Fotbal je víc než byznys, říká ředitel Dortmundu

03.12.2012, 09:57
Aktuality
Hans-Joachim Watzke je čelním představitelem úspěšné Borussie Dortmund. Před úterním utkáním Ligy mistrů s Manchesterem City se ostře pouští do anglických klubů, které podle něj ztrácí svou duši. Mohou za to zahraniční mecenáši, zatímco Němci stále trvají na levných vstupenkách a místech na stání.

Citizens jsou zářným příkladem rychle sestaveného velkoklubu. Bohatí arabští majitelé do něj pumpují destíky miliónů liber bez ohledu na tradice a fotbalové mravy.

Právě tyhle skutečnosti kritizuje Hans Joachim Watzke: "Němci se chtějí cítit součastí klubu. Když vezmete fanoušky pouze jako své zákazníky, přijdete o ně. U nás v Německu je jednoduše tradicí, že každý chce mít klub za svůj vlastní. To je opravdu důležité," říká.

Právě v Bundeslize platí pravidlo, že tým nesmí z více než 50% vlastnit zahraniční majitel. Rozhodující slovo tak mají vždy "domácí". Výjimky tvoří mužstva Bayeru Leverkusen, Wolfsburgu a Hoffenheimu. Nedávno se tyto zaběhlé pořádky snažil změnit ještě president Hannoveru Martin Kind. "Byl jsem však největším oponentem této změny," řekl pro The Guardian šéf Borussie. Pravidlo o převážně německém vlastníkovi platí od přelomu tisíciletí.

"Bývaly časy, kdy i v Anglii byl vztah mezi klubem a fanouškem opravdu silný," pokračuje Watzke. "Když přicházejí naši lidé na stadion, je to jako cesta za rodinou. Fanoušci říkají: tohle je náš klub."

"Ano, před každou sezónou je na stole otázka, že bychom mohli vydělat zhruba o pět miliónů eur víc. To v případě, že bychom měli pouze místa k sezení. Jenže proč bychom to dělali - vždyť bychom přišli o mladé fanoušky, kteří si drahé vstupenky nemohou dovolit. V Anglii je fotbal daleko dražší. Je to daleko víc byznys. Není to dlouho, co mi všichni říkali, že nemůžeme hrát Ligu mistrů proti klubům, jako je Manchester - vždyť oni mají tolik financí!"

"Snažíme se vše dělat vlastní cestou. Je tu několik cest, jak se dostat na finále do Říma. Třeba Chelsea Ligů mistrů vyhrála, ale co se stane, až odejde Abramovič?" dodává Watzke.

Autor: Filip Horký / goal.com

Komentáře (301)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele