GRANDE PAOLO!

02.11.2005, 19:15
Aktuality
Je to bezpochyby složitá osobnost a pro část lidské společnosti nafoukaná primadona, přesto mu nelze upřít jeho jedinečný fotbalový um. To je hvězda Juventusu Turín a držitel Zlatého míče, Pavel Nedvěd.

Psal se rok 1972, když se Anně a Václavu Nedvědovým narodil v Chebu syn Pavel. Mládí prožil v nedaleké vesnici Skalná u Chebu, na místním škvárovém hřišti jej jeho otec už od čtyř let učil základy fotbalu. Jeho prvním klubem se stal místní Tatran, odkud poté odešel do Chebu, a zanedlouho už se mohl těšit z přestupu do Škody Plzeň, to byl první větší mezník Nedvědovy kariéry.

V Plzni se ho ujal vynikající trenér Josef Žaloudek, který mu pomáhal jak ve fotbale, tak i v soukromém životě. Pro Nedvěda byl jako jeho druhý otec a dodnes na něj vzpomíná jen v dobrém. "Byl to člověk, který pro mne moc znamenal. Vychoval mě nejen jako fotbalistu, ale dal mně strašně moc i po lidské stránce. Na tom, co jsem ve fotbale dokázal, má velkou zásluhu." Svůj talent Nedvěd v Plzni dokonale využil a sotva mu bylo sedmnáct, debutoval v druholigovém áčku. Dalším klubem neotrkaného mladíka se stala Dukla Tábor, kde však odehrál jen sedm zápasů. Poté přešel do pražské Dukly, aby si odkroutil vojenskou službu. V Dukle podával vynikající výkony, což nenechala bez povšimnutí mistrovská Sparta Praha.

V rudém dresu nastupuje od sezóny 1992/93, ale nedaří se mu, během podzimu byl dokonce třikrát vyloučen. V následujících sezónách se ale začíná propracovávat v klíčového hráče Sparty a v červnu 1994 debutuje v reprezentaci v zápase proti Irsku. Vyvrcholením pro Pavla Nedvěda byl ročník 1995/96, právě tento rok vsítil na záložníka úctyhodných čtrnáct branek. Nedvědova herní pohoda se přenáší i do reprezentace, na mistrovství Evropy v Anglii se Česká republika dostala až do finále, kde nakonec podlehla favorizovanému Německu.

Po skončení Eura byl o české fotbalisty nebývalý zájem a dostalo se i na Nedvěda. Favority na jeho angažování bylo holandské PSV Eidhoven a italské Lazio Řím. Vyhrál druhý jmenovaný celek a to díky tomu, že římské Lazio trénoval český kouč Zdeněk Zeman. Ve svém novém působišti si ihned získává respekt, a to hlavně díky svým výkonům na hřišti. Fanoušci a spoluhráči jej například nazvali "Cannon", díky jeho tvrdé střele. Druhá sezóna v dresu Lazia se jemu i klubu povedla na výbornou, slavili vítězství v italském poháru. Trofeje se hrnuly i v dalších sezónách, svou brankou rozhodl mimo jiné finále vůbec posledního ročníku PVP proti Mallorce (sezóna 1998/1999), získal evropský superpohár, v další sezóně přišlo kromě dalšího triumfu v italském poháru i vytoužené scudetto, tedy prvenství v Serii A.

Evropský šampionát 2000 pořádaný Belgií a Holandskem už tak povedený pro Pavla Nedvěda nebyl, prohra s Francií a Holandskem a konečná výhra s Dánskem stačila českému týmu jen na třetí místo v základní skupině. Po tomto turnaji končí Jiří Němec a novým kapitánem se stává Nedvěd. Nedvědovy výkony v Laziu přitahují věhlasné evropské velkokluby v čele s Juventusem Turín. Reprezentační kapitán je ale utvrzený v tom, že chce v Laziu zůstat klidně i do konce kariéry. Stará dáma a hlavně kouč Marcelo Lippi však chtějí klenot Lazia za každou cenu získat a sami dobře ví, že prezident římského klubu, Cragnotti, obrací každou korunu. Rekordní sumu 1,6 miliardy korun vedení Lazia nemohlo odmítnout, a tak se Nedvěd v létě roku 2001 stěhoval do Turína. V Juventusu má svými výkony plnohodnotně nahradit Zinedine Zidaneho, který odešel do Realu Madrid.

Začátek ale nebyl pro Nedvěda zrovna nejpovedenější, zdaleka nenavázal na svou formu v Laziu a stejně na tom byl i Juventus. Titul se ztrácel v nedohlednu... Nároční fanoušci dávali hlasitě najevo svou nespokojenost, ale přišlo jaro a vše bylo úplně jinak, forma celého Juventusu stoupala nahoru, Nedvěd se stal nepostradatelným článkem mužstva a nakonec se Stará dáma přeci jenom mohla radovat ze scudetta, které si zajistila až v posledním kole díky klopýtnutí Interu na hřišti Lazia. Celý Juventus tehdy mohl hodně děkovat Karlu Poborskému, který právě Interu vsítil dvě branky.

Reprezentace v čele s Pavlem Nedvědem usilovala o historickou účast na mistrovství světa v Koreji a Japonsku, v kvalifikační skupině obsadil národní tým druhé místo, což znamenalo postup do nevyzpytatelné baráže, kde nás čekala kousavá Belgie. I tak jsme měli být favorité, jenže, v Anderlechtu jsme prohráli 0:1, před domácím publikem jsme tedy museli vyhrát o dvě branky. Český tým tuto úlohu nezvládl, opět jsme prohráli 0:1 a pohádkový sen se nám rozplynul. Právě Pavel Nedvěd se nechal v závěru nesmyslně vyloučit a fanoušci v Česku svalovali vinu hlavně ne něj. Nedvěd je ale známý bojovník. "Když se mu nedaří, zakousne se a chce být lepší," říká o svém svěřenci agent Zdeněk Nehoda.

Ročník 2002/03 je jeho druhou sezónou v dresu Staré dámy. Pavel Nedvěd předvádí v každém kole Serie A excelentní výkony, fanoušci Juve mu leží u nohou a rodák ze Skalné se může s Juve těšit z druhého titulu v řadě. Champions League je trofej, kterou ještě Nedvěd nikdy nevyhrál a roce 2003 k ní měl opravdu blízko, Juventus vyřadil v semifinále Real Madrid. Jenže Nedvěd dostal v odvetě žlutou kartu, svou celkově třetí, a finále pro něj bylo uzavřenou kapitolou. Český reprezentační kapitán poté se slzami odcházel ze hřiště a také kvůli jeho absenci nakonec Lippiho svěřenci ve finále nestačili na AC Milán. Ale ani tento okamžik nezkazil Nedvědovu jinak povedenou sezónu.

Nedvěd svými výbornými výkony v dresu Juve a reprezentace získává nejedno individuální ocenění. Stal se nejlepším českým sportovcem, byl vyhlášen nejlepším cizincem Serie A. V prosinci roku 2003 pak získal nejprestižnější ocenění, v anketě o Zlatý míč se umístil na prvním místě a stal se tak po Josefu Masopustovi druhým Čechem, který kdy toto prestižní ocenění získal.

Pod vedením nového reprezentačního kouče Karla Brücknera se reprezentaci konečně daří, což dokazuje v kvalifikaci o evropský šampionát, kde vítězíme s přehledem i před favorizovanými Nizozemci, a celý fotbalový svět nás pomalu začíná respektovat. Třetí Nedvědova sezóna se Juventusu už tak nepovedla, tým provázela různá zranění a Stará dáma nakonec skončila až na třetím místě. Došlo také na výměnu trenéra, Lippiho vystřídal Fabio Capello. Koncem sezóny se Pavel Nedvěd soustředil na Euro, český národní tým patřil mezi favority celého šampionátu, ale už v základní skupině narazil na nelehké soupeře, Německo, Holandsko a nevyzpytatelné Lotyšsko. Česko ale s přehledem zvládlo nelehkou úlohu a po třech výhrách postoupilo.

Ve čtvrtfinále jsme narazili na Dánsko, které předvádělo v základní skupině výborný fotbal. Nedvěd a spol však překvapení nepovolili, výhra 3:0 jen dokazuje, v jaké to herní pohodě se nacházel český tým. V cestě do finále tak chyběl poslední krůček, Řecko. A právě v tomto zápase si Nedvěd nešťastně poranil koleno, což hodně pomohlo našemu soupeři, který pak šťastně zvítězil v prodloužení.

Zranění bohužel bylo tak vážné, že se Nedvěd rozhodl k ráznému rozhodnutí, 24. září se rozhodl ukončit reprezentační kariéru a soustředit se jen na povinnosti v klubu. Čeští fanoušci se pak rozdělili na dvě skupiny, ta jedna jeho rozhodnutí odsuzovala, ta druhá pochopila. O návratu poté ještě několikrát mluvil s trenérem Brücknerem, své rozhodnutí ale nezměnil. Doposud odehrál Nedvěd v reprezentaci 83 zápasů a vsítil 17 branek, svůj poslední zápas odehrál proti Řecku.

Pro většinu českého národa se stal vlastizrádcem, ale našli se i tací, kteří ho chápali. Každopádně, odchod Nedvěda byl pro reprezentaci těžkou ztrátou a trenér Brückner měl o jednu vrásku navíc, vždyť kvalifikace o kýžené mistrovství světa začínala a v reprezentaci šlo o všechno, na tento turnaj jsme se dostali naposledy před patnácti lety.

Nedvěd se tak začal soustředit jen na svůj klub, který toužil v této sezóně získat scudetto, které mu naposledy ukradl AC Milán. K tomu mu měly dopomoci vydatné výdaje za letní přestupy. Grande Paolo byl opět miláčkem publika a svými výkony patřil mezi nejlepší. Stará dáma se i díky němu mohla pyšnit dalším titulem, v poslední čtyřech letech už má třetí scudetto!

A jak je to s reprezentací? Blížil se klíčový duel s Nizozemskem. Okolo Nedvěda začal kolotoč spekulací a dohadů. Uvažoval o návratu, mluvil s trenérem Brücknerem. Ale pak si v médiích, s nimiž byl o rok dříve téměř ve válce kvůli svému konci v reprezentaci, přečetl údajná Brücknerova slova o tom, že nebude nikoho přemlouvat, a prohlásil, že se vracet nebude. Ani to však nebyla konečná, český tým vybojoval alespoň baráž a Nedvěd prohlásil: "Bylo by to jen na ty dva zápasy, ale byl bych velmi šťastný, kdybych mohl své zemi pomoci." Vrací se, stačí, aby jej trenér povolal. Pro reprezentaci bude určitě přínosem, na levé straně zálohy nás dlouhodobě tlačí bota. V klíčových duelech s Nory nám jeho služby přijdou určitě vhod!




Autor: David Kubáň

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

snad konečně dostal rozum, díky bohu za něj

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
smazaný uživatel

i když tomu moc nevěřím

Reagovat
smazaný uživatel

Já taky moc ne, ale hlavně, že se vrátil, to je to hlavní. Kopyta jako je Vachoušek a spol, bych třeba na mistrovství světa nestrávil.

Reagovat
smazaný uživatel

njn, fotbalista je to skvelej, ale mentalne se zasekl nekde kolem puberty, spis pred nez po... Ale co, nakonec fotbalisti tu nejsou pro reseni matematickej rovnic

Reagovat
smazaný uživatel

...len na doplnenie jeho "idiogramu": je silne veriaci a má charakter.Vracajú sa aj ďalší....Zidane a polka Fra repre, tam to nikomu nevadí..

Reagovat
smazaný uživatel

Protože u nás je přístup k hvězdám trochu jiný než ve Francii. U nás je dokonce spousta lidí,kteří naše nej hráče nemají rádi,protože jim závidí peníze.A navíc nešťastné výroky a nepřesná mediální prezentace mu uškodili i v očích normálních fanoušků.

Reagovat
smazaný uživatel

Keď už to takto vypálilo, tak podľa mňa keby teraz Nedvěd povedal:"Tak chlapi, dlho som tu nebol, aj keď bolo zle, vážne som chcel skončiť, sorry, ke´d to niekto berie tak, že sa chcem priživovať, ale ja chcem naozaj hrať konečne na MS.Ešte raz sorry."Keby to povedal, tak bude aj charakter aj ho budú mať radi a ešte keď náhodou postúpite-ajááj, všetko sa zabudne..

Reagovat
smazaný uživatel

prepáčte ale ja si osobne myslím že Nedved je dobrý hráč ale je len na trénerovi ako sa k jeho návratu postaví neviem ako u vás ale u nás hráč ktorý trucuje nemá u trénera najvačšie šance aj bez Nedveda postúpite cez Nórov

Reagovat
HOST*Eman

Souhlasím.Pavel je hráč,který nám pomůže.Miluju naše fotbalisty, a proto věřím v úspěch.Ať žije česko i s Pavlem.

Reagovat
HOST*

když se chce, tak to jde a když se nechce, tak to holt nejde, tak jaká je Pavle skutečnost??

Reagovat
HOST*paja

škoda slov....

Reagovat
HOST*

To je úplně jedno, hlavně, že se vrátil!!! S Pavlem se snad na to MS konečně dostanem

Reagovat
HOST*Maniac

dostali by sme se i bez něj...

Reagovat
HOST*Baroš

Ne ne jenom to ne at se nevraci tele blbec hnusak pitomec zmetek hajzl

Reagovat
Mr.Jindros

Reagovat
HOST*M3

Hlavni aby ti naši kluci chytli dobrou náladu. Myslim, že tomu Pavel pomůže. To by mohl být zase manšaft. Kdyby ještě chytil útok formu, tak jsme OK.

Reagovat
smazaný uživatel

Najprv by sa mal Nedvěd omluviť ostatným, že na nich doteraz kašlal, potom by ho mal dať Bruckner do stredu hriska, napravo nech mu dá Káju, za chrbát Galáska, do forwardu Skácela a....cestujete do Nemecka.

Reagovat
Xavi

Nemůžu uvěřit, že jste pro návrat Nedvěda do repre!!! Copak jste nikdo kauzu Nedvěd nesledoval??? To mě jako vážně chcete říct, že si může dělat co chce, ale vám to nevadí??? A stejně si myslím, že nám víc uškodí...

Reagovat
HOST*mare

ty seš ale lojza,ať provedl cokoliv je to prostě Pan Fotbalista a uškodit nám mohou jenom média a potom taky takový magoři kteří jim to moc baštijou ...

Reagovat
Xavi

Ať provedl cokoliv je to prostě pan fotbalista???? To si děláš prdel ne???? Jako jenom proto, že je to vynikající fotbalista si může dělat co se mu zachce??? Tak to běž s prominutím doprdele!!!! Za REprezentaci je čest hrát!!! A né aby ho někdo musel přemlouvat!!! Brůckner mu zavolá , pan (Bůh) Nedvěd mu řekne, že si to rozmyslí a pak na základě toho , že si přečte za dva dny v novinách, že nikoho trenér k reprezentování přemlouvat nebude, tak pan nafoukaný se urazí, protože ho se přece přemlouvat musí!!!! Pak zase řekne, že ho k reprezentování nikdo přemlouvat nemusí. Vždyť on ani neví co říká... A co jako ti borci co jezdili na srazy celou kvalifikaci??? a co ji celou odehráli!Jak k tomu jako příjdou, že tady pan kokot nechtěl reprezentovat a najednou jak je baráž a pak MS se mu najednou chce? Vždyť on s tím týmem nebyl 2roky!!! a teď jako jen tak naskočí do základu??? To si kurva děláte prdel!!!! Však když se ptali norskýho trenéra co říká na návrat Nedvěda do repre, tak řek, že pro jeho tým to určitě oslabení není!!! A měl kurva pravdu!!!!

Reagovat
Xavi

A magor seš akorát ty a všichni ti co Nedvěda žerete a nevídíte co to je za úleťáka!!! Šmicer nedávno (když se ještě nevědělo o návratu Grande kokota) řekl, že teď je úplně jiná atmosféra než před baráží s Belgií. A pamatujete si jak to tehdá bylo??? Grande kokot vyhlásil, že se nebude s novináři mluvit, dělal dusno a dělal tam bordel (jak říkal Řepka, kterej jedinej z nikoho není posranej a říká to tak jak to je!!!! a proto v repre nikdy hrát nebude a proto už tam 4roky není ikdyž by tam měl být). Ale teď jak se vrátí, tak sem zvědavej na tu atmosféru!!!

Reagovat
HOST*mare

co je to za kecy,von je prostě jedinečnej a my ho potřebujem a vostatní spoluplejeři budou jen rádi když jim ten blonďatej pán bůh v kopačkách vypomůže,a piš si že mu s radostí přenechaj i kapit.pásku,protože ON je ten pravej vůdce,ale hl. je srdcař a že měl problémy s rozhodnutím a komunikací,noA hlavně když bude jezdit poprdeli-nagrávat-a skorovat,a to ti říkám že bude,no až se dostaneme do Germany,tak i ty na něj budeš čučet,a děkovat mu,Prostě Méďaaaaa a ne kokot???

Reagovat
Xavi

nepopírám jeho fotbalové kvality!!!! Ale děkovat mu nebudu nikdy!!! On je pravej vůdce??? Že sem ho v kvalifikaci neviděl!!! Ani jsem neviděl jeho vůdčí schopnosti, když prohlásil, že je zraněnej a hrát nemůže, přitom za 3dny nastoupil za Juventus na celej zápas To jako fakt nevidíte nebo co???

Reagovat
sansiro

Ty o tom fakt nic nevíš! Nedvěd jasně řekl, že se do repre vrátí, jak bude 100pro fit. Juve, který za něj zaplatil obrovské peníze, taky určitě nechtěl riskovat. Nedvěd se sám za sebe rozhodl dobře.

Reagovat
Xavi

Já nemám nic proti hráčům co ukončí repre kariéru a pak se tam zase vrátí!!!! Ale zaprvé takové prohlášení, že se vrátí do repre až bude 100% fit nikdy neřekl!!!! A zadruhé někdy řekl to, pak zase ono, pak se zase pro změnu s novináři nebavil, pak řekl, že už definitivně končí, pak zase že mu Brůcner volal a že nad tím přemýšlel, pak si ale zase přečetl v novinách, že nikoho k reprezentování přemlouvat nebude (což mi snad dá každý zapravdu, že k reprezentování se přemlouvat nemusí, ale reprezentovat je čest!!!!), no ale na základě toho se urazil, protože přece pana Nedvěda se musí přemlouvat na kolenou, aby jeho veličenstvo hrálo za náš nároďák atd atd atd

Reagovat
Mr.Jindros

Máš evidentně podprůměrnou inteligenci.

Reagovat
Xavi

hlavně, že ty chytrostí jen záříš

Reagovat
sansiro

A ty víš, co všechno za tím bylo? Třeba to, jak to dopadlo, není jen jeho vina - zkusil jsi nad tím někdy zapřemýšlet A navíc hraje v Itálii a ne za barcičku, co

Reagovat
smazaný uživatel

No to ej zas názor vážně.

Nemusíš do všeho srát kluby, jsi s tím dost mimo.

Reagovat
smazaný uživatel

hmm jasne kamos nedved spravyl urcite blbost ked vyhlasil ze konci v repre--ale ty nemozes ani tusit co to bolo prenho prehrat v semifinale s grekmi a ete k tomu skoro to iste vo finale ligi majstrov kde nemohol hrat,a tipek ako on si vstko dava za vinu podla mna je to stale super hrac a zasluzi si hravat za repru.a nikto mi nezobere nazor ze pavel nedved je repra a repra je pavel nedved

Reagovat
HOST*SVETNO

AT SE NEVRACI TRAPÁK

Reagovat
HOST*vladimir

SPARTA FURT PROHRAVA

Reagovat
HOST*Braveheart

Vy kreténi asi nehrajete fotbal a nevíte co je zranění co? Tak držte huby a šoupejte noham, snad musí nejlíp vědět on jak na tom je,všechny co jsou proti němu bych chtěl vidět na jeho místě!!!Sráči ste a nic jínýho!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele