Hradec Králové pracuje na prodeji klubu

17.01., 18:42
Aktuality

Poradci města Hradec Králové pro prodej akcií městského prvoligového klubu a pro výběr provozovatele nového stadionu by mělo být sdružení právnické firmy Havel & Partners a České spořitelny. Novinářům to dnes řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Výběr sdružení schválila rada města, ještě jej budou projednávat zastupitelé. Hradec Králové vlastní 100 procent akcií klubu, který v minulém ligovém ročníku skončil na osmém místě.

Do výběrového řízení se přihlásila tři sdružení. Primátorka míní, že by celý proces výběru strategického partnera pro klub mohl trvat přibližně jeden rok. "Na jaře bychom měli začít aktivně oslovovat či hledat ve spolupráci s poradcem partnery klubu," řekla. Cena za služby poradce by mohla být až v jednotkách milionů korun, záležet bude na tom, jaké služby město využije a po jak dlouhou dobu je bude čerpat.

Poradce by měl městu poskytnout komplexní poradenství v oblasti právní i ekonomické pro prodej akcií klubu. Řešit se bude i možnost provozování fotbalové arény strategickým partnerem. Zatím je provozovatelem loni v srpnu otevřeného stadionu, který město přišel na 650 milionů korun bez DPH, fotbalový klub.

Rozhodování o prodeji bude plně v rukou zastupitelů. Město chce také podle primátorky vytvořit pojistky proti tomu, aby fotbalový klub nemohl ztratit licenci či se odstěhovat z města.

Hradec Králové není jediným klubem, kterého se v poslední době týkají změny vlastníka. V prosinci miliardář Pavel Tykač podepsal smlouvu o koupi pražské Slavie s čínskou společností CITIC Group. Novým většinovým majitelem Liberce by měl být podnikatel Ondřej Kania. Od loňského června má nového majitele Viktoria Plzeň, stala se jím rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. Podle médií je ve hře také prodej klubů z Českých Budějovic nebo Teplic.

V roce 2022 si minulé vedení hradecké radnice v čele s ANO a ODS nechalo u znalecké firmy klub ocenit, aby mohlo vypsat soutěž na prodej klubu a nalezení strategického partnera. To se ale do komunálních voleb na podzim 2022 nestihlo. Znalci cenu klubu určili ke konci roku 2021, a to na částku 25,2 milionu korun.

Zatím poslední vážné jednání o prodeji klubu se odehrálo v roce 2017. O majetkový vstup se tehdy ucházeli bývalý reprezentant Ivo Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů, dále investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo. Nejdál se dostala jednání s Ulichovou skupinou. Zastupitelé ale Ulichův vstup do klubu nakonec v červnu 2017 odmítli. Podnikateli navržená smlouva byla podle nich pro město nevýhodná.

Město řídí koalice čtyř subjektů, a to koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Čtyři strany koalice mají 18 mandátů a většinu v 37členném zastupitelstvu opírají o tři přeběhlíky zvolené za Rozvíjíme Hradec a za hnutí ANO.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
fabec1222

Sequel výstavby stadionu započal Je vidět, že i v Hradci dokážou ždímat každou dojnou krávu jako v Hollywoodu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele