Hable: Chybí mi česká jídla

04.12.2007, 13:15
Rozhovory
I přesto, že v Itálii hraje pouze za juniorský tým, svého přestupu do zahraničí nelituje. Tímto fotbalistou je mladý český záložník Jan Hable, který v rozhovoru pro EuroFotbal.cz prozradil, co mu na Itálii vadí nejvíce, nebo po čem se mu například stýská...

Už od léta hrajete fotbal v Itálii, jak byste své první zahraniční angažmá prozatím zhodnotil?
Nevím, jak bych ho mohl správně zhodnotit, ale určitě si pořád zvykám na odlišnosti, jako je řeč, prostředí, taktika a podobně.

Do A týmu jste se narozdíl od Ondřeje Mazucha ještě neprobojoval, nemyslíte si, že jste odchod do zahraničí uspěchal?
Tak s A týmem jsem strávil měsíc přípravy a potom jsme se my mladí hráči přesunuli do Primavery. Nechtěl bych hodnotit, jestli to bylo uspěchané. Rozhodoval jsem se podle toho, že fotbal mám rád a mým snem bylo dostat se do nějaké slavného evropského klubu. Když to přišlo teď, tak jsem se rozhodl to zkusit.

Zatím hrajete jen za Primaveru, za níž hrají kluci vašeho věku, nebylo lepší zůstat ještě nějakou dobu v Česku a probojovat se například do Gambrinus ligy?
Sice to jsou kluci mého veku, ale většinou to bývají reprezentanti svých zemí, takže když se hrají nějaké zajímavé zápasy, tak mají dobrou úroveň. Ano, slyšel jsem tento názor, ale také jsem poslouchal jiné názory a potom jsem si to rozmyslel a rozhodl se. Nestřílel jsem od boku.

Určitě bylo mnohem jednodušší, že jste do Itálie neodešel sám, jak vycházíte s Ondrou Mazuchem, bydlíte spolu?
Bydlíme spolu, navzájem si vyhovíme, nemáme mezi sebou problém.

Za Fiorentinu nastupuje řada hvězd světového fotbalu (Mutu, Vieri, Frey), měl jste možnost se s někým z prvního týmu se setkat, kromě Tomáše Ujfalušiho?
Tak za ten první měsíc jsem se seznámil se všemi. Teď se třeba setkáme někde na večeři nebo na nákupech.

Na zápasy "Fialek" chodí velký počet fandů, kteří vždy vytvoří skvělou atmosféru, myslíte si, že je možné, abyste v dohledné době tuto atmosféru okusil také?
To nevím, záleží na tom, jak budu pracovat.

Trenér Prandelli vyžaduje od svých hráčů výbornou znalost italštiny, byl byste schopen se s ním již nějak plynule domluvit?
Tak plynule ještě ne, ale pomalu bych mu už něco řekl.

V čem je podle Vás největší rozdíl mezi životem v Česku a Itálií?
Tak Češi jsou víc dochvilní, Italové mají na všechno dost času. Pár rozdílů tu je, ale nejsou nijak velké.

Florencie je považována za jedno z nejhezčích měst celé Itálie, co na ni říkáte vy?
Přirovnal bych ji asi k Praze - hodně památek. Sice moc na kulturu nejsem, ale město se mi velice líbí, jen mě někdy rozčiluje místní doprava, pořád v autě nadáváme, jací jsou Italové bezohlední řidiči.

Itálie je považována za centrum módy, chodíte často nakupovat, případně jak hodnotíte obchody ve Florencii?
Jo pár "krámů" jsme tady už prolezli.

Většinou míváte pouze jednofázový trénink, což znamená, že máte hodně volného času, jak s ním nakládáte, nenudíte se někdy?
Někdy ano, musím si vždy něco najít...

Specifická je také italská kuchyně, nestýská se vám po pravých českých jídlech?
To je možná největší problém. Tedy já sním všechno, ale strašně mi tu chybí maso s omáčkou a české polévky.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tak mohl u nas jeste ten rok zustat a pomoct nam do ligy, ale pudem tam i bez nej, hlavne ze vedeni znej melo takovy prachy a do hracu nic nevrazej...

Reagovat
smazaný uživatel

no nevim rád bych vás zase videl v gambač lize,tedka to stojí za houby ..jako by jste ani postoupit nechtěli což je velka škoda

Reagovat
smazaný uživatel

osobně tě znám Habliku jen malo ale přeci jen Good luck

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně by nehrál a navíc nemá Hradec v lize co dělat.

Reagovat
smazaný uživatel

to je vec trenera jestli by hral bo ne, ale v tech kratkejch stridani co hral to byla parada a liga do Hradce patri...

Reagovat
smazaný uživatel

Nepatří, není kádr, fanouškovská podpora a zchátralý stadion je sotva druholigový.

Reagovat
smazaný uživatel

do ligy patrime tak tady nekecej ho*na

Reagovat
smazaný uživatel

ty jsi nějakej zkur*enej Pardubák ne?!

Reagovat
smazaný uživatel

K výše uvedené "diskusi": FC Hradec Králové (jako nástupce původního SK Hradec Králové) do GL samozřejmě patří. Nejen tradicí, má 1 titul (1960) a tím se nemůže jen tak někdo pochlubit, dále to byl a bude jediný zástupce východních Čech v nejvyšší soutěži, jelikož např. v Pardubicích je prioritou lední hokej, atd. Momentálně se hraje II. liga s výhledem postupu a stabilizace v GL v horizontu 2-3 let. Stadiˇon je prozatím katastrofa, musíte tam mít dalekohled, ale konečně se zdá, že přestavba na čistě fotbalový stánek s kapacitou cca 15.000 je pro město a region odpovídající. Divácké zázemí je v HK velké, chybí "pouze" 1.liga a nový stadión. Ale např. se stadiónem je podobná situace v daleko větším Brně, kde by návštěvy vypadaly také jinak.

Reagovat
smazaný uživatel

No,tak asi takhle-mluvil jsem o tom i s člověkem z vedení Fc Hradec Králové a shodly jsme se na tom,že Hable zahrál v tom jednom zápasy na mezinárodní urovni jako nikdy předtim a ani bohužel nikdy potom-jen mu to pomohlo se zviditelnit-ale jinak je to prozatim hráč průměrný.K samotnému Fc HK bych řekl asi tolik,že by mu 1.liga určitě slušela,ale to by se muselo změnit vedení klubu a investovat a ne jen ke konci podzimů to začínat pouštět..,vidim tu něco hodně zkaženýho a to už pár let:((

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele