Hra bude stát na Matovi a Hazardovi, odtajňuje Mourinho

29.07.2013, 21:37
Aktuality
Chelsea uskutečnila v minulých dvou letních přestupových obdobích skvělé přestupy, z nichž však dva jasně ční nad zbytkem. Dva roky zpátky Blues posílil Juan Mata, před rokem pak Eden Hazard. Nyní může okolo těchto záložníků postavit svůj tým José Mourinho, který již s nimi má velké plány.

Byli to především Mata s Hazardem, kdo dotáhli Chelsea na kýžené třetí místo v Premier League, jež loňskému vítězi Ligy mistrů zajistilo přímou účast v této soutěži i v nadcházející sezoně. Po zásluze pak byli oba dva jmenováni do nejlepší sestavy elitní anglické soutěže. Juan Mata pak navíc triumfoval i v anketě o nejlepšího hráče Chelsea - a to jak dle fanoušků, tak i spoluhráčů.

"Pochopitelně pasuje do mých plánů," ujistil Mourinho, že hráče Matových kvalit nemůže nechat ležet ladem. "Mám už v hlavě narýsováno, kde bude pro naše mužstvo platnější a kde způsobí soupeřům větší škody. Vždy jsem měl rád levonohé hráče na pravé straně ofenzivní lajny, kteří tak mohou proniknout do středu, vymyslet gólový pas nebo zakončit," zasvětil do své strategie Mourinho

Portugalský taktik je touto zálibou znám, ostatně už v Chelsea před lety na těchto postech využíval ortodoxní leváky Arjena Robbena s Damienem Duffem. "U nich jsem začínal, pak jsem na tuto pozici stavěl i Panděva, Di Máriu či Özila," pokračoval ve jmenování. "Využívá to více klubů, tahle tendence se dostává do obliby," dodal Mourinho.

"Na levou stranu máme podobně laděné praváky, Mosese, De Bruyneho, Schürrleho a Hazarda," podotkl dvojnásobný vítěz Ligy mistrů, jenž svou taktikou uvolnil podhrotový prostor pro Brazilce Oscara, který obzvláště v reprezentaci na této pozici exceloval. Naopak v Chelsea se loni na křídle často trápil.

Rýsuje se tak úderná trojice, v minulé sezoně fanoušky nazývaná "Mazacar", která by pod Mourinhem, s Matovou novou funkcí a Oscarem na jeho oblíbeném no. 10 postu, mohla dostát nové dimenze. Klíčové bude zároveň to, jakým směrem se bude rozvíjet kvalita Edena Hazarda, jednoho z nejtalentovanějších fotbalistů současnosti.

"Ten kluk má obrovský talent, to každý ví. Musí jej však přeměnit v čísla: góly, asistence, zásahy v důležitých zápasech nebo vítězné trefy. Čistě pragmaticky je fotbal prostě o číslech a já jsem připraven mu v tomto ohledu co nejvíce pomoct," těší se padesátiletý kouč na spolupráci s hbitým Belgičanem.

"Musí mít volnost. Hráči takového kalibru musí chodit do zápasu s jediným cílem - dát góly, popřípadě je připravit. Když pak ztratí balón, nevadí, protože jej ztratil při snaze splnit svůj úkol. Fotbalista, který má větší schopnosti než ostatní, zkrátka musí tyto schopnosti využít," zakončil Mourinho na adresu Hazarda s nápadným přirovnáním ke Cristianu Ronaldovi, který se stejnými pokyny a na stejném postu ničí soupeře v dresu Realu Madrid.

Autor: Marek Ustohal / skysports.com, tribalfootball.com

Komentáře (1269)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele