Honduras se zbláznil

15.05.2010, 11:43
Fejetony
Věřte tomu nebo ne, ale já to zažívám na vlastní kůži. Národ naříká nad zraněným Costlym, diskutuje nad jmény hráčů na soupisce, všichni chodí v modrobílém oblečení, ale také se kvůli fotbalu vraždí. Honduras, podruhé ve své historii a po 28 letech se objevuje na MS a užívá si to, jak se patří!

Z finálové skupiny CONCACAF postoupil s ušima odřenýma až na kost, samozřejmě vím, že uši nemají kosti, a nebýt gólu Jonathana Bornsteina v 94.minutě utkání USA - Kostarika, kterým vyrovnal na 2:2 a poslal "los Ticos" do baráže proti Uruguayi, kdo ví...

Profe a doktor
Všichni trenéři v Hondurasu jsou profesoři. Novináři, ale také hráči, jim říkají "profe". Je tomu tak od roku 1982, kdy po památné a první kvalifikaci na MS vláda udělila všem hráčům reprezentace čestný titul profesor. Ten pochopitelně dostal také trenér José de la Paz Herrera, všem známý jako Chelato Uclés. Musím k tomu dodat, že v této zemi většina učitelů nemá vysokoškolské vzdělání, k postavení se před žáčky prvního stupně stačí dvouletá Normal Mixta, nebo tříletá střední škola. A tak kolikrát sedmnáctiletí mládenci a stejně staré dívenky jsou "profe"... Podle toho to tady také vypadá, průměrná školní docházka je 4,8 roku a analfabetismus je téměř 30%.

Nevím proč, vedle těch stovek profesorů ale trenér reprezentace, Kolumbijec Reinaldo Rueda, je "doctor". Snad aby se trochu lišil... Nejdříve se zbláznil národ, to po tom americkém gólu, o pár měsíců později také Kongres. Ten jednomyslně udělil Ruedovi honduraské občanství za zásluhy. Vím dobře, že se "doktorovi" do toho moc nechtělo, ale odmítnout by se jednalo sebevraždě a všichni by to považovali za nactiutrhání a zradu. A tak přijal.

Cirkus okolo odevzdání všech těch papírů byl náramný a stál Honduras porážku v přípravném a rozlučkovém zápase s Venezuelou. Na stadionu v San Pedro Sula, nevím proč mu říkají Olympijský, se totiž chtěl ukázat každý, kdo v politice něco znamená. A tak se 40 minut před zápasem nejdříve hrála hymna, pak mluvil pan prezident, vystřídal ho prezident Kongresu, prezident Nejvyššího soudu, prezident Komise pro sport, ministr Sportu, kultury a umění, prezident Fotbalové federace, prezident Komise pro národní mužstva, prostě spousta prezidentů, kdo ví čeho dál. Předali mu certifikát, oslavenec pár slov prohodil, vyfotil se s každým a se všemi. A hráči okolo stáli a čuměli. Že pak na hrací ploše běhali jak čerstvě vytažení z ledničky, je jasné...

Včera "doktor" oznámil jména povolaných a do všeho kecající profe Chelato mu ji hned zdrbal. On na to má dokonce papíry, je již v druhém období poslancem Kongresu. "Jak je možné, že nejmenoval Ericka, je mnohem lepší než Johny, Osman a Víctor!" "Roger? Prosím vás, nenechte se ošálit! Hrál přátelák proti USA, soupeř postavil pomalu béčko, v prvních minutách mu vyloučili jednoho beka, to nebylo moc přesvědčivé pro nominaci!" Ale aby jen nehanil, vyzdvihl jedno jméno: Georgie Welcome z Motagua, stříbrného týmu letošní ligy. Dal tomu ovšem korunu, když obhajoval jeho výkony slovy : "Jen Alfredo di Stéfano a Pelé dávali podobné branky jako on!" A je to, máme zde novou hvězdu světového fotbalu. A profe Chelato ji hned posadil do Síně slávy!

Banka prodává dresy
Připadává vám to trochu na hlavu? Jsme v Hondurasu a tady je všechno možné. Jedním ze sponzorů je BANCO FICOHSA a to umí zájmu o národní tým a MS 2010 patřičně využít. A tak vymyslelo FICOKIT, nechalo udělat tašky, dresy, čepice a šály a začalo s reklamní kampaní. Balík prodává za 500 lempirů, což je přibližně stejně v korunách, u přepážek se čekají fronty a kšeft se hýbe. Aby toho nebylo málo, tak od konce dubna je zde další podpůrná akce. Jmenuje se "V pátek jsme všichni národní tým Hondurasu". No a tak každý pátek máte modrobílou mlhu před očima! Pokladní v supermarketech, taxíkaři, úředníci, studenti, prodavačky na trhu, prostě půlka země, má na sobě modrý nebo bílý dres miláčků národa. Samozřejmě s patřičně viditelným nápisem BANCO FICOHSA.

Okolo těch dresů byla vůbec mela a dokonce Kongres, zase ti poslanci, žádal o změnu v jejich provedení. Jenže už je pozdě a vše je registrováno u FIFA, a ta si do toho od politiků moc kecat nedá. Ono se tu totiž moc nelíbilo, že na prsou je víc vidět název firmy JOMA než znak Hondurasu. Mají pravdu, ale on asi někdo z Federace dostal pěkně "namazáno"!

Fotbalové vraždy
Finále ligy se hrálo, jako již léta, na dva zápasy, doma - venku. Ale jelikož v hlavním městě je jen jeden stadion a poslední dva týmy byly právě z Tegucigalpy, nemusel nikdo nikam cestovat. Něco jako Slavia - Bohemians, pravda? Olimpia a Motagua jsou nesmiřitelní rivalové, na hřišti létají jiskry, na tribunách kameny, kelímky, plechovky, kopance, facky, rány pěstí. Ale také výstřely z pistolí, revolverů... Po prvním finále, které Olimpia vyhrála 3:1, si to šestice kluků ve věku 15 až 19 let namířila do malé prodejny v jedné chudinské čtvrti, kde bydleli. Hráli tam nějaké ty hry, fotbálek a podobně. Kolem osmé hodiny večerní na kraji prašné silnice zastavilo auto, z něho vyskákalo pár frajerů v tričkách kriminálky, naházelo je do auta a odvezlo.

Tady musím podat malé vysvětlení. Je zcela běžné v této zemi, že únosci, lupiči, nájemní vrazi, atd., užívají policejní uniformy. Sehnat je na tržišti je mnohem snažší, než čerstvé a kvalitní maso... Ráno kluky našli, jednoho vedle druhého, na okraji jiné silnice, pár kilometrů za městem. Každý z nich měl na těle stopy týrání, mučení, a díru do čela. Normálně je popravili. Patřili ke skupině REVO (Revolucionarios), ultras Motagua. Ještě měli na sobě tmavomodré dresy... Po druhém finále, Motagua vyhrála 1:0, ale to jí bylo k ničemu, ukamenovali další dva její příznivce. I to je fotbalová realita této země.

A zase ti poslanci
3. a 21. října jsou zde dny nepracovní, tedy státně sváteční. Slaví se Den vojáka, Den objevení Ameriky a Den Armády. No a pan poslanec Luis Fernando Lobo, mimochodem také známý DJ uvádějící program "bláznivé" muziky v televizi, navrhl tyto státní svátky přesunout na červen, na ony tři dny zápasů Hondurasu na MS! Ono je to stejně asi jedno. Nikdo dělat nebude. S Chile se hraje v 5:30 ráno, další dvě utkáni pak o půl jedné odpoledne. Země má téměř 8 milionů obyvatel, z nich je 250 tisíc státních zaměstnanců, 3 miliony nezletilých, 2 miliony nezaměstnaných, 1 milion důchodců, 1 milion emigroval do USA nebo Evropy. No řekněte, má cenu aby se vyhlašoval státní svátek pro těch pár tisícovek, které něco dělají???

Perlička na závěr
Již jste někdy viděli, nebo lépe řečeno slyšeli, přenos fotbalového zápasu ze záznamu? Možná že ano. Ale jen v Hondurasu se dočkáte něčeho podobného. Den po utkáních posledního kola kvalifikace, tedy 16. října minulého roku, jsem byl dopoledne ve městě. V klidu jsem si užíval ranní kávy a rozjímal o krásách světa. Tedy jeho ženské poloviny... A najednou slyším řev "góóól"! Podíval jsem se na hodinky, bylo kolem desáté, zapřemýšlel kde, kdo a s kým asi tak může hrát, ale nic kloudného jsem nevymyslel. Až po chvíli, a optání se, jsem přišel celé věci na kloub! Všude okolo měli zapnuté radio, tady jsou stále ty tranzistoráky na baterie v módě. A co poslouchali? Záznam přímého přenosu ze včerejšího utkání Salvador - Honduras! No a když dal Carlos Pavón jedinou branku, byl důvod k oslavě. Nevadilo, že výsledek byl znám, že to všichni viděli v televizi. Zas a znovu "Góóól"! A tak jim, těm "bláznům" v modrobílém přejte nějaký ten bodík na MS 2010! Oni si s chutí zakřičí to nádherné slovo gól kdykoliv, třeba i po dalších dlouhých 28 letech...

16. června Honduras - Chile 21. června Španělsko - Honduras 25. června Švýcarsko - Honduras

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (131)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Honduras

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pěknej článek skvělej pobavil, ale na druhou stranu i připomněl realitu ohledně těch vražd..

Reagovat
cubinho

Super článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cubinho

Reagovat
cristiano.K.

přečetl jsem to celé a nelíbí se mi!

Reagovat
smazaný uživatel

nejseš na facebooku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

tak tam to tlačítko nemám

Reagovat
alegre

Zatlač, třeba něco vypadne...

Reagovat
smazaný uživatel

Mam rad Alegreho clanky

Reagovat
smazaný uživatel

Tady je zase rychločtenářů...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja to precetl cely

Reagovat
smazaný uživatel

tak za nějakejch 9 minut se to dá...

Reagovat
smazaný uživatel

Přečíst jo, ale nic si z toho pak nepamatuju.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

komu se nepletou písmenka tak se čtením nemá problém

Reagovat
smazaný uživatel

opět není co dodat, nádhera

Reagovat
herbage

Pěkné

Reagovat
smazaný uživatel

Čtivý článek

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
bakasa

Zajímavá země

Reagovat
Yanek

Pěkné počtení na sobotní dpoledne

Reagovat
papos182

Jak tam muze Alegre dobrovolne zit?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

on tam žije?

Reagovat
smazaný uživatel

nemá se špatně

Reagovat
smazaný uživatel

inačá divočina..článek

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam ze Honduras na MS vyhori.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

parada, allegre nezklamal

Reagovat
smazaný uživatel

konečně zajímavý článek :)

Reagovat
domingo

Wow, tohle je mnohem lepší článek než ten o JAR. Mnohem. Thumbs up.

Reagovat
herbage

Klasickej domingo. Jak je tam nějaký utrpení a mord, tak se mu to líbí

Reagovat
Pipo123

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

mám rád alegreho články

Reagovat
smazaný uživatel

tak už vím, komu budu na MS fandit

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensku ? diky, aj ja vam vzdy fandim... Ale dnes som dal na SWI v hokeji ....bol super kurz...

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensku fandit budu, to je jasny ale pokud by jste narazili na Honduras, byl bych na vážkách

Reagovat
smazaný uživatel

...a mozno este proti severnej korey

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

k prvnímu odstavci: a u nás se to bere jako samozřejmost

Reagovat
smazaný uživatel

Já chci tež do Hondurasu. Zařídí mi to pan redaktor?

Reagovat
alegre

Letenka USD 1 300,-, vstupní visa nepotřebuješ, normální hotel kolem 50,- na noc, strava takových nějakých 30,-, doparava záleží na pohybu. Měsíční pobyt zvládneš do 3 500,- dolarů! Ale jinak: je tu krásně, ale...

Reagovat
smazaný uživatel

Stalo sa ti osobne ze ti slo dajmetomu o zivot?Ked uz pises o tom Hondurase ako o murder country

Reagovat
alegre

Ne, opravdu ne, snad jenpři bouračce. Ale jinak si musíš uvědomit, že asi tak 90% vražd jsou tady v kategorii vyřizování účtů. Honduras je uprostřed Ameriky, téměř všechna droga jde po vode, vzduchem, po zemi,po území této země. neni to tak dlouho, v dubnu, zabili drogového cara drobného prodeje. Sním postříleli 7 členů jeho ochranky. V následujících dnech unesli majitele jedné restaurace, kde se obchody prováděly. Dodnes je nezvěstný, ale zabili 5 jeho zaměstnanců a 4 členy rodiny. Je to válka o území, mafie je mnohem silnější než policie. Navíc ministr bezpečnosti řekl, že 80% policajtů spolupracuje s organizovaným zločinem. Aby ne, když plat mají kolem 400 dolarů, pistole si pujčují, dostanou 10 nábojů na měsíc, atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Takze bezni obcania a cudzinci nezapojeni do"nekalych"veci su relativne v bezpeci?Teda okrem situacii keby sa dostali nahodou do centra prestrelky a vyrizovania uctov..

A co hovoris na honduraske zeny?

Mozno by to chcelo napisat knihu ked sa vratis do Ceska.Nieco ako:

Vilem Hodr:Muj zivot v Hondurasu

Samozrejme bude to este chciet putavejsi nazov,ale pointa je jasna..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak sežeń mi práci a já dorazím Stejně mám v plánu někam odjet

Reagovat
anonym

Já mám v plánu tuhle zemi jednou navštívit, jen mě trochu děsí, že to alegre popisuje jak Gotham City.

Reagovat
alegre

Běžná kriminalita tu samozřejmě existuje také. To, že do městského autobusu, jel jsem v něm jen jednou a 2 zástavky, vlezou 4 kluci, dvě podámacku vyrobené flinty na jeden výstřel, přední a zadní dveře zablokovány, no a to pytle vyberou všechno co za to stojí. hodinky, moblily, řetízky, ale třeba také značkové boty. Když se někdo postaví proti nim, tak ho odprásknou... Taky se stalo, že do města na severovýchodu Hondurasu, přijel autobus plnej nahatejch cestujících, včetně řidič. Prostě si na ně počkali někde v lese, nechali vystoupit a do pytlů museli naházet úplně všechno. Bylo by to k zasmání, ale zloději jen tak mimochodem, před zraky ostatních, znáslilnili dvě mladé holky. Ženy? V obličeji většinou krásné, ale postavy jsou latinské. Široké boky, velká zadnice, rostoucí břicho, ach ta kukuřice a fazole, rychle stárnou. Jsou samozřejmě výjimky, ale to je směsí krve, je tu hodně arabů, potomci evropanů, atd. Do Česka se vrátit nemíním, opravdu ne. Napsat knížku by bylo zajímavé, ale sebevražedné. Kde na to vzít a kdo bude mít zájem ji vydat.

Reagovat
smazaný uživatel

nechtěl bych tam bydlet!

Reagovat
alegre

Bydlím na ostrově v Karibiku, tady je klid. Sice do hlavního města 2x do měsíce letím, ale moc se tam raději nezdržuji...

Reagovat
Tomanatura

Byl jsi někdy v Buenos Aires?

Reagovat
alegre

Nebyl, to je stejně daleko jako do Prahy a letenka je ještě dražší. Ale mám pár dobrých ka

ámošů z Buenos Aires, z Cordoby.

Reagovat
smazaný uživatel

Píšeš, že do česka se vracet nebudeš...plánuješ teda "dožít" tam, nebo se za nějaký čas vydáš na další zkušenou někam jinam?

Reagovat
alegre

Dožiju tady, je mi 58 let, v Česku už bych si asi nezvyknul, jsem tady 18 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky...tak hodně štěstí...

Reagovat
-Kopy-

ale zvykl, 40 let je 40 let

Reagovat
alegre

Víš, ono je to asi tak. Odešel jsem v roce 1992, to se ještě žilo napůl jak za komoušů. Odešel jsem z Československa. Za těch 18 let se toho tolik změnilo, k lepšímu nebo k horšímu, jak kde v čem a pro koho, že bych si asi ani nevěděl rady. Tady mám svou pozici, rodinu, znám spoustu lidí, dokonce i prezident mně přijal ve své kanceláři, tykám sis poslanci, neni se čím chlubit, stejná verbež jako v Česku, prostě to tady znám a jsem tu doma. Do Česka lítám každým rokem, dřív na měsíc, nyni tak na týden, 10 dní, protože kluci dělají třetím rokem ve Španělsku a tak strávím týden, dva, u nich. Takže shrnuto: asi uz ne...

Reagovat
-Kopy-

Tak aspoň, že chodíš na eurofotbal

Reagovat
smazaný uživatel

a co baráky? dobry nebo nějaký barabizny?

Reagovat
alegre

Luxusní vily jako mají milionáři v Česku, klimatizované garáže pro 10 aut, výtah pro milostivou pani přímo do kuchymě, atd. To je jedna strana věci. Chatrče, v kterých by snad ani bezdomovci nechtěli bydlet, to je zase ta druhá. 60% obyvatel této země žije na a nebo dokonce pod, hranicí bídy. Zaměstnání jako takové, za plat, tady maá asi tak 30% obyvatel, 30% se živí pouličním prodejem, zbytek je nezaměstnán. Podpory neexistují, minimální plat je 280,- dolarů.

Reagovat
smazaný uživatel

a ty bydlíš v čem?

Reagovat
alegre

V rodinném domku, třípokojovém, 17 km od hlavního města, ale moc tam nejsem. Na ostrově Roatán pak ve firemním apartmánu, s výhledem na moře, docela luxus...

Reagovat
alegre

http://pineapplevillas.moonfruit.com/ Tady bydlím na ostrově...

Reagovat
smazaný uživatel

super!

Reagovat
smazaný uživatel

fanatici co vas zabiju ked nepremenite penaltu, hlupaci

Reagovat
alegre

Jiný kraj, jiný mrav! Ale k tomu tady opravdu ještě nedošlo! Ti fanatici si spory vyřizují mezi sebou, smutné je to, že někdy debilním způsobem. Ale to je dáno společností, nezaměstnaností, 72% žen jsou svobodné matky, atd. Blbé, ale je to tak...

Reagovat
smazaný uživatel

alegre nezklamal

Reagovat
smazaný uživatel

alegre, muzu se zeptat, co tam delas za praci?

pokud to neni tajemstvi....

Reagovat
alegre

Reprezentuji obchodní zájmy2 firem z Česka, do roku 2008 jsem 11 let šéfoval velkému turistickému středisku a na ostrově zastupuji jednoho zahraničního investora. Jinak se flákám a občas píšu do EF

Reagovat
smazaný uživatel

musíš mít slušné výdělky, ne? Když přijedeš do ČR, seš král

Reagovat
alegre

Na krále si nehraju, do nich mám mooooooc daleko. Žiju,to je asi tak všechno

Reagovat
smazaný uživatel

to řikal DiCaprio v Labyrintu lži taky, že je politický poradce a přitom to byl agent CIA

Reagovat
alegre

do toho se nepletu...

Reagovat
vodka

takže v podstatě lobbista? jinak článek opět skvělý..

Reagovat
smazaný uživatel

Bomba článek alegre! Tvoje fejetony jsem měl vždycky rád, je na nich vidět, že si češtinu užíváš, když už jí nemluvíš tak často Snad jich bude víc, v poslední rok a něco se mi zdá, že jsi to začal flákat

Reagovat
alegre

Pár článků okolo MS sesmolím, asi tak 15, ale čas opravdu poroučí co mám e nemám dělat...

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, že nás tak na MS řádně navnadíš, tentokrát to bude asi potřeba

Reagovat
alegre

První již vyšel: MS 2010 - Jižní Afrika A bude soutěž o ceny.

Reagovat
fantomas

O dresy Hondurasu?

Reagovat
alegre

ano...Jeden original, dva ne, ale s kšiltovkou, šálou a taškou.

Reagovat
smazaný uživatel

Šťastný výherce si to ale musí vybrat na ostrově Roatan...

Reagovat
alegre

Ne, ne, já to posílám do Plzně, webmastrovi...

Reagovat
smazaný uživatel

Luxusní cena... Už se těším na soutěž, dám si sakra záležet

Reagovat
smazaný uživatel

A co třeba desetidenní dovolená na tom ostrově? Klidně si to tam odležím v kšiltovce honduraské repre

Reagovat
alegre

Kdž to EF zaplatí... Já ti najdu černošku co tě do výhry oblékne! A pak zase svlékne...

Reagovat
smazaný uživatel

To bych musel s díky odmítnout, kdo má pak doma poslouchat, proč jsou na fotkách z dovči jen nahé ženské

Reagovat
alegre

Připletly se tam potvory!

Reagovat
smazaný uživatel

Koho tam máš vlastně ty? Jsi šťastně ženatý nebo na volné noze?

Reagovat
alegre

Jsem šťastně na jedné volné noze.

Reagovat
smazaný uživatel

Fíha no to ťa uznávam, to musí byť život v tom Karibiku borec

Reagovat
fantomas

Alegre je král no, co si budeme povídat...

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělej článek

Každopádně Honduras mě nikdy nějak extra nelákal a nic se na tom nezměnilo, z té "oblasti" spíš Chile, Ekvádor, Kolumbie, Uruguay

Reagovat
sosna

Jamajka

Reagovat
alegre

Mluvil jsem s celou řadou lidí, kteří toho procestovali moc a moc, a všichni tvrdili, že Roatan je to nejkrásnější v celém Karibiku. Korálové útesy, po Australii druhé nej naleziště na světě, potápění, bílý písek na plážích, nedotčená příroda.

Reagovat
sosna

To jo. Mě na Jamajku táhne něco jiného než pláže a příroda...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No jasně, tam totiž lidi nedělaj nic jinýho než že poslouchaj The Wailers a hulej marjánku

Reagovat
sosna

Fakt? A já myslel že jo...

Reagovat
fantomas

To je asi to samý, jako kdyby sis myslel, že v Pardubicích je veškerý obyvatelstvo závislý jen na pernících...

Reagovat
alegre

Chachacha a v Hradci na votrocích, co?

Reagovat
fantomas

A v Olomouci na syrečcích, no fujtajbl.

Reagovat
alegre

A na ostrově Lesbo na čem?

Reagovat
fantomas

Reagovat
sosna

To byla ironie. Mimochodem syrečky jsou lahůdka.

Reagovat
smazaný uživatel

jsou

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Allegre - ten ostrov Roatan ma uz nejaky cas zaujima, ale ako nevyhodu vidim velmi vysoke ceny leteniek - ci uz priamo z europy, ale dokonca aj ked chcem letiet z USA su tie ceny relativne vysoke (500- 600 eur). Nemas nejaky typ, ako sa tam dostat za co najmenej penazi, a s minimom prestupov?

Reagovat
alegre

Blue Panaroma Milano - Roatan, přímý let každé pondělí z Itálie, návrat v úterý. Cena je ovšem stále dost vysoká... Jinak kluci lítají Barcelona - Amsterdam - Panama - Honduras, letenka kolem 1 000,- eur tam a zpet

Reagovat
Tomanatura

100. pro trofej z MS v rukou Mascherana( )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělý článek, todle mě v českých médiích chybí - pohled do světa, nejen na ten český rybník...

Reagovat
alegre

Tak toho se asi nedočkáš. Všichni šetří, české agentury jen přejímají zprávy z těch světových, překládají a tím to pro ně končí.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano je to tak. Naštěstí, že se znalostí nějakého světového jazyka se toho dá dost najít mimo české vody. Bohužel mým světovým jazykem je jen angličtina a o dost zajímavých věci ze španělsky/portugalsky mluvící jižní ameriky přicházím... Ale i tak je pár anglicky psaných webů z těchto krajin...

Reagovat
alegre

Přeně, je dobré znát jazyky, domluvit se. Španělsky se na tomto kontinentě mluví vlastně všude. Dokonce v USA žije 50 milionů Latinců a v takovém Miami je jich dokonce 80%.

Reagovat
smazaný uživatel

Někdy se přijedu podívat, naučit se Španělsky, nebo na si prohlédnout Mayské? památky... :)

Reagovat
alegre

Ano, Ruinas de Copán, naleziště Maya. Ale anglicky se tady docela dobře domluvíš taky. Zejména na severním pobřeží a na ostrovech. Na Roatánu mluví anglicky téměř všichni, pro 80% lidí je to dokonce první jazyk.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď o tom čtu na wikipedii, Caracoles a přistěhovalci 20. století z kolonií britského dominia... Další zajímavá věc hurikán Mitch 1998... na takový malý ostrůvek celkem zajímavé... :)

Reagovat
smazaný uživatel

To alegre:

To muselo být velice těžké se po čtyřiceti letech sebrat a sám se přestěhovat do cizí země. Jak jsi to celé prožíval a jaké byly ty začátky? Sehnat práci v neznámu asi taky nebyl žádný med, pokud jsi ji neměl dojednanou předem, což předpokládám, že ne.

Reagovat
j_mrazik

On tam nejel sbírat banány.

Reagovat
fantomas

Já bych se i vsadil, že ji předem dojednanou měl...

Reagovat
Kapřík

Výbornej článek Alegre . Ačkoli, mě ve Střední Americe láká spíš Kostarika a Belize (je tam míň převratů a víc HDP na obyvatele... ).

Reagovat
smazaný uživatel

Tam je to HDP stavěné na banánech a na kávě, které tam pořádně stříkají pesticidama... (Kostarika) :)

Reagovat
Kapřík

Ty pesticidy jsou sice fakt, ale ekonomika je tam mnohem složitější, než "Banana and Coffee only" . Maj tam kromě pěstování ananasu taky třeba do budoucna slušný zásoby nerostů, solidní turistickej ruch, farmaceutický a elektronický průmysl nebo rozvíjející se finanční sektor. A navíc nemaj armádu, takže převrat nehrozí .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele