Interní porušení pravidel: Brabec, Coufal a Kuchta byli vyřazeni z reprezentace

19.11.2023, 12:17, aktualizováno 19.11.2023, 18:05
Aktuality
Vladimír Coufal (© AFP)

Obránci Jakub Brabec s Vladimírem Coufalem a útočník Jan Kuchta v noci zásadním způsobem porušili interní pravidla české fotbalové reprezentace a před pondělním závěrečným zápasem kvalifikační skupiny o postup na mistrovství Evropy proti Moldavsku v Olomouci museli opustit mužstvo. Národní tým o tom informoval na sociální síti X.

Trojice navštívila v hanácké metropoli noční klub, kde popíjela alkohol a vydržela až do ranních hodin. Jako první o tom informoval deník Sport. Podle reprezentačního manažera Tomáše Pešíra se hráči omluvili, své jednání vysvětlit nedokázali. Trenér Jaroslav Šilhavý označil chování tria za velké zklamání, věří ale, že to neovlivní přípravu na utkání.

Český tým se během soboty přesunul přes Ostravu do dějiště utkání Olomouce z Varšavy, kde v pátek remizoval 1:1 s Polskem. Mužstvo zůstalo ve své skupině na postupovém druhém místě a k účasti na šampionátu v příštím roce mu stačí s Moldavskem remizovat. Brabec, Coufal i Kuchta nastoupili v Polsku v základní sestavě.

Šilhavého svěřenci měli po přesunu do Olomouce volnější program a regenerovali. Trojice zkušených hráčů Brabec, Coufal a Kuchta ale večer vyrazila do nočního klubu Belmondo, což deník Sport doložil v článku fotografiemi. Na nich je mimo jiné i člen výkonného výboru FAČR a trenér futsalového národního mužstva Tomáš Neumann. Podle deníku trojici hráčů doprovázel také bývalý reprezentant a nyní obránce Sigmy Olomouc Filip Novák.

Vedení reprezentace řešilo kauzu celé dopoledne. "Sešli jsme se jako nejužší vedení, to znamená s trenéry. Řešili jsme, jak situaci posuneme dál. Následně jsme si zavolali všechny tři hráče a sdělili jim naše rozhodnutí. Hráči to přijali, omluvili se a pak jsme věc komunikovali směrem k celému týmu," řekl na tiskové konferenci Pešír.

"Není k tomu moc co říct, nechtěl bych se v tom úplně pitvat. Samozřejmě jsme se ptali, kde vznikl ten impulz, že to vůbec kluky napadlo. Konkrétní vysvětlení teď úplně nemáme, ani ho asi nevědí. Je to celé nešťastné," doplnil Pešír.

Chování trojice hráčů odsoudil i předseda FAČR Petr Fousek. "Vzniklá situace je na úrovni reprezentace nepřijatelná. Tím spíš, že nastala před rozhodujícím zápasem o postup na Euro. Rozhodnutí trenéra a manažera jsme společně konzultovali, bylo jednomyslné a podpořil jsem ho. Tým přesto musí v pondělí zvládnout poslední krok k postupu," uvedl Fousek ve vyjádření pro média.

Coufal z West Hamu s Brabcem z Arisu Soluň patří k hlavním oporám národního celku a podle počtu startů jsou druhým a třetím nejzkušenějším hráčem aktuálního výběru trenéra Jaroslava Šilhavého za kapitánem Tomášem Součkem. Sparťan Kuchta zatím nastoupil za reprezentaci k 20 utkáním.

Neumann v prohlášení pro média vyloučil, že by hráče doprovázel nebo se na organizaci jejich akce jakkoliv podílel. "V žádném případě to není pravda. V Olomouci jsem byl na večeři se svou dcerou, která v Olomouci studuje, a s členem výkonného výboru panem Nezvalem a jeho rodinou. Po večeři nás Nezvalovi odvezli do centra Olomouce, kde jsme šli do restaurace s kamarádem a jeho ženou. Poté jsme se s dcerou přesunuli společně do baru, kam dorazili i jmenovaní hráči," uvedl Neumann.

"Byl jsem zde ve svém volném čase s členem mé rodiny. Uvědomuji si, že společná fotka s jedním z hráčů nepůsobí pro veřejnost důvěryhodně, ale sám jsem inicioval odchod hráčů na hotel. Celá situace je souhrou výše uvedených okolností a samozřejmě, že si jako člen výkonného výboru uvědomuji její závažnost," dodal Neumann.

Pešír připustil, že za selhání tria ze své pozice částečně cítí zodpovědnost. "V první řadě chci říct, že to tady nemáme postavené tak, že ve 22 hodin chodíme hráčům zhasínat světlo. Jednoznačně jsou lidi, kteří mají zodpovědnost v týmu. Je to jedno, zda je to ve fotbale, v nároďáku nebo práci. Jsem tady v pozici, že nějakou zodpovědnost nesu," uvedl Pešír.

Šilhavý nyní musí vymyslet, kým zkušené hráče v sestavě nahradí. Zejména Coufal s Brabcem stabilně patřili do zahajovací jedenáctky a v poslední době pravidelně nastupoval i Kuchta. "Samozřejmě komplikace to je, kluci měli hrát. Nicméně věřím tomu, že tu máme dostatek kvalitních hráčů, kteří tyto nahradí," uvedl Šilhavý.

Z mužstva byl už v červnu kvůli údajnému porušení interních týmových pravidel vyřazen také záložník Antonín Barák. V jeho přípravě ale šlo podle všeho o reakci na to, že středopolař Fiorentiny velmi nelibě nesl nezařazení do základní sestavy v březnovém utkání kvalifikace doma s Polskem (3:1).

Prohřešek trojice Brabec, Coufal a Kuchta není první podobnou aférou u české reprezentace. V dubnu 2009 byli z národního mužstva vyřazeni Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš, Radoslav Kováč, Martin Fenin, Marek Matějovský a Václav Svěrkoš. Ti po domácí porážce 1:2 se Slovenskem, která týmu výrazně snížila šance na postup na mistrovství světa, strávili večer a noc v jedné z pražských restaurací. Podle bulváru na večírku nechyběly placené společnice, to ale hráči rezolutně odmítli a označili zprávy v tisku za lživé. Zároveň se hájili tím, že už to bylo po skončení srazu.

Přísný trest ale následoval i proto, že o dva roky dříve se skupinka v čele s Ujfalušim po prohře rovněž 1:2 s Německem "odreagovávala" se společnicemi v již neexistujícím hotelu Praha na nechvalně proslulém pokoji 433. Tehdy tým dostal pokutu milion korun. Po trestu na jaře 2009 se postupně do mužstva vrátili všichni hráči až na Ujfalušiho, jenž ještě před vyřazením z kádru sám ukončil reprezentační kariéru.

Autor: ČTK

Komentáře (1084)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele