Gambrinus liga trochu jinak

08.12.2008, 12:28
Názory a komentáře
Zaujalo nás
"Celopodzimový" koncert světlic a dýmovnic či divadelní kroužky ve všech týmech, i o tom je další díl týdeníku o české Gambrinus lize. Dnes podruhé rekapituluje to horší, co se za podzim stalo, příště se zaměříme na pozitiva.

Ligový podzim se mimojiné nesl ve znamení zvýšené pyrotechnické aktivity. Nebylo snad kola, ve kterém by se jeden z táborů "nevyznamenal" zahalením stadionu štiplavým kouřem. Nejsem proti úplnému zákazu světlic, ovšem jejich užívání by mělo mít nějaká pravidla.

V první řadě by se neměly dostat do rukou výtržníků, kteří ji následně, pro pobavení pár kamarádů okolo sebe, vhodí do hřiště a přeruší tím mnohdy napínavou fotbalovou bitvu. Vrcholem tohoto bezmyšlenkovitého jednání byl poslední zápas v Příbrami. Slávističtí fanoušci, kteří přijeli ve chvályhodném počtu (do té doby vídané snad jenom od příznivců Baníku), místo povzbuzování udělali na trávníku "vatru" ze světlic, která lehce připomínala pálení čarodějnic a znemožnili tak svým hráčům pokračovat v útočných manévrech příbramské obranné zákopy a valy.

Pokud se tyto pyrotechnické vymoženosti přeci jen podaří propašovat přes pozorné pořadatele a následně se využijí tak, jako tomu bylo například na Spartě, kdy fanoušci oslavovali až v 92. minutě její narozeniny, pak proti tomu nic nemám. Nejenom, že je to příjemné zpestření tradičně nudného sparťanského fotbalu, ale zároveň bylo použito velmi inteligentně až v závěru a za jednoznačného stavu.

Další velmi výraznou kaňkou je čím dál tím více se rozšiřující ochotnické divadlo v řadách fotbalistů. Všem nám utkvěl v paměti teatrální výstup brněnského Besty v závěru minulé sezóny. Nyní se k němu přidal i jeho bývalý parťák Střeštík. Ten totiž předvedl po Keričově přistrčení, které bylo velmi správně oceněno červenou kartou, pád hodný Nea z filmové trilogie Matrix.

Nijak nezaostává ani teplický Rosa, jehož pád po údajném nešetrném zákroku Svěrkoše byl také ukázkový. Těmito slovy nechci nijak ospravedlňovat jakýkoliv fyzický kontakt, který do fotbalu prostě a jednoduše nepatří, ovšem divadelní prvky, které postižení často využívají, akt samotného faulu absolutně znehodnotí.

Zakončím zmínkou aktuálního dění v našich fotbalových vodách. Slávie opět nedokázala vstřelit gól v pohárových utkáních a tak se po zásluze odporoučí z evropské scény. V médiích se neustále diskutuje, proč v lize suverénní Pražené nedokážou překonat obrany zahraničních celků. Důvodem je prý minimum času na zakončení, ovšem podle mého názoru v tom problém není.

Základním nedostatkem je nepřesnost přihrávek či centrů do pokutového území či v samotném založení útoku. Kdo viděl, kterak se chorvatský drak Olić pouští do napadání, musel mít dojem, že se na trávníku pohybuje rychlík TGV, kterému ne a ne dojít síly. Naopak napadání domácích (rozumějme Šventa s Necidem) vypadalo spíše jako české Pendolino, to také jezdí pomalu, pokud zrovna nestojí někde v polích kvůli závadám. V agresivitě, napadání a v "ploužení" po trávníku oproti evropským celkům je možná zakopaný pes...

Kalendář "Gambrinus ligy trochu jinak" v zimních měsících:
1.12. - 1.díl "Toho mála špatného"
8.12. - 2.díl "Toho mála špatného" (právě jste přečetli)
15.12. - 1.díl " I v Čechách je fotbal nádherou"
22.12. - 2.díl " I v Čechách je fotbal nádherou"
29.12. - Nejhezčí momenty podzimu

Autor: Filip Horký / Eurofotbal.cz

Komentáře (47)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
stas87

kvalitne napsane len s do toho napadani musi zapojit viac ludi a to slavia prevazne napadala v malom pocte ludi a z pyrotechnikou si zabudol na spartanov na baniku ked si v2 polcase hodili dymovnicu pred svojho brankara

Reagovat
Liquid

Článek musel psát sparťan, slavističtí fanoušci přerušili hru za celý podzim jen jednou a to pár sekund před koncem při posledním zápase v Příbrami kdy oslavili skvělý podzim. Naopak v článku se chválí sparťanksé publikum - to je trochu vrchol, skandováním "jude slavie" bučení na černocha Oliveiru z Příbrami, napadáním vlastních hráčů když se vezme v potaz kolik málo jich chodí na Spartu tak v porovnání se slávistickým kotlem a kotlem Baníku vychází jasně nejhůř a pyrotechnikou rovněž přerušují zápasy a častěji než slávisté. A co se týče simulování už dlouho volám po tom ať se dávají za něj červené karty.

Reagovat
smazaný uživatel

a ty si zas slávista,že? konečně to p.horký napsal v pořádku,jak to má být (nejsem fanoušek sparty,naopak) a konečně taky někdo poukazuje na vandalství slávie!! ono totiž ted každej říká,jak je slávie výborná,má výborne fans apod ale jakmile příjde výjezd,to už je najednou ticho po pěšině..jako by si to slávie sama platila v mediích,aby o slávii psali jen v superlativech

každopadně BP

Reagovat
j_mrazik

Co je BP? Ta benzínka?

Reagovat
smazaný uživatel

zřejmě nejmenovaný Slezský klub a sprosté slovo na 4

Reagovat
Tomanatura

Liverpool FC je na 11 písmen + mezera...

Reagovat
smazaný uživatel

Tomanatura je taky na vic,hmm necham se podat

Reagovat
smazaný uživatel

ha ha ha...ted jsi me dostal

Reagovat
Tomanatura

Jde vidět, že samouk nejsi...:))

Reagovat
$dolar$

Moc vtipny to teda nebylo

Reagovat
Tomanatura

Libro, když nevíš na co jsem narážel, tak nereaguj, ju woe?

Reagovat
$dolar$

scouser 08.12.2008 18:17

zřejmě nejmenovaný Slezský klub a sprosté slovo na 4

[reagovat]

Tomanatura 08.12.2008 20:23

Liverpool FC je na 11 písmen + mezera...

Na co jsi reagoval vidim, woe.

Reagovat
Tomanatura

Tomanatura 08.12.2008 21:12

Jde vidět, že samouk nejsi...:))

Ale ty jsi reagoval na toto woe.

Reagovat
fantomas

Woe, woe, woe...ste stejně oba woové.

Reagovat
$dolar$

Za co ja?

Reagovat
Tomanatura

Ty si dneska nějaký podráýděný, co se tobě stalo puso?

Reagovat
$dolar$

Nevim, asi jo Ale to nemni nic na tom ze to nebylo moc vtipny Jinak v poho

Reagovat
fantomas

Za howno.

Reagovat
$dolar$

Ty wOe, Ty SeS HuStEj

Reagovat
Tomanatura

zHe wOe?

Reagovat
$dolar$

Tak to se ti teda omlouvam ze jsem zareagoval o prispevek nize Vole.

Reagovat
smazaný uživatel

nech ho hnupa já vím, o čem mluví...

Reagovat
smazaný uživatel

jak může být autor sparťan, když píše, že slavie bez toho, aby dokázala přihrát, odcentrovat, založit útok, pořádně napadat nebo se rozeběhnout, dokáže porážet týmy, se kterými sparta prohrála, popř. remízovala

k článku - tohle je prostě vážně náhled na GL trochu (více) jinak a to ho dělá zajímavým, rád si ho přečtu příště...

Reagovat
smazaný uživatel

a je vtipně napsanej,žádny nostalgický rozumy akorát to hold nemůžou slávisti vydejchat negativní narážku na ně

Reagovat
smazaný uživatel

članek neni vubec objektivni a navic si myslim že je autor je kapke zaujaty....že by Sparťan

Reagovat
j_mrazik

Tak ty kecy v posledním odstavci si mohl odpustit...

Jinak "spisovatel" je Sparťan jaxviň.

Reagovat
smazaný uživatel

má naprostou pravdu,já to viděl ten zápas a slávisti byly šíleně marný a BP??? Jo,benzínka

Reagovat
smazaný uživatel

jaxvin je nová čínská akvizice do SKS?

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

no nevím , mě vyjmečně připadá v pohodě ten článek ....

BP

Reagovat
smazaný uživatel

Utkání v příbrami jsem viděl a festival světlic jsem teda nezahlédl, přerušovalo se jednou v 80. minutě.. Ale jinak si myslim, že to nebyl článek psaný proti Slávii, seč krutý, tak objektivní. Zmiňovaní pánové Necid nebo Švento proti HSV ukázali značné nedostatky.. A o té rychlosti, to co se v Koťehůlkách dělá ve stoje se hraje v Sezimáku v chůzi, to co tam v chůzi, to hrají nejlepší týmy v gambrinus lize v poklusu a to, co hraji nejlebší tými u nás v poklusu zvládá Liverpool ve sprintu.. napadání, souboje o míč, rychlost, doplňování formací, přebíraní pozic atd atd..

Reagovat
smazaný uživatel

Ja tyhle clanky ja miluju spestreni na EF

Reagovat
smazaný uživatel

Ohledně světlic - volové,kteří je hážou v polovině zápasu do hřiště si zaslouží být linčováni spolufanoušky. Jinak pokud vytvoří choreografii ,která nenarušuje zápas,tak je to skvělé.

Jak to udělat? Učinit za kotel některého z vedení fanoušků odpovědného. Mohl by donášet na zápas světlice,všechno bez problemů. Ale taky by musel být odpovědný za to,co se s nádobíčkem děje. Pokud je někdo přistižen při pašování pyrotechniky,tak tvrdá pokuta.

Ohledně simulací - s tím nikdo nic neudělá. Hráči budou padat jako hrušky,dokud nebude videorozhodčí,protože nějak rozhodčího upozornit chtějí. Neděje se to u nás,ale všude po světě. Dal bych červenou tomu,kdo mu vrazil a druhému žlutou za simulace. Nedávno tu byla debata o tom.

Ohledně problému v porovnání se zahraničím - chybí oboje. Jak nedostatek prostoru a času,tak nedostatek příležitostí. Díky nedostatku centrů a přihrávek prostě má obrana více času na zformování,respektive nejsou vyčerpaní neustálými výpady. Prostoru je méně než v GL,ale spíš než nekvalitou útočníků je to jejich zvykem,že mají čas. Obránci jsou venku také na vyšší úrovni a přistupují důrazněji,tvrději a i rychleji.

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, ale ne vždy fans poručí větru ,který nažene dým na hrací plochu(ted' nemluvím o vhazování na hrací plochu)

Reagovat
smazaný uživatel

to si vzdycky rikam na Bazalech.... kdyz se podivate na ten stadion a kde se zapalujou svetlice, tak ani nejde, aby to slo jinam nez na hriste...

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně,na to jsem taky čuměl... Ale tak zjistím si očekávaný směr větru a podle toho se alespon částečně zařídím případným přesunutím,popřípadě snížením počtu světlic na polovinu,aby bylo na hřišti alespon částečně vidět.

Reagovat
smazaný uživatel

no chlapci,hlavně,když sme hráli se spartou,krásne choreo "welcome to bazaly" a ohně do toho ale vítr to nanesl na hřiště

jinak,dnes sem byl na hokejovem derby sparta-slavie a nikdy více,zlatej fotbal,zlatej baníček

Reagovat
smazaný uživatel

Vážně jsi tam byl? Já jsem se byl ze zvědavosti také podívat ;) Co dělá fanoušek Ostravy na takovémhle zápase? Mimochodem, co se ti tam nelíbilo

Reagovat
smazaný uživatel

byl,dokonce sem s kamarádem,velkým slávistou skončil ve 3 třetině v kotli slávie..a tak,zafandil sem si proti spartě a co dělal fans baníku na derby? lístek zdarma a k tomu pivo a párek zdarma jinak,nelíbilo se mi tam to,že pubertáci 15-17 let si tam daj 2 piva a adělaj bordel,nejenom na stadionu ale i v mhd,to mě trochu naštvalo...ale svoji "chacharskou" šálu sem nechal pod mikinou a tys byl kde?

Reagovat
sosna

To přirovnání Střeštíka a Nea se ti povedlo...ten jeho pád byl fakt hodně směšnej. ...a to dal Kerič menší ránu než agent Smith

Reagovat
smazaný uživatel

Já spíš nechápu, když se článek týká Gambrinus ligy, tak proč se autor věnuje hře slavie v PU.

Reagovat
smazaný uživatel

Však to snad jasně vysvětlil

Reagovat
smazaný uživatel

MA pravdu slavie byla proti hamburku bez napadu. nedali si balon do nohy spis ten balon po sobě hazeli myslim ze nemuze se v ceske lize rozehrta ma tu tag 4 tapasy ktere stoji za to za celou sezonu proti baniku a sparte a nekdy liberci brnu teplicim nebo boleslavi ale to jenom kdyz maji formu

Reagovat
alegre

Svetlice na stadion nepatri! Odsuzuji, jako slavista, fanousky Slavie, kteri doma chrani stadion jako oko v hlave, a pak delaji horsi veci na stadionech souperu!!! Ale ze by bylo neco krasneho na tom kdyz spartani odpali par petard v 92. minute, to se mi teda taky zrovna nezda. At je Filip SLAVISTA nebo SPARTAN, plete hrusky s jabkama a mysli si, je chutne a to druhe zkazene ovoce!

Reagovat
smazaný uživatel

doufám že k dalšímu článku připojíš videa

Reagovat
smazaný uživatel

Sice pozdě, ale přece, konečně jsem se sem dostal, tedy hodnotím: svatá pravda. Víc nemá cenu říkat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele