FORTUNA:LIGA - souhrn 17. kola: Sparta si upevnila vedení

02.12.2023, 16:52, aktualizováno 03.12.2023, 17:01
Komentáře a souhrny

Sparta se štěstím zvítězila v Pardubicích a zvýšila náskok na prvním místě. Českým klubům nepřeje počasí, v sobotu bylo možno odehrát jenom jedno utkání a to přineslo remízu, Olomouc se rozešla smírně se Slováckem...

FK Pardubice - Sparta Praha 1:2

03.12.2023 15:00

Góly: 26. Tomáš Zlatohlávek - 19. Ladislav Krejčí, 65. Ladislav Krejčí

Sparta zvítězila v jediném nedělním utkání 17. kola FORTUNA:LIGY, když porazila Pardubice 2:1. Navzdory sněhové kalamitě napříč zemí se hrálo na solidně připraveném terénu, za což mohly oba celky vděčit několikadenní usilovné práci pořadatelů východočeského klubu. Velkou část duelu poté zvládali i domácí hráči, kteří zásluhou nádherné rány Tomáše Zlatohlávka odpověděli na trefu Ladislava Krejčího. Hostující kapitán, jenž se v lize zapsal mezi střelce poprvé od úvodního kola, se však dokázal prosadit i po změně stran. Na to už outsider zareagovat nedokázal, byť v závěru ještě jednou rozvlnil síť, radost na tribunách ale utnul sporný ofsajdový verdikt videorozhodčího.

Čtvrteční večer udělal fanouškům Sparty radost, když jejich miláčci zásluhou dalšího důležitého gólu Lukáše Haraslína skolili Betis. Rangers navíc v současně hraném duelu ztratili body, což zvýšilo šance Letenských na přezimování v Evropské lize. Pražané se nicméně museli rychle přeorientovat na domácí soutěž, v níž hájili první příčku. Další test jejich schopností si připravili svěřenci Radoslava Kováče, jenž v roce 2016 zakončil hráčskou kariéru právě v rudém dresu.

Úvodní nebezpečněji vyhlížející zakončení si z absolutně překopané sestavy hostů připsal v sedmé minutě David Pavelka, avšak pálil mimo. Blízko k otevření skóre byl krátce nato Marek Icha, po jeho hezké ráně zpoza vápna však za Peterem Vindahlem zazvonila jen tyč. Úvodní branky se tak dočkali hosté, když v 19. minutě Adam Karabec našel dlouhým centrem z pravé strany nabíhajícího Krejčího, který hlavičkou zavěsil míč do sítě.

Vedení Sparty ovšem nemělo dlouhého trvání. Ve 26. minutě se dostal k míči před vápnem Zlatohlávek, navedl si míč na střelu levačkou a výstavní dělovkou do bližšího horního rohu branky srovnal. Odchovanec Sigmy mohl před poločasovým hvizdem skóre obrátit v domácí prospěch, jeho střelu z otočky ale vychytal Vindahl.

Po změně stran Sparta na svého soupeře vlétla ve snaze o získání vedení zpět. Obrovskou šanci měl ve 48. minutě Martin Vitík, k němuž po rohu propadl míč, z hranice malého vápna ale domácí obranu nepropálil. Další velkou možnost měl v 57. minutě střídající Jan Kuchta, proti jeho střele ale dobře zasáhl Antonín Kinský.

Po hodině hry zakončoval z první těsně vedle pravé tyče Tomáš Wiesner. Nakonec se tak Rudí museli znovu spolehnout na nabíhající Krejčího, kterému tentokrát naservíroval balon před odkrytou branku Lukáš Haraslín a sparťanský kapitán měl před sebou jednoduchý úkol. Slovenský záložník mohl v závěru vedení sám ještě pojistit, jeho dorážku ale opět vyrazil Kinský. Letenské to však nakonec mrzet nemuselo, protože trefě Williama Mukwelleho v 90. minutě předcházel těsný ofsajd.

Pardubice tak v souboji s úřadujícím mistrem nedokázaly přerušit sérii porážek a padly počtvrté za sebou. V příštím kole se představí 9. prosince v Karviné, Sparta tentýž den přivítá Jablonec.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Slovácko 1:1

02.12.2023 15:00

Góly: 42. Vít Beneš - 59. Vlastimil Daníček (pen.)

Jediný uskutečněný zápas sobotního programu 17. kola Fortuna ligy mezi Olomoucí a Slováckem skončil remízou 1:1. Prvním úspěšným zakončovatelem duelu se za permanentního sněžení stal sváteční střelec Vít Beneš, jenž krásným volejem zahřál promrzlé příznivce klubu z Hané na tribunách. Hosté ovšem po většinu druhé půle dominovali a zaslouženě vyrovnali díky penaltě Vlastimila Daníčka, který v nejvyšší české soutěži zahrával 17. pokutový kop, přičemž všechny proměnil. Tým z Uherského Hradiště se ziskem bodu udržel na třetím místě tabulky právě před Sigmou.

Hanáci po výborném vstupu do podzimní části zažívali období, ve kterém nevyhráli celkem pět soutěžních duelů v řadě, což v průběhu reprezentační pauzy završili i vypadnutím z domácího poháru. Návrat na vítěznou vlnu se jim zdařil až minulý víkend na hřišti Karviné, kde dvěma góly rozhodl Lukáš Juliš. Příspěvek nejlepšího střelce ligy by Sigma uvítala i tentokrát, neboť ji čekalo moravské derby se Slováckem. To se po velkých triumfech nad Plzní a Baníkem posunulo na třetí místo tabulky.

Ještě před výkopem došlo na zasněženém terénu k prvnímu zranění, Jana Navrátila tedy nahradil Martin Pospíšil. Hosté v úvodu nebyli neviditelní jen kvůli bílým dresům, ke slovu se totiž častěji hlásili domácí v čele s Radimem Breitem, ten však efektivní souhru kolegů nezužitkoval. Do zápasu se poté dostal i tým Martina Svědíka, jenž za nedávné úspěchy získal ocenění pro nejlepšího trenéra měsíce. Kralování kouče Slovácka doplnil v hráčské anketě Marek Havlík, který chtěl ve 37. minutě ukázat stovkám fanoušků na promrzlém stadionu proč, pumelice zpoza vápna ale pouze shodila sníh z konstrukce brány. O něco přesnější byl na druhé straně Beneš, jenž výstavně uklidil padající míč volejem do šibenice.

Tým z Uherského Hradiště se ve druhé půli snažil dopracovat k vyrovnávací trefě, o což se vybojovanou penaltou zasloužil Michal Trávník. Jeho nebezpečnou střelu obránce zastavil rukou, trest v podobě penalty pak zužitkoval Daníček. Vedoucí gól měl na špičce kopačky Rigino Cicilia, dorážku v pádu ale nezvládl usměrnit mezi tři tyče. Výkonnostní nedostatky řešili Hanáci nedovolenými zákroky, ke skluzům jistě vybízel i zasněžený povrch. Po jednom z faulů v nastavení střílel z dobré pozice Havlík, změna skóre již ale nenastala.

Slovácko tedy po dvou velkých výhrách přidalo cennou remízu a uhájilo post nejvýše postaveného moravského celku. Jeho posledním domácím soupeřem podzimní části bude 9. prosince Bohemka, Sigma o den později zavítá do Teplic.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
17
14
2
1
42 : 12
44
2
Slavia Praha
16
12
3
1
30 : 11
39
3
1. FC Slovácko
17
8
5
4
21 : 17
29
4
Sigma Olomouc
17
8
4
5
27 : 20
28
5
Viktoria Plzeň
15
8
2
5
34 : 23
26
6
FK Mladá Boleslav
15
8
2
5
32 : 25
26
7
Baník Ostrava
16
7
3
6
22 : 15
24
8
Slovan Liberec
16
5
6
5
23 : 24
21
9
Bohemians Praha 1905
16
6
3
7
13 : 19
21
10
FK Teplice
16
5
5
6
13 : 15
20
11
FC Hradec Králové
16
4
5
7
17 : 23
17
12
FK Jablonec
16
3
7
6
15 : 21
16
13
MFK Karviná
16
4
1
11
18 : 29
13
14
FK Pardubice
17
3
4
10
13 : 25
13
15
FC Zlín
16
2
5
9
15 : 37
11
16
Dynamo České Budějovice
16
3
1
12
15 : 34
10

Zbývající zápasy

02.12. 15:00
FK Jablonec - FK Teplice
02.12. 15:00
FK Mladá Boleslav - MFK Karviná
02.12. 15:00
Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové
02.12. 18:00
Bohemians Praha 1905 - Slovan Liberec
03.12. 15:00
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň
03.12. 18:00
FC Zlín - Slavia Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (71)

Přidat komentář
oli9

Tohle se hrát nemělo.. Na tom fotbal hrát nešel

Reagovat
John Obi Mikel

Navrátil se zranil při rozcvičce. Myslím, že se po tomhle víkendu otevře otázka, jestli se na tomhle má hrát.

Reagovat
Salfovic

Jak řekl Svědík, je úplná kravina, aby na tom hrály týmy, které nehrají evr. poháry a už ani domácí, takže místa na odklad tři prdele.

Reagovat
Greny

Co na tom chcete sakra furt otvírat?

Je to všude jinde a bude to zděs tendrem se to mělo i potvrdit tak furt nebrecme

Reagovat
John Obi Mikel

Kdyby se zítra podobně zranil Haraslín nebo Zafeiris, to by byl rachot.

Olomouc má zraněného hráče, luxusní trávník v prdeli a to jenom proto, že si tu hrajem na tvrďáky a chceme to mermomocí odehrát. Proč se to neodložilo?

Reagovat
Greny

Dobře proc se neodložili první dvě kola Slavie doma? Když hřiště stálo za picu a hrozilo zranění??? A stěžovali si mimo jiné i Slavisti

Jednou nasněželo v prosinci zak z toho přestaneme dělat vědu ....

Reagovat
mistr129

Ano, jak říkáš, jednou nasněžilo, tak se to dá odložit i kdyby aspoň na středu. Tohle je dobrý akorát k tomu, že si někdo odškrtne čárku, že se to odehrálo.

Reagovat
Greny

Kde jsou ty časy kdy se hrálo myslím derby ? 3:3? Na sněhu a všichni byli nadšeni a nikoho hřiště nezajimalo

Reagovat
mistr129

Což mohla být náhoda, ale hlavně jestli se nepletu, tam to nasněžilo až během zápasu ne? Problém není vrstva sněhu, která se hned uklidí, problém je, když to prosákne to hřiště a je z toho kombinace bahna a ledu

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Losinho

Tam bylo hřiště úplně ok, začalo sněžit během poločasu.

Reagovat
db18

Reagovat
Radin

Pamatujete ligu mistrů v Kyjevě? Tam to tak vypadalo každou zimu pomalu a nikdo nebrečel. Hrozný slečny..V zimním soustředění jsme běhali v hlubokém sněhu

Reagovat
Kepy_FCB

Moskva ,Trondheim Petrohrad,.. a nezřídka i jinde více na jih

Reagovat
mayday

Co se týče hráčů, ty bych tam vyhnal i v minus 20, stejně jako v Kyjevě na přelomu tisíciletí

Ale holt doba je jiná a dnes jde spíš o ty trávníky, se podívej na nějaká videa gambac ligy z 90. let, na jakých hrůzách se tam hrálo.

A to většinou proto, že než aby to kvůli špatnýmu počasí třeba první jarní kolo odložili, tak hráli na sněhu a trávník zkurvili do konce sezony.

Reagovat
dave30

Na Bayernu se nehrálo. A to ne kvůli terénu, ale kvůli divákům. Že by neměli komfortní příjezd na zápas odjezd z něho. To je obrovský rozdíl v přístupu. Tam se hraje pro diváka. Tady se musely odehrát 2 zápasy, aby měla O2 co vysílat...

https://fcbayern.com/de/news/2023/12/wegen-extremer-schneefaelle-bundesliga-spiel-gegen-union-berlin-abgesagt?fbclid=IwAR0WIBH-ng6b080mleU2vDb5OEQKsWnxqOAzk3Vuf4WrOahqeLA--xQc3RM

Reagovat
meno

Tohle je píčovina hrát

Reagovat
John Obi Mikel

Jsem znechucený z toho, že se takovým způsobem může odehrát ligové utkání. Dnes se bavit o fotbale nemá cenu, byly to spíš takové dětské hrátky na sněhu," řekl Jílek na tiskové konferenci.

. "Tím, že se dnes hrálo, jsme ohrozili zdraví hráčů a zároveň zničili hřiště. Mrzí mě, že někdo něco takového vůbec dopustí. Ti, kteří o tom dnes rozhodli, by se měli zamyslet," nebral si servítky kouč Svědík, který Navrátila ve Slovácku trénoval. "Nechránili jsme zdraví hráčů a Navrátil se nám zranil během rozcvičky jen kvůli těmto podmínkám. Problémy pak během zápasu měli i další hráči," přidal rozladěný Jílek.

"Za mě byl nesmysl to dnes hrát. Tohle není fotbal pro lidi. Tím myslím jak fanoušky na tribunách, tak i nás, protože v takových podmínkách šlo o zdraví," uvedl obránce Slovácka.

"I přes vstřelenou branku je moje jediná radost z dnešního zápasu to, že jsem to přežil ve zdraví," doplnil olomoucký obránce Vít Beneš.

Nerozumím tomu, co od fotbalu vlastně očekáváme. Tohle totiž nebyl fotbal, jaký bychom si asi všichni přáli," upozornil Svědík. "Všichni diváci na stadionu by dnes měli dostat metál. Děláme všechno pro to, abychom je vyhnali z ochozů. Nerozumím tomu, že takto hazardujeme s fotbalem jako produktem," dodal Jílek

Ale jó, pojďme si tu hrát na tvrďáky, nejsme z cukru, je to jenom sníh, to normálně odehrajem. A přestaňme z toho dělat vědu.

Reagovat
kilobyte

Důležité 3 body jsou doma, nikdo se nezranil a ještě se pošetřily síly.

Reagovat
PBLead

Krejčí Pardubice za skvělou přípravu hřiště

Reagovat
kilobyte

Neskutečný, jak připravili hřiště. To by se mělo ocenit.

Reagovat
Salfovic

Tak jste jim měli nechat body.

Reagovat
PBLead

no, nebyli od toho daleko, naštěstí je zachránil offside.

Reagovat
Greny

Zaslouženě Sparta vede ligu tento týden získali víc bodů než zbytek týmu v lize

Reagovat
Rizek

Reagovat
Kily

tu přípravu málem pohřbilo pár debilů, kteří ve druhém poločase házeli sněhové koule na pomezního mimochodem po té odebrané penaltě mu jedna letěla pár centimetrů od hlavy, dva zásahy do nohy v nastavení pak přešel bez povšimnutí

Reagovat
mistr129

Z mého pohledu ofsajd byl, nicméně argumentace sparťanských fans tímhle záběrem je tedy kouzelná

https://twitter.com/chmelinho/status/1731350664381399376

Reagovat
kilobyte

Smát se argumentaci sparťanských fans a dát sem tweet ubrečeného slávisty. To je teprve kouzelné.

Reagovat
Rizek

Reagovat
10adam

Reagovat
mistr129

Já toho týpka vidím někde poprvé, tak fakt netuším kdo to je

Reagovat
Rizek

ale Sparťany tam poznals hned. Klobouček.

Reagovat
mistr129

Já jsem nikoho nepoznal, hodnotil jsem jejich konkrétní příspěvek, na což nikoho znát nemusím. Abych o někom řekl, že je ubrečený, znát bych ho měl

Reagovat
kilobyte

Hodnotil si argumentaci sparťanských fans. Což je docela frajeřina z jednoho příspěvku slávisty.

Reagovat
mistr129

No tu čáru nakreslil slavista, to mělo být jen doplnění, ne “důkaz”. Ve vlakne u toho původního příspěvku tam sparťani jsou, celkove jsem to videl asi na 4 mostech

Reagovat
kilobyte

A to slávistický brečení tam přehlížíš, protože ti nepřijde kouzelné, nebo proč? V tom vláknu je odpad z obou táborů, tak nevím proč ten výsměch.

Já bych se za takový vlákno od sparťanů spíše styděl.

Reagovat
mistr129

Mně zrovna tenhle příspěvek přišel vtipný, tak jsem ho sdílel. Slávistický breceni se mi nelíbí, ale nic zas tak vtipneho tam není.

To se mimochodem děje prakticky od všech fans ve všech ligách, že zaměňují férovost se správným použitím VAR. Tady se sice nejednalo o zjevné pochybení (tzn. VAR procesně neměl vstupovat), ale pořád to spis ofsajd byl než ne, takže ve smyslu férovosti správné rozhodnuti

Reagovat
kilobyte

Tak pro posouzení tohohle ofsajdu byly potřeba dva záběry. Jeden celkový a jeden, kde bylo vidět, kdy zahrál naposled hráč Pardubic míč. Takže i ten záběr zezadu byl v tomhle případě důležitý.

Mě třeba přijde vtipný už ten první tweet, který to všechno začal. Protože autor tam mluví, že neměli jasný záběr. A jako ilustraci tam dá rozmazaný záběr, který ještě navíc není stopnutý v momentě posledního kontaktu. Přitom v TV běželi lepší a jasnější záběry.

Reagovat
mistr129

Za mě tedy nebylo potřeba řešit, jestli hrál pardubák poslední nebo ne, protože dotyk sparťana by byl nesmyslný.

Spornejsi už to bylo ohledne toho samotného postavení, který ten zadní zaber neřeší. A upřímně, já z nej ani náhodou nevidim ani kdo se dotkl poslední, to bylo vidět z úplně opacne strany

Reagovat
kilobyte

Proto taky nepíšu, že bylo potřeba řešit, kdo hrál poslední, ale KDY hrál naposled hráč Pardubic. Což je na tom zadním záběru vidět. To jestli tam pak byla nějaká teč hráče Sparty už je jedno.

Reagovat
mistr129

sorry, to jsem blbě přečetl. Nicméně pointa zůstává, vzhledem k tomu, že i ti slávisti brečeli kvůli spornosti ofsajdového postavení, je ten záběr zezadu sám o sobě naprosto nevypovídající a můžeme jen odhadovat. A jestli Černý fakt řekl, že Zeleného vůbec neřešili, tak to ve mě důvěru moc nebudí

Reagovat
kilobyte

Černý nic o Zeleném neříkal. Pokud jsem teda nic nepřeslechl. Sám o sobě ten záběr je neprůkazný, ale je tam vidět, jak zhruba stojí Zelený. Na tom prvním záběru stojí asi o krok blíž bráně, protože je to pauznutý dřív.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Petr325

Reagovat
oli9

tenhle pohled snad nikdo nemůže myslet vážně

Reagovat
Rizek

Pardubky hrají opakovaně skvělý fotbal ...

Ale nejsou schopní to proměnit v body a obávám se, že dřív nebo později poletí Kováč.

Reagovat
Strakosha

Včera bylo pozdě. S ním prostě skoro není šance ligu udržet

Reagovat
Salfovic

Když si vezmu s jakým kádrem to vemeno loni spadlo do baráže, tak letos by i ta byla obrovským úspěchem.

Reagovat
Rizek

Pro Spartu tohle může být klidně zápas, který vyhraje titul. Po evropských pohárech, venku, na těžkým terénu. A navíc všichni soupeři nehráli, takže budou přicházet o síly v budoucnu. Navíc to na Slávii vyvíjí tlak.

Reagovat
delfin

Může, ale taky nemusí. Naštěstí, už to není ta Sparta, na kterou se nedalo dívat. Takže .

Reagovat
PBLead

skvělý výběr oblíbených klubů ♡ cením

Reagovat
delfin

Jako fanda kvalitního fotbalu, nemůžu jinak. Díky.

Reagovat
Salfovic

Podle mě rozhodující v boji o titul bude zbytečná cesta Slavie do Zlína, po které se semknou a budou až do konce bojovat jak rozzuřené pandy.

Reagovat
Petr325

Nebudou, Řehák je uklidní

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kepy_FCB

3/4 dnešního pořadu Dohráno budou tvrdíkovské vzlyky

Reagovat
lampas

Velmi cením Olomouc a Pardubice, jak to nakonec dokázaly připravit. Je vidět, že to jde, když se chce. Celý tohle kolo byla solidní fraška a měly by za to padat flastry pro ty kluby, které své hřiště nepřipravily (prostě se na to vysraly).

Reagovat
John Obi Mikel

LFA by hlavně měla dát pokutu sama sobě a poslat ty peníze na opravu trávníku v Olomouci

Reagovat
PBLead

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Mass

A vám se ten fotbal v Olomouci jako líbíl? To by člověk blil, Milane.

Reagovat
Strakosha

Cítím to podobně

Reagovat
bobis21

2 stadiony v nížině. Niž už je v lize snad jen UH.

Reagovat
kilobyte

Pardubice 237 metrů na mořem. Boleslav 235, Zlín 230.

Reagovat
bobis21

Boleslav jsem zapomněl, ta je taky nízko.

Za Zlínem začínají hory, to je těžko srovnatelné. Olomouc nebo Pardubice jsou v nížině.

Reagovat
kilobyte

V čem je to těžko srovnatelné? Srážky a teplotu měli podobnou. Ve Zlíně přestalo sněžit později, ale zase by měli o 3 hodiny více času.

Za mě bych spíše ocenil kluby, které to dokázali připravit, než obhajoval ty ostatní.

Reagovat
bobis21

Vážně se ptáš, v čem není srovnatelná zima v nížině a mezi horami?

Reagovat
kilobyte

Ne, ptal jsem se v čem je to těžko srovnatelné při odklízení sněhu a přípravě hrací plochy.

Reagovat
bobis21

Tak třeba v tom, že v jednom z míst je celkový úhrn srážek vyšší, takže je půda víc "napitá" vodou, takže už není schopná další absorbovat.

Reagovat
kilobyte

To by asi neměl být problém na stadionu, který má odvodnění. Loni a předloni měl Zlín podobný úhrn srážek jako Pardubice. Loni bylo ve Zlíně 500 mm a v Pardubicích 495 mm. O víkendu byly větší srážky v Pardubicích.

Nesrovnatelné podmínky si teda představuji jinak. Ale tak aspoň jsi se zasmál.

Reagovat
Igner Farnsworth

par cm sněhu a civilizace kolabuje, kam jsme se to dostali..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele