Infantino je daleko horší předseda než Blatter, tvrdí Wilson

11.01., 08:41
Rozhovory
Gianni Infantino (© AFP)

Jonathan Wilson je jedním z nejlepších fotbalových novinářů světa. Píše pravidelné sloupky pro The Guardian a The Observer, bývá hostem anglického podcastu Football Weekly a založil fotbalový časopis The Blizzard, kterým se později v Česku inspiroval magazín Football Club. Krom toho vystudoval Oxford a napsal i třináct knih o fotbalové historii. Teď se mimo jiné velmi zajímá o FIFA a způsob, jakým přiděluje mistrovství světa.

Proč nás za deset let nejspíš čeká další turnaj v nedemokratické zemi? O tom je dnešní podcast Livesport Daily, jehož hostem je právě Jonathan Wilson. Zde na webu vám rozhovor nabízíme v originálním anglickém znění, v podcastových aplikacích ho najdete v dabované verzi.

V roce 2034 podle všeho bude mistrovství světa pořádat Saúdská Arábie, i když oficiálně ještě pořadatelství nezískala. "Nemyslím, že se bude o hostitelství ucházet někdo jiný. Může za to způsob, jakým FIFA vyhlásila kandidátský proces, kdy bez jakéhokoliv předchozího upozornění najednou řekla, že země mají měsíc na to, aby daly dohromady kandidaturu," vysvětluje Wilson.

"Australané byli jediní vážní soupeři Arábie, ale vcelku pochopitelně se rozhodli, že za tak krátký čas to nezvládnou. Musíte mít stadiony určité velikosti, Austrálie by některé musela postavit od základů, což se za měsíc nedá naplánovat, spočítat přesné náklady, vytvořit architektonické plány. To prostě nejde. Navíc asi pochopili, že uvnitř FIFA je vůle, aby turnaj pořádala Saúdská Arábie. Ta měla plány kandidatury hotové za devadesát minut od vyhlášení podmínek. Takže buď tam jsou lidé extrémně dobře organizovaní anebo jim FIFA dopředu poskytla informace, co od nich bude chtít," poukazuje na zvláštnosti souboje o pořádání turnaje za deset let.

Vzestup Saúdské Arábie ve světě fotbalu Wilsona výrazně znepokojuje. "V současnosti tam státní fond vlastní čtyři kluby a má podíly i v jiných týmech. Tím pádem se tam nehraje za férových podmínek. A nejde jen o situaci uvnitř Arábie, ta nakloněná rovina se promítá do celého světa. Pravidla soutěží asijské fotbalové konfederace zakazují, aby v jedné soutěži hrálo víc týmů, které mají jednoho vlastníka. To je takový základ toho, aby daná soutěž měla nějakou integritu. No a podívejte, v Saúdské Arábii to absolutně neplatí. A nikomu to nevadí, nebo ať jsem spravedlivý, Jižní Korea vznesla námitku. Ale nikdo jiný proti tomu nic nedělá," zlobí Wilsona.

"A důvodem je to, že některé státy jsou prostě mimo dosah fotbalových organizací. Asijská fotbalová konfederace nebo UEFA nebo Premier League nebo kdokoliv jiný nedokáží ovlivnit to, co se v některých státech děje. Vezměte si Manchester City, v Premier League byli obviněni ze 115 finančních prohřešků. Vyšetřování a proces už běží dlouhé roky a poběží dalších osmnáct měsíců, dva roky nebo možná ještě déle. A jeden z důvodů je, že v Abu Dhabí je tolik peněz, že si mohou dovolit takové právní prostředky, na které Premier League prostě nemá. A pokud ten spor Premier League nakonec vyhraje, přijde odvolání a to bude stát ještě víc peněz a vezme ještě víc času. Takže faktem je, že nemůžete očekávat, že fotbalové organizace budou schopny bojovat s těmi nejbohatšími státy," konstatoval Wilson smutnou realitu dnešního fotbalu.

A dodal i svůj pohled na současného předsedu FIFA Infantina. "Je to daleko, daleko horší předseda než byl Blatter. Ten sice dovolil, aby okolo něj probíhala korupce, ale sám podle mě zkorumpovaný nebyl. Ale Infantino je úplně jiný případ," prohlásil Wilson v dnešním díle podcastu Livesport Daily.

Ve čtvrteční epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Co mu nejvíc vadí na Infantinovi?

Měly by se fotbalové hvězdy ozvat proti turnajům v nedemokratických zemích?

Proč FIFA v podobných zemích pořádá turnaje po celou dobu své historie?

Tento díl Livesport Daily najdete v dabované verzi na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (32)

Přidat komentář
St. Pauli

Dobrá práce! Takhle to má smysl dělat...

Reagovat
St. Pauli

Moc dobré otázky, moc dobré odpovědi. Zajímavé téma, zajímavý host. Moře palců nahoru.

Reagovat
kilobyte

Reagovat
vceradnesazitra

Všude kde se točí velké peníze se vyskytuje korupce a slizcí hadi jako Infantino. Jestli si někdo myslí, že pořadatelství dostane někdo jiný než ten kdo nejvíc zaplatí (momentálně arabové) či že Messiho vítězství na MS nebylo na objednávku, tak je blázen.

Reagovat
lajka30

Jak ovlivníš kdo jak kope penalty?

Reagovat
Greaber

Však to je jasný, Messi není náš, jeho vítězství zařídili ufouni

Reagovat
kilobyte

Taky by se s tím mělo všude bojovat.

Reagovat
Frank Lampard 8

A ještě se ti pak Blatter v dokumentu na Netflixu směje do ksichtu.

Reagovat
Di Stéfano

Slizký had už na fotke ….ja len čakám , kedy začne tie Arabské tímy tlačiť do európskych súťaži, tam už ani FFP nebude problém , keď mu dobre nasypu. Na začiatok čakám nejaké finále LM v Riyadhe.

Reagovat
Di Stéfano

respektíve teda Čeferin , to je podobný bezpáteřný mamonár

Reagovat
lampas

To nehrozí, dokud je v UEFA Izrael.

Reagovat
kilobyte

Pokud by to UEFA dopustila, tak by si tím vykopala hrob. Naštvali by tím všechny odpůrce SL a kluby by tím dostali zelenou k jejímu založení.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Csaplárova past

Člověk nemusí ani sledovat fotbal aby věděl, že ve FIFA je všechno špatně

Reagovat
Talker

Doufal jsem v rozhovor s ním, to bych si asi poslechl.

Ale co jsem proklikal, tak je to bohužel asi jen předčítání nějakých útržků z článků...?

Reagovat
Talker

OK ,tak koukám, že on něco řekne anglicky a někdo to rovnou překládá do češtiny...

Bylo by fajn mít i čistě anglickou verzi.

Reagovat
fenixLFC

staci si vypocut prvych 20 sekund, je to tam uvedene

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
fabec1222

To je o 20 sekund více než jsme ochotni poslouchat.

Reagovat
fenixLFC

zrovna tento pripad je vynimka

Reagovat
poz3n

tpč

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
alias

Za mě Infantino historicky nejlepší předseda FIFA, ale s pořádáním MS v Saudské Arábii také nesouhlasím. Mělo to být v JA a ne je takhle odrbat s přidělením tří zápasů na MS 2030..

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Mass

Dlaší sou korupčníci Blatter a Havelange. No neni moc z čeho vybírat.

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas, měli by MS opět přidělit Vuvuzelám

Reagovat
Čenda

To je jako vybírat si jestli chci nakopat do levý nebo pravý koule.

Reagovat
Muffi

Nejak nechapu, co se resi.

Zemi je na svete pres 200, zapad tvori stezi 50 a zbytek ma nejake hodnoty nekde, vetsine jde hlavne o financni transfery do jejich zemi.

A je jedno, zda jde o OSN, FIFU nebo MOV

Reagovat
St. Pauli

Coz si (radeji) neuvedomujeme.

Reagovat
mistr129

Jen bych upravil, většinou jde o diktatury, takže nejde o transfery do zemí, ale do kapes vládnoucí rodiny

Reagovat
Mass
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele