Hráli jsme dobře, vyřadila nás smůla, tvrdí Soukup

16.06.2008, 13:01
Rozhovory
Zaujalo nás
"Odehráli jsme na Euru důstojnou roli a z tohoto pohledu musím říci, že obrovská smůla v utkání s Portugalskem a Tureckem nás připravila o postup ze skupiny," tak označil vystoupení českých fotbalistů na letošním Euru v rozhovoru pro náš server Miroslav Soukup, bývalý kouč české dvacítky, kterou dovedl loni ke stříbru na MS.

Český tým nezvládl zápas s Tureckem. Jak byste celkově zhodnotil naše včerejší vystoupení?
Zápas jsem samozřejmě viděl a musím říci, že kdybych to měl celkově zhodnotit, tak do 75. minuty by se z obecního hlediska nenašly nějaké podstatné chyby. Utkání pro nás samozřejmě dobře nedopadlo, to možná kazí celkový dojem ze zápasu. Všichni hodnotíme v první řadě jenom výsledek, zvláště na takových akcích. Ale jinak si myslím, že s tak dobrým soupeřem, jakým bylo Turecko, jsme hráli velmi dobře. A branky, které jsme inkasovali, takové asi dlouho už nedostaneme.

Vyčítal byste chybu brankáři Čechovi?
Petr Čech dobře ví, že mu míč vypadl z ruky a dostali jsme gól na 2:2. Nechci říct, že to byl klíčový moment, protože to nemuselo být 1:2. Naopak, když jsme vedli o dvě branky, měl Polák vyloženou šanci a myslím si, že se tam měla pískat i penalta. Nebo míč už mohl skončit v síti dříve, mohlo to být už 3:0. Ale je tam moc otazníků a mnoho kdyby, na to se ale ve fotbale nehraje. Buď vám to vyjde, nebo ne.

Neudělal podle vás trenér Brückner chybu, že na trávník neposlal na závěrečných 20 minut do útoku Baroše nebo Svěrkoše, tedy typy fotbalistů vhodné na brejky?
Situace byla trochu jiná. Ano, z pohledu, že se dalo využít brejkových situací, tam mohl přijít Baroš. Ale na druhou stranu Turci měli tuto dobu celkem územní tlak a převahu. Bylo tam hodně standardních situací a tam právě velmi dobře odváděl práci v šestnáctce Koller. Z mého pohledu bych ho určitě nestřídal. Naopak obě střídání jak Kadlece, tak Vlčka se mi zdála logická právě proto, aby se posílily možnosti standardních situací nebo trochu pokrýt aktivitu soupeře v závěru. Myslím si, že Vlček i Kadlec jsou hráči, kteří dovedou rychle zaútočit a oba mají rychlostní předpoklady. Určitě jsme v tomto nic neztráceli.

Takže Karlu Brücknerovi nic nevyčítáte?
Víte, každý trenér by asi udělal něco jinak, ale nemůžu mu nic vyčítat, protože se mi nezdálo, že by něco udělal špatně. To samé, kdybych se měl zamýšlet nad tím, jestli to vyčítat brankáři Čechovi, tak bych ho musel v zápase za několik momentů pochválit, protože nás podržel v daleko těžších chvílích.

Jaké vysvědčení byste dal týmu na letošním šampionátu?
Znovu říkám, je to hrozně obecná rovina. Všichni očekáváme od fotbalu, že přinese nějaký úspěch. Musíme si přiznat, že nepostup byť z těžké skupiny je asi neúspěchem, protože jsme očekávali, že společně s Portugalskem postoupíme. Na druhou stranu musíme umět zhodnotit i předvedenou hru a myslím si, že kromě rozpačitého úvodního duelu se Švýcary jsme hráli dobře. V obou následujících zápasech jsme potvrdili, že nejsme na Euru náhodou. Odehráli jsme tam důstojnou roli a z tohoto pohledu musím říci, že obrovská smůla v utkání s Portugalci a Turky nás připravila o postup ze skupiny.

Pro Karla Brücknera byl zápas proti Turecku posledním v reprezentaci. Není to příliš kruté loučení pro takového trenéra, který byl zřejmě nejúspěšnějším od samostatnosti Česka?
Samozřejmě, že je to hrozně kruté. Mrzí mě to už kvůli němu, věřil jsem a doufal, že právě on se rozloučí s českou reprezentací tím nejlepším způsobem, to znamená postupem ze skupiny a bojem o medaile. Přál jsem mu to a myslím si, že nejsem jediný. Navíc nedělní zápas skončil opravdu krutě. Velká smůla, protože Petr Čech už dlouho takovou branku nedostane. A třetí gól, kdy se hráč trefí fantastickým způsobem v posledních minutách, se taky běžně nevidí. Porážka je prostě krutá a znovu zdůrazňuji v době, kdy jsme vedli 2:0, nás podle mě trochu poškodil rozhodčí, když nepískl penaltu po faulu na Poláka. V momentě, kdy Polák nastřelil tyč a potom se snažil dorazit míč do sítě, došlo k faulu od tureckého obránce, jehož noha byla dost vysoko. Věřím, že za stavu 3:0 by Turci nenašli dostatek morálních sil, aby utkání obrátili ve svůj prospěch.

Není škoda, že taková osobnost po šesti letech opouští lavičku v národním týmu, nebo je na čase, aby skončil?
Trenér Brückner u národního týmu odvedl nesmírně velkou práci a úspěchy, kterých dosáhl, jsou fantastické. Je to jeho rozhodnutí a spíš bych si přál, aby u reprezentace nadále zůstal. Takovou situaci určitě zvažoval a roli v konečném rozhodnutí jistě hrály i zdravotní problémy.

S největší pravděpodobností jeho místo zaujme dosavadní asistent Petr Rada. Myslíte, že se tak stane?
To je opravdu jenom hypotetická otázka. Vím, že Petr Rada byl v okruhu kandidátů na nového kouče. Z možných jmen vypadl Vítězslav Lavička, který šel do Sparty. Jestliže Ivan Hašek se vzdal šance, tak největší předpoklady, aby se stal nástupcem Brücknera, má Rada. Má to určitě svou logiku věci, protože působí s panem Brücknerem v poslední etapě, takže k týmu má určitě nejblíže. Také ví, jak se hráči chovali v reprezentačních zápasech a zná českou ligu, takže může hodně doplnit kádr. Ale říkám, jsou to jen mé myšlenky .

Autor: David Křížka

Komentáře (18)

Přidat komentář
milan78

Radu NE Košťál VEN

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

AHA,tak na toho sem ve vyctu moznych nastupcu zapomnel - Soukup,zajimavej trener,kterej ma velkej prehled o mladezi. Hmm, hned po haskovi a Zemanovi 3. nejlepsi alternativa dle meho nazoru

Reagovat
smazaný uživatel

Zeman

Reagovat
milan78

ten se z Vysočiny nehne a ten druhej nedostane ani nabídku 1\drahej 2\současnej čmfs nemá zájem o nikoho, kdo bude mít svou hlavu a otevřeně řekne, jak se co má či nemá

Reagovat
smazaný uživatel

Soudruh říká, že by to bylo až moc populistické gesto. Výjimečně souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

Radu neeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Reagovat
smazaný uživatel

No co už, aspoň jsme opět figurovali v nejlepším zápase EURA...

Reagovat
smazaný uživatel

jen se potvrdilo,že Čech nepatří mezi nej golmany ,protože Casillas a Buffon sou ještě daleko daleko před ním

Reagovat
smazaný uživatel

proti turecku jsme neprohrali kvuli smule ale kvuli tomuhle:

1) kller mel dat gol jak bezel sam na brankare,vsechno by dopadlo jinak

2) pri 1. golu turku cela ceska obrana zaspala,asi si myslely ze kdyz vedou 2:0 tak ze to maj jisty

3) pri 2. golu turku sice cech udelal chybu,ale pred tim turkem co daval gol mel stat ceskej obrance

4) za 3. gol muze ujfalusi,mel branit turka kterej daval gol,ale on od nej odbehl proti hraci kterej mel balon

to sou podle me duvody proc sme prohrali

Reagovat
smazaný uživatel

misto kller tam ma byt koller

Reagovat
smazaný uživatel

a tomu se říká smůla

Reagovat
smazaný uživatel

Taky by se to dalo říct jinak:

Díky obrovskýmu štěstí v zápase se SUI sme mohli doufat v postup ze skupiny do poslední chvíle.

Reagovat
Bennhy

Košťál vraj odchadza

Reagovat
smazaný uživatel

Nevyřadila nás smůla, ale Bruckner.

Reagovat
Liquid

Nesnáším výmluvu smůla!!!! To trenér nemůže myslet vážně, smůla neznamená že dostaneme 3 góly za 15 minut! Nebrat ani Soukupa ani Radu.

Reagovat
Logan

Smula byla na EURU 2004,protoze tam jsme hrali pekny fotbal,a opravdu meli v semifinale smulu...letos i pred 2lety to byl propadak hry v cele s trenerem,ktery tam podle me od MS nemel co delat...

Reagovat
forrest

Jasne, na smulu se nemuzeme vymlouvat po zapase se Svycarskem. S Tureckem jsme to meli ve vlastnich rukou a smula rozhodne neni v poslednich 15 minutach dostat 3 goly, to je um.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele