). Následný pochod monitoroval teda vrtulník, jinak žádný přehnaný množství policie jsem tam neviděl (byl jsem teda někde uprostřed). U toho vchodu jich vlastně taky bylo relativně málo plus dva psy. Pořadatel mě kontroloval celkově tak 15 vteřin, jen jsem mu ukazoval věci, co mám u sebe.

Celkově lepší, jak u nás v Česku.

Reagovat
Mass

Nedá se než souhlasit, ale co sem četl různý socky, tak v policie v Římě je na hostující fans vysazená, jinde v Itálii to není.

Reagovat
kilobyte

Mě tohle přijde trochu na hlavu. Každý takhle aktivní fanoušek bere svůj klub jako nejlepší a že se mu nikdo nevyrovná. Ale pak místo fandění a vyzdvihování svého klubu se věnuje urážkám soupeře. Což je chování většinou toho slabšího.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

u tohoto mě vždy nejvíce sere bučení...tak kurva příjdu na stadion kde 90% lidi fandí domácím tak je podporuju, proč bučet když soupeř má balon, totální otrava to poslouchat at už v hledišti nebo u tv...místo se soustředit na fandění domácím tak pískám na hosty

Reagovat
Mass

Tak tohle mě taky nebaví.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
mistr129

Reagovat
Mass

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kiss Me Polka!

to s tim radou mi prijde jako picovina (podle citace v clanku), protoze je to stary rasista, tak nad tim mavnem rukou a jdem dal??

Reagovat
naheCZ

On není rasista, on je jenom debil.

Jako vážně, co chceš na tom nějak víc řešit? Starej dědek, co se nedokázal přizpůsobit novému světu, to ho chceš nějak zavírat nebo co?

Reagovat
Kiss Me Polka!

nechci to resit primarne kvuli nemu, ale kvuli tomu prostredi, ve kterem se pohybuji minority i ve velmi nizkem veku, a takhle je to jejich urazeni akceptovano jako vec, ktera je v podstate v pohode, jen k zasmani. a taky kvuli obeti.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tak, on žije v době kdy mladí museli držet hubu a krok, a nemohli si dovolit na staršího ani pípnout. Chovat slušně by se ale v nějakých mezích stejně měl.

Zrovna mi to připomnělo, když mi před měsícem jeden deďula v rachotině zaparkoval u Kauflandu blízko mého auta a jak otvírá dveře tak prásk mi do toho normální člověk čeká omluvu že...ale zapškly dědek vyleze a když si prohlížím své dveře, o který to opřel, tak na mě ještě spustí: no nic tam nemáš neboj se..

Jako bylo mu přes 80 tak jsem nechtěl riskovat jeho infarkt, protože to co bych mu řekl, by nemusel dát no

Reagovat
Axelrose

Buď rád, mě jedna ženská seřvala, že blbě parkuju a proto mi bouchla do dveří .

Přitom jsem stál přesně uprostřed parkovacího místa

Reagovat
Puskas

Se nediv, sama je zvyklá parkovat na čáře.

Reagovat
Neutron

Reagovat
Mass

Reagovat
Axelrose

Reagovat
kilobyte

Takže se to nemá řešit, protože je starý a nedokáže se přizpůsobit?

Reagovat
Pablos

Řešit by se to mělo s důkazy ale nebo né ? Já nevim, já tu kauzu moc nevnímal... ale nebylo to tak, že to jen jedinec napsal na twitter ?

Reagovat
Pablos

Tím nechci říct, že bych nevěřil, že tohle Rada dokáže řvát... to zase né. Ale pořád bych bral hlavní ty důkazy no... ale třeba jsou no, nevim.

Reagovat
naheCZ

Však ze sebe dělá akorát debila a je všem pro smích. Já nevím, je to blb co v tom svým záchvatu mele kolem sebe všechno možný. Za chvíli je v důchodě a je od někoho klid. Čistě prakticky, čemu přesně prospěje ho teď vyhazovat, zakazovat fotbal nebo ho ještě k tomu tahat po soudech?

Reagovat
kilobyte

Klidně může ještě 10 let trénovat. Když budeš nad ním jen mávat rukou, tak bude dělat debila pořád. Pokud se mu to prokáže, tak by nějaký trest měl přijít, protože tím špiní jméno fotbalu a odrazuje sponzory.

Reagovat
Salfovic

Nenávist, násilí a smrt

Reagovat
Igner Farnsworth

Rozbijte jim hlavyyy

Reagovat
-R2D2-

Zrovna u tebe jsem čekal, že vsadíš na Bellinghama.

Reagovat
Mass

Seberte to hovno!

Reagovat
Moshe Dajan

Nenávist ke sportu patří. Kdo říká, že ne, je obyčejná vločka bez kontaktu s realitou.

Reagovat
oli9

Jako taky když jsem na stadionu si zarvu zkurvena Sparta, pražské kurvy... Dle situace na hřišti ale po chvíli se za to vcelku stydím a už fandím slušně

Reagovat
Abbe Faria

tak "prazske kurvy" je skoro slusny, minimalne spisovny...

Reagovat
Seydou Doumbia

a pravdivý ale ne

Reagovat
Mass

Na mojí bejvalku to docela sedí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
ratusek

no asi jako když podvádíš svou ženskou no. V ten moment si to užíváš, ale po chvíli se stydíš a jsi zase ten hodnej přítel

Reagovat
Pablos

Reagovat
Zemun

Vlastne skúsenosti sú k nezaplateniu

Reagovat
Jason_

jak to vzniklo že kričia že sparta ma cigansku krv?

Reagovat
Freedo

Dobrá otázka. Tipuju, že je to tím, že jsou z Holešovic, ale někdo to třeba bude vědět líp.

Reagovat
Mass

Tipnul bych že toho rasistu urazíš víc tím, než že je třeba čurák že mu řekneš cikáne.

Reagovat
Kepy_FCB

Je to nesmysl

Reagovat
Axelrose

Tvl, to jsem snad nikdy neslyšel a to chodím na fotbal od mala.

Nicméně je tu ještě možnost týmových barev, které jsou stejné jako barvy Rumunska (ale také třeba Tchadu).

Hodně lidí u nás má Rumuny ( nic proti nim)za cikány (nic proti nim), ale to bude asi blbost (nic proti mně)

Reagovat
Mass

Přitom třeba zrovna jak pískali ti rumunští rozhodčí a asistent trenéra - černoch na ně křičel, že sou gypsy a čtvrtý rozhodčí si to nenechal líbit a volal hlavního, ať "tomu černochovi" dá kartu. No ale řekl to rumunsky a dopadlo to tak, že půlroční ban a převýchovný program dostal ten rozhodčí.

https://www.aa.com.tr/en/sports/uefa-suspends-romanian-referee-after-racial-slur-claim/2168992

Reagovat
inferno08

BTW nedávno jsem četl Muže v ofsajdu. Tam je postava pana Načeradce, který fandí Slavii a je Žid. A oni se ho tam ptají, jak se to stalo, že fandí Slavii, když přeci Židé spíš tíhnou k rivalovi ze Sparty... Tak to jsem vám chtěl říct...

Jinak co se mě týče, tak já nefandím nikomu a nenávidím všechny.

Reagovat
Salfovic

Správnej přístup

Reagovat
Jason_

Reagovat
Freedo

Jo, Poláček to tam takto napsal. Ale prý to není pravda, židi nejvíc fandili Deficitu. Pokud někoho zajímá fanouškovská kultura téhle doby, tak tohle je skvělá kniha: https://www.databazeknih.cz/knihy/na-football-fotbalove-divactvi-a-fanouskovska-kultura-v-ceskych-zemich-do-roku-1939-498472

Je tam popsané skoro vše, co člověka napadne ohledně fanoušků. Pobavily mě dobové nadávky na rozhodčího, ty slušné zněly např. soudce je mlha nebo mrkev.

Reagovat
8lampard8

mrkev

Reagovat
j_mrazik

Sparta a cikánská krev? To jsem ještě neslyšel… díky za inspiraci.

Reagovat
Axelrose

Taky jsem to ještě neslyšel

Reagovat
ACSeRw!n

to je nejakej vymysl

Reagovat
Freedo

Je to docela běžnej chorál během derby už dlouhá léta.

Reagovat
Cotton

Nenávist je v pohodě, ale pokřiky typu "jude Slavie" a "cikánská krev" už jsou podle mě za hranou.

Reagovat
Mass

Podle mě to samo vymyzí jak tyhle bejvalý plešky z devadesátek zestárnou. Nebo že by nadávky do jiných etnických skupin byly tak populární i mezi mládeží?

Reagovat
Marisic

Na Spartě to tak je, dřív se jude slavie řvalo už v domácím kole před derby, pak venku na výjezdě, pak několikrát během zápasu. Dneska mi přijde, že zbytek stadionu na to reaguje dost podrážděně (píská se na to občas), takže to max pustěj venku na výjezdu před derby a když je třeba nějaká fakt vypjatá situace v derby, tak se některý neudržej.

Mě ani jeden ten pokřik nějak strašně neštve, ale je pravda, že na spartě člověk vidí, jak je s tím fakt hodně lidí nekomfortních. Sám to neskanduju, je to idiotskej pokřik plus přijde mi tupý skandovat jméno rivala v každým druhým slově pokřiku

Reagovat
Pablos

od slova vyhmyzí

Reagovat
Neutron

Myslim, ze ovela menej. Dnesne decka sa ti skor budu smiat, ze nemas iphone, znackove oblecenie a podobne ako za to, ze mas inu farbu pleti.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele