Haaland je férový hráč, ocenil Zima, první gól v reprezentaci s ním nic neudělal

22.03., 21:56
Aktuality
David Zima (© Slavia Praha)

Obránce Ondřej Zima si v jubilejním dvacátém mezistátním startu připsal první gól v dresu národního týmu. Vyrovnávací trefou položil základ k obratu ve skóre, fotbalová reprezentace nakonec při obnoveném debutu trenéra Ivana Haška zvítězila v přípravném utkání v Norsku 2:1. Hráč Slavie navíc pomohl uhlídat hvězdného Erlinga Haalanda, vyhlášený kanonýr se podle něj na hřišti prezentoval jako férový soupeř.

Domácí vedli, ale Zima si v 37. minutě naběhl na Součkův centr z pravé strany a hlavou zblízka dal první gól za národní A-mužstvo. "Šel jsem tam tak trochu nablind, ale věděli jsme, že špatně zavírají zadní tyč. Když jsem pak viděl trajektorii centru, tak jsem si byl jistý, že to tam dám. A jsem rád, že to fakt vyšlo," řekl České televizi navrátilec z Itálie, který byl vyhlášen hráčem utkání.

Rozhodně není žádný kanonýr. Teprve čtvrtou brankou v profesionální kariéře se odměnil za dlouhý, osmdesátimetrový sprint. "Vlastně jo. Chodím tam takhle vždycky, nechci nic vypouštět. Suk (Tomáš Souček) vyhrál důležitý souboj před centrem, věřil jsem, že mi přijde balon na hlavu. A v tu chvíli už jsem věděl, že to musím proměnit. Že to byl první gól? Nevím, mám normální pocity, jsem vždycky připravený na všechno," citoval obránce z rozhovoru s novináři iSport.

V zimě se z Itálie vrátil do Edenu a v Oslu pomohl uhlídat kanonýra Haalanda. "Souboje s ním byly jiné, než jsem čekal. Když ho sledujete v televizi, máte respekt, protože víte, kolik dává gólů. Je to top hráč. Ale pokud nemá servis, dá se ubránit týmovou prací spoluhráčů. Jeden na jednoho je to samozřejmě složité, protože má taková světová klasa všechno, ale zvládli jsme to," popsal Zima gólovou mašinu z Manchesteru City.

Jednou ho Haaland ve vzduchu přece jen převálcoval, zachraňovat pak musel brankář Staněk. "Udělal jsem maximum, ale to je ta top klasa. Šel tam skvěle. Kila, váha, výskok, dynamika... To se složitě brání. Vždy má výhodu hráč, který jde proti balonu. Máte sílu v akceleraci a v pohybu směrem vpřed. I kdyby to bylo naopak. Jindra podržel, to je týmovost. Individuálně by to nešlo. Jinak s Haalandem to ani nebolelo. Bylo to v pohodě. Je to férový hráč. Respekt. A pro mě zkušenosti. Nestihli jsme si nic říct, já nejsem moc komunikativní. S hráči, které neznám, se moc během zápasu nebavím," řekl třiadvacetiletý rodák z Olomouce.

Český tým přečkal v Norsku řadu těžkých okamžiků, novou éru ale nakonec začal úspěšně. "Vítězství je vždycky pozitivní. Impulz je každý zápas za nároďák. Když tady jste, máte štěstí, že jste mezi vyvolenými, kteří mohou reprezentovat zemi. Každý do toho vždycky musí dát maximum. Nehledě na to, jestli se hraje přípravák, nebo mistrák, jestli se mění trenér, nebo je všechno stejné... Ale jsme rádi, že jsme to zvládli," vyzdvihl Zima.

Autor: ČTK

Komentáře (3)

Přidat komentář
inferno08

Pokud s ním první reprezentační gól nic neudělal, pak si jej asi neváží a nemá pro reprezentaci potřebný zápal, tudíž bych ho už na další srazy nezval.

Reagovat
delfin

Nemáš potřebný zápal, nebo zima?

Reagovat
LeonardoUžoa

Fer ovy hráč

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele