Fotbalové tragédie: Brusel 1985

27.01.2007, 09:17, aktualizováno 27.01.2007, 09:17
Názory a komentáře
Eurofotbal.cz pro vás připravil seriál s názvem "největší fotbalové tragédie". Fotbal je překrásný sport, avšak stín na něj vrhají také události, které zamrazí i otrlého člověka. Právě takovou je finále poháru mistrů evropských zemí hraného 29. května 1985, tuto událost jsme pro vás v prvním dílu připravili. Hlavní aktéři: Fanoušci Liverpoolu a skandální nedostatky nejen na stadionu...

Juventus i Liverpool patřily v té době k absolutní špičce evropského fotbalu, od onoho 29. května 1985 si mnozí slibovali velkolepé, nezapomenutelné finále. Ano, nezapomenutelné je dodnes, bohužel v hlavní roli neúčinkoval fotbal, ale životy nevinných lidí... Fotbal byl v tu chvíli na vedlejší koleji, nikoho nezajímalo, že útočník Juve Michel Platini rozhodl finále jediným gólem z penalty. Dění na hřišti bylo v tu chvíli jen vedlejší záležitostí.

Fanoušci The Reds patřili v té době k nejobávanějším v celé Evropě. Celou tragédii vyprovokovali právě oni, vyzbrojeni řetězy, tyčemi, noži i střelnými zbraněmi vlétli jako nenasytná zvěř na italské tifosi, vznikla panika s opravdu tragickými následky. Nesmíme však také zapomenout, že viníkem nejsou jen fanoušci Liverpoolu. Bruselský stadion byl značně zchátralý a bylo podáno několik protestů proti tomu, aby se tak velká akce, jakou bylo finále PMEZ, hrála na tomto stadionu. Davy fanoušků mohly rozebírat kusy betonu a házely je na policisty. Na bídné úrovni byla taktéž organizace, na stadion si fanoušci propašovali v hojném počtu střelné zbraně, nože a různé nebezpečné předměty, bez toho, aniž by je někdo pořádně zkontroloval. A chyb bylo více, špatně zorganizovaným prodejem lístku počínaje (při prodeji lístků byli fanoušci THE REDS a Juventusu na tribunách mnohdy vedle sebe), kritickou nepřipraveností policistů konče.

Je až skandální, jak ti, co měli finále na starost, udělali takovou spoustu chyb. Britové patřili k těm nejobávanějším fanouškům, avšak připravenost policistů byla nulová. Těch málo policistů, kteří při finále zasahovali, nemělo absolutně žádnou šanci početný dav zkrotit. Fanoušci Liverpoolu přitom potyčky ve městě vyvolávali už od ranních hodin. Hlavně alkohol spojený s vedrem, které v Belgii panovalo, udělal z anglických hools nepříčetné osobnosti. "Než jsme jednoho mohli vyslechnout, museli jsme mu dát dávku tišících prostředků, která by uspala koně," řekl jeden z vyslýchajících policistů.

Byla hodina před začátkem střetnutí. Na stadionu to už v ten moment pěkně vřelo. Fanoušci The Reds, posilnění alkoholem a různými zbraněmi se vydali do sektoru Z za příznivci "Staré dámy", ti začali samozřejmě panikařit a dali se na ústup, zeď nevydržela neočekávaný nápor lidských těl a zbořila se. V jeho troskách našlo smrt celkem 39 lidí, dalších 400 lidí bylo těžce, středně, nebo lehce zraněno. Kapitáni obou týmů sice byli přizváni, aby do mikrofonů chování na stadionu uklidnili, nepomohlo to. Zanedlouho na pomoc přispěchala policie z okolí a lékařská služba, díky ní se podařilo zachránit život dalším desítkám možných obětí, avšak chaos na stadionu pokračoval i nadále, UEFA ale nepochopitelně rozhodla utkání odehrát, a to i přesto, že většina samotných hráčů protestovala a na trávník se jim po tragédii nechtělo. "Seděli jsme v kabině úplně strnulí. Věděli jsme, že nějací lidé zemřeli a že se něco děje, protože se někteří z nás byli podívat venku. Ale neznali jsme rozsah. Proto, když za námi přišel šéf policie a řekl, že máme jít hrát, nevěřili jsme vlastním uším," vzpomíná bývalá ikona Liverpoolu Mark Lawrenson. I když finále rozhodl Michel Platini z penalty, fanoušci v hledišti a na stadionech slavili pochopitelně minimálně.

Po tomto incidentu byly všechny anglické kluby vyřazeny z evropských pohárů na dlouhých pět let, Liverpool musel čekat ještě o rok déle. UEFA také zavedla hodnocení stadionu, aby se už neopakovalo to, že se finále odehraje na zchátralém bruselském stadionu, jako tomu bylo v roce 1985. Fanoušci na stadionech také nebyli v anonymitě jako doposud a byla zavedena větší spolupráce s policií.

Při finále se podcenilo mnoho faktorů, kdyby se UEFA a všichni zodpovědní na finále připravili tak, jak měli, tragédie se nemusela vůbec uskutečnit. Bohužel, na slovo "kdyby" se nehraje...

Autor: David Kubáň / EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

fotbal je krásná hra a i článek je dobře napsaný, ale stejně je mi po těle nějak divně. Bohužel takovéhle hrůzy se i nadále dějí po světě.

Reagovat
HOST*Margotka

Alespoň ne v takovém rozsahu... No snad se to zlepší...

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda...Teda jako ten článek...

Reagovat
HOST*inzaghi

ŽIVOT

Reagovat
HOST*hubs

Bez komentáře

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

...

Reagovat
smazaný uživatel

Ty voe...nechapu,jak mužou byt takovi blazni,,asi jsem Česky najivka ktery si vubec nedokaže představit jake hovada chodi v Anglii na fotbal,,,ale když tam jdou Liverpoolši blbečci vyzbrojeni pistolema?,hmmm,to je kua těžky kalibr asi na každeho...nechapu...

Reagovat
smazaný uživatel

"jake hovada chodi v Anglii na fotbal"? - od té doby se to změnilo, v Anglii jsou jedni z nejslušnějších fanoušků na světě...protože to tam prostě chodí stylem uděláš bordel- na stadion se už nepodíváš...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele