Francesco Totti: Za Řím

02.09.2016, 22:31
Aktuality
Francesco Totti - jeden z největších italských fotbalistů posledních dekád, který celou svou kariéru zasvětil jedinému městu a jedinému klubu, AS Řím. O svém dětství ve věčném městě a kariéře, kterou prožil v barvách Giallorossi, se Francesco Totti rozepsal pro web The Players' Tribune. My vám jeho slova přinášíme v exkluzivním překladu...

Před sedmadvaceti lety se od dveří našeho bytu v Římě ozvalo klepání. Fiorella, moje matka, šla otevřít. To, co následovalo, mělo zásadní vliv na mou budoucí fotbalovou kariéru.

Za dveřmi stála skupina mužů, kteří se představili jako fotbaloví funkcionáři. Ale nebyli z Říma. Vyznávali rudou a černou.

Byli z AC Milán. A přáli si, abych hrál za jejich klub. Ať to stojí, co to stojí.

Má matka spráskla ruce. A co myslíte, že jim řekla?

Když jste dítě a vyrůstáte v Římě, jsou tu pouze dvě možnosti - buď patříte k rudým, nebo modrým. AS Řím nebo Lazio. Ale v naší rodině existovala možnost jediná. Bohužel jsem nestačil příliš poznat svého dědečka, protože zemřel, když jsem byl ještě malý. Ale zůstalo tu po něm něco úžasného. Můj dědeček Gianluca byl velkým fanouškem Říma, a tuhle lásku přenesl i na mého otce, který ji následně přenesl na mě a na mého bratra. Naše láska pro AS byla něco, co se v naší rodině dědilo. AS Řím byl pro nás víc než jen fotbalovým klubem. Byla to součást naší rodiny, naší krve, našich duší.

Neviděl jsem tehdy tolik zápasů v televizi, protože v osmdesátých letech jich příliš nevysílali ani v Římě. Když mi však bylo sedm, získal můj otec lístky a já konečně mohl vidět I Lupi, Vlky, na Stadio Olimpico. Můžu zavřít oči a zase si vzpomenu na ten pocit. Jen to vědomí, že jsem byl na stadionu okolo dalších fanoušků ve mně něco zažehlo. Nevím, jak přesně ten zážitek popsat.

Bellissimo. Jediné slovo, které to vystihuje.

V naší městské části, v San Giovanni, mě asi nikdo nikdy nepotkal bez mičudy v rukou nebo u nohou. V ulicích s kamennou dlažbou, mezi katedrálami, v průchodech - tam všude jsme hráli fotbal.

Už když jsem byl malý kluk, tak se nejednalo o pouhou lásku k fotbalu jako takovému. Už tehdy jsem měl ambice udělat kariéru. Začal jsem hrát za mládežnické kluby a na zdi v ložnici jsem měl plakáty a novinové výstřižky s Gianninim, kapitánem Říma. Byl pro mě ikonou, symbolem. Dítě z Říma. Stejně jako my.

A najednou je vám třináct a ozve se to klepání na dveře.

Zástupci Milána si přáli, abych hrál za jejich tým. Naskytla se mi příležitost podepsat s velkým italským klubem. Jak bych se rozhodl?

No, moje rozhodnutí to samozřejmě nebylo.

Šéfem byla u nás moje mamma. A je pořád. A řekněme, že vždycky na rodině hodně lpěla. A stejně jako jiné italské matky, i ona byla až přehnaně ochranitelská. Nechtěla mě nechat opustit domov, bála se, co by se mohlo stát.

"No, no," řekla těm mužům. A to je vše, co jim řekla. "Mi dispiace. No, no." A tím to celé skončilo. Můj první přestup byl shozen ze stolu.

O víkendech nás otec brával s bratrem na zápasy. Ale přes týden vše řídila máma. Bylo těžké říct ne AC Milán. Přineslo by nám to hodně peněz. Ale ten den mě matka naučila něco důležitého: domov je nejdůležitější věcí ve vašem životě.

O pár týdnů později si mě zástupci Říma všimli na jednom z mých utkání a podali za mě nabídku. A já byl na cestě obléci červenou a žlutou.

Mamma mi v kariéře pomohla v mnoha věcech. Ano, byla dost ochranitelská - a stále je - ale zároveň toho mnoho obětovala pro to, abych mohl stát každý den na hřišti. Vím, že ty první roky toho na ní bylo hodně.

Byla to moje máma, která mě vozila na tréninky. A pak na mě čekala před tréninkovým centrem. Dvě, tři, někdy čtyři hodiny, zatímco jsem trénoval. Čekala na mě v dešti, v zimě, bylo to fuk. Čekala, abych si mohl splnit svůj sen.

Že mě čeká můj debut na Stadio Olimpico, jsem se dozvěděl hodinu a půl před výkopem. Sedl jsem na autobus na stadion a moje nadšení bylo neskutečné. Vědět to den předem, asi nezamhouřím oči.

Římští fanoušci jsou odlišní od těch, které najdete jinde. Když oblékáte jejich trikot, čekají od vás opravdu hodně. Musíte dokázat, že jste toho dresu hoden, a není tu příliš prostor pro chyby.

Když jsem přišel na hřiště při svém prvním utkání, dmul jsem se pýchou, že můžu hrát za svůj domov. Pro svého dědečka. Pro celou svou rodinu. Po celých těch pětadvacet let jsem se toho pocitu hrdosti nezbavil.

Samozřejmě, i já jsem se nevyhnul chybám. A před dvanácti lety jsem uvažoval o odchodu z Říma do Realu Madrid. Velmi úspěšné mužstvo, pravděpodobně nejlepší na světě, vás chce do svých řad. Začnete přemýšlet o tom, jaký by asi byl život někde jinde. Důležitý byl pro mě už rozhovor s prezidentem římského klubu. Ale až hovor s mou rodinou mi připomněl, o čem život vlastně je.

Není nad domov.

Po devětatřicet let je Řím mým domovem, z toho pětadvacet coby pro fotbalistu. Ať už jsme vyhráli Scudetto nebo hráli Ligu mistrů, doufám, že jsem vždy reprezentoval barvy Řím nejlíp, jak jsem jen dokázal. Doufám, že jste byli pyšní.

Možná si myslíte, že jsem chlap, co má rád své jisté. Dokonce i z domu svých rodičů jsem se odstěhoval až v momentě, kdy jsem se zasnoubil se svou ženou, Ilary. A když se ohlédnu a zamyslím se nad tím, co mi bude chybět, bude to právě ta rutina, každodenní maličkosti. Spousty hodin tréninku, pokec v kabině. A co budu postrádat úplně nejvíc, bude kafe se spoluhráči, které jsme si každý den dávali. Ale třeba, jestli se jednoho dne vrátím třeba jako funkcionář, tu tyhle chvíle zase najdu.

Lidé se mě ptají: proč jsi vlastně strávil celý život v Římě?

Řím? To je moje rodina. Mí přátelé, lidi, které miluju. Je to moře, jsou to hory, památky. A samozřejmě jsou to i Římané.

Řím je žlutý a červený.

A v mých očích je Řím celý svět.

Tenhle klub, tohle město. To je můj život.

Sempre.

Autor: Jan Pikous / theplayerstribune.com

Komentáře (239)

Přidat komentář
Al Capone

Neskutečný respekt

Reagovat
Dr. Admess

Reagovat
Largo

Unico Grande Amore....Legenda, nejvetsi kapitan ze vsech

Reagovat
Francesco Totti AS

Reagovat
smazaný uživatel

overrated, asi staci byt v jednom klubu dlouho, mit vizaz gladiatora a chovat se jako prase k souperum a pritom byt fotbalove na urovni galaska komercni legenda

Reagovat
smazaný uživatel

nj messi v nicku a barca jak jinak než retard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
homeles8

Reagovat
smazaný uživatel

nemam rád Messiho a Barcu mám rád, kvôli časom, keď tam hral Etoo, Ronaldinho, Puyol alebo Deco. Ale žeby bol hneď kvoli tejto veci redard? to fakt ne. Retardovany však bezpochyby je.

Reagovat
Al Capone

redard

Reagovat
Rezan

Na označení retard musíš mít messiho v nicku :-) Fandit Barce kvůli historii je v pohodě :-)

Reagovat
El Campeon

To je spíš kvůli jeho nicku Já mám Barcelonu taky rád,ale jako ty,ne od doby co tam začal hrát messi.Ten tým mě oslovil,když tam hráli hráči jako Rivaldo,Luis Enrique a třeba Kluivert.Taky se mi hrozné líbilo,že jako jediný na světě ( teď už ne ) měli dresy bez sponzora.

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pato44

Dik vid

Reagovat
Manik...

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mato Kreator

Reagovat
homeles8

jsi kretén

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

k Tottimu se přišel vyfotit i samotný Messi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
The Krupy

Aspoň trolluj poriadne. Komerčnou legendou je skôr Messi. Práveže sa mi zdá, že Totti je "mainstreamovo" dosť nedocenený, práve kvôli klubovej vernosti. A o to obdivuhodnejšie jeho rozhodnutie je.

Reagovat
alcantara

Co znamena komercna legenda?

Reagovat
Uwe háže buly

Beckham

Reagovat
The Krupy

Nič, len používam jeho terminológiu. Možno, že je viac mediálne prefláknutý a vyskočí aj z chladničky.

Reagovat
Imago

Nezlob se na mě, ale pokud si svou kariéru dokončí v jednom klubu, tak je to pořád něco jiného, jenom proto že je to Leoš? Neboť to co byste řekli o jiném hráči, jemu můžeme vytknout?

Reagovat
Imago

Čímž nikterak nechci shazovat Francesca, poněvadž tohle je opravdu krásný příklad klubismu...

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych chtěl mít takový úspěch a komentáře pod trollingem.

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
KillSwitch

daj sa liečiť

Reagovat
smazaný uživatel

Takže je vlastně stejný jako Messi? Taky do jinýho klubu nepůjde, chová se jak prase na hřišti i mimo něj.. A má vizáž kriminálníka. Takže je na tom vlastně ještě hůř..

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
icemike

Reagovat
ThePigFeathers

Tak zaprvé srovnávat dva diametrálně odlišné hráče je chujovina Kdyby jenom byl na úrovni Galáska tak by se měl very good jelikož on ve své době byl jeden z nej DM a když se vrátim k Tottimu tak techniku a přehled jako on nemělo moc hráčů v historii. Pokud jseš ročník 1995 a vejš tak to jakž takž chápu ale pokud jsi starší tak máš názory s nulovou hodnotou ..........

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pato44

Zrovna Totti moc komercni legenda neni. Jinak nikdy jsem ho moc nemusel a ted se kolikrat podivam na zapas AS a kdyz hraje, tak nehraje vubec spatne.

Reagovat
Corleone

obrovská ikona, skutečná persona .. jeden z mála hráčů, které skutečně nejde nenávidět

Reagovat
Pato44

Ja zo teda moc nemusel po tom, co flusnul za repre na nejakeho hrace. Ale posledni dobou mu prichazim na chut, jak herne, tak vernosti ke klubu. Pan hrac

Reagovat
smazaný uživatel

Krásne sa to číta, reči podtrhnuté skutkami, vzácne ojedinelé...

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Tolik bych si přál aby AS vyhráli titul a Francesco se mohl rozloučit s pocitem, že porazil Juve, on si tu trofej zaslouží Když se řekne Italskej fotbal, tak to je Buffon a Totti!!

Reagovat
smazaný uživatel

a Maldini, Pirlo, Nesta, Del Piero, Gattuso

Reagovat
homeles8

Maldini Pro mě je nejvýš z těch všech.

Reagovat
smazaný uživatel

a pre mňa ešte Gilardino, Inzaghi a Toni. A z tej squadry 2006 + Camoranesi, De Rossi a Perrotta.

Reagovat
Rudnevs

pred 10 rokmi to bol veľmi fajn tím, len škoda, že porazili Nemcov.

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Puskas

+ Baresi

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak to je těžký srovnat. AC a Juve jsou týmy zvyklý vyhrávat spoustu trofejí, ale AS neni gygant fotbalovej. Legenda není člověk co střilí hromadu golů, Francesco mohl nepkolikrát odejít a vyhrát LM. Každej hráč na světě sní o vítězství v LM, ale Francesko ani za to o čem všichni sní by nevyměnil svůj milovanej Řím. Upřímně kdo by neodešel z AS do většího klubu kdyby byla možnost, kdo by nechtěl vyhrávat trofeje?" A on stejně vždy za každý situace zůstal. Pokud o něm bude film, tak půjdu do kina, tenhle chlap si to zaslouží, vím, že se to nestane, ale chtěl bych aby AS vyhrálo Serii A nebo EL, aby Francesko dostal svojí trofej na kterou má právo

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Mohl by ho hrát Bradley Cooper, vidím mezi něma jistou podobu.

Reagovat
Furia Ceca

Jinak v druhý sérii Gomorry mi další dva herci připomněli fotbalisty, jeden Verrattiho a druhej Florenziho. A zarostlej Ciro vypadá fakt jak Guardiola!

Reagovat
mato Kreator

ciro pobavil

Reagovat
smazaný uživatel

já v něm vidím Gerarda Butlera

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Lech

Reagovat
smazaný uživatel

No ale aby ho spaletti postavil :((((

Reagovat
SIRBRANIKE

Co je gygant?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GabrielBatistuta

gygant fotbalovej - asi nějaka zelenina

Reagovat
Rudnevs

Však trofej má. A podobne cennú ako LM.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Furia Ceca

...a Vieri!

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

prej Gattuso, takovej prasící posouvač balonů na stopery

Reagovat
mesyas

prej jen buffon a totti tobě bude tak 16

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Spalovač šancí

Škoda, že mu trošku chybí respekt k soupeřům

Reagovat
FuckT
Reagovat
olis

zrazu zmenil nazor, to mu aj tak zozereme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ikona

Reagovat
EarTher

No Totti, No Party.

Reagovat
smazaný uživatel

No TOtti, No As Roma.

Reagovat
raduinho

AS Roma bude, ale Totti se stal nesmrtelným.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
raduinho

Největší legenda Pro mě osobně tímhle Totti převýšil všechny ostatní. Není nad loajalitu.

Reagovat
Lech

Reagovat
olis

Reagovat
The Krupy

Ja ho teda rád nemám, ale dokážem si predstaviť, že ak by hral za môj tím, bol by pre mňa najobľúbenejším hráčom na svete. Takže nulové sympatie, ale obrovský rešpekt voči nemu. Krásne slová! A vďaka autorovi za preklad, takéto články v sekcii chýbajú.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
C-M@ster

Klubismus uznávám a je super, že jsou tu hráči s přístupem jako Totti.

Na druhou stranu se mi ale i líbí přístup jako Zlatan. Vyzkoušet všechny ligy (a vyhrát je), vyzkoušet spoustu trenérů, spoluhráčů, různého prostředí, odlišných stylů a nemůžu říct, že by to mělo být horší.

Oboje má něco do sebe.

Reagovat
smazaný uživatel

Za rok budes nluvit jinak (a vyhrat je )

Reagovat
C-M@ster

Za rok přibude Zlatanovi do výstavní skříně nejlepší střelec, titul PL, EL a Ligovej pohár.

Reagovat
scholes18

Reagovat
smazaný uživatel

Mně se líbí jak jsou každoročně fanoušci united hned na začátku sezóny vystříkaný z posil a vyhlašují útok na titul a pak na konci jsou vůbec rádi když se kvalifikují do EL i když pravda ze letos ty posily byly parádní..

Reagovat
Neutron

ano a vacsinu z tych vystriekanych sezon sa ten titul aj podaril

Reagovat
Neutron

ale samozrejme, to fanusik Arsenalu uz dlho nezazil

Reagovat
Le Gunner

Nedělej nám tu ostudu, prosím...

Reagovat
C-M@ster

Najdi si mě předchozí sezóny, z posil jsem vystříkanej moc nebyl.

Ale letos se mi líbí příchod Zlatana s Mourinhem, což je kombinace pro úspěch jak dělaná.

Reagovat
Manik...

Reagovat
C-M@ster

jen si počkej

Reagovat
Manik...

Počkám

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Manik...

Reagovat
smazaný uživatel

Krása. Děkuju. Nefandim AS ale u tohoDle se mi chce brecet... druhej pavel verbíř

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nezapomenu na osmifinále ligy mistrů!!! Jako velkej fanda Barci řikám upřímně klobouk dolu před fanoušky Realu v tom zápase, mile mě překvapili!! Když Totti přišel na hřiště a celej stadion do posledního místa se postavil a začal hlasitě tleskat a i fandum Realu tekli slzy, to bylo neuvěřitelný! Nikdy sem neviděl takovej respekt vůči juednomu fotbalistovi!!

Reagovat
homeles8

však to samý měl Del Piero když odcházel ze hřiště, a dokonce dal gól.

Reagovat
homeles8

Nakonec i Ronaldinho. Fanoušci Realu mají radši hráče z jiných klubů prostě.

Reagovat
Furia Ceca

Na druhou stranu: za tohle mají můj obdiv. Jsou zvyklí koukat na nejlepší fotbalisty na světě a stejně jsou schopní ocenit velikány jiných klubů.

Reagovat
homeles8

tak samozřejmě

Reagovat
Nihilister

Tohle by měl zvládnout snad každý kdo má aspoň trochu i teligence né ?

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Myslím že i Messimu tleskali....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

I jako fanousek Lazia mam k Tottimu velky respekt. Jeho vztah ke klubu (a i k Rimu jako mestu) je na teto urovni a v teto dobe unikatni.

Reagovat
Pipo123

Asi tak, ale vždy keď vidím Tottiho tak si spomeniem na Nestu a to ako sním vyjebali, Nesta mohol byť pre nás niečo ako Totti pre AS

Reagovat
didosh

Nestu jsem miloval!

Reagovat
smazaný uživatel

Bejt fanoušek lazia tak si oholim landu. I tak respekt ze to beres takhle)))

Reagovat
smazaný uživatel

na Tottim fakt obdivuju, že se z něho během let stala skutečná persona a ikona. pravý kapitán, co za ten tým dýchá a propojuje ho s fanoušky.

kdo by to byl býval řekl do toho namistrovanýho fracka, co se předváděl a plival na protihráče a kapitánskou pásku chápal jako povolení si otevírat na každého pusu...

Reagovat
Pato44

Presne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Airus

Je to neuvěřitelnej badass. Se vším všudy, pro svůj klub odevzdá vše, stojí za ním ať se dje cokoliv, podporuje ho na hřišti i mimo, ať už mu pod nohy hazí klacky jakýkchkoliv velikostí. Ale stejnou měrou ignoruje nedostatky svoje i týmu, přehání to v novinách jen aby udělal bonera ultras, zahazuje fair play a podceňuje soupeře.

Přesto vše si nejde představit SA bez něj. Legenda za všech úhlů pohledu, i když ne vždy těch nejlepších

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Swarley

každý má své chyby, ale na to sere pes, když se sčítá vše, co jsi pro klub udělal...jedna z největších legend mé doby...

Reagovat
Rssa

Tva doba je v podstate cela historie fotbalu

Reagovat
Wat

O to větší pocta pro Tottiho to je.

Reagovat
eliskafan

Nejkrásnější zážitek Tottiho kariéry, nakopnutí toho skřeta Balotelliho a De Rossiho reakce po tom zákroku. K nezaplacení

Reagovat
Azazelo RD

Určitě se těší, jak bude vnoučatům vyprávět, jak zezadu nakopl černocha, jelikož neuměl prohrávat a nechal se vyloučit.

Reagovat
Recoba Inter

to nebylo tím, ten prevít si to zasloužil

Reagovat
Azazelo RD

Což nic nemění na tom, že to Totti nezvládl a týmu zrovna moc nepomohl. A "nejkrásnější zážitek kariéry" snad ani nemá smysl komentovat.

Reagovat
Recoba Inter

tak to s tím zážitkem bych nebral tak vážně ... s tím, že týmu moc nepomohl se nicméně souhlasit dá, avšak už se schylovalo ke konci a zřejmě už nevěřil, že se s výsledkem dá něco udělat

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
smazaný uživatel

si blbá?

Reagovat
Kokesh

Odmitnout Real, to se ceni.

Reagovat
Manik...

Ne, to se nedělá

Reagovat
smazaný uživatel

Co se týče samotné osoby Tottiho, tak velký respekt, ale se samotným AS už je to horší..

Reagovat
Abaddon

Skvělej borec, tohle by měl bejt vzor pro mladý a jemu podobní a ne tihle dnešní žoldáci.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečné Opravdu poslední hrdina legendární kapitán normálně sem trochu zaslzel neskutečně dojemné

Reagovat
Pedro10

Treba si ho užiť poslednú sezónu a skočiť do Ríma si ho posledný krát užiť.

Reagovat
vanGomm

On a jemu podobní,jako byl npř.P.Maldini,tak to se pak utvoří mezi klubem a fanoušky určitě daleko větší vztah,než když se rok co rok mění třeba polovina týmu.Na druhou stranu nad těmito hráči moc nejásají agenti.Nejsem proti přestupům.Naopak hráč si tím může někdy i pomoci,ale čeho je moc toho je moc.Třeba u hokeje,tam se v tom snad už může vyznat pouze člověk,který nemá nic jiného na práci než sledovat tyto neustálé rošády.Hráč za sezónu vystřídá i tři týmy a v play of hraje za čtvrtý.

Reagovat
smazaný uživatel

Hokej tak brát moc nemůžeš. Viz NHL. Jsou tam platové stropy. Někdy by hráč zůstal, klub by si ho rád nechal, ale hráč má větší požadavky na plat, nebo klub upřednostní jiného hráče a musí kalkulovat. Každopádně asi doba odešla, kdy se neslo, že hráč hrál za jeden klub. Dnes je to o přestupech víc. Ve fotbale je to jen o systému, důvěře trenéra, jak hráč zapadá do hry. Ale málo kdy musí odejít kvůli penězům. Zavést platové stropy ve fotbale, taky by to bylo jiné.

Reagovat
vanGomm

Tak já spíše než NHL měl na mysli tu naši hokejovou ligu.Mimochodem v našem hokeji jsou,nebo nejsou ty platové stropy?Ale zpět k fotbalu mě příjde docela komické,když hráč po vstřelení gólu začne lomcovat,někdy i líbat logo týmu a za pár týdnu dělá to samé s jiným logom.V případě hráčů jako Totti,nebo P.Maldini bych to chápal.Ti na to mají tzv.nárok,ale u těchto fotbalových turistů mě to příjde docela trapné.

Reagovat
smazaný uživatel

Ti fotbalový turisté líbají logo týmu, protože jsou rádi, že je ten tým platí.

Reagovat
smazaný uživatel

U nás nejsou platové stropy. Mne spíš štvou takové ty reklamní kecy, jak klub a fanoušky milují. Najednou přijde nabídka a odejdou. A ještě řeknou, jak klub budou navěky milovat. Jsou schopní odejít i k úhlavnímu rivalovi v rámci jedné ligy...prostě někdo to hold bere jen jako zaměstnání a chce peníze. Stejně jako málo kdo si vytvoří skutečný vztah k firmě, kde pracuje, i fotbalistů je to podobné. A zase chápu, že je těžké vydržet v průměrných klubech nebo klubech, kde není vidět progres. Vyhodí se trenér, pak další a klub stagnuje. A když je hráč ambiciózní, tak má zaječí úmysly. U Tottiho je vidět, že vnímá úplně jiné věci a klub i město opravdu miluje. Takových hráčů je minimum.

Reagovat
smazaný uživatel

Hráči v Extralize jsou rádi, když je pro ně někde místo. Jdou kamkoliv, jen aby měli práci, nedivím se jim. Když mě někde nechtějí, tak si hledám okamžitě jiné angažmá, přece nezůstanu nezaměstnaný, ne?

Reagovat
vanGomm

To samozřejmě chápu,že bez práce tj.angažmá nechce nikdo být už proto,že fotbalová kariéra netrvá dlouho.O penězích se přece říká,že je to vlastně ražená svoboda.Jenom bych souhlasil co napsal Paty .A sice,že ty kecy jak milujou klub atd.atd.by si tedy mohli odpustit.Ono říkat tohle mnohdy i 8x za kariéru tak na to už musí být člověk buď hodně otrlý,nebo.....

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, s tím taky souhlas. Někteří si nevidí do huby. Ale zase až tak extrémní případy, jaké popisuješ, neznám.

Reagovat
smazaný uživatel

Hezký článek, to jsem o Tottim nevěděl. Každopádně já uznávám každého hráče, který aspoň většinu kariéry zasvětí jednomu klubu, nekouká po penězích, prodlouží smlouvu a má srdce na jednom místě. A na Tottim je vidět, jak je důležitý vděk a jak ho cítí. On nikdy svým synům a vnoučatům nebude vyprávět: "Jo, kdybychom tak měli lepší tým...kdyby kolem mne a dalších postavili lepší mužstvo..." AS miloval a miluje a milovat bude.

Reagovat
smazaný uživatel

porad vlastni 1% akcii nebo uz to rozsiril, prodal ?

Reagovat
smazaný uživatel

Obrovský rešpekt, je to legenda.

btw: skvelý článok.

Reagovat
Recoba Inter

Vždycky jsem si říkal, že alespoň pro pár let na tom absolutním fotbalovém výsluní mohl svou lásku k AS obětovat a stát se součástí tehdejších Galácticos. Teď chápu, že to nešlo a osobně takový přístup oceňuju On musí být uvnitř strašně oddaný, spokojený a smířený člověk

Reagovat
Recoba Inter

za ta jeho slova o rodině a domovu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Puskas

Tak trochu mi to připomíná takového Rivu, ten taky zůstal celou dobu v jednom týmu, ač ty jiné byly výše. Za to

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ikona, legenda a příklad pro mladé. Respekt ve všech směrech i přes jeho poměrně časté extempóre.

Reagovat
smazaný uživatel

obrovsky respekt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

moc pěkně se to čte

Reagovat
M11

Reagovat
dadoprso

Tottiho matka má rozum a Totti poslouchá rodinu, respekt

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

The Players Tribune je skvělá stránka, čtu tam skoro všechno. Nejlepší článek je pro mě asi A Guy Like Me s Johnem Scottem, kdo trošku sleduje hokej, tak určitě stojí za pár minut času. I vzhledem k tomu, jak to celý dopadlo.

Reagovat
fantomas

Jj, absolutni topka.

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda

Reagovat
olis

AS ma velke stastie ze maju takeho hraca, ale oni ich maju podobnych viacero, Totti je ale specialny, v Neapole musi plnit tuto ulohu slovak lebo "neapolcan" Insigne hrabe len peniaze a ide sa hrat na Messiho https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p320x320/14232406_1283200988380139_9091622615025246097_n.jpg?oh=eda648da424caa1f8289005e42507ae3&oe=5839FCB7

„V každom prestupovom termíne sa okolo mňa veľa hovorilo, už som na to zvyknutý. Po šampionáte som si užíval voľno s rodinou a po náročnej sezóne som vypol od futbalu. Po podpise novej zmluvy som sa sústredil už len na Neapol, ktorý je pre mňa už veľkoklub. Patrí medzi 15 najlepších klubov vo svete. Spolu sme vyrastali, spolu sa zlepšujeme a možno príde ešte niečo krajšie ako sme už zažili. Buď titul v talianskej lige alebo úspech v Európe"

http://sport24.aktualne.atlas.sk/futbal/reprezentacia-sr/spokojny-marek-hamsik-tesime-dievcatko-k-dvom-divokym-chlapcom.html

Reagovat
Lech

Insigne hrozná móda toto

Reagovat
Furia Ceca

Chlap, co si barví vlasy, nemůže být normální.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Recoba Inter

ale v 16 mě takové věci napadaly

Reagovat
didosh

Taky....chtěl jsem furt melir...

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
olis

Chiriches sa vracia do talianska, dnes ide na vysetrenia, ak sa potvrdi to co sa hovori tak 6 mesiacov bude mimo

Reagovat
Thorrin

Reagovat
Rarášek

Totti je vyjímečný hráč, nejen fotbalovými schopnostmi, ale i srdcem.

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Nie je futbalista, ako futbalista, tých pravých je len hŕstka. Francesco je tým pravým, je ikonou nie len v tíme vlkov, je tým pravým, ktorý reprezentuje túto hru.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždycky mi připadal jako hrozný tupec, což asi je, ale oddanost jeho je obdivuhodná

Reagovat
Lech

Reagovat
Hristo Stoichkov

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
scr

Jsem rad,ze jsem ho mohl videt nekolikrat na vlastni oci na hristi, stejne tak jako Maldiniho, Nestu , Pirla, Del Piera a Buffona... a doufam, ze Tottiho vypusti v Plzni na travnik, az tam AS sfukne nafoukanou Plzen 3:0 :)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

na mě Totti naživo udělal větší dojem i než Messi, Ronaldo nebo Ibrahimović

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Alberto Aquilani

Uňho je okrem všektkom tom, čo sa už popísalo najmä neuveriteľné, ako sa na prelome januára/februára 2006 ťažko zranil. Podľa odhadov mal pauzovať 8-9 mesiacov. V júli toho istého roku sa začínali MS v Nemecku. Totti sa stihol dať dokopy, stal sa najlepším nahrávačom turnaja a dostal sa do najlepšej 11ky MS. Po šampionáte sa vrátil do Ríma, Spalletti mu vtedy našiel nový post, v 4-2-3-1 na samom hrote a Totti vyhral Zlatú Kopačku :*

Reagovat
Alberto Aquilani

no a samozrejme, tie MS Taliáni vyhrali, že jo :-)

Reagovat
scr

Chtel bych aby ziskal jeste jednou titul..myslim, ze tento rok je posledni sance i kdyz to bude hooodne tezke. A rad bych aby ziskal s Rimem velkou trofej z klubove evropy, coz bude taktez hodne tezke. Mrzi me, ze takovy hrac nikdy neziskal zlaty mic, ktery by si myslim zaslouzil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
scr

Pozice Země Hráč Období Klub Zápasy Góly

1. Itálie Silvio Piola 1929-1954 Lazio 537 274

2. Itálie Francesco Totti 1992- AS Roma 598 249

3. Švédsko Gunnar Nordahl 1948-1958 AC Milán 291 225

4. Itálie Giuseppe Meazza 1929-1947 Inter 367 216

BrazílieItálie José Altafini 1958-1976 AC Milán 459 216

6. Itálie Roberto Baggio 1985-2004 Juventus 452 205

7. Itálie Antonio Di Natale 2002- Udinese 408 208

8. Švédsko Kurt Hamrin 1956-1971 Fiorentina 400 190

9. Itálie Giuseppe Signori 1991-2004 Lazio 344 188

Itálie Alessandro Del Piero 1993-2012 Juventus 478 188

Reagovat
Mrvinho

Co ten Baggio a Di Natale

Reagovat
Ferguson6

Škoda, že je taký hlúpy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Nedávno to dal někdo do diskuze,(ted si nevzpomenu pod jakým článkem)tam to bylo v angličtině.Sice jsem to přečetl už v angličtině,ale děkuji autorovi článků za překlad,protože jsem si to mohl přečíst ještě jednou a bylo to pohodlnější .A Totti je pro me velká persona italské kopané. Jen mě mrzí,že v době galacticos do toho Madridu nešel chtěl jsem vidět hrát společně s dalšími skvělými hráči.

Reagovat
smazaný uživatel

CubONE pod Hartem.

Reagovat
El Campeon

No jo tam to bylo

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda světového fotbalu...mimochodem v příštích týdnech plánuji návštěvu Říma a chci se zeptat - je v Římě něco v souvislosti s Francescem potažmo celým AS, co bych měl navštívit nebo vyhledat? Samozřejmě vyjma Stadia Olympica, diky za tipy!

Reagovat
kxpxc

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Totti-a.s.Roma-celebration.jpg

Malba na počest Tottiho po tom co vyhráli Scudetto v roce 2001, mělo by to být na Via dei Serpenti v centru Říma

Reagovat
smazaný uživatel

díky! sice pozdě. ale ukládám

Reagovat
Rezan

Konečně upřímná řeč od hráče. Ne nějaké: "Nikdy klub neopustím", dva dny před přestupem :-(

Reagovat
smazaný uživatel

Poprvé jsem si ho všiml v památném zápase v Poháru UEFA se Slavií v roce 1996. Jako 18tiletý mladíček geniální přihrávkou na 40 metrů připravil třetí - a v tu chvíli postupový- gól Morrierovi. Tehdy už pomalu přebíral štafetu po Gianninim,který v tom zápase taky skóroval. Neuvěřitelné vidět ho stále ještě hrát a v barvách jediného klubu...Na takové hráče stojí za to chodit!

Reagovat
Pettirosso

Reagovat
ThePigFeathers

Nebejt toho flusance, tak je to ritíř fotbalu!!!!!!!!

Reagovat
Francesco Totti AS

Já nechápu proč to všichni furt tak řeší jak kdyby byl jediný v historii fotbalu, co na někoho flusl

Reagovat
ThePigFeathers

ne neni jedinej ale prostě to udělal a basta, to je stejný jako upír z Barcelony, skvělěj fotbalista ale tohle už mu nikdo neodmaže i když to neudělal sám a určitě těc hráčů bylo více.

Reagovat
Hokaido

Mám ho rád, ale je to strašnej zmrdeček.

https://www.youtube.com/watch?v=cVKPHiLURzQ

Reagovat
didosh

Parádní byl ten snowboard z jednoho z hráčů...

Reagovat
eder

Ano, řitíř fotbalu.

Reagovat
didosh

Reagovat
Furia Ceca

ritíř

Reagovat
ThePigFeathers

omlouvám se rYtíř

Reagovat
Furia Ceca

Reagovat
smazaný uživatel

Poulsena bych i posral.

Reagovat
ThePigFeathers

A tak s tím Souhlasím to byl obrovského zmrd :)

Reagovat
stas87

Meine ehre heißt treue.

Reagovat
El Campeon

Pod článek spadající do italské sekce,by jsem vás pane poprosil spíše o komentář psaný italsky A vůbec, jste na českém webu

Reagovat
stas87

Pane, sem sa to ale hodi, pretoze Totti tuto vetu dodrzial po celu karieru. A poznamka o tom, ze som na ceskom webe ma netrapi a vas by to tie, trapit nemalo, rozumiete mi velmi dobre.

Reagovat
El Campeon

Ano,sem to sedne jako prdel na hrnec,ale já spíš narážel na to,že jste to nemusel psát německy.Mohl jste to napsat slovensky Mou ctí je věrnost

Reagovat
Talker

Když už jste pane takový puntičkář, tak bych požádal o "Vás" než "vás"

Reagovat
El Campeon

Moc se omlouvám,že jsem se Vás dotknul.Děkuji za připomínku

Reagovat
Steve Stifler

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
El Campeon

No pane?Proč jste si dal takový nick?

Reagovat
didosh

Francesco Klobouk dolů před jeho oddanosti!

Reagovat
Darren Fletcher

exkluzivny preklad

Reagovat
smazaný uživatel

Moc pěkně řečeno a dobré počtení

Legenda, král Říma, Gladiátor, jeden z nejlepších italských hráčů v historii - Francesco Totti

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele