Fotbaloví chuligáni II. – očima hráče

09.07.2008, 18:58
Rozhovory
Pro druhý díl našeho seriálu o fotbalovém chuligánství jsem si vybral fotbalistu, který má s nepokoji v hledišti zkušenosti. Michal Kadlec, syn slavného otce, často hraje za zvuků dělobuchů a petard. Fanoušci Sparty se totiž určitě řadí k rizikovým. "Raději ať se jdou bít na louku, kde nikoho neohrozí," tvrdí reprezentační obránce.

Jak se stavíte k problematice fotbalového chuligánství?
Tak určitě si myslím, že to na stadiony nepatří a že by se proti tomu mělo něco dělat. Myslím si, že to škodí jak fotbalu, tak třeba konkrétně u nás i České republice jako takové a jak říkám, mělo by se fandit spíš slušně. Bez nějakých dýmovnic a dělobuchů, třeba tak jako je to v Anglii. Určitě se dá fandit i slušně, jako to Češi dokázali třeba na Euru a určitě by to mělo takhle nějak vypadat.

Právě fanoušci Sparty jsou dost problémoví, např. pokřik "Jude Slavie" je v česku již velmi známý. Přidejme k tomu hajlování a naposledy také fanoušky způsobený odchod Pavla Horvátha z týmu...
No tak samozřejmně, ale zrovna Pavla Horvátha bych sem netahal, to bylo neštastné, to si myslím víme všichni. Tam šlo spíše o to, že Pavel šel uklidňovat fanoušky a pak se z toho udělala zbytečná aféra. Ale určitě říkám, že tohle na fotbal nepatří. Takové urážky, jak jste říkal, i když slavisté křičí "smrt Spartě", nebo podobné věci, jako bučení na hráče tmavé pleti, tohle myslím na fotbal nepatří. Na Euru jsme viděli, že lze fandit i slušně, na dresech byla kampaň, fanděme slušně, mějme respekt z každého hráče a z každé země. Myslím si, že tam byl stanoven nějaký směr, který by měl pokračovat.

Znáte se osobně s nějakými fanoušky z kotle, nebo dokonce z tvrdého jádra chuligánů?
Tak určitě se znám s fanoušky, ale ne s fanoušky z tvrdého jádra. Jistě, znám sparťany, kteří chodí na každý zápas, i když třeba nejsou někdy v kotli, ale často tam bývají. Ale je vidět, třeba teď, když byla ta kampaň proti Pavlu Horváthovi, že třeba stačí 4 lidi a začne řvát celý kotel. Takže si myslím, že tam by se měl udělat pořádek. Měli by tam být nějací jedinci, kteří by tomu šéfovali a kteří by zakročili, kdyby někdo něco takového zařval. Samozřejmě zakročili nějak ústně, nějak by to museli uklidnit. A pokud to nepůjde takhle po dobrém, tak se budou muset dělat jiné, radikálnější kroky.

A jak se díváte na to, když fanoušci nedělají binec na stadionu a domluví se bitce mimo veřejnost, někde na louce za městem?
Tak jasně, ať to dělají takhle. Ať se domluví někde mimo, tam se vybijí, tam ať si řvou co chtějí, tam je prostě nikdo neslyší. Někde na volném prostranství, samozřejmě nikde mezi domy, nebo ne někde, kudy chodí lidé, kde sou děti. Prostě tak, aby nikomu neublížili a to už je pak samozřejmě jejich věc a určitě by bylo lepší, kdyby to dělali na nějaké louce, než aby se mlátili na stadionu. Jistě by bylo nejlepší, kdyby fandili, kdyby měli respekt. Stejně jako my máme respekt na hřišti proti sobě jako protihráči, tak aby oni měli respekt mezi sebou na stadionu mezi fanouškovskými tábory a nedělali vůbec nic. Jak říkám, na stadionu by se mělo fandit a měl by to být takový svátek jak to je teď třeba v Německu nebo v Anglii, kde se lidé chodí bavit a kde nejsou žádná různá omezení, pletiva a podobně. Uvidíme jak to bude fungovat v Edenu, kde to je vlastně takový ten anglický styl.

Právě v Edenu je nastaven anglický styl a navíc se mluví o tom, že by v budoucnu z fotbalových stadionů měla vymizet policie a celou situaci by měli zvládat jen pořadatelé...
No tak to jsem tedy na ty pořadatele zvědavý. (smích) Ale zase co já vím, tak pořadatelé bývají v uvozovkách normální lidé, ale třeba můj kamárad je boxer a také bývá mezi pořadateli. Takže tam určitě budou i takoví lidé, kteří to dokážou usměrnit, ale momentálně, kdybych měl říct, jestli si dokážu představit zápasy Gambrinus ligy bez policie, tak určitě nedokážu, protože vím, co se na stadionech děje a mnohdy to zachraňuje právě až policie. I když zase v opačném případě, kdo viděl třeba derby, tak policie tam házela různé dělobuchy a my jsme si tam někdy připadali jako na Silvestra a ne jako na stadionu. Těžko hodnotit jestli to bude lepší bez policie, nebo s ní, ale uvidíme. Jak říkám, hlavní příčina je v lidech a když se oni nezlepší, tak to bude těžké a budou se muset udělat nějaké radikálnější kroky.

V minulosti se stávalo i to, že sparťanští fanoušci útočili na vlastní hráče, například napadli autobus...
No tak jistě, fanoušky potřebujeme, to je jasné, ty potřebuje každé mužstvo a nějaká nespokojenost tam samozřejmě může být a byla. Já sem si svoje zažil za trenéra Hřebíka, to byla složitá situace. Asi by se to nemělo stávat, ale tohle se děje jak u nás, tak i v Evropě a na celém světě. Prostě když se nedaří, tak fanoušci chtějí dát nějak najevo svůj nesouhlas s výkony a my víme také, že to není optimalní. Samozřejmě by se také nemělo dít, že by nějak napadali autobus, ale tenkrát, jak se jelo z Jablonce, se to stalo.

Autor: Michal Havlický

Komentáře (74)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha, tak Kadlec zase hodil svá slova na veřejnost... vždyť mluví jako dorostenec týmu z druhé ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Český fotbal bez pyra, at ide do dupy... když s tím fanoušci umí zacházet, třeba Bohemka, Baník a pdoobně tak proč ne!

Reagovat
smazaný uživatel

To vidí všecko strašně jednoduše....

Reagovat
smazaný uživatel

jemu je to vlastní, sám jednoduchej jak malá násobilka

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak Ale na druhou stranu,v jednoduchosti je síla viz.Forrest Gump

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me se bez dymovnic a pyra moc neda obejit. Pokud to nepada na hriste a neomezuje to hru,tak by to podle me meli nechat. Treba prave v te Anglii mi to moc chybi. Je tam paradni atmosfera,ale tohle by tomu pomohlo. Taky nechapu,proc fanousci v Anglii nezkouseji delat nejakou choreografii jako treba Banik nebo Sparta. Videl jsem jen vyjmecne.

U nas se bordel dela jenom v zapasech silnejsich a znamnejsich tymu jako je Banik,Sparta,Slavia a Brno. A to jenom kdyz hrajou spolu nebo kdyz jeden z techto jmenovanych klubu hraje na hristi nekoho jineho a prohrava (pr: Brnaci v Jablonci)...Kazdopadne by se s tim neco melo delat,me jine reseni,nez to jak se to zavedlo v Anglii nenapada...

Reagovat
smazaný uživatel

Choreografie v Anglii chybí, ale ta pyrotechnika je tam zakázána....Ale na atmosféře to není vidět, spíš naopak. Tady u nás jsou někdy dobrý chorea, ale celkově se fandit neumí. Co je pak tedy víc? Hráče choreo nepovzbudí, ale pokřiky jo.

Reagovat
Arne

Ideální je zřejmě Německo. Fandění výborný, chorea celkem slušný...

A problémy tam až na výjimky (mnichovské derby, nižší soutěže - hlavně Sasko, speciálně Dynamo) nejsou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne to je pravda,ale nevim proc si ti Anglani nedaji i zalezet na tom,aby nejen dobre byly slyset,ale i videt.

Reagovat
smazaný uživatel

pro Aarona.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože asi o to nemají zájem. Nevidí v tom asi nic zázračného, tak jako já.

Reagovat
smazaný uživatel

Presně tak,at' se bijí na louce někde kde nikdo není.Nějaké pyro si myslím že možna aj patří(ale zase ne abnormalně moc).Co se týče fans(choreo a někake pokřiky tak nic moc.Nejvíc jsou slyšet baníkovcidobre choreo a taky hymna atd..ale někdy je toho až moc.

Reagovat
smazaný uživatel

ono to není někdy zrovna jednoduché něco vymýšlet, ty pokřiky se nevymyslely samy a choreo se taky samo nenakreslí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak na tohle de říct jen to, že čeští fanoušci se mají co učit, jelikož to není jen o pyro, jak tady něktřeří píší a na Anglii to je vidě i ve Skotsku např. Celtic to sou paradni zažitky lepší než když někdo pustí dimovnici to umí každej ale vytvořit takovou atmosveru jako je třeba v anglii a něměcku skotsku umí molo kdo že ? a nadavky na co ? nojo co se da dělat někomu nevymluvíte že to de i bez nadavek a pyra '!!

Reagovat
smazaný uživatel

fotbal bez nadavek? to opravdu nejde..

Reagovat
smazaný uživatel

Skotsko Anglie Německo určitě nejlepší fanoušci.To(jenom muj nazor)je na tom stejně možna i lip 2.německa liga....vim o čem mluvim sam jsem na 2.bundesligu byl sice jednou ale stallo to za to.

Reagovat
smazaný uživatel

nebyl si nahodou na domacim zapase TSV Mnichov 1860?

Reagovat
smazaný uživatel

dělat bordel na stadiónech je dobré tak pro zvířata, Angličani mají ke svému klubu a stadiónu hluboký vztah, proto nemají potřebu si ho zničit jako ty bandy trotlů z Jihu, kterým jde především o dělání bordelu - který někteří pomatenci považují za "fandění"................navíc házet petardy a dělobuchy na plochu která je půl metru od hlediště může jen naprostý imbecil............

Osobně mi uniká smysl všech těch choreo produkcí - to si jen fans sami mezi sebou něco dokazují - je to jejich vlastní soutěž, tím se hráči na place stejně nepodpoří..............láska ke svému klubu se v Anglii projevuje jinak - rozhodně ne že se rozmrdá vlastní stadión nebo že se zvedne papírová barevná kartička na 30 sekund nad hlavu

Reagovat
smazaný uživatel

jinak bruce, ted sem si precetl clanek o tom pohledu chuligana a ty jsi v reakcich psal neco o puvodnim duchu hooligans.. muzes mi jako neznalemu osvetlit puvodni myslenku hooligans?

Reagovat
smazaný uživatel

to by bylo na dlouhé povídání.....dnes je už zcela jiná doba a zcela jiní lidé, hnutí hools je už dávno mrtvé.....to co se teď na scéně děje je už jiný přiběh

Reagovat
smazaný uživatel

tak jo, chapu, pokud se nechces rozepisovat, ja jen, ze by me to celkem zajimalo a vim, ze ty o historii anglickyho fotbalu vis celkem hodne..

Reagovat
smazaný uživatel

co to pišeš Osobně ti asi jinak unika vic věci

Reagovat
smazaný uživatel

zkus mi o tom trochu popoivídat......a v ruce u toho můžeš třeba držet třeba i nějakou ultra prskavku

Reagovat
smazaný uživatel

tak stim stadionem a bordelem souhlas ale v pyru a choreu vidim jedine světlo v NAŠEM fotbalu.nepišu o ANGLII ta je přece TOP a je to přiklad všem zemim jak se ma fandit...ale nějake choreo bych tam přivital častěji

Reagovat
smazaný uživatel

bruce je pro mě hodně kontroverzní osobnost, často nad jeho názory kroutím hlavou, ale konkretně s tímto jeho příspěvkem docela souhlasím, nechápu, co se ti líbí na rozm.dání stadionu vlastního klubu, atp.

Reagovat
smazaný uživatel

s tímhle naprostý souhlas

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že pleteš jablka s hruškama (chorea x ničení vlastního stadionu) ...

Reagovat
smazaný uživatel

jj jen jsem to chtěl dat nějak do kupy jablko a hrušku...

Reagovat
smazaný uživatel

Že nejsou chorea v Anglii neznamená, že je to špatně . Osobně se mi chorea moc líbí a proto je mi blíž fandění v Itálii nebo ve Španělsku.

Reagovat
smazaný uživatel

1860:Jo na ně jsem byl

Reagovat
smazaný uživatel

to rad vidim

Reagovat
smazaný uživatel

Byl si někdy na 1860 mnichov??

Reagovat
smazaný uživatel

jasne, jeste na starym olimpijskym, kdyz sem byl mensi, od ty doby to je muj nejoblibenejsi zahranicni fotbalovej tym..

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ja sem byl už na Allianz areně 2roky zpatky super atmosfera 52000 lidi to zrovny hrali s Rostockem vyhrali 4:1...super ja jim taky fandim trochu.Fotr 1860 fandi.....když ma čast tak se de podivat

Reagovat
smazaný uživatel

proti hanse? tak to bych chtel zazit.. tenhle klub zase totiz nenavidim.. ja uz se tesim, az budu mit trochu casu, ze taky zaskocim..

Reagovat
smazaný uživatel

je fajn, najit nejakyho fanouska svyho klubu, kdyz to zrovna neni tym hrajici kazdorocne o finale ligy mistru..

Reagovat
Arne

Nemůžu si pomoct, ale starej Olympiastadion se mi líbí mnohem víc, než ta nová futuristická stavba...

Reagovat
smazaný uživatel

My taky byl sem se tam podivat na ten Olympijsky. (nevim to jistě)Je tam atleticka dráha?

Reagovat
Arne

Jistě...

Ale víc hezčí je jeden jinej Olympiastadion...

Reagovat
smazaný uživatel

No možna........trochu

Reagovat
Arne

Určitě, dost. Moderní a zároveň kypící historií.

Reagovat
smazaný uživatel

JO fandiš jim?

Reagovat
smazaný uživatel

je to muj nejoblibenejsi zahranicni klub.. co vic rict? zadnej united, zadnej FC nebo real, proste lowen forever!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pavel.fotbal

Viděl jsem zápasy skotských supertýmů Rangers a Celtic a vím, že ti lidé dokáží udělat atmosféru i bez rvaček a pyrotechniky.Zpívají a taky dokáží i přes porážku svého týmu ocenit hru soupeře a třeba mu i zatleskat. Měli bychom si z toho vzít příklad.

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, toho Kadlece pořád nikdo nechce?

Reagovat
smazaný uživatel

Chce, ale nemůžou se dohodnout, kolik jim Sparta za Kadlece doplatí

Reagovat
smazaný uživatel

No tak samozřejmně, ale zrovna Pavla Horvátha bych sem netahal, to bylo neštastné, to si myslím víme všichni. Tam šlo spíše o to, že Pavel šel uklidňovat fanoušky a pak se z toho udělala zbytečná aféra. - Opět pan Kadlec ukázal, že je to méně vyvinutý člověk, jenž je původem z Moravy a odešel do vládního klubu, tedy Sparty. Je to prostě inteligentně nedostatečný člověk. Jestli ten zubatý hňup šel uklidňovat fanoušky, tak já včera v dílně sázel rajčata.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jestli je větší hlupák Kadlec nebo ty, který píšeš, že za jeho "inteligenci" může i moravský původ. Hochu, prober se!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Milí synu,

nepochopil jsi smysl mého komentáře. Jsem z Moravy a narážel jsem na to, že nechápu, jak Moravan může jít hrát za vládní klub¨a ještě k tomu do věžaté Prahy.

Reagovat
Kapřík

po 18 letech ještě řešit vládní klub...ty musíš ty svoje mindráky přehazovat vidlema .

Reagovat
smazaný uživatel

Milý synu z Moravy, já Znojmák ti oznamuji, že Sparta přestala být vládním klubem v roce 1990, i když z toho ještě dlouho různými formami těžila. Od té doby rozhodují a platí jen a jen vlastníci klubů. I ve fotbale začalo fungovat cosi jako tržní hospodářství. A to je třeba jeden z důvodů, proč jde Moravák hrát do stověžaté Prahy, anebo taky do Ruska, Anglie, Turecka...

Reagovat
smazaný uživatel

Jo tak ty jsi taky Znojmák? Tak to tě zdravím

Reagovat
smazaný uživatel

Odkud jsi, já od hotelu Dukla.

Reagovat
smazaný uživatel

Milý synu, tvé poučky mne vůbec nezajímají.

Reagovat
smazaný uživatel

výborně,o některých tvých projevech se dá říct totéž

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je nečti.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to sorry, ale Sparta je pořád dost tlačená vládou.. tržní hospodářství už ve fotbale je, ale porč Sparta dostane dotaci na novej stadion a na tréninkový centrum na strahově a Slavia, Bohemka nedostali v porovnání se spartou téměř nic a to nedej bože, kdyby chtěl dotaci baník nebo brno.. sorry, ale nevím proč by se mělo z mých daní něco dávat Spartě na stadion a pak Slavii prakticky nijak při stavbě nepodpořit.. to sorry, ale to mě jako slavistu docela sere -> pak se nediv, že tu bude pořád nekdo rejpat, že je sparta vládní klub..

Reagovat
smazaný uživatel

On nerad čeří vodu.

Reagovat
smazaný uživatel

S tebou budu taky polemizovat, Sparta už opravdu není vládní klub tak jako za soudruha Štrougala, dnešní podpora Sparty jde v podstatě ze strany ČMFS a Košťála. A že se mohly uvolnit nějaké státní nebo pražské peníze pro Spartu? Nediv se, lobby od svazu samozřejmě funguje a funguje o to jednodušeji, že Sparta je v posledních letech náš nejúspěšnější klub, ať se mi to jako slávistovi líbí nebo ne. Budu se do Sparty trefovat ze stovky jiných důvodů, ale tohle je už fakt mimo mísu.

Reagovat
Kapřík

vždycky mě pobaví když ze sebe někdo dělá takhle veřejně debila...a tys to vzal pěkně z gruntu . A propo, doufám že sis dal rajčátka aspoň blízko k oknu, přece to pak nebudeš jíst zelený .

Reagovat
Fernando_Torres

Ty voe to je rozhovor, odpoved na kazdou otazku zacina Tak urcite nebo Tak samozrejme. Ze takhle mluvej po zapase kdy maj v sobe x km to chapu ale pri normalnim rozhovoru.... To neco vypovida o jeho inteligenci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kapřík

"Ty voe" s tunou gramatickejch chyb...že takhle mluvíš s někým při páteční kalbě když máš v sobě x chlastu to chápu, ale při normálním psaním příspěvku do diskuze... to něco vypovídá o tvojí inteligenci .

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kapříku upozorňovat někoho na gramatický chyby v diskuzi, to umí fakt jenom oslíci typu tebe. I když na druhou stranu to s přimhouřenym okem chápu, zkrátka chceš bejt zajímavej. Doma si tě zřejmě nikdo moc nevšímá, viď....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kapřík

Reagovat
smazaný uživatel

Ohne k fotbalu patri dela to skvelou atmosferu a ty chorea co jsou na zapasech jsou skvela podivana ty jsou u nas podle me na hodne vysoke urovni!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

mohli jste se ptat Pavla Besty- kdyz hral jeste za Banik, tak mi vzdy pripadalo, ze kdyby nebyl na hristi, tak dela kotelnika a dela nejvetsi rachot

Reagovat
smazaný uživatel

Byl s ním rzhovor o tom ve Sportu...

Reagovat
smazaný uživatel

mohl by vyjít 3 díl - Fotbaloví chuligáni - pohledem normálního fotbalového fanouška.....

Reagovat
smazaný uživatel

napiš vedení...třeba se pak vyberou vhodní kandidáti,uspořádá se anketa a s vítězem by se nějaký rozhovor na toto téma mohl uskutečnit...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele